Terug

Deel deze pagina:

Column: Verwachtingspatroon

Door Thijs Faber 26 reacties

Goed, nou, het seizoen is onderweg. FC Groningen had op papier de lastigste seizoenstart van de hele Eredivisie; Heerenveen-thuis, Ajax-uit, Utrecht-thuis, vorig seizoen leverden deze wedstrijden precies 0 punten op in totaal. Nu staan we na 3 wedstrijden toch al op 4 stuks. Wil ik hier mee zeggen dat we er sportief op vooruit zijn gegaan? Zeker niet, van de zes gespeelde helften dit seizoen speelde de Trots van het Noorden er eentje goed: de tweede helft tegen Heerenveen. De andere vijf zagen er op zijn zachtst gezegd niet uit, bij vlagen oké maar het totaalplaatje? Zeer teleurstellend. Maar toch, ondanks de moeilijke tegenstanders 4 punten, iets wat best te prijzen valt. Ook is de sfeer in het stadion met dank aan de gloednieuwe sfeergroep Noordtribune Groningen (of Ultras Cruoninga, zo u wilt) stukken beter, dus vooruitgang is zeker te bemerken. Iets wat mij alleen in negatieve zin opvalt is het verwachtingspatroon dat het Groningen-publiek hanteert. Voorbeeld: afgelopen zondag stond de FC (en vraag vooral niet hoe in hemelsnaam) met 1-0 voor tegen Utrecht, op een gegeven moment onderschept Ruben Jenssen een aanval van FC Utrecht met een scherpe tackle en speelt de bal terug op Todd Kane, die even voor zich uit kijkt, ziet dat Utrecht iedereen heeft vastgezet en vervolgens besluit om de bal terug te spelen op keeper Padt. De enige goede optie op dat moment, ik heb de handen al op elkaar, de FC weet namelijk op deze manier uitstekend met de hoge druk van FC Utrecht om te gaan, iets waar veel Eredivisieploegen in falen. Maar wat volgt? Een fluitconcert! Ik weet niet wat me overkomt, uit verontwaardiging schreeuw ik nog over het vak heen: ‘’wat willen jullie dan dat hij doet, hem weer aan Utrecht geven?!’’ Deze woorden sta ik nog steeds achter, op één of andere manier snapt het Groningse publiek niet dat de ploeg van Faber al 30 minuten totáál overklast werd door Utrecht, en dat dit soort momenten van rust cruciaal zijn om onder die druk uit te komen.

 

Het is de keerzijde van de jaren GPTV (Groningen Thuis Pressie Voetbal), Utrecht speelt namelijk het voetbal dat wij zo graag zouden willen spelen, en het doet pijn. De reden dat Utrecht dit wel kan en FC Groningen niet is simpelweg dat wij de kwaliteit er niet voor hebben, sommige mensen (waaronder ondergetekende) hebben dit door en hebben het geaccepteerd, maar schijnbaar dacht het merendeel van ons matig gevulde stadion zondag dat FC Groningen ook maar enigszins gelijkwaardig is aan dit FC Utrecht. Ik zal het u sterker vertellen: het is een wonder dat zondag de punten in Groningen zijn gebleven, wie zijn groen-witte bril afzet en de wedstrijd terugkijkt ziet dat dit soort wedstrijden 99 van de 100 keer in 0-3 eindigt. Prijs daarom de dag dat het zondag gelukt is, en ga niet achteraf praten dat we niet blij mogen zijn omdat het niveauverschil zo schrijnend was. Mooi vond ik wat (in mijn ogen zondag uitblinker) Jesper Drost zei tegen Elwin Baas van RTV Noord, nadat deze de zoveelste negatief geladen vraag stelde: ‘’er mag toch ook wel gelachen worden, we hebben gewonnen!’’. Dat is precies wat er gaande is, je kan wel blijven doorzeuren over dat het onterecht is, maar uiteindelijk hebben de jochies er keihard voor geknokt zondag, en daar mogen we best een beetje trots op zijn.

