Terug

Deel deze pagina:

FC Groningen in landelijke "top 5" daling toeschouwers

Door Redactie 8 reacties

Uit een onderzoek van EenVandaag is naar voren gekomen dat het stadionbezoek tijdens thuiswedstrijden van FC de afgelopen vijf jaar met 11% is gedaald. Vitesse voert de trieste ranglijst aan met een daling van 18%, gevolgd door FC Twente 17%, SC Heerenveen en AZ - beide met 14%. Eveneens daalde het aantal toeschouwers bij Heracles, Roda JC en PSV.

Excelsior, FC Utrecht en PEC Zwolle laten daarentegenover een stijging zien van respectievelijk 17, 10 en 8%. Bij Ajax en Feyenoord bleven de aantallen vrijwel gelijk. Een woordvoerder van FC Groningen laat aan RTV Noord weten dat de club de daling al langer constateert en dat er vaker is gezegd dat dit zorgen baart. De clubleiding wil er alles aan doen om de bezoekersaantallen weer omhoog te krijgen. 

Reacties:
28-11-2017 om 18:33

Verbaast me niks, met dat zaaddodende voetbal van afgelopen 5 (of meer) seizoenen. Hoop dat Nijland beseft hoe belangrijk het is om aanstaande zomer een 'normale' trainer voor de groep te zetten. Iemand die snapt wat de fans willen zien. 

Overigens bestaat de voltallige negatieve top-5 uit exact alle clubs die afgelopen 10 jaar tegen de top-3 aanschurkten. Misschien dat dat nog input kan vormen voor de aanstaande competitiehervormingen. Het kan misschien wel wat spannender gemaakt worden voor de clubs net onder de top-3.  

28-11-2017 om 19:01

Ja Nijland hoe zou dit nu komen 

Hoekie28-11-2017 om 20:21

Het lijkt mij goed dat jij dat maar eens aan Nijland gaat vertellen, want ik neem aan dat Nijland meer nog dan de supporters daar mee bezig is. 

Cantona28-11-2017 om 22:10

Zoals al gezegd is het voetbal van de FC de laatste jaren niet om aan te gluren.

Heel af en toe spelen ze iets beter en dan roepen velen dat het goed voetbal was zoals tegen Vitesse.

Nou geloof me dat het beter was dan we de laatste jaren gewend zijn maar ga het nou niet goed voetbal noemen, want als dat goed is dan waren we enkele jaren geleden een toplub.

Ook de betonnen bak gebouwd op een winderige pukkel is een weinig aantrekkelijke plek om vroegtijdig naar toe te gaan om voor de wedstrijd gezellig een biertje te nuttigen.

Dan moet ik helaas zeggen dat onze Friese rivaal het onder de tribune beter voor elkaar heeft.

Wanneer we weer een strijdlustig elftal op het veld krijgen die goed mee kan draaien dan zal het publiek ook weer komen, mits de prijzen ook aangepast worden.

rob roy28-11-2017 om 23:58

Dan lijkt het mij goed dat jij voortaan maar naar onze "fraise" tegenstander gaat en je onder de tribune vol met bier laat lopen. Heb je tenminste nog enige plezier daaronder want OP de tribune is het voetballen daar ook niet aan te gluren.Ze krijgen ook daar 14% minder toeschouwers, dus sla je slag zou ik zeggen en kom niet weer naar die betonnen bak want daar is het altijd winderig. Komt zeker door al die Groningers die bruine bonen met spek eten, ja, dan is het inderdaad nogal winderig.

Cantona29-11-2017 om 22:14

Rob Roy ik ga al ruim 30 jaar naar de FC en heb ook nu ondanks het slechte voetbal van de laatste jaren ook nu weer een seizoenskaart.

Ik blijf zo lang ik kan naar de FC gaan  en er is dan ook geen haar in mijn kop die er ook maar aan denkt om naar onze Friese concurenten te verhuizen.

