Terug

Deel deze pagina:

BOERENMACHT EXCLUSIEF: Interview met oud Groningen verdediger, GIBRIL SANKOH

Door Lukas van der Wal 7 reacties

Boerenmacht en interviews. Daar hebben we de laatste tijd een handje van. We zijn vanaf december begonnen met het interviewen van oud FC Groningen spelers. Zoals jullie weten hebben we Matias Jones, Erik Nevland en Henk de Haan al mogen interviewen. Onze volgende uitdaging, was niemand minder dan GIBRIL SANKOH. De goedlachse mandekker was bereid om mee te werken aan ons project. We willen iedereen veel leesplezier wensen en we zijn Gibril dankbaar voor het meewerken aan dit mooie interview. We hopen Gibril ooit te mogen begroeten in Groningen!

1: Hoe gaat het met Gibril?

Goed, ik woon nu in China en heb een huis met mijn familie gekocht in Assen waar ik tijdens mijn vakanties ben.

2: Volg jij FC Groningen nog?

Ja, altijd. Als ik vrij ben en de FC heeft geen winterstop dan kom ik kijken. Groningen doet het prima en bij Ajax hadden ze een beetje pech. Vanuit China volg ik het via internet. Nu ben ik op trainingskamp in Valencia.

3: Wat vond je van de trainer Ron Jans in jouw periode?

De beste trainer uit mijn carrière. De juiste persoon voor dat moment voor FC Groningen. Fantastische man om mee te werken. Echt een fijne en eerlijke trainer. Heb mooie momenten gehad bij Groningen. Hij heeft veel voor mij gedaan en betekent veel voor mij.

4: Wat was je hoogtepunt bij FC Groningen?

Twee keer Europees voetbal gehaald. Dat was zeker een hoogtepunt. En één keer als vijfde geëindigd. De huldiging op de Grote Markt staat me nog bij als de dag van gisteren, dat was een magisch moment.

5: Wat was je dieptepunt bij FC Groningen? Aan welke wedstrijd denk je liever niet terug?

Dieptepunt bij Groningen was de laatste wedstrijd die ik speelde. We speelden toen tegen NEC. Dit was ook het moment dat we geen Europees Voetbal haalden. De (competitie)wedstrijd ADO den haag thuis, verloren we 2-5. En die wedstrijd uit tegen Heracles, ik kreeg een rode kaart, net als Leandro Bacuna. Dat was echt een vreselijke wedstrijd onder andere tegen Dost. Er werd erg oneerlijk gefloten, ik werd er gek van. Er was na de wedstrijd veel kritiek. Maar helaas gaat dat soms zo.

6: Met wat voor gevoel kijk je terug op FC Groningen?

Een heel goed gevoel. Goede mensen werken er bij de club, goede sfeer, echt een sportieve, warme club, net een soort familie. Groningen zorgt goed voor zijn spelers, ging met veel plezier naar trainen en heb er altijd veel lol gehad met de jongens. We waren echt een team.

Heb hier leren autorijden, een zoontje gekregen, mijn vrouw ontmoet.. en mijn Nederlands paspoort gehaald. Kortom Groningen is echt mijn stad.

7: Wat was je beste medespeler ooit bij FC Groningen?

Luis Suárez, Gijs Luirink en Erik Nevland. De Noor was een type spits die altijd een doelpunt kon maken en uit het niets de wedstrijd kon beslissen. Suárez was een jongen die hield van grappen maken en echt een topspeler. Hij heeft nu een fantastische carrière. Liverpool is zeker niet zijn eindstation, er zit veel rek in die jongen. Suárez dronk altijd Uruquyaanse thee op de club. Die pakten we wel eens af voor de grap, dan werd ie helemaal gek haha.. In Spanje één keer op trainingskamp had Suárez een grap uitgehaald bij Bas Roorda. De spits had zijn sokken doormidden geknipt en toen had Roorda een emmer water in zijn bed gekiept. Die was kletsnat toen kon Suárez niet slapen.. we gingen stuk met zijn allen, dat soort gein..

