Terug

Deel deze pagina:

Voorbeschouwing FC Groningen - SC Heerenveen [UPDATE vrijdag 14 oktober]

Door Lukas van der Wal 10 reacties

Zaterdagavond is het eindelijk zover, want de interlandperiode kon wat ons betreft niet snel genoeg voorbij gaan. Thuis wacht een heuse "old firm". De Trots van het Noorden ontmoet in de Groen-Witte Hel de friezen uit dat gehucht - ergens ver ten westen van onze mooie provinciegrens. De Feaners staan er momenteel helaas wat beter voor dan FC, maar daar is zeker wat aan te doen! En ja, thuis is er dit seizoen jammerlijk genoeg nog geen overwinning behaald, maar de thuis-statistieken en de dag dat er weer eens drie punten in eigen huis worden bijgeschreven nadert... En wat is er dan mooier om dat nou juist deze zaterdagavond te gaan bewerkstelligen, uitgerekend tegen de dorpelingen! De wedstrijd in de ‘Euroborg’ staat onder leiding van scheidsrechter Richard Liesveld en begint om kwart voor negen.

De gasten, SC H**renveen - De Fraizen hebben een uitstekende seizoenstart achter de rug. Na acht wedstrijden staan ze op een vierde plek met een puntentotaal van vijftien, dit zijn er helaas negen meer dan de FC. De mannen van trainer Streppel staan maar twee punten achter op nummer drie, PSV uit Eindhoven. De laatste speelronde voor de dorpelingen was geen verkeerde, in het eigen stadion werd op zaterdag 1 oktober landskampioen PSV op een gelijkspel gehouden. De Lampjes hadden geen geluk, want in het tweede bedrijf verdienden ze een overwinning.  De kansenverhoudingen waren ruim in het nadeel van de thuisclub (7 om 18), maar met kunst en vliegwerk behaalde men een resultaat met het 1-1 gelijke spel. De doelpunten in Friesland werden gescoord door Arber Zeneli en Jeremiah St. Juste (ED.) Voor laatst genoemde is de wedstrijd met FC Groningen een speciale, St. Juste is namelijk een geboren Groninger.

Op wie moeten we letten - De gasten zijn dus bezig aan een goed seizoen, al duurt het seizoen nog lang genoeg. De formatie van Streppel staat op dit moment als een huis. De Dorpelingen hebben een prima selectie, spelers als Arber Zeneli, Sam Larsson, Reza Ghoochannejhad, Yuki Kobayashi en Stijn Schaars zijn prima jongens om er bij te hebben. Is de selectie van Hahaveen sterker dan die van de FC, nee dat vinden we dus niet.

 

De historie – FC Groningen vs SC H**renveen (via fcgstats.nl) – De beide ploegen hebben elkaar in alle competitieverbanden in de mooiste stad van het land in totaal 28 keer ontmoet. Van al deze wedstrijden won de FC er elf, verloor het acht maal en speelde het negen keer gelijk. We kunnen dus stellen, een positieve thuisbalans tegen de Dorpelingen. De laatste twee wedstrijden tegen de Friezen werden winnend afgesloten, vorig seizoen won FC namelijk twee maal. In Groningen werd het 3-1 en in het Abe Lenstra-stadion werd het 2-1 voor de groen-witten.

 

Datum

Competitie

Wedstrijd

Uitslag

Scheidsrechter

13-9-2015

ED

FC Groningen - SC Heerenveen

3-1

Gözübüyük

7-12-2014

ED

FC Groningen - SC Heerenveen

1-1

Nijhuis

9-2-2014

ED

FC Groningen - SC Heerenveen

1-3

Nijhuis

7-4-2013

ED

FC Groningen - SC Heerenveen

3-1

Wegereef

31-3-2012

ED

FC Groningen - SC Heerenveen

1-3

Wegereef

 

De confrontatie tussen de beide concurrenten staan garant voor doelpunten. In alle ontmoetingen in Groningen vielen er 73 doelpunten, een gemiddelde per wedstrijd van 2,6. FC Groningen wist in deze wedstrijden 42 keer te scoren en de Friezen wisten 31 keer het net te vinden.


