Terug

Deel deze pagina:

Terugblik eerste helft seizoen 2017/2018

Door Thijs Faber 15 reacties

Nu de Eredivisie stil ligt en onze groen-witte krijgers op winter-reces zijn in Dubai of gewoon in de Stad is het een saaie boel op deze site. We zitten namelijk in de week tussen het einde van de eerste seizoenshelft en de start van de transferperiode (de drukste periode voor deze site). Daarom maken we, om deze saaie week te overbruggen, de balans op van de eerste seizoenshelft. We zetten de behaalde resultaten nog eens op een rij, we kijken terug op wie de lichtpuntjes waren, en wie juist niet, en we kijken terug op gebeurtenissen die niet direct aan het voetbal zijn gerelateerd. 

 

De transfers

De afgelopen transferzomer was voor FC Groningen niet de drukste uit de clubgeschiedenis, noemenswaardige vertrekkers waren Bryan Linssen (Vitesse), Simon Tibbling (Brøndby IF) en Alexander Sørloth (FC Midtjylland). Maar met het behoud van met name sterkhouders Mimoun Mahi en Sergio Padt mocht FC Groningen de handjes dichtknijpen. Aangekocht werden Lars Veldwijk (KV Kortrijk) en Django Warmerdam (Ajax), verder werden Kevin Begois (PEC Zwolle) en Mike te Wierik (Heracles) gratis naar het Noorden gehaald. De meest sensationele aanwinsten werden gehuurd: ten eerste het Japanse toptalent Ritsu Doan, die met optie tot koop gehuurd werd van Gamba Osaka. Zijn transfer maakte veel los, zowel in Nederland als in Japan, waar elke wedstrijd van FC Groningen inmiddels beter bekeken wordt dan in Nederland. Ook werd van Manchester City de Mexicaan Uriel Antuna voor 2 jaar gehuurd, bij zijn transfer is geen optie tot koop bedongen, maar als hij in de toekomst geld oplevert zal FC Groningen meeprofiteren. Ook werd van Chelsea de rechtsback Todd Kane voor een jaar gehuurd, dit zonder optie tot koop.

 

De seizoensstart

Met achtereenvolgens sc Heerenveen-thuis, Ajax-uit en FC Utrecht-thuis op het programma kon er gesproken worden van een ‘competitiestart des doods’ voor FC Groningen, dat vorig seizoen het seizoen ook al matig begon. En toch stond de equipe van Ernest Faber na 3 wedstrijden met 4 punten, uit wedstrijden die vorig seizoen exact 0 punten hadden opgeleverd. De manier waarop daarentegen was verre van overtuigend, de 3-3 tegen sc Heerenveen in de eerste speelronde was volledig te danken aan een goede tweede helft en een gezonde portie geluk, en de 2-1 tegen FC Utrecht was misschien wel de meest onterechte driepunter uit de geschiedenis van de club. Maar toch, het leek er op dat de FC de moeilijke competitiestart goed was doorgekomen, en met 9 relatief makkelijker wedstrijden op het programma was er best hoop, ook bij gerespecteerde FC Groningen-twitteraars: 

 

 

Toch waren het de wedstrijden tegen de -op papier- mindere ploegen die de FC opbraken, zeker in uitwedstrijden, waarin FC Groningen pas op 2 december jongstleden de eerste punten wist te pakken (uit bij ADO, 3-0). Er werd uit verloren van NAC, PEC, Sparta, Heracles en Excelsior, allemaal wedstrijden waar gezien het wedstrijdbeeld gewoon meer in zat dan de behaalde punten. Ondertussen is FC Groningen thuis wel zeer sterk dit seizoen, het leed slechts twee nederlagen in 10 thuiswedstrijden. Tegen Feyenoord (0-2) en Willem II (0-1). In de beker was de FC ook snel klaar, nadat eerst USV Hercules in de Galgenwaard met 4-2 werd verslagen was Roda JC in de volgende ronde met 2-1 te sterk. 

