Terug

Deel deze pagina:

4 veelgehoorde uitspraken over Ritsu Doan die NIET waar zijn

Door Thijs Faber 14 reacties

FC Groningen heeft nog tot 1 mei aanstaande om te beslissen of zij Ritsu Doan definitief overneemt van het Japanse Gamba Osaka. De Japanse middenvelder werd afgelopen zomer met veel bombarie gepresenteerd in Groningen en heeft zich na een lastige start weten te ontwikkelen tot dé smaakmaker van dit FC Groningen. Er is alleen één probleem, het bedrag dat Doan moet kosten is zo hoog dat FC Groningen dit niet zomaar kan ophoesten. Echter zijn veel FC Groningen-supporters afgaande op de reacties op de Facebook-pagina van Boerenmacht ervan overtuigd dat dit wel het geval is. Daarom hier 4 veelgehoorde uitspraken over het Doan-verhaal die niet waar zijn of genuanceerder liggen.

 

1. “FC Groningen wil Ritsu Doan niet overnemen”

Het is misschien voor sommigen lastig voor te stellen, maar ook bij FC Groningen kijkt men naar de wedstrijden van het eerste elftal. Stellen dat FC Groningen niet doorheeft dat het goud in handen heeft slaat daarom nergens op. In een tijd waar smaakmakers in het groen-wit schaars zijn is er niemand die liever wil dat Doan ook volgend jaar in Groningen speelt dan de club zelf. Echter, het is niet zo makkelijk “gewoon kopen” zoals velen stellen. Hierover zo meer.

 

2. “Hans Nijland houdt de hand op de knip”

Een veel gehoord argument is dat Hans Nijland in plaats van investeren in het elftal liever kiest voor het houden van het inkomende geld. Totale onzin, met een pas recentelijk gedicht begrotingstekort van zo’n 2 miljoen is het logisch dat de FC op de centen moet letten. Het beeld dat FC Groningen miljoenen heeft staan maar niet uitgeeft klopt niet. De club is dan wel door de KNVB ingedeeld in de gezondste categorie 3, veel geld is er echt niet. Ook is het niet zo dat wanneer FC Groningen een speler verkoopt voor 2 miljoen dat dit de volgende dag op de bankrekening staat. Nogmaals terugkomend op punt 1: als Groningen kan zullen ze Ritsu Doan kopen. Gegarandeerd.

 

3. “FC Groningen moet niet te lang wachten, straks wordt Doan voor onze neus weggehaald”

FC Groningen heeft tot 1 mei als enige het recht om Ritsu Doan over te nemen. Dit staat zwart op wit. Niet Ajax, niet Manchester City, niet Real Madrid kan de Japanner voor 1 mei kopen. Een situatie die in de huidige voetbalwereld uniek is. Waarom wacht FC Groningen zo lang? Omdat het kan. Stel, FC Groningen zou vanavond bekend maken dat Ritsu Doan per direct wordt overgenomen voor een enorm bedrag, dit is een groot financieel risico voor de club. Morgen komt een speler van FC Utrecht per abuis net iets te hard in op Doan, hij breekt zijn been en kan nooit meer voetballen. Weg 2 miljoen. Een zeer onwaarschijnlijk scenario, maar wel een mogelijkheid, en wanneer je als club in de positie bent om het te vermijden, waarom zou je het niet doen?

 

4. “Ritsu Doan hoeft geen buiten-EU-salaris te ontvangen”

Sinds 2016 moeten ook Japanse voetballers een buiten-EU-salaris ontvangen om een werkvergunning te krijgen. Voor 2016 was dit nog niet zo, wat de reden was dat bijvoorbeeld Keisuke Honda door VVV werd gehaald. Tegenwoordig is dit wel het geval en moet een speler ouder dan 20 jaar minimaal 417.750 euro op jaarbasis verdienen (bron: Federatie van Betaald Voetbal). Dit is voor FC Groningen veel geld, wat ook nog bovenop de al forse transfersom komt. Zoals gezegd, een financieel risico.

 

Kortom, iedereen met functionerende ogen kan zien dat Ritsu Doan voor FC Groningen een geweldige speler is. Echter, het is niet altijd zo makkelijk als het voor sommigen lijkt om zomaar een speler definitief binnen te halen. In de huidige situatie van FC Groningen is het een enorm risico om een dermate hoog transferbedrag neer te leggen voor een speler. Natuurlijk beseffen ze zich bij de club ook dat hij op deze manier veel meer gaat opleveren dan kosten, natuurlijk snappen ze ook het belang van deze speler voor het humeur van de supporters, maar de club moet ook denken aan de begroting. Zodra het financieel verantwoordelijk lijkt zal de club Ritsu Doan overnemen, neem dat nou maar van mij aan. En oh ja, als jij het verlengen van je seizoenkaart laat afhangen van één speler moet je je sowieso even achter de oren krabben of FC Groningen wel de club voor jou is.

Reacties:
tante jannie18-04-2018 om 16:56

En als Doan zelf niet wil.

Dit kan ik me best wel voorstellen.

Was nou niet echt een pretje om in dit elftal te spelen.

