Terug

Deel deze pagina:

Kwaliteitsinjectie voor FC tijdens winterstop

Door Redactie 11 reacties

In de papieren versie van het DvhN staat vandaag een interview met Hans Nijland. Lang niet iedereen heeft het DvhN. Daarom plaatsen wij dit artikel op hoofdlijn. Geen beste cijfers. Met 13 punten uit 9 en tien keer gescoord, momenteel elfde op de ranglijst wil Hans Nijland niet spreken van een sportieve mini-crisis maar wil het ook zeker niet bagatelliseren. Nijland verwijst naar de moeizame periode van na de winterstop (begin dit jaar) en zegt tegen het DvhN - mocht Groningen aan het einde van het seizoen op een elfde plaats eindigen, dat niet goed genoeg is. De club doet er alles aan om het weer op orde te krijgen, maar het is nooit een vanzelfsprekendheid.

Hoesen
In het interview geeft Hans Nijland verder aan dat Danny Hoesen de absolute nummer één spits was toen bekend werd dat Richairo Zivkovic naar Ajax ging. Dat Hoesen nog niet gescoord heeft is volgens Nijland een kwestie van tijd.

Het zou aan hem kunnen knagen dat hij nog niet gescoord heeft, bij FC is geen twijfel over de kwaliteiten van Hoesen.

Kostic
FC had Filip Kostic oprecht willen houden zegt Nijland. Bizot en Zivkovic waren al vertrokken. Er was geen financiële noodzaak om Kostic te verkopen. Hij gaf aan het einde van het afgelopen seizoen nog te kennen, om zeker nog een jaar te blijven. Toen Stuttgart geïnteresseerd werd sloeg de stemming om bij zijn management en bij Kostic zelf. De druk werd opgevoerd en uiteindelijk kwam er een bedrag van zes miljoen euro op tafel, zeer serieus geld.

Onvoldoende voorbereid/ingespeeld op vertrek Kostic?
Hans Nijland legt uit als FC eerder had ingestemd met het vertrek van Kostic, dat er aanmerkelijk minder geld was binnengekomen dan de zes miljoen euro. Er is tot het uiterste uit-onderhandeld. Daar tegenover staat als FC met minder genoegen had genomen er meer tijd geweest was om zijn opvolger vast te leggen. FC had een lijst met potentiële opvolgers, zij spelen nu elders in Europa. Toch wou de club geen overhaaste beslissingen nemen, niet kopen om het kopen. FC hield daarom het geld op de bank en ziet aankomende transferperiode wel verder. Nijland onderkent dat de selectie te smal is en dat de club ook nog getroffen is (wil Nijland niet als excuses gebruiken) door blessures.

Het mooiste is als een speler vertrekt dat er een vervanger klaar staat. Zo ging Tadic naar Twente en Kostic naar FC. Nijland legt uit dat de deal van toendestijds met Twente, te overzien was omdat hij van tevoren zag aankomen welke kant het op zou gaan. In het geval van Kostic naar Stuttgart was het minder goed te overzien. FC Groningen dacht heel lang en oprecht dat men het vertrek van Kostic kon tegenhouden. Ondanks de lijst met potentiële opvolgers, (hetgeen om uiteenlopende redenen niet doorging) kan FC geen verplichtingen met een nieuwe speler aangaan voordat een deal (met een vertrekkende speler) is afgerond.

Martijn van der Laan - beperkt belastbaar?
Hans Nijland legt uit dat er geen enkele aanleiding was om Van der Laan niet aan te trekken. Elke speler die wordt gecontracteerd gaat door de medische molen. Van der Laan speelde vrijwel alle wedstrijden afgelopen seizoen bij Cambuur. Hij heeft dat zo goed gedaan dat hij de zilveren schoen won.

Elf miljoen bruto
Met de verkoop van Kostic, Zivkovic en Bizot en de doorverkoop van Tadic, Matavz en Suarez is er een bedrag van iets meer dan 11 miljoen bruto ontvangen. Hans Nijland legt uit dat er met een gedeelte van dat geld is geïnvesteerd in nieuwe spelers. Een bepaald gedeelte gaat naar zaakwaarnemers en/of de speler. Er moet een solidariteitsbijdrage worden betaald aan de clubs waar de speler zijn opleiding heeft genoten.