 

 

Na 18 speelronden staat FC Groningen op een 13e plaats, slechts 4 punten achter nummer 8 Vitesse. Alles is dus nog mogelijk, om er een voetbalcliché tegenaan te gooien: “er kan omhoog gekeken worden”, de degradatiezone lijkt momenteel uit het zicht, maar het is oppassen geblazen, de tweede seizoenshelft moet FC Groningen nog op bezoek bij PSV, Feyenoord en AZ, puntverlies op de loer dus. Opvallend: in deze tabel van TussenDeLinies kunnen we zien dat FC Groningen ten opzichte van vorig seizoen qua punten niets beter of slechter doet, qua doelsaldo krijgt de FC wat minder goals tegen, 5 stuks precies, maar scoorde het even vaak.

 

 

Het wereldje

De voetbalwereld zou de voetbalwereld niet zijn als er ook buiten de lijnen genoeg zou gebeuren. Zo werden bij FC Groningen na de verloren wedstrijd tegen Willem II (0-1) Oussama Idrissi en Mimoun Mahi disciplinair geschorst door FC Groningen. De redenen van de schorsingen gingen aanvankelijk de doofpot in, maar uiteindelijk lekte toch één en ander uit. Oussama Idrissi is waarschijnlijk geschorst omdat hij zijn onvrede had geuit over het feit dat hij gewisseld werd. In het geval van Mimoun Mahi bleek het allemaal wat complexer te liggen. Als we de verhalen moeten geloven werd de Marokkaans international geschorst nadat hij teamgenoot Lars Veldwijk tijdens de wedstrijd persoonlijk had beledigd. Dit op een manier die absoluut niet door de beugel kon, hij confronteerde Lars Veldwijk met diens persoonlijke problemen naar aanleiding van een overval op de spits en zijn vriendin. Dit alles werd bevestigd door de clubleiding. Quote wist nog te melden dat de exacte woorden van Mahi “ze hadden je dood moeten schieten” zijn geweest, maar dit is nooit bevestigd.

 

Het hoogtepunt

Het is altijd moeilijk om één hoogtepunt te kiezen, maar wat ons betreft is dit verreweg de gelijkmaker van Mike te Wierik tegen PSV. De wedstrijd begon zo slecht, al vroeg stond de FC met 2-0 achter, maar de rug werd gerecht en de ontlading toen Mike te Wierik in de laatste seconde de 3-3 binnenwerkte was van een proportie die zelden in de Euroborg is vertoond, en volgens velen vergelijkbaar met die van de bekerfinale. Wat waren we er aan toe!

 

Het dieptepunt

Deze eerste seizoenshelft heeft gelukkig geen hele diepe dalen gekend, maar als we dan toch eentje moeten kiezen zal het de uitschakeling in de beker tegen Roda JC zijn geweest, waar 3-1 verloren werd.

 

De selectie, hét lichtpuntje

Terugkijkend op de eerste seizoenshelft kunnen we concluderen dat het lichtpuntje in deze selectie Ludovit Reis is. De 17-jarige middenvelder brak dit seizoen ineens door en staat sindsdien steevast in de basis onder coach Ernest Faber. Ludovit Reis speelde de ervaren Noorse routinier Ruben Jenssen uit de basis, en dat is niet zomaar wat.

 

De selectie, dé tegenvaller

Hoewel hij zichzelf in gesprek met RTV Noord na de wedstrijd tegen Sparta een 7,5 uit de 10 gaf voor zijn vertoonde spel in de eerste seizoenshelft, is Mimoun Mahi de grootste tegenvaller de afgelopen 18 speelrondes. Zowel buiten als binnen de lijnen haalt hij niet het niveau wat we van hem gewend zijn, en van hem mogen verwachten. Hopen op verbetering is waarschijnlijk niet nodig, de Marokkaans international geeft zelf ook aan dat de wedstrijd tegen Sparta wel eens zijn laatste in het groen-wit geweest kan zijn.

 

Kortom

Het was een seizoenshelft om snel te vergeten, ondanks dat er best wat punten zijn gehaald en mooie wedstrijden zijn geweest. Geconcludeerd kan worden dat FC Groningen in eigen huis zeer sterk is, maar dat 4 punten in 8 uitwedstrijden echt te weinig is. Kwaliteitsinjecties in de winter zijn nodig, met name een goede controlerende middenvelder zal welkom zijn. Maar goed, 4 punten is de achterstand op de nummer 8, alles is nog mogelijk!

