Terug

Deel deze pagina:

Voorbeschouwing FC Groningen - Ajax

Door Redactie 15 reacties

Wat zit er nog in het groen- witte vat? Met nog ruim twee maanden voor de boeg is rond medio mei het seizoen 2016/17 passé. Op een elfde plek, een stroef FC jaar dat tot dusver weinig hoogtepunten heeft gekend. De komende weken worden hoe dan ook cruciaal, de periode waarin de prijzen definitief worden verdeeld. Te denken valt eveneens aan het televisiegeld. Gaat FC de komende weken zich definitief melden voor een play off plaats of belandt het uiteindelijk op een grijze muis positie wat bakken vol geld geld gaat kosten. Of - komt er, doordat er na de winterstop slechts één zege werd geboekt nog meer negatieve druk dat leidt tot een plaats in de verkeerde nacompetitie? Het is allemaal mogelijk, we houden alle opties open! Hoe dan ook, als klapper op de vuurpijl komen zondagmiddag de rood-witte snaveltjes op bezoek. Zij ambiëren het landskampioenschap. Niet bepaald voor Groningen een garantie op punten. FC kan zich de borst gaan natmaken maar kan ondanks het gegeven dat het moeizaam de punten pakt, op brede steun rekenen van een uitverkocht huis! 

Korte terugblik FC Groningen - FC Utrecht
De eerste helft was prima om te zien, Grunn liet zich positief gelden en etaleerde voorwaarste dadendrang. De 2-0 ruststand was dik verdiend! Het verzuimde kort na rust de wedstrijd in het slot te gooien! De aansluitingstreffer van Haller bracht Utrecht terug in de wedstrijd. De 2-2 (ongeveer tien minuten voor tijd) en kort daarna de 2-3 was de nekslag. De nederlaag is hard aangekomen bij spelers en TS. Een 2-0 voorsprong dat zo (onnodig) uit handen werd gegeven. Dat kan geen toeval zijn.

Leiderschap
FC Groningen mist onder meer een speler die de lijnen uitzet. Een baas op het veld die de jongens op hun plaats zet, een verlengstuk van de trainer. Met zo'n leider zou een nederlaag zoals dat tegen Utrecht vrijwel ondenkbaar zijn. Met name Hedwiges Maduro die niet de beoogde rechterhand is van de trainer maar zeker over de nodige routine beschikt, zal zich ongetwijfeld verbeten hebben op de tribune. Juninho Bacuna was geschorst, Tom Hiariej kon niet verder,  adequate vervanging op de controleurspositie was niet meer voorhanden...

Ajax
De rood-witten hebben momenteel 5 punten minder dan Feyenoord. Er werd slechts 2 keer verloren van Willem 2 en FC Twente. Vier wedstrijden tegen Roda JC, Feijenoord, AZ en PSV eindigden in een gelijk spel. Alle wedstrijden na de winterstop werden gewonnen. Namen zoals bijvoorbeeld die van Davy Klaassen, Hakam Ziyech, Bertrand Traore en Kasper Dolberg behoeven verder geen toelichting. Kortom kwaliteiten te over...

Geblesseerd: Nick Viergever

Historie FC Groningen - Ajax (via FCG Stats) 

14-02-2016 ED FC Groningen - Ajax 1-2  

31-08-2014 ED FC Groningen - Ajax 2-0

01-09-2013 ED FC Groningen - Ajax 1-1  

12-05-2013 ED FC Groningen - Ajax 0-2  

20-12-2012 BK FC Groningen - Ajax 0-3

Vanaf 1971 is deze thuiswedstrijd 42 keer gespeeld. Doelsaldo 48 voor en 93 tegen. Grootste overwinning 15 maart 1989 - eindstand 3-0. Grootste nederlaag 25 maart 1984 - eindstand 1-5.