Maar geef toe een beetje meer sfeer buiten het stadion zou niet verkeerd zijn en natuurlijk zal het aantal supporters niet geweldig oplopen maar het zou er niet minder van worden.

Lijkt me niet verkeerd even lekker eten, drankje doen, sfeertje proeven en dan lekker voetbal kijken.

rob roy30-11-2017 om 12:12

De Euroborg is destijds neergezet als nieuw onderkomen van onze FC, en of dat nu een "betonnen bak op een winderige pukkel" is of een mooi architectonisch bouwsel, daar zullen de mensen altijd van mening verschillen. Kijk, ik vind dan wangedrocht in Heerenveen ook geen kijk net als dat onooglijk geval dat er in Amsterdam staat. Het enigste leuk aandoend stadion is toch "de Kuip"in Rotterdam. Maar waar het wezenlijk omgaat is de club die inzo'n stadion speelt en toevallig voetbalt onze club in die "betonnen bak". Ik ben met jou eens dat er aan de buitenkant van het stadion wel het één en ander kan veranderd woorden, maar zoals jij misschien ook weet draait alles om geld, geld dat bij de club mondjesmaat aanwezig is, dus daar worden de keuzes in gemaakt en die vallen nu negatief uit naar onderhoud en versiering van de buitenkant van het stadion. In het verleden zijn er ideeen geopperd om het geheel groen te schilderen en/of met groene verlichting te werken. Daar kan je over denken zoals je wilt maar dat zet voor de club ook geen zoden aan de dijk. Het enigste wat moet gebeuren is een ander beleid gaan voeren zodat er weer meer "fans" op de club afkomen tijdens de thuiswedstrijden, dan komt er meer geld binnen en kunnen de beleidsmakers beter hun ding doen. Een ander beleid is makkelijk gezegd, dat wel, maar er zal toch een andere koers moeten worden ingezet anders gaat het helemaal mis. Ikzelf loop al meer dan vijftig jaar met GVAV/Fc-Groningen "in de pokkel", heb heel veel meegemaakt met deze club maar zoals het nu gaat?.........ik heb mijn bedenkingen.  

Cantona30-11-2017 om 18:19

Mooi verwoord Rob Roy.

Maar ja uiteindelijk zullen de resultaten van doorslaggevend resultaat zijn op het toeschouwersaantal.

Ik moet ook eerlijk zijn dat al die nieuwe stadions de sfeer niet verbeteren, steeds meer bioscooppubliek, rookverboden, smakeloze snacks en gemaakte gezelligheid.

Ik zie die Wia Buze nog af gaan in het Oosterpark...geweldig.

Lekker in de hekken hangen , een beetje ravotten in het park.......tja

Er was eens........

brummie29-11-2017 om 10:39

Clubs als AZ, Vitesse en Heracles hebben afgelopen jaren best aardig voetbal laten zien en kampen ook met (forse) dalingen. Utrecht maar een mager plusje als je ziet hoe deze ploeg zich ontwikkelt heeft. Het is een landelijk dalende trend, heeft te maken met het dalende niveau (steeds jongere spelers, en tekort aan kwalitatieve spelers die nu niet meer voor eredivisie kiezen, maar andere lucratievere competities) van de eredivisie.

Daarnaast hebben we inmiddels meer dan een miljoen FOX kijkers, die bij regelmaat liever bij de kachel de wedstrijd volgt.

UIteraard speelt mee dat er afgelopen jaren het minder attractief was in de Euroborg/NL stadion. Dat is een feit. Maar de oorzaak van dalende bezoekers kent meerdere factoren. Als het ploegen als Utrecht en Az niet lukt om volle bak te spelen, zegt ook wel iets.