De Trots van het Noorden, FC Groningen – is in tegenstelling tot de gasten, het seizoen dramatisch begonnen. Na acht wedstrijden vinden we onszelf terug op een gedeelde veertiende plek in de Eredivisie, FC-onwaardig. In totaal hebben we zes punten bijeen weten te sprokkelen, met notabene één uitoverwinning bij FC Utrecht (5-1). De wedstrijden in de Groene Hel hebben nog geen gewenst resultaat opgeleverd. Tegen FC Twente werd er met 3-4 verloren en tegen Sparta Rotterdam en Heracles Almelo behaalde we een punt (1-1, 0-0). Het zesde punt werd behaald in Eindhoven, waar knap gelijkgespeeld werd met 0-0. 


De laatste wedstrijd voor de afgelopen interlandreeks was tegen Vitesse. In Arnhem verloor de FC op zaterdag 1 oktober ( Boerenmacht bestaat sinds die dag tien jaar) met 2-1 van de geel-zwarten. Bij rust stond het gelijk (1-1), maar na de theepauze ging het faliekant mis en de thuisploeg won toen met 2-1. Met name in het eerste bedrijf hadden we genoeg kansen om een grote voorsprong te pakken, maar dit gebeurde helaas niet.


De wedstrijd tegen de Dorpelingen komt in onze ogen dan ook als geroepen, Een wedstrijd tegen de Friezen staat op zich, een mooi moment om te gaan beginnen met een opmars. In de eigen ‘Euroborg’ zijn we zeker niet kansloos, al moeten we ons niet zwakker voordoen dat we zijn. De gasten hebben een goede ploeg, maar een Messi, Suarez en Ronaldo staan ook in Friesland niet op de loonlijst.


De vermoedelijke opstelling  – Padt; Hateboer, Larsen, Memisevic, Davidson; Hiariej, Linssen, Jenssen; Idrissi, Hoesen, Mahi.

We blijven ons bewust van de realiteit op de ranglijst. Trainer Ernest Faber heeft zijn elftal nog steeds niet voldoende aan de praat gekregen, ondanks het harde werken. Is de TS in staat om het team grotere stappen te laten maken? Met name het creëren van kansen blijft een aandachtspunt, kan dit beter en effectiever? 

  

 

Willen de mannen van Faber zaterdag een resultaat halen, dan zal er vanaf minuut één gebikkeld moeten worden. Is de FC in staat om vanaf minuut één het initiatief naar zich toe te trekken? Ontwikkelt zich zaterdagavond een spontane groen-witte herfst orkaan dat de pompeblêden van het veld blaast?


We vragen ons af, hoe kijken de volgers van Boerenmacht tegen de wedstrijd aan? Hebben we vertrouwen, of zakt bij iedereen de moed in de schoenen? De schrijver van dit stuk, heeft ondanks een stroeve start van dit seizoen, vertrouwen in een goede afloop. De wedstrijd tegen SC H**renveen, staat dus bij mij op een 1-tje op het welbekende Toto-formulier. 

  

 

We’re gonna win, keep calm and have faith!


COME on FC!


Update vrijdag 14-10-2016 > Afgaande op de training van vanochtend, zal de basiself niet gaan veranderen. Wel stapt Ernest Faber over naar een 4-4-2 variant. Mimoun Mahi zal samen met Mahi de voorste twee spelers zijn. Idrissie en Linssen zullen respectievelijk rechts en links op het middenveld worden geposteerd. Hiarie en Jenssen zijn de middelste middenvelder. Faber hoopt hiermee meer body te kunnen geven op het middenveld, waardoor de FC grip gaat krijgen op de Fraizen.

Reacties:
Marco13-10-2016 om 21:10

Rusnak is de de troef die we kunnen inzetten. Laat die na de rust gelijk gaan warm lopen en een halfuur meedoen. H'veen is wel bang voor hem en in H'veen scoorde hij. Hij zal zelf wel vertrouwen hebben en een goed gevoel. 

Voor de rest moeten de flankspelers voor het verschil zorgen. 

Met dezelde winnaarsmentaleit als afgelopen voorjaar gaan we winnen.

harley14-10-2016 om 08:38

Rusnak een troef..hoe verzin je het..

13-10-2016 om 21:46

als ik de vermoedelijke opstelling hierboven lees, en nog eens terugdenk aan de laatste 4 FC G wedstrijden, dan zeg ik: Het hangt helemaal van Linssen, Hoesen, Mahi en Idrissi af wat ze op die dag kunjnen laten zien...maar ik denk dat de wissels ( als ze maar wel voldoende lang de tijd krijgen ! trainer... ) bij FC Groningen in de tweede helft het doén  :  De Weert, Tibbling, of Maduro  ?  wie weet. 