8: Wat is je favoriete FC opstelling met de spelers waarmee je samen speelde?

Roorda, Bruno Silva, Luirink, Sankoh, Van der Linden; Lindgren, Buys, Levchenko; Suárez, Nevland en Lovre.

9: Heb je nog contacten met spelers waarmee je samenspeelde in je Groningen tijd?

Ja ik heb veel contact met Tim Matavz en Lovre. Toen ik in Duitsland zat had ik nog veel contact met Marcus Berg. Luciano zoek ik uiteraard op als ik hier terug ben in het Noorden. Via de telefoon heb ik nog wel eens contact gehad met Suárez. Mijn vrouw is nog bevriend met de familie de Roover. Ook hadden we leuk contact met familie Kwakman, niet uit mijn tijd bij Groningen, maar heb met hem bij FC Augsburg gezeten. Zijn we nog wel eens mee op vakantie geweest.

10: In mei 2010 werd je contract niet verlengd. Je moest de Trots van het Noorden verlaten. Wat vond je hiervan? Had je dit zien aankomen?

Ik baalde ervan want ik kwam er niet uit met de club. Ze hadden mij een aanbieding gedaan maar ik wilde er even over nadenken omdat ik meerdere aanbiedingen had gekregen. Ik had toen al veel seizoenen voor Groningen erop zitten. Na de wedstrijd tegen NEC moest ik gelijk vanuit het veld op het matje komen bij Hans Nijland en die vertelde me dat ze de optie die ze me hadden aangeboden weer gingen intrekken. Ik was er wel even ziek van omdat het zo plotseling was en ik was al zolang bij de club. Ook heb ik nooit goed afscheid kunnen nemen van iedereen hierdoor. Het seizoen was al voorbij en dat vond ik heel erg jammer.

11: Wat zou je anders doen in je loopbaan bij de FC of heb je alles er uit gehaald?

Ik heb twee keer Europees Voetbal gehaald, en veel geleerd. Ik denk dat ik zeker uit de eerste jaren alles heb gehaald. Laatste jaar was iets minder, want het was een onzekere tijd. Hierdoor veel twijfels en dit neem je dan mee in een wedstrijd.

Ook heb ik heftige tijden gekend, mijn vader was overleden en de volgende dag stond ik op het veld een wedstrijd te spelen tegen NEC uit. We verloren die wedstrijd met 5-1, dit was natuurlijk een draak van een wedstrijd, zo slecht. Had beter niet kunnen spelen maar dacht dat ik het wel aankon.

In Duitsland ben ik wel veel volwassener geworden en dat loont zich meer op het veld. Groningen is natuurlijk erg gezellig, Duitsland is veel serieuzer, leefde hier meer een gestructureerd leven die je als prof moet hebben.

12: Hoop je ooit nog terug te keren bij FC Groningen? Zo ja in welke rol?

JA! Ik zou graag mijn carrière daar willen afsluiten. Het is en blijft mijn club. Groningen zit in mijn hart. Na mijn carrière wil ik me ook hier gaan settelen. Groningen heeft me de kans gegeven me te ontwikkelen en te groeien. Ik mis de Groningse gezelligheid altijd. Helemaal toen ik in Duitsland woonde, Beierse mensen zijn veel stugger en serieuzer. Nederlanders zijn veel meer fijner en warmere mensen.

13: Wat vond je van de supporters en wat is je bij gebleven?

De supporters zijn erg fanatiek. Die leven voor de club. Is mooi om te zien. De supporters zijn trots en dat stralen ze ook uit. Trots van het Noorden, trots op de leukste club van het Noorden, haha. Ik kwam er regelmatig een paar tegen in de stad, was altijd gezellig.. ze houden van bier, dat weet ik nog…. En velen hebben een Groningen tattoo(s) haha.