FC Groningen
Een duivels dilemma voor coach Ernest Faber. Grijpt de trainer terug op het oude vertrouwde concept met de linies compact en loeren op de omschakeling? Of wordt de lijn van het afgelopen weekend doorgetrokken om zelf meer het spel proberen te maken met veel meer druk naar voren? Te offensief spelen loop je in het mes. Te afwachtend voetballen betekend nauwelijks spektakel. En juist nu kan de FC veel goodwill kweken door er een echte wedstrijd van te maken. 

Geblesseerd: Tom van Weert

Geschorst : Juninho Bacuna

De vermoedelijke opstelling: Padt, Memisevic, Reijnen, Larsen, Davidson, Tibbling, Hiariej, Jenssen, Mahi, Linssen, Idrissi

FC Groningen is de underdog. De gasten hebben op vrijwel elke positie meer kwaliteit. Dat neemt niet weg dat er er (tactisch) naar andere middelen gegrepen moet worden om wat te laten zien. Is FC in staat de linies gesloten te houden en zodra het naar voren kan, uit te breken om tot de kansen te komen? Is er ondanks de tik van een week eerder, voldoende teamspirit en vertrouwen in eigen kunnen om het (vrijwel) onmogelijke mogelijk te maken?

COME ON FC!

Fotoreportage training vrijdag 3 maart

Reacties:
03-03-2017 om 20:50

Kijkend naar de twee laatste foto's in de tekst, van een eerdere wedstrijd: er is een boel dat beter kan dit seizoen, maar één ding is dit hele seizoen al uit de kunst: ons VELD. Wat een bagger op die foto's en wat een strak veldje nu!

grunnfan03-03-2017 om 21:56

Maduro!!!!!!!!!!!!!!

grunnfan03-03-2017 om 21:59

Hiarej of maduro......Kom op zeg...Hoe blind moet je zijn!!!!!!!!! Wat heeft Faber toch tegen hem en wat heeft ie met een Jupiler waardige hiarej...Ik zal wel geen kenner zijn

03-03-2017 om 22:46

Maduro mag weg , en komt niet in zijn plannen voor al het hele seizoenniet,  waarom dan nu ineens wel?. Geef hiariej wel wat meer credits een echte clubman die nooit zeurt of klaagt maar geen basisspeler , maar jupiler beetje te negatief.

grunnfan03-03-2017 om 23:32

Meningen verschillen Achmed

brummie04-03-2017 om 08:20

Bonuspunten wedstrijd morgen. Niets te verliezen. Hoop op een leuke pot. Maduro heeft genoeg kansen gehad en simpelweg niet waargemaakt. Heeft ook al in tijden geen eredivisiewedstrijd gespeeld. Zou zeer ongeloofwaardig zijn hem opeens in de basis te zetten tegen Ajax. 

campesino04-03-2017 om 08:47

Kunnen we hier eens een keertje ophouden met dat gezeik over maduro. behalve als iemand de ware toedracht van zijn tribuneplek kan toelichten, ben ik dat tema wel een beetje zat. hij voetbalde niet best, maar zo waren er wel meer en ik zou graag weten waarom hij nooit meer bi jde selectie zit. maar die mensen die hem nu weer in de basis willen hebben begrijp ik gewoon niet. hij heeft meer dan een half jaar niet gevoetbald en dan moet hij er tegen ajax in? als je dat wilt, begrijp je er helemaal niks van. het boek van maduro is gesloten. hoeven we het niet meer over te hebben.

04-03-2017 om 10:38

@ Campesino:  ik ben met je eens dat vanwege Maduro al veel langer op de tribune zit, dat hij niet speelt.  Het blijft intrigerend en (valt onder de categorie "bedrijfsgeheimen") je krijgt het idee dat Faber het niet (meer)  in hem ziet zitten. Ik herinner mij Kostic en Magnascon nog onder Maaskant: bijna een heel seizoen niet in de basis.  

Maar het wegvallen van Bacuna zorgt wel voor een probleem in de as van het veld - daar waar Ajax meestal goed en snel  combineert.  Kunnen ze zo spelen als tegen Sparta en Utrecht? Of moet FC G achteruit lopen.

