Terug

Deel deze pagina:

“Fluitist Vlug vlucht fluks voor vlugge voetbalvlegels” / een herinnering aan doelman Tonny van Leeuwen

Door Redactie 1 reactie

Bij de mooiste krantenkop ooit hoort uiteraard ook een bijzonder verhaal. In dit geval verwijst de krantenkop “Fluitist Vlug vlucht fluks voor vlugge voetbalvlegels” naar de wedstrijd GVAV – Go-Ahead, gespeeld in het Oosterpark stadion in Groningen op 22 mei 1966. Een wedstrijd op het hoogste niveau met bij GVAV onder andere de legendarische keeper Tonny van Leeuwen tussen de palen en op het middenveld Martin Koeman (vader van..). Bij Go-Ahead speelden destijds onder andere Butter, Somer, Warnas, Strik, Veenstra en van Zoghel. Dit artikel komt uit het archief van "stichting niet te kraken" uit Deventer en verscheen op Twitter. De bron is het voormalige Nieuwsblad van het Noorden.

Het was de laatste speelronde van de competitie. Go-Ahead stond op een eervolle 5e plek en GVAV stond een plaats lager met 2 punten minder. Een wedstrijd zonder verdere belangen. Maar in de allerlaatste minuut van de wedstrijd en van de competitie, bij een stand van 2-4 voor Go-Ahead, was een strafschop reden voor het publiek van GVAV om het verder uitspelen van het duel onmogelijk te maken.

Go-Ahead speler Boekestein was door de defensie gedrongen en kwam alleen op de keeper af. Keeper van Leeuwen dook met een katachtige duik naar de bal en tikte de bal en de speler aan. De bal belandde achter de achterlijn en Boekestein viel binnen het zestienmetergebied. De in de eredivisie debuterende scheidsrechter Vlug floot direct voor een strafschop.

De GVAV spelers protesteerden fel en het tumult sloeg over naar de supporters. Met enkele honderden kwamen ze het veld op. De politie had de grootste moeite om de heethoofdige supporters weer buiten het veld te krijgen, maar uiteindelijk lukte het toch. De bal werd op de penaltystip gelegd en de keeper van Go-Ahead, van Zoghel, stond klaar om de penalty te nemen. Op dat moment kwam er weer een supporter het veld op. Hij graaide naar de bal en liep er mee weg. Een oplettende Go-Ahead speler haalde de supporter hardhandig neer en pakte de bal weer af. Op dat moment kwamen de nog steeds opgewonden thuissupporters weer massaal het veld op. Scheidsrechter Vlug vluchtte naar de kleedkamer en besloot direct de wedstrijd te staken en niet verder uit te spelen. Vlug werd later onder politiebegeleiding naar het treinstation begeleid om te kunnen garanderen dat hij veilig thuis kon komen.

Een week later kreeg GVAV de volgende boete van de KNVB:

1. Een boete van vijhonderd gulden.

2. Een voorwaardelijke straf van het spelen van 1 duel zonder publiek.

3. Maatregelen treffen om een soortgelijk voorval niet meer mogelijk te maken.

Reacties:
16-10-2014 om 21:10

Ach ja, dat waren nog eens tijden!!!!!! Nostalgie, Meneer Sonneberg!!!(L)

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!