Rekenwonder
In Denemarken gaat een kleine club, FC Midtjylland, de landstitel grijpen. De basis van dit plotselinge succes is de statistische analyse van de mogelijkheden van spelers, zodat de opstelling volledig tegemoet komt aan de beoogde tactiek. Statistiek is voor de whizzkids in Scandinavië blijkbaar niet om met een boog omheen te lopen, maar de basis voor sportief succes.
Met deze nieuwe kennis heb ik eens de selectie proberen te beoordelen tijdens de laatste wedstrijd in de Euroborg. Het valt zo waar niet mee om met de verschillende mogelijke waarden al die spelers tegen de meetlat te houden. De scherpe dribbelende acties van Tibbling, de gewonnen kopduels door Botteghin, de aanvallende rushes van Burnet en Hateboer, de passeerbewegingen van Mahi en de offensieve passes van Kieftenbelt waren lastig up to date bij te turven. Ondertussen probeerde ik bij te houden hoe vaak de vrije ruimte werd gezocht door de Leeuw en Hoesen, waarbij ik bij de eerste het vakje “pas ziek geweest” aantikte. Natuurlijk berekende ik de boogcurves in de schoten van Chery en corrigeerde ik met de balsnelheid als invloedsfactor de impact op het vijandige doel.
Gelukkig deed een rekenfoutje van mijn kant weinig afbreuk aan het uiteindelijke resultaat van zijn schot in de eerste minuut. Wiskundig oefenmeester is toch een lastig vak en dan was ik nog niet toegekomen aan het machtsverheffen van de data en het analyseren van de Gauss-kromme. In Nederland gaat de enige echte club uit het noorden de beker winnen en de 8e plaats veilig stellen. De basis van dit succes is Erwin van de Looi; die moet wel een rekenwonder zijn. We zijn als supporters allemaal blij dat ie op school goed heeft opgelet.