14: Na je carrière bij FC Augsburg, maak je de keuze voor het Chinese Henan Jianye FC. Waarom deze opmerkelijke maar uitdagende keuze?

Ik heb samen met mijn familie deze keuze gemaakt omdat het toch een grote stap is. Een nieuwe cultuur en erg ver van huis. Ik ben alleen in Nederland gekomen zonder familie, als asielzoeker en heb ik me dus al eerder moeten aanpassen aan een andere cultuur. Van Afrika naar Nederland was natuurlijk wennen en niet altijd makkelijk. Maar voor mijn vrouw en zoontje die geboren en getogen zijn in Nederland is die beslissing natuurlijk wat heftiger. China heb ik wel gekozen voor het financiële. Maar sportief gezien valt het zeker niet tegen. We trainen keihard, en als ik het zou moeten vergelijken met de trainingen van de FC. Dan gaat het er hier wel een paar tandjes harder en zwaarder aan toe. Is echt bikkelen hier.

Er zit hier nu een spits bij mij in het team, die uitkwam voor het laatste team Clarence Seedorf uit Brazilië. Ook speelt Nando Rafeal hier, dat is een spits, waarmee en tegen we speelden in de Bundesliga. Ik schat onze kansen komend seizoen goed in. Ik kijk uit naar het nieuwe seizoen. Voetbal is mijn passie, ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Het is niet alleen mijn werk, maar ook mijn hobby.

15: Hoe is het leven in China?

Leven in de stad waar we wonen in China is best zwaar. Grote culturele verschillen. Waar ik zit, praten mensen geen Engels. Zelfs mensen bij de club niet. Ik train op het veld met een tolk, die loopt de hele dag met mij mee. Je kan hier dan ook niks zelf regelen en je hebt overal hulp nodig door de taalbarrière. Ook praktische dingen als autorijden gaat niet, je kan de verkeersborden niet lezen en mensen rijden als gekken, dus je moet alles met een chauffeur doen.

Het is wel een vriendelijk volk en je hebt als buitenlandse speler veel te zeggen. De trainer vraagt altijd naar je mening en betrekt je overal bij, dat heeft ook zijn mooie kanten. Ze willen hier echt je ervaringen horen die je in Europa hebt opgedaan. Dat is leuk. Ik woon hier in zo'n wolkenkrabber met hopeloos veel verdiepingen. Dat is een andere koek dan mijn appartement, drie hoog bij het Hoornsemeer. De Groningse frisse lucht is een luxe, haha. Als je hier gewoond hebt dan weet je wat voor zegen het kan zijn zo’n mooi land als Nederland te wonen. Alleen al de frisse lucht om in te trainen, hier krijgen we injecties ingespoten, dit is voor onze gezondheid vanwege de slechte luchtkwaliteit.

16: Je hebt verschillende culturen geproefd, Nederland, Duitsland en nu China. Waar voel jij je het meest thuis en waarom?

Nederland, ik ben hier gekomen toen ik 18 jaar oud was, alleen zonder mijn familie in de hoop op een toekomst en een beter leven. Dit heb ik dankzij Nederland en hard werken gekregen. De Nederlandse cultuur spreekt me aan, mensen zijn vriendelijk, eerlijk en gezellig. Alleen ik blijf de winters koud vinden hoor. In Duitsland was het helemaal erg. Augsburg ligt bijna bij de grens bij Oostenrijk en daar is het in de winter nog veel kouder dan hier. Eén winter hadden we twee maanden sneeuw en ijs… tot min 20 graden heb ik meegemaakt. Vreselijk!

17: Je hebt 31 wedstrijden in de 2e Bundesliga gespeeld. Is deze competitie zwaarder dan de Nederlandse Eredivisie?

