Terug

Deel deze pagina:

BOERENMACHT EXCLUSIEF: Interview met mister Pom pom pom, Henk de Haan

Door Lukas van der Wal 3 reacties

Enige maanden geleden zijn we begonnen met het interviewen van oud-FC'ers. Matías Jones beet het spits af. De Uruguayaan kon zo zijn verhaal kwijt aan de achterban van FC Groningen. Een mooi en eerlijk interview van Jones. Als tweede hadden we onze cultheld Erik Nevland. Over de Viking, is veel gezegd en geschreven. Een topper, de man die de wederopstanding van FC Groningen van dichtbij heeft meegemaakt. Voor het derde interview hebben wij niemand minder dan Henk de Haan alias Mr. Pom pom pom weten te strikken. De Haan heeft als speler veel meegemaakt. De glorietijden bij de FC en het verschil in beleving bij bijvoorbeeld BC Veendam. Iedereen veel leesplezier: nait soezn, moar deurbroezn...

1: Hoe is het met Henk de Haan
Moi lu, met Henk de Haan gaat het goed, gezond en gelukkig, Vanaf 1 april aanstaande, ben ik 100 % zelfstandig ondernemer. Henk Evenement'n, Broez.com. Ontzettend veel zin in.

2: Hoe was je tijd als speler van FC Groningen?
Natuurlijk een geweldige tijd gehad, ik kwam als 16 jarige jongen uit Ten Boer binnen bij FC Groningen. De eerste jaren weinig gevoetbald, alleen maar getraind, want naast het eerste elftal hadden we toen alleen maar een 2e elftal, het C-team. Daar speelden toen alle reservespelers van het eerste in + de rest. Na 2 jaar bij de FC mocht ik al meer wedstrijden spelen en toen mocht ik nog 2 jaar bij het eerste zitten. In totaal 25 x mee gedaan . Super ervaring.

3: Welke successen zijn jou het meest bij gebleven?
Hoogtepunten, toch wel de eerste Europacup wedstrijden van de FC. Atletico Madrid en Inter Milan natuurlijk. Twee keer een halve wedstrijd mogen meedoen. Geweldig.

4: Wat was voor jou de mooiste wedstrijd in dienst van FC Groningen?
Een van mijn hoogtepunten was ook een oefenwedstrijd tegen Ipswich Town op 2 augustus 1982 (ik was 19) Ipswich Town was toen de top van Europa. Het WK in Spanje was net geweest en de spits van Schotland en Ipswich was Alan Brazil. Die avond speelde ik tegen deze grootheid. Het was een super ervaring.

5: Aan welke wedstrijd denk je liever niet terug?
Een wedstrijd tegen Sparta in Rotterdam, we verloren volgens mij met 3-1 en in die wedstrijd kreeg ik een beuk op mijn neus. Gebroken. Kwamen we 6 jaar later achter, vanaf dat moment staat mijn neus niet helemaal meer recht.

6: Wat vond je van trainer Han Berger in jouw tijd?
Han Berger, goede trainer voor de FC heeft goede dingen gedaan voor de club.

7: Vindt jij dat je alles uit je voetbalcarrière hebt gehaald? Zo nee, wat had je liever anders gedaan?
Ik heb écht het hoogst haalbare uit mijn carrière gehaald. Met mijn beperkte kwaliteiten 14 jaar betaald voetbal spelen, dat doen niet veel voetballers mij na. Whahahahahahahahaha.

8: Wat is je favoriete FC Groningen team aller tijden.
Tukker
Steenge, Zygmantovich, Hiddink, Keukens
R. Koeman, Fransen, E. Koeman
B. Brocken, Fandi, R. Jans

9: Wat vond je van het duo, Barend en Henk in Euroborg?
Wij vonden het heel leuk om te doen, vonden het jammer dat ze ergens anders voor kozen. Jammer dat het geluid niet overal even goed te verstaan was. Hoop dat we het nog eens een keer weer mogen doen.

