Terug

Deel deze pagina:

Contract Luciano per direct ontbonden

Door Hester Swabedissen 11 reacties

Het contract van tweede keeper Luciano da Silva is per direct ontbonden. Dit hebben FC Groningen en de Braziliaan gezamenlijk besloten. Luciano zal weer teruggaan naar zijn vaderland om daar te herstellen van zijn knieblessure. Er zal komende zondag voor aanvang van de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles afscheid genomen worden van de doelman die bijna zeven seizoenen bij FC Groningen speelde. Luciano keert dinsdag terug naar Brazilië.

Door de aanhoudende knieblessure van Luciano werd aanvankelijk niet meer gedacht dat de keeper dit seizoen nog aan spelen toe zou komen. De directe oplossing is ontbinding van het contract dat komende zomer zou aflopen. Dinsdag vertrekt de Braziliaan naar zijn vaderland, waar hij aan zijn rechterknie geopereerd wordt. “De afspraak is nog niet gemaakt, maar ik hoop in Rio de Janeiro aan mijn meniscus geopereerd te kunnen worden. Daarna is alles gericht op een herstel. Ik wil heel graag nog fit worden en nog ergens een paar jaar voetballen. Anders is het einde carrière", aldus Luciano op de FC-website.

In de zomer van 2007 kocht FC Groningen Luciano van Germinal Beerschot Antwerp. Hij debuteerde in een bekerduel tegen de IJsselmeervogels op 26 september 2007, die de FC met 8-1 won. Een jaar later werd Luciano door Ron Jans benoemd tot eerste doelman. De 33-jarige Braziliaan maakte zijn debuut in de Eredivisie op vrijdag 29 augustus 2008, uit tegen Vitesse (0-4), de openingswedstrijd van seizoen 2008/2009. Luciano werd door zijn bijzondere manier van keepen direct populair bij de FC-supporters.

Halverwege het vorige seizoen, dat onder leiding stond van trainer Robert Maaskant, kreeg keeper Marco Bizot de voorkeur en werd Luciano reservekeeper. De laatste basisplaats van Luciano was op 23 december 2012 in de uitwedstrijd tegen Feyenoord. Hij kwam op 17 maart 2013 tegen FC Twente voor het laatst in actie voor de FC. Twaalf minuten voor tijd werd Bizot met rood het veld afgestuurd, waardoor Luciano zijn plek mocht overnemen in het groen-witte doel. Luciano keepte 143 officiële wedstrijden voor FC Groningen.

Henk Veldmate, manager technische zaken, laat aan de website van FC Groningen weten dat Luciano zondag in Euroborg een eervol afscheid verdient: “Luci is bijna zeven jaar aan FC Groningen verbonden geweest. Naast een voorbeeldig prof en zijn verdienste voor de club óp het veld, is Luciano ook een bijzonder prettig mens. Hij is een zeer sociale persoonlijkheid en binnen de spelersgroep was hij een gerespecteerde en geliefde collega. De club deed nimmer tevergeefs een beroep op hem voor representatieve en maatschappelijke doeleinden.”

Veldmate vervolgt: “Nadat hij zijn plaats onder de lat verloor aan Marco Bizot heeft Luciano zich heel professioneel en collegiaal opgesteld. Zijn rol binnen de spelersgroep was tot op de dag van vandaag zeer positief. Een goede keeper, een publiekslieveling en een fijn mens verlaat na bijna zeven jaar FC Groningen en dat is best even slikken. Wij wensen Luciano en zijn familie het allerbeste voor de toekomst en hopen hem nog eens weer te zien in Euroborg.”