Tevens moet er geld worden afgedragen aan het investeringsfonds en er is 4 ton aangewend voor aflossingen van financieringen en extra aflossing in het investeringsfonds. Van de transfervergoedingen blijft ongeveer 65% over. Dat is ongeveer 7 miljoen euro. Het beleid is dat de helft mag worden geïnvesteerd in de selectie. De andere 50% wordt gebruikt voor het versterken van de financiële positie. De liquiditeit over dit seizoen is afgedekt. Er is geld in kas om deze winter wat te doen op de transfermarkt.

Wat gaat FC doen in de winterstop?
Nijland geeft aan dat de intentie weinig anders zal zijn dan de afgelopen transferperiode. (vervanger Kostic, dynamische middenvelder en een verdediger) De scouting is drukdoende om een vervanger voor Kostic te vinden maar Nijland kan geen enkele garantie geven, m.a.w. geen verwachtingen wekken die de clubleiding misschien niet kan waarmaken.

Is de Zweedse middenvelder Tibbling vastgelegd?
"Er is geen enkele nieuwe speler vastgelegd. Maar wij gaan er alles aan doen de selectie niet alleen qua omvang weer op peil te brengen maar ook een kwaliteitsinjectie geven".

Geen garanties, drie nieuwe spelers
Hans Nijland zegt als er bijvoorbeeld een geweldige buitenspeler wordt aangetrokken en die een dusdanig transferbedrag moet kosten dat het transfergeld dat nu beschikbaar is, opeens op kan zijn. Het is niet zo dat FC dat gaat doen, maar het zou een overweging kunnen zijn.

Attractief
De ambities blijven kaarsrecht overeind. FC Groningen wil leuk en attractief voetbal spelen en resultaat halen. De club hoort in het linkerrijtje te spelen. Nijland onderkent dat er momenteel niet attractief wordt gevoetbald. "Dat zint ons helemaal niks".

Hoe gaan jullie dit ombuigen?
"Door het verstand te gebruiken, de rust te bewaren en keihard te werken en geloof houden in elkaar".

Jullie trainers komen bij aanhoudende slechte resultaten onder druk te staan
Onze trainers lopen niet voorop in de polonaise als het goed gaat en raken ook niet in paniek als het minder gaat. Zij zijn ongelofelijk met FC Groningen begaan en dag en nacht met de spelers bezig. Dat is prima. Wij als directie staan altijd voor de volle honderd procent achter onze mensen. Zij verdienen alle steun.

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties:
24-10-2014 om 19:01

geloof niet meer in nijland. let maar op. er komt niks bij. smoes konden geen juiste vervanger vinden .

bettie24-10-2014 om 20:26

Ik geloof nijland ook niet meer. er komt niks bij denk ik. Hij wil de supporters stilhouden. doekje voor het bloeden denk ik

24-10-2014 om 20:42

Nijland houd de supporters al jaren voor de gek.

bart bekkering24-10-2014 om 20:49

Als Groningen in het rechterrijtje eindigt komt dat volledig voor rekening van de directie en deels de coach. Denk daar maar eens over na.

Marco24-10-2014 om 20:51

Er komt zeker wat bij. Ze willen uitleggen waarom we in de shit zitten. ze willen sympathie winnen. Inkoop heeft gefaald. Qua verkoop heeft Groningen het goed gedaan. Hoewel een Kostic een half jaar of jaar langer meer zou hebben hebben opgebracht. Wat niet goed is gegaan is het dagelijkse getetter van Nijland in de media wat zeker geen positieve bijdrage heeft geleverd aan de kans om een ronde Europees verder te komen. Nijland had zijn mond moeten houden over transfers, rust moeten uitstralen en de ploeg 1 doel moeten meegeven ten koste van alles winnen. Wat volledig is mislukt is kwalitatieve spelers binnen halen. Zeven basis spelers hebben een contract getekend, keeper, laatste man, linkback, verdedigende middenvelder, rechtbuiten, spits, linksbuiten. prestaties vallen wat tegen, hoewel we ook knap van Ajax wonnen, spel is dramatisch. 1 scorende spits halen en dan klaar voor deze ronde. Van Neeff ophet middenveld, we wilden de eigen jeugd een kans geven. Zomer komen super spelers transfervrij.

