Terug

Deel deze pagina:

FC Groningen 2 wint van De Graafschap 2 met 2-0, verslag en interviews

Door Redactie 5 reacties

FC Groningen 2 speelde vanavond op Sportpark Corpus den Hoorn de thuiswedstrijd tegen laagvlieger De Graafschap. Op voorhand zou dit geen probleem mogen zijn voor de Groningers maar voetbal is niet te voorspellen, dus we waren benieuwd wat de boys gingen doen en wie er zouden gaan spelen want dat is iedere keer weer een verassing.

FC Groningen speelde in de volgende basis:

                                  Jan Hoekstra

Nicklas Strunck, Tapmahoe Sopacua, Bart van Hintum, Amir Absalem

 Sam Schreck, Daniel van Kaam, Samir Memievic, Thomas Poll

                       Remco Balk, Thijs Dallinga

Op de bank zaten: Jan de Boer (k), Oussama El Azouzzi, Leonel Miguel, Tomas Suslov

Samir Memisevic zou eerst niet spelen maar op eigen verzoek wilde hij graag minuten maken en na overleg met de medische staf kreeg hij goedkeuring en deed 45 minuten mee.

De eerste helft was FC Groningen verreweg de dominante ploeg. Men creëerde zich diverse goede mogelijkheden en kansen maar konden het net moeilijk vinden. Zo kregen Thomas Poll, Sam Schreck, Remco Balk en Thijs Dallings goede kansen om te scoren maar helaas lukte het niet. Tot de 29ste minuut. De FC kreeg een hoekschop en vanuit die corner kreeg Thomas Poll de bal voor de voeten. Poll haalde vanaf ruim 20 meter uit en de bal verdween in de kruising. Een prachtig doelpunt.

FC Groningen speelde in een hoog tempo en heel veel over de zijkanten waar de backs Strunck en Absalem veelvuldig erover heen kwamen met goede voorzetten maar er werd niet genoeg mee gedaan.

In de tweede helft kwam Oussama El Azouzzi in het veld voor Samir Memisevic en kregen we toch een iets andere wedstrijd. De FC was niet zo dominant meer en De Graafschap kreeg ook een paar goede mogelijkheden. Zo moest Jan Hoekstra een keer handelend optreden en kon de bal tegen de paal tikken, anders was het 1-1 geworden. FC Groningen kwam er zelf nog veelvuldig gevaarlijk uit maar toch minder als in de eerste helft.

Tomas Suslov verving Remco Balk en dat bleek een goede wissel, niks ten nadele van het spel van Remco Balk want die werkte keihard. In de 88ste minuut was hij de man die de wedstrijd op slot gooide en vrij voor de keeper de 2-0 maakte. De FC speelde daarna de wedstrijd uit en zo werd de vierde achtereenvolgende winst geboekt.

De uitslagen van vanavond:
FC Groningen 2 – De Graafschap 2  2-0
FC Emmen 2 – SC Cambuur 2   4-1
SC Heerenveen 2 – GA Eagles 2   0-6
Vitesse 2 – Feyenoord 2   0-2
FC Twente 2 – Heracles Almelo 2   0-2

De stand aan kop:
1. FC Groningen 2   7-16
2. GA Eagles 2   7-15
3. Feyenoord 2   6-14
4. PEC Zwolle 2   7-13
5. SC Heerenveen 2   7-11
6. FC Emmen 2   7-9    

Door het slechte licht hebben wij helaas geen foto reportage van de avond maar wel interviews met goalgetter Thomas Poll en trainer Alfons Arts.

Reacties:
05-11-2019 om 10:23

FCG was duidelijk de bovenliggende partij. Jammer dat laaste pass vaak niet goed was; de uitslag had hoger kunnen zijn. De doelpunten waren prachtig. Thijs Dallinga heeft moeite met de vereiste hogere handelingssnelheid. Nieuweling Strunck past zich steeds beter aan en laat progressie zien.       

Groep-cijfers

FCG heeft vorige week de (commerciële) jaarcijfers 2018-2019 van het voetbal bedrijf (FCG BV) gepresenteerd; een verlies van 600.000 en een positief eigen vermogen van 5,1 miljoen. Opvallend is dat de cijfers van de gehele groep (moederbedrijf FCG Beheer BV met dochterbedrijven/deelnemingen waaronder dochter FCG BV) niet worden vermeld. Immers de cijfers van alle betrokken bedrijven, die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden,geven een volledig en juist beeld. Andere clubs geven deze cijfers ook. Het Dagblad van het Noorden en RTV Noord hebben hieraan, vreemd genoeg, geen aandacht besteed. Met deze (geconsolideerde) cijfers is ook een goede vergelijking met andere clubs mogelijk. Dan was ook te zien dat het eigen vermogen van de gehele groep ruim 2 miljoen negatief is.
De eerste reacties met betrekking tot de gepubliceerde cijfers varieerden van; “FCG is bezorgd over de ongezonde cijfers” tot “waar stopt de neergang”.
Gudde wist bij zijn aantreden dat FCG een operationeel verlies had begroot van 3 miljoen over het afgelopen seizoen. Het werkelijke resultaat is ook op dit bedrag uitgekomen. Dankzij een positief transferresultaat van 2,2 miljoen is het uiteindelijke verlies beperkt gebleven tot 600.000. Het beeld bij FCG is al jarenlang, overigens ook bij veel andere clubs, dat operationeel verliezen worden geleden die moeten worden goedgemaakt met transferresultaten. Telkens wordt daarbij geroepen dat dit ongezond is.
Voor het jaar 2019-2020 is een verlies begroot van 2 miljoen. Dankzij de transfer van Doan, het resultaat van 4,3 miljoen wordt in dit seizoen verwerkt, mag worden verwacht dat het lopende jaar per saldo positief wordt afgesloten. Dit betekent dat met deze cijfers het eigen vermogen op 30 juni 2020 ,na vele jaren negatief, weer (nagenoeg) positief wordt.
Doordat de cijfers 2017-2018 van FCG Beheer BV aanvankelijk op de site stonden, later weer vanaf gehaald, zijn deze cijfers nog te traceren en is over dat jaar wel een vergelijking te maken met bijvoorbeeld Heerenveen en AZ (beiden ook een opleidingsclub). 

