Terug

Deel deze pagina:

[Update + fotoalbum] Voorbeschouwing Sparta Rotterdam – FC Groningen.

Door Lukas van der Wal 15 reacties

Aanstaande zondag voetbalt onze Trots wederom een wedstrijd in Rotterdam. De groen-witte brigade mag de strijd aangaan op Het Kasteel met Sparta. FC Groningen speelt dus voor de derde keer achter elkaar een wedstrijd tegen een club uit de Havenstad. De vorige ontmoetingen (Excelsior en Feyenoord) waren verre van positief, al vertrouwen wij op het oude spreekwoord: Drie keer is scheepsrecht. De wedstrijd begint zondag om half drie en staat onder leiding van scheidsrechter Lindhoudt. 

De thuisclub, Sparta Rotterdam - De mannen van Alex Pastoor zijn bezig aan een vrije val op de ranglijst. De promovendus verloor maar liefst achtmaal in de laatste tien wedstrijden. Begin november wonnen de Spartanen voor het laatst. In de laatste vijf wedstrijden behaalden de Kasteelheren slechts één punt, het speelde in Alkmaar gelijk met 1-1. De twee laatste thuiswedstrijden gingen verloren, FC Utrecht (1-2) en PEC Zwolle (2-3) hadden het geluk aan hun zijde. Afgelopen week werd in Amsterdam met 2-0 verloren, keeper Kortsmit werd gepasseerd door Bertrand Traoré en Kasper Dolberg. Trainer Pastoor liet zijn elftal in een 4-3-3 strijden tegen de Amsterdammers.

Ondanks een zestiende plek op de ranglijst, heeft Sparta zeker wel kwaliteit in huis. FC Groningen zal onder andere te maken gaan krijgen met Jerson Cabral, Zakaria el Azzouzi, David Mendes da Silva en Denzel Dumfries. Laatstgenoemde staat er in Groningen goed op, veel groen-witte aanhangers zien de rechtsback graag komen. Voor middenvelder Paco van Moorsel is de ontmoeting met de FC een speciale, Van Moorsel had helaas geen succesvol huwelijk met de FC. De speler speelde maar zeven wedstrijden in het eerste en in de periode tussen 2012 en 2015 werd hij onder andere verhuurd aan NEC en SC Cambuur.

Vermoedelijke basis Sparta: Kortsmit; Dumfries, Breuer, Van Drongelen, Floranus; David Mendes da Silva, Dijkstra, Sanusi; Cabral, El Azzouzi, Calero.

Sparta Rotterdam – FC Groningen, de historie - De thuisclub ontving de Trots van het Noorden in competitieverband al 28 keer, in deze ontmoetingen wist de FC maar vijf keer te winnen. De thuisclub hield de volle buit twaalf keer in eigen huis en elf maal speelden de ploegen gelijk. Zeven seizoenen geleden werd dit duel in Rotterdam voor het laatste gespeeld. FC Groningen won toen met 4-2, mede door een hattrick van Thomas Enevoldsen.

Samenvatting FC Groningen - Sparta Rotterdam, september 2016

Samenvatting FC Groningen - Sparta Rotterdam 1-1

Datum

wedstrijd

uitslag

scheidsrechter

13-12-2009

Sparta Rotterdam-FC Groningen

2-4

Janssen

18-01-2009

Sparta Rotterdam-FC Groningen

1-1

van Hulten

29-12-2007

Sparta Rotterdam-FC Groningen

1-3

van Egmond

17-09-2006

Sparta Rotterdam-FC Groningen

0-1

van Sichem

07-02-2006

Sparta Rotterdam-FC Groningen

1-0

Braamhaar

 