JA, 2e Bundesliga was zwaarder dan de Eredivisie. Ik heb ook in de Bundesliga gespeeld, anderhalf seizoen en dat was helemaal zwaar! Er was veel meer druk van de pers, over reizen maar niet te spreken. Je gaat vaak per vliegtuig altijd een dag van te voren naar de wedstrijd. Dus je bent veel meer van huis. Onder Ron Jans kon ik ook wel eens flink klagen over de bosloop die hij organiseerde begin van het seizoen, nou de trainingen en boslopen in Duitsland, dan was dat bij Groningen een grapje. Als Jos Luhukay niet tevreden was, dan kwam het wel eens voor dat we DRIE keer per dag moesten trainen.

18:. De Eredivisie is zwaarder dan de eerste divisie in Nederland. Geldt dit ook voor in Duitsland? Wat is het verschil met Nederland?

In de Duitsland is de 2e liga gewoon al veel hoger dan de eerste liga in Nederland. Bij de Oosterburen van jullie voetballen grote namen, die je dan natuurlijk tegenkomt op het veld. Het voetbal is veel zakelijker in Duitsland, meer fans en leeft nog meer dan in Nederland. Het is in Duitsland een hardere wereld dan in Nederland.

19: Vorig jaar speelden er de geruchten dat een terugkeer van Sankoh mogelijk was, wat heb je daarvan mee gekregen?

Ik heb daarvan niks meegekregen! Ik was bezig met wat andere clubs in Duitsland en één in Zwitserland maar heb er toch voor gekozen om in China de uitdaging aan te gaan..

20: Ken je onze supporterssite Boerenmacht.nl en wat vind je ervan?

Nee ik ken de site niet, maar ik moet je eerlijk bekennen dat ik op internet helemaal niet actief ben. Ik volg alleen www.livescore.nl. En als ik in Nederland ben koop ik de VI. Ik volg alles van voetbal, elke dag, maar de supporterssite ken ik niet, ik zal er eens op gaan kijken.

21: Slotvraag, wat wil je nog kwijt aan de supporters van FC Groningen?

Ik wil ze bedanken voor die prachtige jaren bij Groningen, en ik hoop dat ik mijn carrière bij FC Groningen kan afsluiten. Als toetje wil ik dan Europees Voetbal halen..

DAT IS EEN MOOIE WENS EN IK HOOP DAT DIE UIT MAG KOMEN

Wat we al in de intro zeiden, we zijn Gibril heel erg dankbaar. De oud verdediger van FC Groningen was zeer openhartig in zijn verhaal. We zijn blij dat het met hem goed gaat. We blijven Sankoh volgen en hopelijk kunnen we ooit een keer melden dat hij bij Groningen terugkomt! In wat voor rol dan ook! SANKOH OLE!!

Reacties:
fcg4evah11-02-2014 om 20:26

Super interview:thumbsup: Ook ik hoop dat ie z'n carrière bij onze mooie club mag afsluiten!!

FCGmijnclub11-02-2014 om 20:29

Na zijn contract in China, direct halen deze topper! En hij geeft al aan, wil het liefst zijn carriëre bij Grunn afsluiten. Sankoh is een held!

Juliëtte196211-02-2014 om 20:59

Diep respect voor Gibril Sankoh, ik heb mijn (zwarte) kat naar hem vernoemd...onze kat Sankoh is de liefste en mooiste kat die er is! Mooie naam voor een mooie kat, met dank aan Gibril Sankoh!

Sil11-02-2014 om 21:34

Mooi interview!

boss.f11-02-2014 om 23:50

Sankoh gewoon jaartje terug naar euroborg ! Goeie nughtere Groningse mentaliteit en de trots om te spelen voor de FC, dan ben je toch meer dan welkom !

boss.f11-02-2014 om 23:51

Sankoh gewoon jaartje terug naar euroborg ! Goeie nughtere Groningse mentaliteit en de trots om te spelen voor de FC, dan ben je toch meer dan welkom !

12-02-2014 om 11:07

Kijk op vergetenspelers voor oud vergeten voetballers van FC Groningen! http://www.vergetenspelers.nl/club/44/

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!