 
Reacties:
29-12-2017 om 20:47

Drama seizoenshelft alleen de tweede helfden tegen hoeren , psv , ado uit en sparta waren leuk , 8 punten van de 20

Hgz29-12-2017 om 21:11

Onvoldoende. Door eigenwijsheid geen goede ervaren balafpakker aangetrokken. Bacuna en Jensen te licht voor middenveld wat al door meerdere supporters begin seizoen is aangegeven. Jensen is niet voor niks geen basisspeler meer, jammer dat Faber daar zo laat achter is, Reijnen zelfde verhaal. Mis gegokt met Kane tot nu toe. Veldwijk als vervanger van Mahi alvast gehaald, maar die gaat er niet zoveel maken als Mahi in goede doen. Weer een speler gehaald die minder is dan degene die vertrekt. Zo gaat het al jaren en je gaat er niet op vooruit. Met een goede versterking op het middenveld en als mahi en padt blijven gaat de tweede seizoenhelft beter worden.

robin30-12-2017 om 02:10

Een woord, BAGGER!!!! 

blauwevogel30-12-2017 om 08:43

Het grootste probleem is het tot ver in October het zoeken naar de juiste opstelling, faber moet nu goed uit de winterstop komen met een basiselftal die er staat met vaste waardes op een vaste plek

Als we nu het elftal vasthouden die tegen FC den haag speelde dan missen we (waarschijnlijk) alleen Mahi gaan we dit nu opvullen met Antuna en Michael Breij?

En gaan we het Centraal middenveld van Bacuna&Reis alleen opvullen met Tom vd Looi?

Veel vragen ,toch hoop ik op minimaal 1 speler erbij

We gaan het zien!!

Gelukkig nieuw jaar voor all FCG fans

 

30-12-2017 om 10:05

Drama drama en het gaat alleen maar erger worden 

kees30-12-2017 om 11:26

mooi verslag van Thijs...besef opeens dat hij dezelfde naam heeft al;s de trainer, maar dat merk je niet in z'n opinie !

Eigenlijk is het heel normaal dat de supporters ( ECHTE supp bedoel ik ) kritisch zijn, net als Thijs in dit overzicht...gebeurt bij iedere club, maar wel op een ander niveau:  Roda en Sparta moeten met kunst en vliegwerk in de ED blijven, en zelfs Advocaat gaat weer druk doen...bij de kampioenskandidaten is ieder verliespunt een DRAMA op zich... en bij Groningen zijn we een beetje aan het zweven geraakt de laatste jaren, vooral thuis.  Zolang Nijland er zit, en die geeft voorlopig nog niet op (!), is het een steeds zoeken naar de verbeterpuntjes in de selectie, maar de spelers die er zijn worden net zo gemakkelijk weer ingewisseld.  Reijnen  ( net als Larsen ) moeten misschien plaats maken voor anderen...NU AL ? en Jenssen heeft prima wedstrijden gespeeld in het eerste halfjaar.  Hij zal het toch niet verleerd zijn, dat voetballen? 

 

over het "gedoe" rond Mahi is genoeg gezegd en geschreven. Las laatst in de boulevardpers dat hij vader wordt van een zwangere Monica... Nu in  Dubai mag de man helemaal zijn geluk proeven van die relatie...  toch?

 Dus voor 2018 : allemaal een heel goed jaar toegwenst, ik zie nog best wat leuke wedstrijden tegemoet, maar als Faber zeer defensief gaat spelen (5 man achterin) dan is het risico aanweziug dat we wéér een foutenfestival op het middenveld krijgen, daardoor veel punten verspelen en eindigen we in dat geval niet veel hoger dan een 12e plaats. Leuker kunnen we het niet maken.

 

Thijs_Faber30-12-2017 om 17:10

Dank voor het compliment Kees, en inderdaad deel ik mijn achternaam met onze trainer maar daar houdt de connectie verder ook mee op 

 

Marco30-12-2017 om 13:19

De sfeer is weer in het stadion terug dat is het grootste winstpunt van afgelopen seizoenshelft.

