Kwartjeskerel
Het werd me vroeger al bijgebracht dat als je als een dubbeltje geboren wordt, je geen kwartje zou kunnen worden. In voetbaltaal betekent dat - dat kleine clubs altijd klein zullen blijven. Incidenteel weet er één z’n kop boven het maaiveld uit te steken, maar de correctieve maatregelen in de transferperiodes drukken de aspiraties snel de kop in. Een goed geleide club spartelt nog wat na, maar uiteindelijk brengen de grote berg euro’s meer gewicht in de schaal en slaat de balans weer door. David mag dan zo nu en dan op de tenen staan van Goliath, maar in tegenstelling tot het verhaal uit de oudheid, krijgt ie de kop niet van de reus afgehakt.
In de winterperiode is er wederom een transferperiode om de grote clubs de nodige correctieve maatregelen te laten nemen om aan het eind van het lopende seizoen weer boven te komen drijven. Uitgebreid winkelen de voetbalreuzen weer bij de voetbaldubbeltjes en smijten met miljoenen om de beste spelers los te weken. Gelegaliseerde competitievervalsing. Aangezien diverse belanghebbenden daar groot geld aan verdienen, niet zomaar iets wat zal veranderen.
Natuurlijk ontstaan er voor diverse clubs en spelers ook mogelijkheden om zich uit moeilijke posities te manoeuvreren. Een speler met een vaste stek op de bank, wordt graag verwelkomd door een club die hem de basisplaats kan bieden. Een club onder de degradatiestreep kan met een extra greep in de buidel de selectie versterken en in de 2e helft van het seizoen nog het tij keren. Bovendien bestaan er diverse voetbalwerelden: in de één ben je een dubbeltje (of een stuiver); in de andere ben je het kwartje. Wat je aan de ene kant je door het internationale of nationale kwartje wordt aangedaan, doe je zelf in de wereld met regionale dubbeltjes.
Spelers hebben een grote invloed op het spel in de transferperiode. Naast de gesprekken met bestuurders en drukmethoden van hun makelaars, kunnen ze via hun contacten met de media hun (on)genoegen uiten en daarmee zelfs hun langere verblijf onhoudbaar maken. Men stuurt dan aan op een voortijdig vertrek door te refereren aan meer speelminuten, kwartjesclubs om in te spelen óf de gedroomde financiële klapper. De FC kent ze ook.
Een andere methode is om de voeten te laten spreken en de marktwaarde zo wat op te vijzelen. Je loopt dan het risico om samen met de rest van het elftal de eigen prestatie te overtreffen. Zo de club, al dan niet tijdelijk, tot kwartjesniveau te verheffen. Een prijs zoals de Nederlandse KNVB-beker, bereikbaar maken voor club en haar supporters en zo een negatief antwoord geven op de vraag of een tussentijds vertrek aanstaande is. De Leeuw blijft, dat antwoord heeft ie woensdag zelf al gegeven.