no guts no glory24-10-2014 om 22:45

Er komt zeker wel wat bij deze winter. Hoorde uit zeer betrouwbare bron ( medewerker fc Groningen ) dat hoofdscout Peter Jelgersma dit weekend in Zweden was en dat hij maandag nog niet terug was. Nu zegt dat natuurlijk niet alles maar diezelfde medewerker zei ook dat Groningen echt zeer intensief bezig is zich te versterken. Vind de ongenuanceerde kritiek op Hans Nijland trouwens niet terecht. Natuurlijk liet hij wat steekjes vallen deze zomer maar ik ben het wel met hem eens dat je moet kopen om het kopen omdat Groningen toevallig wat geld had gebeurt deze zomer. De kans dat je te snel iets matigs haalt omdat de supporters maar schreeuwen om versterking is groot. Natuurlijk zijn er schaduwlijstjes maar soms kiezen spelers voor betere opties dan Groningen. Wij als supporters kennen vaak lang niet alle details en in en outs. Ik vind het prima dat Hans zijn kop erbij houd en geen spelers als Koc,Powell etc aanschaft. Liever even wachten en echt 1 of 2 goede versterkingen halen.

no guts no glory24-10-2014 om 22:46

Moet natuurlijk zijn dat je niet! Moet kopen om het kopen.

24-10-2014 om 23:50

Mooi zo'n plechtig interview van directeur Hans Nijland in DvhN. Het meeste was ons eerder meegedeeld of al bekend. Of men het tij kan keren? Dat moeten we afwachten. Voorlopig staan we ongeveer evenver van plaats 3/4 af als van plaats 5/6 van onderen...Per ronde kan er dus van alles (dwz dramatisch, maar ook ten positieve) gebeuren met de stand op de ranglijst. Wat het meest in mijn hoofd na-echo'd van dit interview is de indruk dat er met minder geld is ingekocht en er meteen een aantal spelers voor een andere positie en op een andere plaats moeten worden ingepast Van Nieff , Antonia, de Leeuw, Hiariej,, Mahi heeft het goed gedaan maar in een heel ander systeem en een divisie lager en voor Hoesen en Antonia geldt ongeveer hetzelfde; Islamovic moet ook zijn waarde nog gaan bewijzen..Maar waarom niet spelers van het niveau Kostic en Tadic?. Kwestie van tijd? ;t zou kunnen, maar het transfervoordeel heeft zwaarder gewogen dan de clubambities,;Als Chery straks vertrekt, gaan we nog een stapje terug:bowdown:

grunn197025-10-2014 om 11:02

1 woord mismanagement!!!!!!!!!

Hoekie25-10-2014 om 16:29

Grunn1970 Bedankt voor je bijdrage. Roeptoeteren dat het management niet deugt en zelf geen oplossing aandragen is erg goedkoop. Als je zelf zo goed weet wat er mis is kom dan ook eens met een oplossing en jank niet gelijk als nijland opening van zaken geeft. Natuurlijk maakt Nijland ook zijn fouten en hij geeft ook aan dat hij dat probeert te herstellen wat in de zomer om diverse redenen niet is gelukt.

26-10-2014 om 17:31

Roeptoeteren??? is dat niet een verboden woord?, net zoals Zwarte Piet...of moet het dan "roe(tmo)ptoeteren" zijn... Kan het allemaal niet meer bijbenen hoor...maar als er een van "mismanagement" spreekt...betekent dat in de volksmond : "oplichterij"...maar dat klinkt zo rot. "openheid" en "eerlijk duurt het langst" bestaat trouwens niet in het profvoetbal...en "janken" heb ik na Maaskant niet meer gedaan, trouwens:D

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!