Ik las op RTV Noord een heel positief verhaal van Faber over deze wedstrijd en de resterende 9.  Natuurlijk is Ajax favoriet....zeg ik er nog bij.

 

campesino04-03-2017 om 08:52

verder verwacht ik dat we dik aan de kont krijgen. aan de andere kant heb je in dit soort wedstrijden niks te verliezen. dus er gewoon een lekkere pot voor het publiek van maken en er net als tegen utrecht meteen vol bovenop. dan komt het publiek erachter en kan het leuk worden. uiteindelijk verliezen we dan ook , maar dat is beter dan 90 minuten voor de pot hangen en uiteindelijk ook met 3-0 verliezen.

Jantje04-03-2017 om 11:47

We gaan stunten zondag 4-2 winst in draak van een wedstrijd van de fc

Ronnie 04-03-2017 om 12:37

Kees, ik las het verhaal van Faber ook, maar ook dat van hans Nijland in DVHN.

vond ik het interview op BM nog redelijk tot goed, het interview in dvhn was ouderwets Nijland. Jammer dus.

Nijland denkt nog steeds aan play offs, denkt deze te winnen, vind de spelersgroep goed genoeg, is van mening dat er in de winterstop goed gereageerd is op vertrek van Hateboer en Rusznak en vertelt tussen de regels door dat fc deze zomer 2 miljoen in budget minder heeft ivm lager eindigen dan Vitesse en Heerenveen. Waar is het realiteitsbesef van deze man? Zit hij niet regelmatig naar dezelfde droevigheid te kijken als alle andere supporters?

Hier schuilt ook gelijk het gevaar voor fc Groningen. Als directie en management niet meer realistisch zijn en zelfkritisch, leren we niet van fouten en wordt het niet beter. We poetsen dan onze fouten weg, doen een plas en gaan verder zoals het ging. En dat is de dood in de pot.

Zelfkritisch zijn, leren van anderen is de enige sleutel tot meer succes en de weg naar boven. Nu beschrijft Nijland de weg naar beneden. Tussen decregels door dekt hij zich in voor deze zomer. Er staat immers een goed elftal en de centen zijn op. Een goede lezer begrijpt wat er staat. Dragende spelers vertrekken en de jeugd moet doorschuiven. Dat wil zeggen een zwakker team, mindere prestaties, minder tv gelden, minder , minder 

Het is juist in mindere tijden de kunst om uit het budget dat je hebt het maximale te halen.

Ik wordt niet vrolijk van dit interview en de beschreven toekomst. Ik hoop als rasechte supporter dat ik het niet begrepen heb maar vrees het ergste...

04-03-2017 om 16:34

Dan heb ik toch een ander stuk gelezen vandaag in het DvhN.

Hij vertelde dat hij er vanuit gaat de play offs nog te kunnen halen, niet te winnen. (wat met 2 punten achterstand op plek 9 ook niet ondenkbaar is)

En hij vertelde als Groningen hier blijft staan dat het 'volgend jaar' rekening moet houden met 2.000.000 minder.

Wel geod lezen graag, maar goed Hansie Nijland afzeiken is natuurlijk veel te leuk om te  doen als het even wat minde gaat.

Het is niet vanzelfsprekend dat Groningen elk jaar met de vingers in de neus zomaar bij de beste 8 eindigt.

 

Verder vond ik het gewoon een goed stuk waarin heel realistisch gesproken wordt hoe Groningen er voor staat.

Niet meer en niet minder.

 

 

04-03-2017 om 19:06

Wij zijn hier niet om Nijland af te zeiken, maar we vertellen hier wat we denken en we maken ons zorgen om de FC en dan trekken we aan de bel. Sommige mensen halen hun schouders op en denken dat het vanzelf goed komt, die zijn net als Nijland en co de realiteit uit het oog verloren. Niet meer en niet minder. Klip en klaar.

