Terug

Deel deze pagina:

Gaan en staan waar je wil, behalve als je supporter bent

Door Sigrid Elsinga 5 reacties

De winterstop is voorbij en we hebben de competitie hervat met een awayday naar Heracles Almelo, een wedstrijd waar ik graag naar toe ga. De gastvrijheid is groot, voor de liefhebber een 'gewoon' biertje en een ontspannen sfeer. Net als voor iedere uitwedstrijd die ik met de auto ga, krijg ik keurig een mail van FC Groningen over parkeren en andere zaken. Heel vaak staat de volgende zin in de mail: "Het is niet toegestaan om vooraf of na afloop van de wedstrijd de stad in te gaan"

Daar vind ik wat van. Voetbal is ontspanning en vertier, maar door dit soort maatregelen wordt het er niet leuker op. Ik vind het leuk om een awayday te combineren met een dagje uit; kroegje, hapje eten, de wedstrijd en na afloop nog eens de kroeg in. Vele malen heb ik dit al gedaan. Want ja, ik trek me niks van deze maatregelen aan. Ik weet dat er speciale voetbalteams van de politie zijn die door de speelstad heen lopen en als ik gesnapt wordt, ik de stad uitgeleid wordt en geen wedstrijd zie. Ook loop ik het risico dat ik thuis een stadionverbod krijg. 

Dit soort maatregelen vind ik belachelijk! Ik trap geen rotzooi, socialiseer met supporters van de tegenpartij en heb een leuk dagje uit. Voetbal zoals het hoort. De KNVB heeft hier een grote rol in, samen met de locale driehoek politie, justitie en burgemeester. Ik weet dat onze supportersvereniging en supporterscollectief druk bezig zijn om dit te normaliseren. Maar het gaat zo traag...

 Het wordt tijd dat voetbalsupporters als normale gasten behandeld worden. We zijn niet allemaal hooligans, die de boel kort en klein slaan. Het overgrote deel gedraagt zich als gast en wil ook graag als gast behandeld worden. Gedraag je je niet? Dan kun je het verwachten dat je opgepakt wordt. En daar heb ik ook geen medelijden mee. Gisteren in Almelo was de ontvangst zoals altijd: hartelijk, ontspannen en stewards en andere medewerkers gaven je het gevoel dat ze het leuk vonden dat je er was. Het kan dus wel! Wat mijzelf betreft; ik blijf, als ik daar zin in heb, er een dagje uit van maken. Ongeacht wat in de mail staat. Ik weet dat het mijn eigen risico is, maar eerlijk: Ik ben de speciale politieteams nog nooit tegen gekomen. Waar het om gaat, is dat de betutteling verdwijnt. Heb er vertrouwen in dat supporters doodnormale mensen zijn en onderling elkaar corrigeren. Als je bij voorbaat al allerlei regeltjes en verboden gaat bedenken, krijg je iemand zoals ik, die toch haar eigen gang gaat. 

Reacties:
appie happie16-01-2017 om 18:09

Zo is het  zijn van bepaalde clubs  de gasten die vervelend zijn, iedereen weet wel van welke club. ..Eigenlijk zouden die voorlopig niet meer een uitwed strijd zouden moeten bij wonen....ik erger me ook aan supporters van de uit spelende clubs Als ze tussen het thuis publiek zitten en de boel opnaaien. .. maar supporters van de tegenpartij die gewoon de wedstrijd kijken heb ik GEEN probleem mee..Maar de uitlokkende  figuren  die moeten dadelijk en direct een stadionvetbod en meldplicht hebben.

 

Je moet zoals boven verteld moeten kunnen ouwehoeren met andere supporters  dat is gewoon leuk...maar vechten hoort daar natuurlijk niet bij..

kees16-01-2017 om 21:31

Mooi verhaal...het is toch van de gekke, dat we niet meer gewoon ons gang kunnen gaan, maar dat er no-go areas zijn vanwege het Hooliganisme, en andere vormen van geweld.  Met alles om ons heen kunnen we ons niet gedragen, en verdragen.

Ik was eens in Londen, daar vertelde fans mij over East-Londeners... die kon je herkennen aan hun manke loop, hun overgewicht door drank en snacks, die scheve gezichten en wel meer wat niet echt meer goed werkt ...één oog, flinke scars, en wat niet meer  etc...  "Ja dat zijn die Hooligans , die zooo zat zijn dat ze gewoon niet meer weten wat ze doen, en - hoe kan het ook anders - een kort lontje hebben, zeker als het hún club betreft."

Bij ons gaat dat leuker: hangen we gewoon een pop aan een strop in het stadion, LEUK, of we zorgfen minstens dat de anderen niet op tijd in het stadion kunnen komen, door met stenen naar de bussen te gooien.... 

Maar ik ga nog maar een enkele keer... en kijk dan wel steeds om me heen,  voor als ze op de vuist gaan... 

 

 

 

Gforce17-01-2017 om 09:44

Goed verhaal Sigrid. Het is inderdaad van de gekke dat je als voetballiefhebber je moet aanpassen alsof je een hooligan bent. In 1983 was ik op White Hart Lane voor de wedstrijd tussen Tottenham Hotspur en Stoke City en na afloop heb ik genoten van beide groepen fans. De ene groep kwam van links de trap af en de andere van rechts. De ene groep begon te zingen en de andere groep zong er tegenin. De bobby's stonden er bij en keken er naar en geen supporter die de ander met een vinger aan kwam. Zo kan het dus ook.