FC Groningen, de Trots van het Noorden - De mannen van Ernest Faber zijn op dit moment aan een redelijke tot matige serie bezig. Van de laatste vijf wedstrijden werd er maar één verloren, vorige week uit bij Feyenoord (2-0) en een rode kaart van Juninho Bacuna). De laatste overwinning (4-1) was in Almelo bij Heracles. Tegen SC Heerenveen, Vitesse en Excelsior werden de punten verdeeld. Het spel van de groen-witte formatie is verre van groots, maar veel wordt er niet weggegeven. FC Groningen heeft het moeilijk als het zelf het initiatief moet nemen, daarentegen weet de Trots van het Noorden goed om te gaan met reactie-voetbal. Door de recente resultaten staan we op dit moment op een negende plek op de ranglijst, met kans op play-offs voor Europees Voetbal. Willen we hier aanspraak op gaan maken, dan zullen de Groningers resultaten moeten gaan boeken.

Juninho Bacuna is zondag speelgerechtigd voor de confrontatie met Sparta, de jongeling kreeg in de uitwedstijd met Feyenoord een rode kaart, deze prent is echter terecht geseponeerd door de KNVB. De wedstrijd tegen de nummer één ging overigens vrij kansloos verloren, al hadden we in de eerste helft op voorsprong moeten komen. Middenvelder Jenssen kreeg een niet te missen kans uit een messcherpe counter. De routinier faalde echter oog in oog met een open doel, zijn schuiver ging jammerlijk naast het vijandelijke doel. Niet veel later zorgde Jens Toornstra voor de formatie van trainer Van Bronckhorst voor de 1-0. In de tweede helft scoorde de middenvelder wederom, na een hoogstandje van verdediger Van der Heiden(hakje). FC Groningen had in de wedstrijd tegen Feyenoord maar 29% van het balbezit, en kwam tot maar 4 doelpogingen. We verwachten tegen Sparta toch meer balbezit en kansen.

Vermoedelijk start de FC in een gewijzigde opstelling. Dit betekent dat Juninho Bacuna weer op het middenveld mag starten nadat hij wekelijks één van de betere is. Afgaande op de training vandaag zal middenvelder Jesper Drost terug keren in de basis. Dit gaat dan ten koste van Samir Memisevic. Doch blijft dit onduidelijk omdat Idrissi, Drost weer verving. Daarnaast wisselde Davidson met Van Nieff tijdens het partijspel. Het blijft dus gissen en daarnaast kun je systemen op meerdere manieren uitleggen. Dit valt dus vrij in te vullen.

Vermoedelijke basis FC Groningen: Padt; Payne, Larsen, Reijnen, Van Nieff/Davidson; Tibbling, Bacuna, Jenssen, Linssen; Mahi, Drost/Idrissi - eventuele wijzigingen in de loop van zaterdag. 

Aanvaller Tom van Weert gaat zondag niet mee naar Rotterdam. De goalgetter traint 2/3 van alle trainingen mee, het gaat dus wel de goede kant op. Jongelingen Hrustic en Bijl reizen zondag wel met de selectie mee.

We zijn benieuwd naar zondag, is de FC in staat om het tij in een winnende modus te gaan keren? Zal de FC met sprankelend voetbal de Spartanen gaan pijnigen? De thuisclub zal vermoedelijk er vol bovenop gaan klappen tegen de Groningers, Ernest Faber zal zijn team hiervoor moeten voorbereiden. De Trots van het Noorden speelt dit seizoen beter dan in de eigen Borg, al hopen we niet dat de FC terugvalt in een oude gewoonte. Deze gewoonte is, het helpen van stroef draaiende teams, vaak is groen-wit een goed medicijn gebleken voor menig tegenstander. Ons advies/motto voor zondag; Mouwen opstropen en met passie en bevlogenheid de Spartanen gaan bestrijden. Come on FC, make us proud!!!

Reacties:
appie happie17-02-2017 om 17:48

ik zou zeggen en Drost en Idrissi er in  aanvallend spelen..dat angstahzenspel is niks aan  gewoon 3 punten op" kaste'len".