Luciano zelf vindt het erg jammer om weg te gaan uit Euroborg, maar hoopt wel op een vol stadion, een mooi afscheid en een overwinning van FC Groningen op Go Ahead Eagles aanstaande zondag. Op FCGroningen.nl zegt hij: “Mijn betrokkenheid bij deze club is groot. Na bijna zeven jaar is Groningen mijn club en mijn stad geworden. Vanaf de allereerste dag heb ik het hier uitstekend naar mijn zin gehad. De mensen zijn altijd open en goed voor mij geweest. De band met de supporters was en is geweldig.” Wel is er een dubbel gevoel: “Ik ben vijftien jaar in het buitenland geweest. Eerst in België, waarvan zeven jaar in Antwerpen, en nu dus Groningen. Het was een droom om profvoetballer te worden, te zijn en een carrière in Europa te hebben. Maar na al die jaren keek ik ook weer uit naar het moment waarop ik zou terugkeren naar huis, naar mijn familie in Brazilië. Zeker na het overlijden van mijn vader, in oktober vorig jaar. Mijn moeder staat er nu alleen voor. Ik mis haar en mijn familie meer dan ooit en om die reden is het ook wel weer een opluchting dat ik nu kan terugkeren naar Brazilië.”

Luciano verwacht aanstaande zondag erg emotioneel te worden bij zijn officiële afscheid: “Ik kijk er naar uit, maar zie er aan de andere kant ook weer tegenop. Het is natuurlijk prachtig om op een eervolle manier uitgezwaaid te worden en afscheid te nemen, dat is niet iedereen overal gegund. Anderzijds: ik denk dat ik het zondag wel moeilijk zal hebben, ja.”

Reacties:
14-02-2014 om 11:56

Bedankt voor de jaren die je voor FC Groningen hebt gespeeld, Luciano. Ik gun je zondag een mooi afscheid en wens je succes in je verdere carrière.

bettie14-02-2014 om 11:59

Ik vind het jammer dat Luciano weg gaat. Het is mijn keeper. Mag hem liever zien dan Bizot Luciano zijn manier van keepen spreekt mij meer aan. Luciano het ga je goed. Hoop dat je na je knieoperatie weer een club vind. Ik wens je veel sterkte met je knieoperatie Groetjes Bettie

dennis12014-02-2014 om 12:22

sorry bettie,ik heb genoten van luciano maar bizot is beter,hoop dat hij nog een leuke club vind,gun ik hem echt van harte.hij vind het zelf ook oke en wil graag terug naar huis.hoop op een prachtig afscheid zondag,dat heeft hij echt verdiend.

Milko14-02-2014 om 13:11

Leuke vent maar een zeer matige keeper. Mee voetballend was hij spectaculair maar ballen tegen houden.... Komt bij mij niet in het rijtje "beste doelman ooit van de FC". Het ga je goed Luciano

dennis12014-02-2014 om 13:44

beste fc doelman blijft voor mij beukenkamp.

14-02-2014 om 16:14

Tonny van Leeuwen vergeten?:thumbsup:

Cantona14-02-2014 om 16:43

Gun hem het allerbeste, was misschien niet de beste keeper die we gehad hebben maar hij was wel erg gedreven en betrokken.

greenhart14-02-2014 om 18:53

bettie dat je luciano liever ziet dan bizot heeft er vast mee te maken op wat voor soort mannen jij valt. luciano is een aardige vent maar een clown van een keeper. heeft 1 goed seizoen gekeept maar heeft ons daarna alleen maar punten gekost.als hij de lengte van bizot had gehad dan was het een hele goede keeper geweest maar hij is een kabouter ... bizot is in alles beter.eindelijk hebben we na beukenkamp weer een echte vent in het doel staan. luciano bedankt voor alles maar er is een tijd van komen en een tijd van gaan en jou tijd om te gaan is nu gekomen.

dennis12014-02-2014 om 20:23

tonny van leeuwen was voor mijn tyd rob roy dus kan ik niet over oordelen.was een grote topper na wat ik hoor.heb hem alleen nooit zien spelen.

FCGmijnclub15-02-2014 om 15:11

Ik wel, die hield alles in zijn eentje tegen...:) Vond Lodewijks ook een goede keeper, samen met Beukenkamp de betere doelmannen. Luciano vond ik klein maar dapper. Beter dan van Loo. Soms comedy kepers achtige toestanden voor zijn doelmond. Liep meestal goed af. Ik wens Luciano een spoedig herstel toe, en dat hij weer kan keepen. Luciano BEDANKT!

bettie15-02-2014 om 17:43

greenhart Wil even zeggen dat wat jij schrijft slaat nergens op, Dat jij bizot beter vind is jou goed recht. Maar kraak mij niet af als ik luciano beter vind. Ieder zijn favoriet niet.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!