 

Op de tribune hoor je veel mensen zeggen dat ze ‘’er niet hard genoeg voor werken’’, of in dit geval ‘’zie waark’n d’r ook nait veur hè’’. Ik denk dat er geen kritiek bestaat die kortzichtiger is dan spelers verwijten dat ze niet hard genoeg werken, ik kan me niet voorstellen dat mensen die tonnen per jaar verdienen niet de morele verplichting voelen om elke wedstrijd 150% te geven. Volgende verwijt: veel journalisten waren het er met elkaar over eens dat er tactisch geen lijn te vinden was. Ik kon het niet minder met ze eens zijn, de tactiek was puur ingesteld om de gigantische druk van FC Utrecht te verminderen, en in mijn ogen is dat uitstekend gelukt. Natuurlijk, er kwam een gigantische portie geluk bij kijken, maar uiteindelijk mogen we in mijn ogen resultaat-technisch meer dan tevreden zijn. FC Utrecht heeft een ploeg staan die, als de factoren mee zitten, gewoon kan meedraaien om het kampioenschap. Dus eigenlijk hebben we zondag gewoon een topclub verslagen, en volgens mij heeft niemand er ooit om gemaald als we minder waren dan Ajax of PSV maar wel wonnen. Het zet de wedstrijd in een ander perspectief.

 

''Eigenlijk hebben we zondag gewoon een topclub verslagen, en volgens mij heeft niemand er ooit om gemaald als we minder waren dan Ajax of PSV maar wel wonnen.''

 

Nog een in mijn ogen schrijnend voorbeeld van het te hoge verwachtingspatroon van het Groningen-publiek is hoe jeugdspelers die doorstoten naar het eerste elftal worden ontvangen. Ik denk dat er geen enkel publiek in Nederland is, behalve wij, dat eerder achter een aankoop (een passant die toch na 2 jaar weer vertrekt) gaat staan dan achter een speler die de volledige jeugdopleiding heeft doorlopen. Nee, op één of andere manier wordt van elke jeugdspeler verwacht dat deze meteen volledig meedraait in het basiselftal. We zagen het bij Juninho Bacuna, we zagen het bij Yoëll van Nieff. Laat één ding duidelijk zijn, als je zo graag wilt dat jeugd op één staat kan je als supporter alvast beginnen met een speler een hart onder de riem te steken als deze een fout maakt, want, breaking news, jonge spelers maken fouten. Bacuna als voorbeeld heeft toen hij steeds vaker begon mee te draaien in het eerste elftal veel fouten gemaakt, maar tegenwoordig maakt hij er echt niet meer dan de andere tien. En toch is hij de zondebok geworden als er iets fout gaat, werkelijk bizar, een jongen die de volledige jeugd heeft doorlopen zou je moeten omarmen. Als ik zie dat een Simon Tibbling, wiens afgelopen seizoen één grote mislukking was, nog luid werd toegezongen toen hij nota bene zijn eigen vertrek forceerde snap ik niet dat een Bacuna of een Van Nieff nooit wordt toegezongen. Spelers uit eigen jeugd staan altijd met 1-0 achter bij het Groningen-publiek. Is het de keerzijde van het enorme succes dat Arjen Robben heet? Wordt van elke jeugdspeler die nu doorbreekt verwacht dat deze Arjen’s carrière gaat evenaren?

 

Het is het verwachtingspatroon van het Groningen-publiek dat er voor zorgt dat er al snel een kritische sfeer hangt in het stadion, vraag 10 journalisten welk Nederlands publiek het meest kritisch is en 9 van de 10 zullen FC Groningen noemen. Als je 1 voor 1 de selectie bekijkt is het een wonder dat er vorig jaar een achtste plaats is behaald, nota bene boven Heerenveen, die op papier een veel sterkere selectie hebben. Daarom is in mijn ogen het verwijt dat Ernest Faber niet het onderste uit de kan haalt met deze selectie ook onwaar. Met deze selectie moet je je niet gaan willen meten met Vitesse, Utrecht en AZ, die clubs zijn nou eenmaal veel beter dit seizoen. Vitesse en Utrecht hebben suikeroompjes, waardoor zij voor spelers als Tim Matavz, Cyriel Dessers en Thulani Serero financieel veel aantrekkelijker zijn dan FC Groningen, en AZ bivakkeert al jaren op een hoger niveau dan FC Groningen. Maar dit seizoen is helemaal niet gedoemd te mislukken, de ingrediënten zijn er, en als spelers als Amir Absalem en Ludovit Reis doorbreken kan het zomaar zo zijn dat we nog veel spektakel gaan zien dit seizoen. Toch is het verstandig om er maar niet te veel van te verwachten dit seizoen, dan kan het alleen maar meevallen. En vergeet niet, er is geen club die sinds het invoeren van de play-offs ze vaker heeft gehaald dan FC Groningen, waarvan akte.