 

Het aantal punten en manier van voetballen valt tegen. Achterin is Padt gebleven, waar we blij om mogen zijn. Zeker bij hoge ballen onwikkelt hij zich nog steeds beter. Achterin zijn Kane en Larsen voornamelijk geblesseerd gewees. Om het voetbal is de zeer zwakke verdediger van Nief er bij gezet. Warmerdam is een aanwinst, vooral offensief. Blijft een zwakke acherhoede

Met Doan hadden we gehoopt op een aanvallende middenvelder. Al snel bleek hij niet mee te verdedigen waardoor we werden overlopen, ook omdat Bacuna zeer veel ballen onnodig inlevert bij de tegenstander. Het koste Faber tijd om dit op te lossen. Nu staat Doan rechtsbuiten, waardoor hij minder in de achteruit hoeft en is Reis de nieuwe spelmaker. Verrassing.

Voorin waren we blij  dat Mahi bleef. Echter is hij als centrum spits top 5 niveau. Omdat de middelmatige Veldwijk en Van Weert als centrum spits werden opgesteld, moest hij vanaf de zijkant voetballen. Zijn redement is een stuk minder, klasse blijft.

In het spel ontbreken nog steeds opbouw, positiespel, aanvalspatronen, nauwkeurigheid en een voetbalidee. Uit hoekschoppen maken we ook zelden een doelpunt. Voor Faber weer examentijd, waarbij hij na het verlies tegen NAC-uit blij dat zijn dat hij is gehandhaafd.

Nijland heeft de boel weer financieel zo opgerekt dat Mahi helaas weer te goedkoop zal vertrekken. 

 

 

kees30-12-2017 om 13:48

@ Marco:  voorlaatste alinea is  een analyse van zeg 6 wedstrijden geleden. Dat de supporters weer zich lieten horen was o.a. door de trommels/zang van fanatieke FC aanhangers  in uitwedstrijden, de teruggekeerde Noordcurve ( denk nog eens aan dat belachelijk lege vak("erecode") na die vaandelroof door Heerenveen Hooligans, maar ook de gewone supporter heeft meer inzet van de spelwers en meer tactisch risico van de trainer gezien...voor de rest ben ik het eens met je analyse.  Dat Mahi weggaat is (bijna) zeker.  Hij speelt al bij de FC en mooi poosje...  Ik vind wel dat spelers als Reijnen, Van Nieff en Bacuna terecht mogen blijven staan , ook als ze blunders maakten of uit vorm waren. Zo'n Van Nieff kan prachtig een vrije trap in de kruisiong schieten, maar tempo achterin? nee het is geen roadrunner.  Ik moest nog even aan Van Dijk denken, dat die man bij Gr4oningen zo'n grote passen kon maken en aan het eind van de wedsterijd nog zuurstof had om voorin beslissend te zijn ! Misschien raak ik hier wel een gevoelige snaar, want echt goeie spelers zijn natuurlijk niet meer voorhanden. Padt mag van mij blijven..ik hoop zelfs dat hij doorbreekt in het Nationale XItal...Heerlijk die combinatie van bescheidenheid als mens  en fysieke kracht in het doel. Ik denk dat hij vn grote waarde zal zijn in de tweede seizoenshelft, maar dan is ie ook "weg".   

Marco30-12-2017 om 14:59

Helaas was ook het voetbal in de thuiswedstrijd tegen sparta in de eerse helft zeer matig. Bij excelsior werden er wel wat kansen gecreerd in de eerse heflt, maar was het voetballend ook te langzaam en onzorgvuldig. Tweede helft was drama.

Wil Groningen weer een rol van betekenis kunnen spelen in de play-offs dan zul je moeten doorselecteren.Hoe een Johnson van Ado geheel vrij kon inkoppen in de slot van fase van de wedstrijd, was een kopie van Weghorst in de Play-offs. Van Nieff is te licht voor het linkerrtijtje. Bacuna Veel te veel onnodig balverlies en risico in zijn spel. In de opbouw wordt Bacuna tegen sparta in de 13 minuut in de opbouw ingespeeld met een man in de rug, in plaats van te kaatsen, probeert hij de speler met een hakje door de benen te spelen rand 16. Met een overtreding voorkwam hij grotere schade, dat naieve en onzrogvuldige moet uit zijn spel. Na een wedstrijd of 100 mogen we wel wat meer stabileit en leerervaring verwachten. Anders ook contract niet verlengen. Kan me niet voorstellen dat voor hem in de zomer belangstelling is. 

appie happie30-12-2017 om 15:16

Emmen wil hem wel..ik ben ook geen fan van hem.Hoe hij de vrije schop ook opeiste tegen Sparta..v Nieff kon oprotten datvhekel ik ook..hij heeft vendette neigingen..