Ik hoop dat hij blijft.

Het betaalde  bedrag verdien je wel  dubbel en dwars terug 

Abel18-04-2018 om 17:02

Ongetwijfeld speelt voor de clubleiding ook mee of onze FC zich handhaaft op het hoogste niveau. Nu dat doel vrijwel behaald is zal een besluit tot koop vast niet lang meer op zich laten wachten vermoed ik!

Doan is een klasse speler met een meerwaarde voor het team. Ik denk dat de nieuwe trainer enorm blij zal zijn met zo’n jongen. Ik hoop dus echt dat hij blijft.

18-04-2018 om 17:54

Hoewel speculeren geen enkele zin heeft, kan ik me best voorstellen dat indien Groningen inderdaad moeite heeft om Doan te kopen, inmiddels met andere clubs in gesprek is om Doan via een constructie ook direct weer te verkopen deze zomer. Dan zou Groningen hem aankopen voor 1 mei, en daarna (direct, of in de winter, of via een huurconstructie om de transferregels te omzeilen) doorverkopen aan een andere club. Hier zou Groningen winst mee kunnen maken, die ze in staat stelt om de financiën op orde te krijgen en de selectie in de breedte te versterken

Hoe dan ook, Groningen mag deze kans niet laten liggen! Lijkt een goudmijntje, deze Japanner. Hoop da we genoeg op de bank hebben staan...

kees18-04-2018 om 20:52

Ja Thijs, wat moet ik ervan denken... Doan moet gefinancierd, en hoewel ik nooit zeker weet of de argumenten van dhr  Nijland over de financiële mogelijkheden bij de club enz., helemaal kloppen, zal het traject Doan wel goed  doordacht zijn... Ze hebben -zo herinner ik mij -een optie tot koop bedongen wat veel moeite koste omdat die andere club dat eerst niet wilde.  Daarbij zijn wellicht concessies gedaan in de vorm van afspraken,  waar wij de inhoud niet van weten...

Komt Doan niet dan had ik al weken terug een opmerking van Nijland in VI verwacht... Dus het zal wel loslopen.  Maar er is intussen wel wat anders aan de hand:  Doan zal bij iedere club, top3 of buitenland kunnen groeien, en dat weet niet alleen FC Groningen, maar dat weten ook die andere clubs. Verder is het de ideale balvaste positiespeler die de verbinding van achteren met de voorhoede kan maken.  Dus dat het alsnog moeilijk kan worden om hem nóg een jaar bij de FC te laten spelen, en hem een passend contract te geven, dat wordt pas komend seizoen duidelijk...en voor (heel) veel geld gaan er natuurlijk weer andere voetbalwetten gelden ( geld gaat vóór )

Je laatste stelling, dat de supporter niet om één speler weg zal blijven, dat bestrijd ik: de FC supporter die wil doorgaans een sterke en in thuiswedstrijden winnende selectie,  zeker tegen laagvliegers.  Behalve een nieuwe trainer die het nog waar moet maken, en een ander beleid met huurlingen en alleen transfervrije of heel jeugdige eigen spelers,  zal de club in  zijn handelen toch wel weten dat Doan-erbij gewoon 1000 seizoenkaarten uitmaakt, en bij een eventueel volgend  successeizoen, nog wel meer ! Aan de andere kant zie ik ook wel perspectieven:  definitief breken met de behoudende tactisch-laffe en vooral afwachtende spelopvatting met een lucky peer naar voren naar de spits in randje buitenspelpositie..en blij zijn met een puntje-thuis..pfff....zoals we sinds Maaskant vaak hebben gezien...dat komt vast niet weer..en er wordt weer gestreden om iedere bal. met of zonder Doan ! 

Marco18-04-2018 om 21:46

Ieder zijn uitdaging. Nijland en zijn mensen moeten dit maar gaan regelen.

Nijland wilde afgelopen winter vanalles met investeerders, mochten die nu nog niet toehaopen dan kan daar ook een grote streep door. 

Mocht je een miljoen op de bank hebben krijg je als investeerder meer rendement bij Groningen dan dat je het tegen de lage rente wegzet. In de stad zit geld genoeg met mensen die een goede bestemming zoeken. 

rob roy18-04-2018 om 23:04

Nou Marco, wat belet je??????

Hoekie18-04-2018 om 23:26

Ik doe met je mee Marco! ik wil best als supporter/sponsor een leuk bedrag investeren voor een speler als Doan. Heb 10 maanden geleden op Boerenmacht al geschreven dat hij een 8 tot 10 miljoen euro kan gaan worden. 

Rob197018-04-2018 om 23:32

Thijs, wat een rare quote in de laatste alinea. Er zit veel meer achter bij de achterban, het is niet alleen, het wel of niet kopen van Doan. Het zit bij de seizoenskaarthouder toch wel iets anders. Deze supporters zitten al jaren naar bagger te kijken, naar een team die alleen maar is kaalgeplukt met daarbij bagger voetbal speelt. Het spelersmateriaal is echter niet zo slecht als dat er gespeeld wordt. Echter als fan ben je niet verwend, dan mag een club er niet nogmaals een negatieve move tegenaan gooien. Mocht het een verhaal worden zoals hierboven geschreven waarom het te duur is om hem te nemen, ga dan als club nooit meer dit soort constructies aan. Een hele show opvoeren voor aanvang het seizoen, terwijl je die show helemaal niet kunt uitvoeren. Dit is de supporter belazeren. En ik noem het belazeren omdat er wel mogelijkheden zijn, maar je moet het ook willen.