10: Je hebt jaren voor SC Veendam gespeeld, wat was het verschil in beleving met FC Groningen? Wat waren de grote verschillen voor jou persoonlijk tussen beide clubs?
Bij Veendam spraken we allemaal Gronings, bij Groningen niet. Ik stond bij Veendam in de basis, hier niet. Het niveau bij FC Groningen was veel hoger. Veel professioneler bij de FC dan bij de SC. Beide geweldige clubs.

11: Hoe kijk je terug op het reddingsprogramma voor SC Veendam?
Heel jammer dat het niet gelukt is, nu weten we dat we er alles aan gedaan hebben. Helaas te weinig draagvlak. Ik mis het nog steeds. Hopen dat het ooit weer richting betaald voetbal gaat. We zien het wel.

12: Heb jij nog contact met oud FC Groningen spelers waarmee je samen speelde?
Bij de open dag is het vaak een reünie, ook spelen we jaarlijks nog ongeveer 7 wedstrijden tegen amateurverenigingen, met die jongens heb ik nog regelmatig contact. Piet Fransen is de teammanager. Wanneer u ook eens tegen Oud FC Groningen wilt spelen? Laat het ons weten. Ook zien we elkaar regelmatig bij de wedstrijden van het eerste.

13: Wat is je visie op FC Groningen in 2014?
Ik zie 2014 een begin voor een mooi aantal jaren, veel jeugdige spelers, trainers met een jeugdig elan. Kunnen een paar hele mooie jaren worden.

14: Wie zou je opstellen als nummer negen? Zivkovic, Texeira, Zeefuik of De Leeuw? Waarom deze keuze?
De Leeuw in de spits en Zivkovic er een beetje omheen zwerven. Waarom? Omdat ik denk dat dat het beste is.

15: Hans Hateboer, maakte onlangs zijn debuut tegen RKC. Als de schorsing voorbij is, zie je dan liever Magnasco of Hateboer op de rechtsbackpositie?
Hateboer heeft het goed gedaan en Magnasco doet het ook goed. Lastig om een keuze te maken. Ik heb Hateboer te weinig zien spelen om hier een antwoord op te geven.

16: Heb je vertrouwen in de huidige technische staf van FC Groningen?
Héél véél vertrouwen, ze stralen rust uit. Nemen de spelers in bescherming wanneer het eens iets minder gaat. Ze zijn één met de spelers. En wij als supporters mogen ze. Dat is ook heel belangrijk.

17: henkdehaan.org, een eigen evenementenbedrijf. Hoe ben je er opgekomen om dit te gaan doen en wat wil je erover kwijt?
Enkele jaren gelden ben ik met HENK Evenement’n begonnen. Eén van de eerste activiteiten was het organiseren van een reis naar Noorwegen. Naar de afscheidswedstrijd van onze held, Erik Nevland. Daar zijn we met 35 fans naar toe geweest. Onvergetelijk!!!!! Daarnaast ben ik vaak spreker op sponsoravonden bij amateurverenigingen. Hier ga ik regelmatig samen met Hans Nijland naar toe en laatst ben ik nog met Ron Jans bij Damacota in Pekel geweest. Naast bovengenoemde activiteiten organiseer ik personeelsdagen voor bedrijven. Maar ik ga ook al jaren op pad met de vriendinnenclub van de Groeve. In mei gaan we naar Premier League Darts in Engeland, zelf mee maken hoe van Gerwen, van Barneveld 180 gooien. Lijkt me super. In juli gaan we met een groep fietsliefhebbers een week naar de Tour de France en in oktober gaan we naar München, Oktoberfest en bij Arjen kijken . U kunt alles zien op mijn site www.Broezn.com óók heb ik de site www.henkdehaan.org . Hoop graag iets voor u te mogen organiseren. Dat was genoeg reclame, toch?