Maar hij doet ook goede dingen in een wedstrijd..soms..

kees30-12-2017 om 16:39

Dat Mahi afgelopen zomer ( 2 dagen voor sluiten van de markt ) voor ruim meer dan 3 miljoen weg kon, dat waag ik nog steeds te betwijfelen.  Het klopt namelijk niet dat Lars Veldwijk en Tom van Weert al in huis waren, dat er dan niet op Mahi gecashed kon woren... Twee maanden later klinktr het uit de mond van onze Alkg directeur: we hebben geantivipeerd op het vertrek van Mahi, dus daar komt geen vervanger. Je jan achtreraf stellen dat ze waarschijnlijk hebben misge-anticipeerd, want bij Van Weert komt het er nog niet uit ( behalve dat hij veel was geblesseerd ) en bij Veldwijk heb je een grillge goede voetballer, die ook behalve scoren, net zo makkelijk de kansen niet verzilvert.

 

Voor de rest vind ik niet zoveel positiefs in jouw analyse, voor wat je hierboven schrijft!.  Waar zie jij dan nog mogelijkheden voor deze selectie?  PO's  halen zal niet makkelijk worden, en zeker als het Groninger publiek teleurgesteld wordt.  Ik ken zoveel jonge Groningers die met een clubdas in de bouw, hun werk doen, maar zeggen dat ze geen seizoenkaart "meer" hebben...dat is doodzonde, en is een gevolg van het neerwaarts bijstellen van het verwqachtingspatroon, ook door de clubleiding zelf.

Ik ben ervan overtuigd dat er een mentaliteit bij leiding en TS moet komen van : "wij gaan gewoon winnen"..als je DIOE ambitie hebt dan kan je ook (punten) oogsten

ronald197630-12-2017 om 21:43

Weet je hoe onze club weer de weg naar boven kan komen.   Nijland weg.  Dhr nijland heeft veel goede dingen gedaan maar afgelopen 3 jaar is het onder nijland hard achteruit gegaan.  Grote mond maar alles wat deze man heeft gezegt is niks van uitgekomen.  Ja stomme transfers gvd. 1 miljoen voor drost.  9 ton voor linssen en dan tibling gewoon voor haast niks weg rusnak voor niks weg . Hoessn  voor weinig weg. Jensen gaat ook voor weinig  weg.    Moet iets gebeuren.  Nijland weg.  Faber. Weg.  

Hgz30-12-2017 om 22:37

Wie wou je voor Nijland in de plaats dan?

M0i30-12-2017 om 23:32

@Hgz, je vraagt constructief nadenken van mensen die hier alleen maar poep en pies roepen. Verwacht maar niet teveel respons.

GerdaS31-12-2017 om 09:44

Ja het wordt nu tijd dat Nijland vertrekt .Is de laaste  tijd het spoor helemaal bijster  . Wat wordt er met al het geld gedaan ? Juist .. tekorten aanvullen. Maar het wordt alleen maar erger . De selectie  is middelmatig.  En als ik op voetbal primeur kijk zie in dat er meer spelers weg gaan. ( ALS dat waar is dan he ) 

Wollen dor gaan met spelers  uit eigen jeugd  ..oke maar ? ... De selectie  is al piepjong.  We hebben een goeie  middenvelder  nodig die de lijnen uitzet en ervaren  leider. Maar goed de tyd zal het leren  .we wachten af  

Maar ondanks alles wens ik alle supporters  en lezers  een heel goed en sportief  en gezond 2018 

31-12-2017 om 08:28

Nouja poep en pies , wat een vieze woorden. Zulke gekke dingen roept Ronald niet , hij onderbouwt ze alleen niet , en is niet de makkelijkste weg.