04-03-2017 om 19:22

Bullshit, sommige mensen willen alleen het negatieve zien, en grijpen elke kans om ergens op te zeiken aan. En ja daar zit jij ook bij. Ja het gaat wat minder als dat we de afgelopen jaren gewend zijn, maar daarom hoef je nog niet op elke slak een korreltje zout te leggen. 

04-03-2017 om 20:01

Martijn droom maar lekker door dan

04-03-2017 om 20:34

Ik droom niet, ik support. Door dik en dun

allartboer05-03-2017 om 11:46

Hans Nijland heeft ongelooflijk veel goede zaken voor fc Groningen gedaan, maar ik krijg de indruk dat hij begint te verzanden in de huidige situatie en het niet echt meer weet. De selectie ontbeert toch echt kwaliteit, er ontbreekt een middenvelder die het spel goed weet te verdelen (Thomas Bruns, Heracles) en een echt scherpe spits. Met zulke spelers erbij gaat het nivo bij Groningen in totaal weer stijgen.

 

Ronnie 05-03-2017 om 12:43

Martijn, dan hebben we een andere leesbril en zien we het anders. Overigens ben ik ook supporter door dik en dun alleen wat minder naief, realistischer en kritisch als ik mij zorgen maak dat het de verkeerde kant op gaat.

Als ik op corpus den hoorn ben om te kijken naar de jeugd die straks op moet staan als Mahi, Tibbling etc weggaan, zie ik geen vervangers die er direct staan. 

Voorin bij onder 23 loopt niets wat toevoegt, voor het middenveld kan Hrustic richting bank (zeker nog geen basis) en achterin kan Amekado (of hoe je dat ook schrijft) in de toekomst van waarde zijn. Koppel dat aan het feit dat we -2000000 aan tv inkomsten ontvangen, dat we jaarlijks 500000 in de min eindigen op onze begroting en de transferwinst van beide mannen is verdampt als water bij 200 graden.

Leg jij dan maar eens uit waar jij het positivisme vandaan haalt als je ook het aankoopbeleid er nog eens tegen aan zet...

Tot slot, Hans Nijland afzeiken is niet mijn hobby, de man heeft veel gedaan voor de club maar wat meer zelfkritiek helpt beter dan de doofpot

04-03-2017 om 13:14

Ronnie je hebt het heel goed verwoord. Nijland en co zijn de realiteit helemaal kwijt, ze zien het gewoon niet. schouder ophalen en gewoon weer plaat voor de kop  en denken dat het vanzelf wel goed komt en ach, we horen op de plek waar we nu staan, die andere clubs hebben toch een hogere begroting. sjonge jonge ik maak me ook zorgen. 

Jantje04-03-2017 om 15:22

Nijland houd FC prima op de been. kunnen niet elk jaar vewachten dat alles van zelf gaat. zie PSV. Wees trots dat de FC een gezonde club is en geen domme dingen doet, met de tijd komt het voetbal wel weer terug. andere ploegen zitten diep in de schulden en dat gaat keer fout.

04-03-2017 om 16:08

1-5

appie happie04-03-2017 om 17:34

2-2 zeg ik een gewoonten punt morgen..

04-03-2017 om 18:14

Ik waag mij niet aan een uitslag. Het wordt altijd een teleurstelling, voor FC-Groningen of 020.......we zullen zien, nog ruim 20 uur te gaan.....en dan? knallen!!!!!!!!  

04-03-2017 om 22:44

@ Rob Roy: 

ga er maar eens lekker voor zitten, Kapitein Rob...ik voofrspel je een foutenfestival bij Ajax, dat eerst niet verder komt dan veelkansen , en ...even kijken in de vitrages... een rode kaart voor....  Tibbling, Mahi 1-0 en laat in de wedstrijd toch nog 1-2 .. teleurstelling, ja!,  maar dat wist je al 

 

 

05-03-2017 om 13:31

Toch zie ik het wel zitten wat Appie beweert, kan zo maar eens 2-2 worden.

05-03-2017 om 08:31

Als Sjon 1-5 roept , roep ik 2-1

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!