Maar om op het verhaal van Sigrid terug te komen; hoe wil iemand je herkennen in een vreemde stad als je bijvoorbeeld geen Groningen sjaaltje om doet?

brummie17-01-2017 om 09:58

Helaas blijken maatregelen nodig in de hedendaagse maatschappij. Zal wel een preventieve werking van uit gaan denk ik dan maar. Het is van de zotte van dat goedwillende supporters niet voor of na de wedtsrijd een stad in mogen om een biertje te drinken.

Ga zelf bij het bezoeken van een uitwedstrijd (Bijv. Twente, Heerenveen, Utrecht) altijd tussen het thuispubliek zitten en heb nooit problemen ondervonden. 

Mijn ervaringen in Engeland zijn ook positief. Weliswaar is het alleen toegestaan om als uitsupporter ook daadwerkelijk in het uitvak plaats te nemen. Suppoosten houden nauwkeurig houden thuisvakken goed in de gaten om te scannen op bezoekers tegenpartij of  thuis supporters die (non) verbaal over de scheef gaan en worden verwijderd uit het stadion.

De zgn. Hooligans zijn vaak lui met bepaalde merkkleding en petjes en zie je om het stadion weinig. De meerderheid van de supporters in Engeland zijn uitgedost in de clubkleuren van hun club. Bij het opwachten van de bus tegenpartij en om het stadion lopen thuis en uitsppporters gewoon doorelkaar heen. En wordt er zelfs een praatje gemaakt of gegroet. Zo hoort het.

Met de komst van de nieuwe stadions in Nederland, worden uit en thuis supporters gescheiden en zijn er veel minder excessen gelukkig. Neemt niet weg dat er nog genoeg lui rondlopen die niet voor het voetbal komen, maar alleen om rotzooi te trappen. 

Dat heeft uiteraard totaal niets met het supporten van een cuib te maken.

Gertjan17-01-2017 om 12:50

Goed verhaal Sigrid.

Wij gaan als groep elk jaar naar Duitsland voor een voetbalwedstrijd. alle supporters van beide teams in vol ornaat, sjaals, shirts e.d. zijn vanaf  een uur of 12 in de binnenstad, in de cafe's en restaurants. Wij komen nu 7 jaar achterelkaar in Duitsland en hebben nog nooit ( echte ) problemen meegemaakt of gezien.

Wat je wel hebt is dat de ME zichtbaar aanwezig is, en wat opvalt, is er een keer wat geouwehoer, uitdagerij enz, zijn dit altijd  "supporters " zonder herkenbare clubkleuren en daar zullen ongetwijfeld de hooligans tussen zitten. 

Ook in de stadions zitten veel supporters van beide clubs door elkaar, uiteraard niet de zgn. harde kern- supporters. Het verschil met de Euroborg is wel dat de stewards in Duitsland echte kerels zijn en waar je geen praatjes moet tegen hebben, zetten je zo buiten. In de Euroborg lijkt het meer op een Sociale Werkplaats.  

Wij lopen de hele dag en avond met onze FC sjaal door de betr. stad en krijgen altijd reacties maar nooit geouwehoer.

Politie, Justitie en de Burgemeesters hebben geen flauw benul wat supporter zijn inhoudt, dus dat je voor / na  de wedstrijd graag even wat wilt eten, pilsje erbie, gewoon een dagje uit.

Men heeft in Nederland gewoon weinig voetbalcultuur, in Engeland en Duitsland zitten elke zaterdagmiddag de restaurants en cafe's uren voor de wedstrijd vol met supporters van elke leeftijd, iedereen is trots op zijn club, uit- en thuissupporters, en draagt dat uit met sjaals, en vooral shirts.

Afgelopen voorjaar waren we in Bremen bij Werder en om 11.00 uur s'morgens liepen er al duizenden supporters door de binnenstad, uit - en thuis, iedereen heeft ook flessen bier in de handen en om de 100 meter staat er iemand, vaak daklozen, om de lege flessen voor het statiegeld in ontvangst te nemen, tot aan een meter voor de stadion - ingang. Voor de Euroborg sta je in een afgezet gebiedje met zo'n lint, met een plastic bekertje, beetje zielig allemaal.      

De totale voetbalbeleving stelt in Nederland jammer genoeg weinig voor.Hoeveel supporters van de FC hebben op de tribune geen sjaal of een andere uiting van clubliefde ? Gewoon saai.  

17-01-2017 om 17:24

Vind het een prima verhaal van Sigrid, dat wel, maar toch vraag ik mij af wie mij tegen wil houden als ik met mijn FC-Groningen pet en sjaal s'morgens om elf uur door bijvoorbeeld Utrecht heen loop, een pilsje drink in een lokale kroeg en s'middafs om half drie een thuiswedstrijd van FC-Utrecht ga bezoeken. Niemand toch??????  Moet niet gekker worden dat je dan door de leiding van FC-Groningen erop wordt gewezen dat dat niet mag en dat je netjes aan het handje van de "hermandad" naar het stadion wordt gebracht, en vooral niet links of rechts moet kijken, anders wordt je terug gestuurd "noar stad". Dacht dat we in een vrij land woonden, maar zo lijkt het Noord-Korea wel. Een belachelijker iets bestaat echt niet!!!!!!!!

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!