Een trainer ontslaan kost geld , dat heeft de fc helaas niet. Anders was het best een een logische optie geweest natuurlijk , gezien het spel.

Nijland eruit dat zou een sprong in het diepe zijn , iets wat veel groningers angst aanjaagt. Want er kan natuurlijk maar 1 man Fc Groningen leiden? Dit is natuurlijk niet waar , er lopen genoeg goeie technische directeuren rond in Nederland. Ik zelf zou Mohammed Allach in de toekomst weleens willen zien. Een jonge frisse directeur , en ookt bij de fc gespeeld. Of die van Zwolle is ook een hele goeie. Maar goed nogmaals eens sprong in het diepe , maar naar mijn idee het overwegen waard.

ronald197631-12-2017 om 10:06

Faber zijn contract loopt af.  Maar ook Groninger en Hoekstra weg.  Helemaal schoon dan nieuwe seizoen 2018-2019 in en word tijd voor frisse wind. Dus gewoon een jongere technisch directeur die weer nieuwe ideeën heeft  want als we zo door gaan.  Kijk ik ben het eens dat de jeugd de toekomst heeft. Maar  je kan niet maar jeugd hebben ik zie liefst achter in sterke verdediger 25-27 jaar die al nodige ervaring heeft en op middenveld type kieftenbeld. 25-27 met de nodige ervaring.  Al dat gezeur hand op de knip. Dat kan ons duur komen te staan.  Je moet er toch niet aan denkenmemicevic weg.   Reijnen er weer in.  Want dat gaat er straks gebeuren. Wat wij groningers willen zien een elftal wat strijd.  En dan mag je verliezen.  Maar scout dan wel spelers die dat in zich hebben 

Hgz31-12-2017 om 10:20

Nijland geeft het geld van van Dijk niet uit zegt ie.  Daar maakt hij volgens mij weer een fout. Dit geld verdampt gewoon weer als je weer opnieuw tv geld misloopt en er weer minder sponsoren en supporters komen. 

31-12-2017 om 10:45

Laten ze maar degraderen kijken hoe Nijland dan jankt 

skjipke31-12-2017 om 12:00

Volgens mij moet (!) er nu eerst gezaaid worden. Wel met beleid natuurlijk, maar er moet gezaaid worden. Pas daarna kun je oogsten. Dat weet Nijland met zijn achtergrond ook wel, maar dat durft hij momenteel bij Groningen niet aan blijkbaar.

Er moeten goede spelers/ talenten op het veld. Er moet een trainer voor met een duidelijke visie en ambitie. Er moet met vechtlust en mentaliteit worden gespeeld. 

Als dat gebeurd krijg je de hut weer vol. Dit levert geld op voor de club, voor de marketing, voor de horeca, etc.

Als de hut vol zit, ontstaat er een sfeer als tegen PSV in de 2e helft. Positieve energie tussen publiek en supporters. Die sfeer zorgt ervoor dat jonge talentvolle voetballers weer voor Groningen willen spelen in plaats van voor Vitesse of Heerenveen.

Het lijkt iedereen schitterend als Robben zijn carrière bij Groningen afsluit, maar Robben twijfelt hier aan. Waarom? Leeg stadion en een negatieve sfeer rond de club. Hij wil zijn opgebouwde carrière niet in een laatste jaartje negatief beïnvloeden.

Kom op Nijland!! Ga weer ondernemen als voorzitter van de mooiste club van Nederland. Zoals je jaren geleden ook deed, in de jaren van de opbouw van onze club. Als de weg omhoog vanaf nu ingezet wordt, zit volgend seizoen de hut weer vol.

Wakker worden!! Dan kunnen wij als supporters weer dromen. 

ronald197631-12-2017 om 14:02

Stel verdorie trainer aan die in vanaf minuut 1 vaste speelwijze hanteert en spelers die dan gekocht worden vertrouwd methet systeem  zijn   dan word het al stuk beter van zal voorbeeld geven bacuna heeft zijn beste 2 wedstrijden  achter de spitsen gespeeld dan denk je laat hem daar staan maar nee moet weer terug naar verdedigende middenvelder en daar is hij een onzekere factor veel balverlies.  

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!