18: Boerenmacht, je volgt ons op twitter, wat vind je van ons?
Boerenmacht , dat staat voor power. Kracht. Mooi man. Ook een snel groeiend Twitter account, kort en bondig duidelijke tweets. Ook veel tweets, over oud spelers van FC Groningen. Leuk om daar iets van te horen en ook bij jullie wordt er regelmatig gebroezt. Ga zo door en dan komen er nog veel meer volgers. Ik vind het ook heel leuk dat jullie mij @henky007 volgen.

19: Je lijfkreet, Broez’n. D’rop of gain vreet’n. Alles is mogelijk, tot het tegendeel is bewezen. Pom pom pom. Hoe ben je hierop gekomen??
Ik weet het niet, ik stond eens voor de camera van RTV Noord en had het over die sjeik die ik had leren kennen via Feesbouk. Toen floepte het broezn en pom pom pom pom er zo maar uit. Daarna kwam Jakhals Erik nog langs en toen is het in een stroomversnelling gegaan. Nu kom ik soms dames op leeftijd tegen (70+) die me Broez'n en pomp om pomp om naroepen. Dat is toch super !!!

20. Ben jij nog altijd actief met de bugel?
Ja, geregeld. Wanneer ik op pad ga met Hans of Ron, of Henk of Robbert dan heb ik altijd mijn toeter bij me. Laatst mocht ik nog lang zal hij leven blazen ter ere van Johan Derksen zijn 65e verjaardag. Helaas niet meer lid van een fanfare, dat ontbreekt me aan tijd.

21: Hoe vond je de afscheidswedstrijd van Erik Nevland. Hoe kwam deze reis tot stand? Heb je nog contact met de Viking?
Toen ik met mijn bedrijf begon, heb ik enkele dingen op papier gezet die ik graag wilde gaan doen. Bij Robben op bezoek, naar Engeland en daar Paul Mason bezoeken in combinatie met een wedstrijd van Liverpool. Eem kiek’n bie Van Diek bie Celtic of wordt het Arsenal? Maar ook op bezoek bij Erik Nevland, toen zag ik dat hij ermee stopte. Dus dat moest toen als eerste geregeld worden. We hebben 5 geweldige dagen gehad bij Erik en zijn vrouw in Noorwegen. Ik spreek nog geregeld met FC fans die graag mee hadden gewild. De 35 deelnemers die mee waren, zijn ook echte vrienden geworden. We zullen de Noorse herinneringen altijd blijven koesteren.

Via twitter en Feesbouk spreek ik Erik nog regelmatig. Hij praat altijd met heel veel warmte over de supporters van de club. Ik hoop echt dat hij de kans krijgt om scout te worden voor onze FC in de Scandinavische landen. Een geweldige ambassadeur voor onze FC. Het interview met Erik was mooi. Typisch Erik.

22 Als laatste vraag, waar eindigt FC Groningen dit seizoen? Halen we Europees Voetbal?
We eindigen dit seizoen als 7e. Is dat genoeg voor Europees? We zijn in een opbouwfase, over enkele jaren zullen we oogsten. Geduld mensen geduld.

Mor wèl broez’n.

P.S

Overigens een note vanuit de redactie. Op 8 mei 2014 organiseert Henk de Haan een reis naar de Premier League voor Darts. Henk heeft de locatie in Newcastle uitgekozen. Wil je Van Barneveld, Van Gerwen, Taylor en Lewis live in actie zien? Meld je dan op onderstaande link. De kosten bedragen € 275 per persoon. Je vertrekt op woensdagavond en komt zaterdagochtend weer terug. Pom pom pom.

Reacties:
FCGmijnclub05-02-2014 om 08:15

Fantastisch interview! Ik heb bewondering voor de positiviteit en optimisme van Henk. De Haan is een topper! :thumbsup:

Sil05-02-2014 om 09:54

Leuk stuk

05-02-2014 om 12:22

Was leuk om te doen dit.. we gaan voor meer!! ;) Henk, echt een topgozer!

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!