Maar voorlopig denk ik maar even niks. één doelpunt verschil lijkt het maximum haalbare is...acht'rin alles dichthouden dus !!

ik zeg: 1-0   

Nogutsnoglory113-10-2016 om 21:51

Ik ga ook voor een 1 op het toto formulier . Het zal een gelijkopgaande strijd worden. Ik hoop op een mooie sfeer op zaterdagavond en heb er zin in. Veel beter dan zondagmiddag 12.30 uur. ( iedereen een groenwitte sjaal mee ) . Friezen zijn zeker niet onverslaanbaar. Belangrijk is om Zenelli en Sam Larson uit te schakelen. Als je die weet te neutraliseren ben je een heel eind op weg. Vergeet niet dat Hveen bijna al zijn punten tegen clubs uit het rechte rechter rijtje heeft gehaald . Zo indrukwekkend is het niet hoor overwinningen op ADO, Roda en NEC . Het is tijd voor de ommekeer. Als iedereen bij ons scherp is en alles geeft en het publiek staat er 100 procent achter dan blijven de 3 punten in Groningen . 

13-10-2016 om 23:23

Onze FC creëert te weinig. Verdediging is op orde maar niet onfeilbaar. Hoop op een resultaat, neem een sjaal mee, maar vrees een 1-3 nederlaag. 

13-10-2016 om 23:45

ga héén zonder vrezen. De FC sjaal zal je geluk brengen.

renevanderes14-10-2016 om 07:28

Ben bang dat Heerenveen op dit moment een maatje te groot voor ons is uitslag 1-2..

14-10-2016 om 07:41

Deze wedstrijd staat op zichzelf.... ik verwacht een gelijkopgaande wedstrijd waarin het thuisvoordeel positief mee gaat werken

nog een pluspunt > wedstrijd op zaterdagavond, een ouderwets Gronings avondje voor de boeg??!!

Vanmiddag maar even polsen hoe ze ervoor staan bij het perspraatje :)

Op afstand14-10-2016 om 09:17

Als we als eerst scoren, gaan we winnen. Komen we achter, wordt het erg moeilijk met dit team. Als er maar strijd gelevert wordt ben ik tevreden. Ik gok op een  2-1 overwinning.

campesino14-10-2016 om 11:49

hemaal met je eens. als we achter komen zullen de ruimtes achterin te groot worden en krijgen we aan de kont met zo'n 2-5.

Zal de eerste helft wel weer aftasten worden en dan maar hopen dat idrissi of mahi zijn dag heeft.

marcelfcg14-10-2016 om 12:28

Dit team kan niet spelen met ruimte achter de laatste linie. Ik vrees dat ze uit puur enthousiasme en aangemoedigd door het publiek de aanval zoeken maar dan door een counterend Heerenveen de deksel op de neus krijgen. Ik verwacht een jammerlijk verlies.

14-10-2016 om 13:39

Re: Update vrijdag:

Goed plabn van Faber:  4-4-2 spelen...wat moet hij anders?  Betekent ook dat Hateboer en Davidson achterin hun taken beter kunnen uitvoeren en dat een offensief middenveld door de achterste linie van Heerenveen heen kan voetballen.  Al met al een in mijn ogegen juiste, afwachtende en compacte strategie dus  ( zal H'veen ook wel zo doen ).  Het wordt een bikkelwedstrijd Faber - Streppel , die door de eerste wordt gewonnen:  1-0

 

 

Woltjer14-10-2016 om 20:41

Ik verwacht een nederlaag gezien de vorm, en een aantal zeer goede voetballers bij de tegenstander. Je zou kunnen zeggen een punt is niet slecht. 

Feit is als we deze wedstrijd niet winnen wordt het gat naar de subtop te groot.  Dus winnen is het enige wat telt morgen ! 

14-10-2016 om 23:43

is wel een beetje Cruyffiaanse logica...maar als je niet KAN winnen???  maar goed om de moed erin te houden, dan blijven we even goed supporters, toch?  De 4-4-2 opstelling geeft vertrouwen en zoals Appie al schreef: ze doen het daar over de grens al in hun brouk.

Woltjer15-10-2016 om 16:16

Tja, als je vandaag niet kan winnen is het seizoen klaar wat betreft een goede eindklassering, play offs.

En wie is Appie ? ;-)

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!