Tevens hoop ik niet dat de informatie hierboven vanuit de club naar jou toe is gekomen, want dan weet ik het antwoord al, Doan blijft niet. 

kees19-04-2018 om 01:01

Ik had een beetje net zo'n gedachte toen ik aan mijn post van 20:52 begon... uiteindelijk ben ik dan weer niet zó erg bezorgd over het welslagen van de Doan-optie.  Maar dat ook jij een laatste zin ("uitsmijter") gebruikt welke suggereert dat je weinig vertrouwen hebt in de club...  wacht nog even een week...dan weten we meer. 

Thijs_Faber19-04-2018 om 11:19

Hoi Rob, wij zijn onafhankelijk dus de informatie komt niet van de club. Daar lenen wij ons niet voor, dat plaatsen ze maar op de eigen clubsite. Die laatste quote is een reactie op een aantal Facebook-reacties waarin stond "geen Doan = geen seizoenkaart", daar ergerde ik mij aan dus vandaar die zin. Ik snap mensen die zich bedonderd voelen vanwege het aankoopbeleid best, dus dat was zeker niet de kern van die zin. Hoop dat het zo duidelijk is!

Rob197019-04-2018 om 18:48

Duidelijk.

19-04-2018 om 09:45

Volgens mij is er maar 1 reden waarom Doan nog niet vastligt. Omdat FCG mss nog nacompetitie kan spelen...als ze daarvan gevrijwaard worden. Kosten 2 miljoen

19-04-2018 om 09:46

Doan is trouwens 19

kees19-04-2018 om 10:15

de leeftijd, daar valt niks aan te veranderen, wel een probleem voor een eventueel langdurig verblijf (evt. slepende blessure dus)..maar @Mike: die andere post: leg a.u.b.  nog eens uit: wat betekent de eventuele nacompetitie - zoals jij schrijft -  (maar toch niet waarschijnlijk) voor het snel afronden van een koop-overeenkomst ? 

M0i19-04-2018 om 10:43

Lijkt me niet zo moeilijk: nacompetitie = kans op degradatie. En in de JL zul je wel naar een kleinere begroting moeten. En daar past  een speler als Doan niet in. Maar nu het bierteam van Pisvee de koepels op 2-2 heeft kunnen houden is nacompetitie nog slechts theoretisch mogelijk. Het  gunstige doelsaldo -mede mogelijk gemaakt door Padt- wordt onder normale omstandigheden niet meer goedgemaakt door de anderen. 

M0i19-04-2018 om 10:43

*koempels

19-04-2018 om 11:19

Nacompetitie spelen betekent kans op degradatie en dus geen dure DOAN, Kees

kees19-04-2018 om 11:31

@ Mike

Dat is dus alweer praktisch uitgsloten- zie ook post van MOI...Bedankt vioor de uitleg, heren !

19-04-2018 om 11:55

YW Kees. Dus geen enkele belemmering meer voor Nijland om die zakjapanner binnen te hengelen

kees19-04-2018 om 13:12

YW .... nee toch!....  is Yolanthe Weduwe...?    tjonge

kees19-04-2018 om 14:06

Matthijs de Ligt is in één kalenderjaar ( april 2017 - april 2018 ) op papier vierentwintig miljoen meer waard geworden ! ...en dat voor een 18 jarige jongen uit Leiderdorp !  toch werd Ajax geen kampioen.

Nogutsnoglory119-04-2018 om 16:18

Ik denk inderdaad dat Binnenkort word mede gedeeld dat Doan definitief word vastgelegd nu nacompetitie en degradatie is uitgesloten. Ondanks dat veel mensen niet zo'n hoge pet van Nijland hebben is het wel een echte koopman. Tuurlijk dit jaar zitten we in een negatieve spiraal met sterk verminderende toeschouwersaantallen en minder tv inkomsten maar Nijland heeft dit van te voren echt wel goed doorberekend. Desnoods met een doorverkoop clausule met een financieel sterke club.( Ajax? ) . Liever niet natuurlijk. Hij wacht nog even tot Doan definitief is uitgekozen tot voetballer van het jaar in Groningen, dat doet het publicitair altijd goed. 

Ronnie 21-04-2018 om 11:13

Goed verhaal Thijs, maar het enige wat niet waar is, is dat de fc Doan heeft gekocht.

Ik ben fan en wil gewoon een goed lftal volgend jaar wat leuk is om naarcte kijken. Nog zo' n grafseizoen als deze wil niemand en dus moet er kwaliteit bijkomen. Hoe de heren dat doen zal mij verder worst wezen. Dat moeten ze maar regelen, krijgen ze voor betaald tenslotte.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!