X1000

FCG

Heerenveen

AZ

omzet

18.844

16.341

25.378

operationeel resultaat

  1.540  neg.

  5.796 neg.

  6.980 neg.

transferresultaat

  2.729

 13.782

  8.171

nettowinst

      441

    6.100                                

  1.968

waarde spelers balans

  4.350  

   4.926

 10.315

eigen vermogen

  1.605 neg.

 26.061

 25.115

vreemd vermogen

19.169

 10.116

 26.531

solvabiliteit in %

          neg.

         51

         46

Aantal pers.leden (fte)

       123

       127

       186*


* 44 hiervan zijn werkzaam in de eigen horeca-afdeling (bij FCG 3)

 

-het operationele resultaat is bij Heerenveen en AZ veel slechter dan bij FCG, echter het transferresultaat is bij deze clubs veel beter.
-de vermogenspositie is bij FCG slecht en daarmee de afhankelijkheid van vermogensverschaffers/ investeerders erg groot.
-Heerenveen en AZ hebben in voorgaande jaren veel grotere transferwinsten gehad wat het verschil in vermogen ook in belangrijke mate verklaart.

 

FCG heeft nog enkele forse transferresultaten nodig om het vermogen weer op een gezond niveau (8 miljoen en boven 40%) te brengen. De goede jeugdopleiding vormt hiervoor een belangrijke basis.
De directie wil de inkomsten verhogen om daarmee het operationele resultaat verbeteren (lees minder verlies). Tevens om daarmee het spelersbudget te kunnen handhaven/verhogen en daarmee beter te kunnen concurreren met andere clubs. Voor de inkomstenkant ziet zij goede mogelijkheden in meer sponsoring; andere belangrijke bronnen van inkomsten zijn entreegelden en TV- rechten. Uiteindelijk draait het om wat er op het veld gebeurt; kwaliteit spelers, aantrekkelijk voetbal en wedstrijdpunten. De ”hut” moet immers weer voller worden. 

 

05-11-2019 om 11:15

Interessant!! Goed uitgezocht! Het is wel duidelijk dat er iets met de solvabiliteit moet gebeuren. Eigenlijk zou het zo moeten zijn dat naast de gebruikelijke tv-gelden, abonnees van FOX ieder jaar hun favoriete eredivisieclub moeten opgeven en dat deze club dan een bepaald bedrag van hun abonnementsgeld krijgt. Desnoods maakt FOX de abonnementen dan iets duurder. Dit zou misschien weer kunnen bijdragen aan een wat voller stadion en minder 'FOX-supporters'. En dan heeft FC Groningen ook nog iets aan de thuiskijker. Het lege stadion kost zo veel geld...

Hoorde Gudde in de podcast van RTV Noord zeggen dat er ook 2 skyboxen leeg staan. Dit kost Groningen tienduizenden euro's. En reken eens uit, dat er tien jaar geleden gemiddeld 6.000 supporters meer in het stadion zaten keer gemiddeld laten we zeggen 15 euro per kaartje (seizoenkaart kost ca 12 eu per wedstrijd en los kaartje ca 21 euro). Dat kost je al 1,5 miljoen. En dan de cateringsopbrengsten nog daargelaten. We moeten er alles aan doen dat stadion weer voller te krijgen. Dat maakt het ook aantrekkelijker voor sponsoren om in te stappen en dan kom je weer in een opwaartse spiraal.

appie happie05-11-2019 om 10:56

Duidelijk

allartboer05-11-2019 om 13:31

De opbrengsten uit transfers zijn al jaren veel te laag, zeker in vergelijking met vooral AZ, maar ook met Heerenveen. 

05-11-2019 om 17:15

De transfers die dit jaar hebben paatsgevonden hebben een geschat bedrag van € 15.000.000 opgebracht, echter worden deze bedragen niet in één keer uitbetaald maar over meerdere jaren uitgestreken, dus ook in de begroting is dat terug te zien. Voor volgend jaar zal de uitslag van "het operationeel resuktaat" er heel anders uitzien dan nu. Het vergelijken met andere clubs heeft niet veel zin  want om diezelfde reden zien hun resultaten er volgend jaar ook heel anders uit. 

05-11-2019 om 18:33

Als je jaren achereen mindere spelers haalt voor de spelers die je hebt gekocht kom je vanzelf in deze situatie terecht. mindere spelers , slechter spel, minder toeschouwers, minder sponsoren. minder tv geld en dan verdampen je transferopbrengsten. Conclusie: zorg dat je een goede scouting /contacten hebt en dan komt de rest vanzelf in de plus. 

Hoekie05-11-2019 om 20:59

Fc Groningen is  al een aantal jaren aan het voorsorteren op een gewijzigd  businessmodel. De nadruk ligt veel meer dan 10 jaar geleden in het opleiden van spelers. Het topsportcentrum is een investeringsslag die Heerenveen niet gemaakt heeft. AZ is Groningen nog flink wat stappen voor qua opleiding en begroting.  

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!