Reacties:
30-08-2017 om 17:06

Je slaat de spijker op zijn kop

30-08-2017 om 17:12

Prima stuk Thijs, elk woord is waar.  

appie happie30-08-2017 om 17:41

je bent zo goed als je eigen supporters ,  dat is weer eens iets anders.

of je bent zo goed als je eigen supporters verdienen..die kan ook.

 

of je bent zo goed als je trainer is..

of je bent zo goed als wat er van je verwacht wordt..

 

maar goede spelers een goede trainer en  goede bestuurders  , wij hebben het wel in huis maar het loopt nog niet..

 

kijk welke spelers er ook nog kunnen komen die Japanner,de Mexicaan.. en de 2 boven genoemde spelers uit jong fcg.

 

maar ik snap het wel ik ben zelf ook kritisch (dat mag) maar ben wel gematigder de laatse tjd..2 seizoenen geleden zat ik me redelijk op te winden in het stadion,dat gebeurt nu niet zo snel meer ,hoe komt dat berusting?zal wel.

 

nou we zien wel met geluk en dat hadden we zondag jl kunnen we nog steeds meedraaien net onder de subtop  of net daarin rond plaats 8 ..En we winnen ook misschien wel van Ajax of Psv thuis  die dingen gebeurden vroeger  en die gebeuren nu nog steeds want de bal is rond.

 

maar de patat in het stadion is nog steeds erg slecht en de 17.45 wedstrijden zijn ook waardeloos voor de rest wacht we af..ja toch..wat anders.

Moi..

 

ps, nee nog niet aan de wijn hoor.

30-08-2017 om 18:42

ik wil je niet veroordelen , maar ik vind jou wel een goed voorbeeld van een groninger brombeer , tijden zijn nait goud , vreten is nait goud , spel is nait goud , blijf wel thuus , zo denken heelveel supporters en daarom zit het helaas zo leeg in het stadion. terwijl de resultaten gewoon goed zijn de afgelopen jaren. vraag me dan vaak af , vinden jullie het wel leuk om supporter te zijn? of is het een lijdensweg in je eigen negatievisme. tuurlijk zien we als supporters dingen graag anders , maar wij als groningers zijn wel erg nors en moeilijk.

appie happie30-08-2017 om 20:30

Haha de plank volledig mis...ouwe ja brombeer nee  ik dtond al voor 1.25 gulden in het uitvak ja daar waar de jeugd onder de 14 stond zaten ook de uitsupporters ten tijde van hollandsport Dos enzz..tot nu aan toe    ik vind dat ik recht van spreken heb  ..

ACHMED mien jong.

Tegenwoordig woon ik verderweg vh stadion daarom zijn al die afwijkende tijden voor mij en vele anderen vervelend..Achmed.

Maar denk maar wat je wil verder..

appie happie30-08-2017 om 22:14

En Achmed als heel veel mensen zo denken!!zou ik zo zeggen  daar moet dan nodig iets  aangedaan worden dan@vind jij ook niet?

 

En dat de patat niet te vreten is was een understatment..maardat had jij nog niet door waarschijnlijk.

30-08-2017 om 17:46

Ik kan mij volledig vinden in jou woorden Thijs. Van nieff is misschien niet de beste, maar toont altijd inzet en heeft binding met de club. Daarnaast moet je het van de aankopen ook maar zien. Zo vond ik ter wierik bij Heracles echt top maar bij ons echt niet heel veel beter. Iedereen heeft zondag keihard gewerkt en dan dwing je soms ook geluk af. Hopelijk komen er meer spelers van uit de jeugd door, want die weten hoe het is om voor de club te spelen. Hopelijk krijgen Absalem, reis en van de looi hier nog kansen voor. Sfeer is overigens ook weer top. De huidige selectie gewoon steunen! 

brummie30-08-2017 om 18:03

Mooi geschreven en uitstekend verwoord  Thijs. 