17-02-2017 om 22:43

jij zegt het - wij denken het...als fc groningen op voorsprong komt, dan moet de trainer meteen  kleur bekennen: gaat hij net als tegen Feyenoord  bij een achterstand, nog eens defensief wisselen, dan is het vragen om problemen. En zo stevig zit de selectier niet in elkaar, dat we kunnen vertrouwen op een eindspurt in de laatste 15 minuten, ja die eindspurt proberen ze wel, maar er komen zelden meer doelpunten uit voort.  Dus, Faber: een goed verstaander heeft maar een [....] woord nodig !

Veel spelers achter de bal...en alles geven voor een overwinning en niet gokken op een gelijkspel !

17-02-2017 om 22:33

Lastige uitwedstrijd Sparta moet en zal weer eens willen winnen gezien hun situatie , lekker hun het spel laten maken en op de counter eruit met Mahi en Idrissi misschien dat er dan wel weer een verassing ala heracles / zwolle uit in het verschiet zit.

brummie18-02-2017 om 07:57

Kees, volgens mij wisselde Faber tegen feyenoord in de 57e en 64e minuut meer aanvallend door linssen en tibbling te vervangen door idrissi en sorloth. 

Hoop morgen op een effectief fc , de kansen die het krijgt afmaken. Anders wordt het een lastige avond. Toch presteert fc in uitwedstrijden relatief goed,  en hoop dat we 3 punten kunnen gaan bijschrijven.

18-02-2017 om 12:25

naast mijn uitvoerige reacties op BM heb ik niet álle precieze details in beeld:  Tegen Feyenoord is het vooral in de tweede helft mis gegaan, maafr ook in de eerste helft was er een zeer defensief blok achterin met naar achter lopende spelers op de eigen helft.  Ik meen dat Hiariej er nog inkwam op het laatst.  Tibbling was zo las ik in een staistiek de speler op het veld ( van beide partijen dus ) met de meeste km, en vooral  postbode en Idrissi was toen al "sicher geschtellt" in de zone.

Ik denk dat je hjet woord aanvallend niet mag geb ruiken in de hele wedstrijd tegen Feyenoord...hadden ze aanvallkend gespeeld dan was er misschien iets te halen geweest. De counter op zich snel uitvoeren lijkt op een aanval maar heeft veel weg van een lucky moment, toch?

marcelfcg18-02-2017 om 10:33

Gewoon doorgaan op de ingeslagen weg. Sparta de bal, wij de counter en de punten. Ik vraag me alleen wel af of 4-4-2 nog steeds zo effectief gespeeld kan worden nu met name Hateboer er niet meer bij is. Die zorgde met zijn rushes voor verrassende en aanvallende inpulsen. 

Jantje18-02-2017 om 11:15

Ik verwacht de komende vijf wedstrijden 0 punten voor de FC.

heb er totaal geen vertrouwen meer in.

18-02-2017 om 12:41

Dat zijn we van Jantje wel gewend. Niks nieuws onder de zon!!!!!!

ollie18-02-2017 om 13:28

Jantje is net zo'n jankbek als Hollander.

brummie18-02-2017 om 14:27

Kees, de reden waarom ik het aangaf id dat soms de perceptie anders weergeeft dan de feiten. Schreef daarom ook meer aanvallend toen idrissi en sorloth invielen, overigens toen nog bij een 1 0 achterstand. Een aanvalker voor een middenvelder lijkt mij toch aanvallender, nietwaar?

Ik zou tegen Sparta gokken op snelle omschakeling. Daar is het team goed in. Ik zou kiezen voor koppel van nieff/Linssen of koppel davidson/idrissi. Met idrissi voor van nieff komt van nieff te veel onder druk . 

Uitwedstrijden mogen van mij wel behoudender, thuiswedstrijden mogen wel met meer risico gespeeld gaan worden. 

brummie18-02-2017 om 14:29

Als we aanvallend hadden gespeeld tegen feyenoord hadden we denk ik met een nulletje of 4-5 verloren. Tactiek zeker 1e helft was goed. Gaven weinig weg. Hadden moeten scoren en had zeker het verloop van de wedstrijd veranderd. 