Het voetballandschap is veranderd, en dat vergt een andere insteek. Daarom ook goed dat FC enorm bezig is met jeugdopleiding, de toekomstige levensader van de club. Met Reis, Absalem, van Nieff, Bacuna, Idrissi is FC aardig bezig in die richting, maar is ook iets voor de meer lange termijn. Op korte termijn zal FC alle zeilen bij moeten gaan zetten, om een elftal te vormen, die niet alleen voetballend, maar nog meer ook mentaal en fysiek meer weerstand kan bieden. 

29-11-2017 om 12:53

Misschien dwaal ik nu wel erg van je punt af, maar toch, mbt het veranderde voetballandschap:

Denk ook dat het 'nieuwe' er wel af is bij deze clubs. Supporters van Twente, AZ, Vitesse en in misschien wat mindere mate ook Groningen, mochten 5 jaar geleden nog dromen van een kampioenschap, in dat ene seizoen dat alles mee zou zitten... 

Nu is de top-3 weer gewoon de top-3, en komt daarachter even helemaal niks. Al vind ik AZ wel erg goed bezig qua lange termijn activiteiten etc. 

Vroeger nooit een voorstander geweest van nog meer nivellering qua tv-gelden. Maar nu wel. Ook omdat daarmee de kunstgrasdiscussie gewonnen zou kunnen worden. Denk toch dat de eredivisie meer heeft aan een hoger niveau in de breedte, dan dat extra miljoen per topclub. 

brummie29-11-2017 om 14:16

Klopt baksteen, het 'nieuwe' is er ook wel af. Elke club kreeg bij betrekken nieuw stadion ook een bezoekers boost. Daar komt nu weer meer evenwicht in. Het Oosterpark zat ook zelden vol. En ook door de steeds wisselende aanvangstijden haken ook mensen af. 

En je hebt zoveel meer om te bezoeken, Donar, film, concerten etc.... 

Heinrich29-11-2017 om 17:10

Voor veel bezoekers zijn de randvoorwaarden ook belangrijk. Zit je op bovenste ring. Voor toilet en catering moet je naar beneden. Ik ga al 40 jaar naar de fc. Dus de fc maakt deel uit van mijn leven. Zoals het nu gaat, trek ik mij heel erg aan. Resultaten, vertoonde spel, kwaliteit selectie, sfeer stadion, lege plekken, gedonder binnen de selectie . Van a tot z is het allemaal onvoldoende. Het 1 is een logisch gevolg van het ander. Ik hoop van harte dat het weer goed komt. Want een middagje FC is toch een uitje met je kameraden.

kees29-11-2017 om 21:45

goed samengevat:  Ik denk dat een nieuw élan niet zomaar wordt geboren.  Dus de draai naar weer een sterker en meer bejubeld FC G is niet een makkelijke.  Ik gok dat ze hget meest aan de nieuwe juegdspelers hebben: op hun motivatie zal niks aan te merken zijn, wel blijven we ons verbazen over alle beginnersfouten enz. maar dat is all in the game !

Ik denk dat er wel drie maal een speler metr karakter kan instromen: uit euiegen jeugd of van buiten, maakt niet uit.  Iedereen met levenservaring weet dat je karaktrers niet kan veranderen.  ambities is zoiets wat er uit voortkomt, maar ook leergierigheid.

Groningen valt gewoon TE ver terug de aatste jaren.  Eeven los van de verwachtingen...niet iedere nieuwe speloers is een topper, en groeioen gaat met "vallen en opstaan".  weten we allemaal toch?

daarom verwacht ik meer (voetballende bijdrage) van de spelers die 100 of meer wedstrijden hebben gespeeld.

kees29-11-2017 om 22:37

PS sorry van de typefouten, ...ik had teveel haast  

rob roy30-11-2017 om 12:20

Weet je wat het is ,Kees. Vroeger (sorry voor dit woord) werden voetballers geboren die zonder tegenspraak er voor gingen. Tegenwoordig worden ze geboren en het eerst geluid wat er uit komt is "ja maar"...........ik bedoel maar. Mentaliteit,daar gaat het om!!

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!