30-08-2017 om 18:34

prima stuk thijs , sta er ook zo in!  kan me meer ergeren aan het kritische publiek dan het vertoonde spel.

30-08-2017 om 19:20

Achmed als jij steeds wat koopt en het is niet goed dan ga je er ook niet weer heen .

Als jij problemen hebt met je auto en je moet er iederekeer weer mee heen en het kost je bakken met geld koop je nog steeds dezelfde merk 

Heel simpel ik heb bijna 20 jaar een seizoenskaart gehad zelfs nog dat ze waren gedregadeerd ben ik gebleven.

Maar de prijzen gaan steeds verder omhoog en het voetbal niet om aan te zien .

Ze zetten spelers op de verkeerde plek of geen goeie aankopen bij mij is het eerst afgelopen .

Ik besteed mijn geld liever uit aan andere dingen waar ik wel plezier aan heb .

30-08-2017 om 19:31

Goeie vergelijkingen Donny die gaan voor mij niet op , ben supporter van de fc en niet van mijn auto. Mooi was die tijd he in de toto divisie met die mooie poppen onder op de staantribunes , veel mooie goals en uitslagen. Het voetbal is anders geworden inderdaad en in Nederland in het algemeen niet beter , de prijzen ga ik helaas niet over , en kan niet in jou portomonee kijken , maar ik vind het mijn hobby , vriendengroep en de club Fc nog waard waar ik  net als jou supporter van ben. Ook ga ik niet over de aankopen en heb ik totaal geen invloed op de opstelling , kan me er druk om maken , maar dat heeft geen zin. Ga lekker inderdaad wat anders doen waar je wel plezier in hebt , want de Fc lijkt een lijdensweg voor je.

30-08-2017 om 18:41

Goed geschreven Thijs. Inderdaad, het verwachtingspatroon van de gemiddelde FC-Groningen supporter is dit seizoen, mede door de aankopen/huren van spelers, groter dan de voorgaande jaren. Eigenlijk logisch, zou je dan zeggen, ware het niet dat de Groninger supporter altijd nogal kritisch is. Zal wel in de aard van het beestje zitten. In de ver vervlogen tijden zijn wij dan ook wel verwent als je het vergelijkt met de laatste jaren. Kritisch zijn mag, maar je eigen spelers uitfluiten bij een terugspeelbal is "not done", we zijn nu éénmaal geen Feyenoord publiek die "cout te cout" achter het team blijven staan. Het team dat er nu staat kan heus wel een beetje "ballen" alleen het komt er nog niet zo goed uit, daarin moeten we geduld hebben. Komt heus wel goed en kunnen we mooie wedstrijden zien in de Euroborg. We beginnen hiermee over anderhalve week als Venlo op bezoek komt. Zet het alvast maar in je agenda, een overwinning voor ons.............4-1.  !!!!!!!!!.

 

ps.

Morgen signeert Cajtoft een voorcontract bij de FC???????????????? zou zo maar kunnen.!!!!!

appie happie30-08-2017 om 20:34

Wel is dat RR?

31-08-2017 om 01:34

 CCaitoft. ...onze gedoodverfde vervanger van Padt, Uit ZWEEEEDEN.

 

Thijs...je hebt een imposant verhaal afgestoken, om uit te zoeken waarom het verwachtingspatroon bij de supporters te hoog ligt... Ik maak wel een kanttekening over het feit dat volgens jou jonge spelers het vertrouwen moeten krijgen. Het komt namelijk redelijk vaak voor dat een spelertje van de trainer of de directie misschien? Niet de mogelijkheid krijgt om veel wedstrijden te spelen... Payne, Baas, maar ook spelers die alweer na een jaar moesten vertrekken, zoals Aadorjan, Jones, De Vos enz.  Het kan best zijn dat hier de salarishuishoudng wringt, en daarom heb ik er wel begrip voor, maar spelers drukte zich nog wel eens in het verleden, en dat had de supporter meteen door.  