18-02-2017 om 15:46

Imk ga kliever uit van eigen kracht... Dat is nou net waarom er zo aarzelend en soms nerveus wordt gespeeld door Groningerspelers, die week na week onder hun eigen kunnen presteren.  Je zal het toch (ook) met mij eens zijn dat het team geen zelfvertrouwenm uitstraatlt als je nietdezelfde mentaliteit Feyenoord aan de dag legt, uitstraalt.  winnen, qoûte que qoûte .  Nu was er op rechts een goede aanvulling op die jonge Payne van bijsluiten van het middenveld, maar was Van  Nieff (weer) de zwakke schakel en kon Linssen aanvallend niks brengen.  Tibbling heeft hierdoor geen vrije rol over de as, maar wordt vroeg afgestopt en Mahi moet het helemaal alleen op creativiteit doen.  Als jij voorspelt dat we bij aanvallender voetbal met een nulletje of 4 of 5 verloren hadden, dan zeg ik je hierop:  Feyenoord achterin  is geen geweldige ploeg, en ook:...  /maar dat is een doodoener: "liever uit verliezen bij Feyenoord met 0-5 dan een kansloze wedstrijd met 2-0 verliezen". 

Maar ik begrijp jou natuurlijk ook helemaal. 

18-02-2017 om 15:49

correctie liever een wedstrijd met 5-0 verliezen dan een kansloze 2-0

18-02-2017 om 15:15

Het is geen ollie maar lollie ook zo,n zeikerd meeprater

 

18-02-2017 om 16:18

Ollie bollie lollie wie het ook is het gaat 3-0 worden

ollie18-02-2017 om 23:10

Sjon is zeker een pseudoniem van Hollander.

brummie18-02-2017 om 17:51

Kees,

Ik vind met name het zelfvertrouwen thuis erg laag. Uitwedstrijden vind ik zelfvertrouwen wel behoorlijk. Feyenoord Had de laatste 7 thuiswedstrijden 24 goals voor en maar 3 goals tegen. Defensief erg sterk lijkt me. 

We zullen zien wat fc gaat brengen tegen Sparta. Ik laat me graag positief verassen!

brummie18-02-2017 om 17:54

En over zelfvertrouwen gesproken, een 5 nul nederlaag bij Feyenoord uit, had daar zeker niet positief aan bijgedragen, denk ik.

harley18-02-2017 om 18:51

Met Drost speel je met 10 tegen 11. Wordt niks dus.

FCG-Forever18-02-2017 om 19:05

Ik snap ook echt niet waarom van Nieff constant in de basis speelt, ik vond Davidson niet eens zo slecht dat hij ineens nooit meer in de basis staat. van Nieff is zo traag als een slak, zowat iedere buitenspeler loopt hem eruit of speelt hem uit met 1 simpele beweging... Enige voordeel aan van Nieff is zijn trap techniek. Vind Davidson veel meer een verdediger. Ditzelfde vind ik over Larsen, te soft en is fysiek toch sterk zou je zeggen met zo'n lengte, ik vind hem fysiek heel zwak en heeft van die rare acties. ik verkies Memisevic persoonlijk boven Larsen. En Bryan Linssen zijn tijd is mij part wel geweest, ik vind dat bijvoorbeeld een Oussama Idrissi of een Ajdin Hrustic een kans moet gaan krijgen. ik zeg deze opstelling:

 

                        Padt

Payne Reijnen Memisevic Davidson 

               Jenssen.   Bacuna

                          van Nieff 

          Mahi.       van Weert(bij blessure Sorloth)   Idrissi/Hrustic

                              

                     

harley18-02-2017 om 21:50

Ik vind Larsen verdedigend goed..opbouwend moet hij nog veel leren.

18-02-2017 om 22:46

Oke dan starten we met 10 tegen 11 harley , jantje heeft het zwaar komende tijd kan beter niet gaan kijken haha.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!