Terug

Deel deze pagina:

Texeira haalt uit naar technisch beleid bij FC Groningen

Door Bas ten Hoor 19 reacties

De onlangs vertrokken Uruguayaan David Texeira heeft voor zijn vertrek naar Dallas een interview gegeven aan Groot Groningen. Hierin laat hij zijn licht schijnen over met name het technische beleid en de gedachte hierachter bij zijn voormalige club FC Groningen.

 

David Texeira vindt vooropgesteld FC Groningen, en met name de supporters, fantastisch. “FC Groningen heeft een geweldige aanhang en die heeft mij ook altijd gesteund. Maar de technische leiding en afdeling communicatie, heb ik helemaal niets mee. Er was altijd wel wat te mopperen en je mag eigenlijk alleen maar zeggen dat je blij en tevreden bent. Zit je op de bank, dan mag je geen interviews geven, bang als ze zijn dat je iets vervelend gaat zeggen. Bij FC Groningen geldt geen vrijheid van meningsuiting wat dat betreft.”

De aanvaller, die ruim 2,5 jaar in dienst was bij de Trots van het Noorden, is gehaald als een spits die in een twee-spitsensysteem speelde bij zijn voormalige club Defensor. Er werd hem voorgehouden dat er ook zo bij FC Groningen gespeeld zou worden, in werkelijkheid bleek dit anders (het veredelde 4-3-3 systeem). Op het moment dat hij bij de selectie aansloot, werd er van hem verwacht dat hij alles zou afleren. Hij moest nieuwe dingen leren, bijvoorbeeld in een drie-spitsensysteem spelen. David Texeira snapt niet dat er een speler gehaald wordt, waarvan de sterke punten niet benut worden, maar deze moeten juist worden afgeleerd. “Mijn zelfvertrouwen kreeg daardoor een enorme knauw, ik werd onzeker. Ik dacht soms dat ik het voetballen verleerd was. Daardoor liep ik ook tegen blessures aan. Ik had graag in een twee-spitsensysteem willen spelen hier. Dan hadden mensen mij ook af mogen rekenen op mijn prestaties. Weet je, het maakt me best verdrietig allemaal, want ik vind FC Groningen eigenlijk gewoon een geweldige club.”

Verder kraakt David Texeira het systeem af waarin de selectie speelde. “Het systeem wordt heilig verklaard. Er wordt niet gekeken naar de kracht van de spelers. Dat lijkt mij de omgekeerde wereld.” Texeira noemt als voorbeeld Hyung-Jun Suk. Deze kwam over van Ajax (dat in een drie-spitsensysteem speelde en Suk daarvoor niet goed genoeg achtte) en werd als rechterspits geposteerd bij FC Groningen. Zelf vond Suk dat hij beter rendeerde in een twee-spitsensysteem. Beide aanvallers zijn afgerekend op hun presteren op een positie waar ze niet uit de voeten kunnen, aldus Texeira. Verder geeft hij aan dat onder Robert Maaskant er wedstrijden werden gewonnen toen er met een 4-4-2 opstelling werd gespeeld, waar de voormalig trainer van FC Groningen na de wedstrijd meteen uithaalde naar de speelwijze. Hij noemde het zelfmoord om in die opstelling te spelen. Dat vindt Texeira maar een rare analyse: “Je wint, maar kunt niet zo spelen. En zo zijn er wel veel meer spelers die gewend zijn om op een bepaalde positie te spelen, maar hier anders gebruikt worden en mislukken”. Hier doelt Texeira op onder anderen Michael de Leeuw. De topscorer van vorig seizoen, die op ‘10’ geposteerd stond, is zijn positie kwijt. Die bestaat niet meer. Dit terwijl Tjaronn Chery en Krisztian Adorján ook het beste op deze positie uit de voeten kunnen. Nick van der Velden staat in de spits, terwijl dit geen spits is. Texeira vindt het vreemd dat er zo met spelers omgegaan wordt: “Het getuigd in elk geval niet van een heldere en verstandige visie.”

 

David Texeira beseft zich maar al te goed dat zijn uitspraken overkomen als een trap na in de richting van FC Groningen en zijn supporters. Maar hij wilde al veel eerder zijn onvrede uiten, maar mocht dit, zoals in het begin van dit artikel al gezegd, niet doen van de afdeling communicatie omdat hij bankspeler was. De voormalig speler van FC Groningen besluit met een quote waar wij achter staan: “Op technisch vlak zou de club gewoon een andere weg in moeten slaan.”

Ook hebben we als redactie contact gezocht met Matias Jones. De speler van Danubio kan zich goed vinden in het verhaal van David Texeira. Een tijd terug gaf Jones al bepaalde zaken aan in het interview met Boerenmacht. Toch een zorgelijke ontwikkeling?

Reacties:
18-03-2014 om 19:29

terecht hij heeft groot gelijk

18-03-2014 om 19:39

David kerel je hebt volkomen gelijk!:clap::clap::clap::clap:

Papa Werny18-03-2014 om 19:47

Mis wel wat zelfreflectie bij de man. Alsof zijn mislukken bij FC alleen maar ligt aan Afd communicatie en technisch beleid.

Magician18-03-2014 om 20:14

In het begin zag je indd echte spitsacties van hem met knappe goals, later kreeg hij niet echte goeie kansen meer en het lijkt erop dat zijn verhaal klopt.

BerryV18-03-2014 om 20:34

Voetbal analyticus Texeira.......:) Ik ben het wel met hem eens, dat de spelers niet gebruikt worden naar hun kwaliteiten en dat er wel vraagtekens gezet kunnen worden bij het aan- en verkoop beleid van onze club.

stadjer18-03-2014 om 20:38

Kan me helemaal vinden in zijn verhaal mocht het kloppen

18-03-2014 om 20:41

Ja er gaan geruchten rond dat David dit niet gezegd hebben.. Maar zit zeker een kern van waarheid in Matias beaamt dit richting mij.. Tevens is David al meer dan een week niet bereikbaar volgens Matias.. Vreemde situatie desalniettemin

18-03-2014 om 20:52

Groningen is overal mee bezig behalve waar het over moet gaan en dat is wat er op het veld moet staan.

RKR18-03-2014 om 21:06

Hier valt wel wat voor te zeggen. Texeira werd gehaald als opvolger van Matavz maar is helemaal geen afmaker. Dat heeft hij al wel eens gezegd. Verder zijn er spelers gehaald, zoals Kwakman en Kieftenbeld, die op heel andere posities speelden. Kwakman was bijvoorbeeld geen centrale verdediger en Kieftenbeld geen back. Er wordt m.i. ook een bataljon aan middenvelders gehaald, ieder seizoen weer. Er is toch iets mis. Want in de tijd van Sankoh enzo, toen we Europees voetbal speelden, kon je merken dat de spelers met plezier voor deze club uitkwamen en ze vochten voor elkaar. Buijs, Sankoh, Lovre, Nevland etc leek echt een leuke groep. Ik heb het idee dat de spelers vanaf Huistra er veel minder plezier in heeft en het is totaal geen eenheid meer.

stadjer18-03-2014 om 21:28

De sfeer in de selectie vond ik ook niet echt top. Was aanwezig bij een training waarin er veel gezeurd werd op elkaar en waar jongens van Jong Groningen niet gemotiveerd leken. Ook kostic leek gefrustreerd en uitte dit zichtbaar.

stadjergurl18-03-2014 om 23:49

of david het intervieuw wel of niet heeft gegeven , ze slaan toch de spijker op z´n kop. kyk naar de afgelopen tijd naar wat er aan spelers is gehaald , vervolgens nie gebruikt worden of gesteund worden ( en de schuld dan op de spelers afschuiven) en ze weg doen gratis. dit is toch echt eigen kapitaal/club vernietiging, en de spelers laten mislukken door ze totaal aan de kant te schuiven en hun kwaliteiten waarvoor ze gekocht zijn te negeren. als je een vis koopt verwacht je tog ook niet vervolgens dat die op t droge kan leven. je weet wat je koopt en wat je in huis haalt , gebruik die kwaliteiten dan ook op de plekken waar het hoort. k begrijp ook zeker dat Matias Jones zich in het verhaal kan vinden , tog wel een vn de voorbeelden van de afgelopen tijd dat die gehaald is en TOTAAL niet gebruikt is waarvoor die gehaald was , laat staan een kans heeft gekregen. kapitaal vernietiging of kapitaal vernietiging ? TS.dit kan zo niet !!! niet ten koste van de club en niet ten koste van spelers

19-03-2014 om 06:37

:agreed::agreed:en waar maken ze zich wel druk om...die stomme bus!mocht het goed aflopen en we blijven er in,moeten er drastische maatregelen worden genomen...dacht oa Veldmate vervangen en de technische staf wat mij betreft!persoonlijk zou ik voor een Koeman kiezen!die weten wel van wanten...

19-03-2014 om 09:54

De Koemannen is een gepasseerd station,Robin. Hebben beide aangegeven niet bij de FC-Groningen aan de slag te willen. Beter is een Ernst Faber of Ard Langerer als trainer aan te trekken. En een Koeman in de technische staf moet je ook niet willen.Als het te moeilijk wordt lopen ze weg,niet doen dus.

Herman19-03-2014 om 10:05

Groot gelijk dat Texeira zich even uit nu hopen voor heb dat hij het wel voor elkaar krijgt bij FC Dallas gun het hem van harte

19-03-2014 om 13:45

Nou ja Rob het moet in ieder geval iemand zijn die ervaring heeft en de zweep erover trekt,dat zacht softe gedoe ben ik wel klaar mee...

butcher983119-03-2014 om 14:32

Het zelfde doen ze ook met van Nief,speelt op een hele andere plek dan dat hij bij Dordrecht speelde. Maar is dit niet oud nieuws,wij supporters weten dit toch al een 1.5 jaar dat er spelers op de verkeerde plekken staan.

MaxFCG19-03-2014 om 15:58

Als het waar is wat er gezegd wordt (ik zou graag het verhaal willen horen van het bestuur) dan moet daar absoluut iets aan worden gedaan. Het is zeer triest en vooral zonde dat niet het maximale eruit wordt gehaald.

19-03-2014 om 17:08

Een matig spits moet in een voor hem gewend systeem spelen en kan alleen dan renderen. Een goede spits kan ik elk systeem renderen. Teixera is een matige spits.

zaagmuldersweg20-03-2014 om 10:25

Al met al is er de laatste 4 jaar voor meer dan 10 miljoen euro aan kapitaal vernietigd door zgn. miskopen. Grote talenten gaan voor een schijntje de deur uit. Publiek loopt weg .Al met al een trieste vertoning zo langzamerhand.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!