Pop een ander voetbal medium Gr Gezinsbode, vandaag, maakt Masker helemaal de kachel aan met Faber, en Elwin Baas ( toch al niet de meest optimistische FC volger..)doet dat ook met enige regelmaat.

Maar zoals ik schreef.. Ik heb waardering dat je een lans breekt voor realisme...spelers kunnen en moeten de kans krijgen om beter te worden.  

 

 

 

31-08-2017 om 01:34

 CCaitoft. ...onze gedoodverfde vervanger van Padt, Uit ZWEEEEDEN.

 

Thijs...je hebt een imposant verhaal afgestoken, om uit te zoeken waarom het verwachtingspatroon bij de supporters te hoog ligt... Ik maak wel een kanttekening over het feit dat volgens jou jonge spelers het vertrouwen moeten krijgen. Het komt namelijk redelijk vaak voor dat een spelertje van de trainer of de directie misschien? Niet de mogelijkheid krijgt om veel wedstrijden te spelen... Payne, Baas, maar ook spelers die alweer na een jaar moesten vertrekken, zoals Aadorjan, Jones, De Vos enz.  Het kan best zijn dat hier de salarishuishoudng wringt, en daarom heb ik er wel begrip voor, maar spelers drukte zich nog wel eens in het verleden, en dat had de supporter meteen door.  

Pop een ander voetbal medium Gr Gezinsbode, vandaag, maakt Masker helemaal de kachel aan met Faber, en Elwin Baas ( toch al niet de meest optimistische FC volger..)doet dat ook met enige regelmaat.

Maar zoals ik schreef.. Ik heb waardering dat je een lans breekt voor realisme...spelers kunnen en moeten de kans krijgen om beter te worden.  

 

 

 

Jantje30-08-2017 om 18:48

Ben er totaal niet mee eens dat we Utrecht moeten gaan zien als top ploeg. 

De Fc is gewoon bang in eigen huis om er echt voor te gaan in de wedstrijd,  met meer wil en inzet en vooral aanpakken van de tegenstander moet een echte trainer hier veel meer uithallen, dus vind ik dat er een andere soort trainer moet komen. soort van GertJan verbeek. voor mij zijn er maar drie top team in nederland. Ajax,PSV,feyenoord. de rest moeten we thuis altijd de baas moeten en kunnen zijn. en ja ben beetje negatief maar daar ben ik al 40 jaar suporter voor.

TomOkker31-08-2017 om 18:42

Utrecht is geen top inderdaad maar 2 nivo's beter dan de FC zo goed Jantje

30-08-2017 om 19:05

Ik vind dit artikel een beetje te zwart-wit. Dus we moeten maar tevreden zijn en ons stil houden>? Had je dat ook geschreven als we hadden verloren van Utrecht? Groningen heeft echt mazzel gehad. Ook tegen Heerenveen dat ze nog gelijk maakten. Wat nou te hoog verwachtingspatroon? Kijk nou Utrecht, die zijn gewoon veel beter in spelers scouten de laatste jaren. Groningen haalt bijvHoesen, zij Haller wat een verschil. Groningen is niet minder als club dan Utrecht. Als er de afgelopen jaren minder fouten waren gemaakt en beter zou zijn geinvesteerd in het elftal zou Groningen ook om plek 5 spelen. Waarom lukt het hun wel dan? Utrecht en Groningen zijn vergelijkbare clubs al tientallen jaren. Zij hebben nu de zaken beter voor elkaar, daar moeten wij ook naar streven en niet alles maar best vinden. Wat een onzin dat er wordt gedacht dat er eerder achter een aankoop wordt gestaan dan achter een jeudspeler. Dat maakt geen verschil. Als een speler goed speelt wordt dat gezegd en als hij minder speelt ook, maakt niks uit waar die vandaan komt. Bacuna wordt als voorbeeld gegeven. Bacuna heeft het elftal wel vaak benadeeld vorig jaar, dan mag je er toch wat van zeggen. Als hij goed speelt wordt het heus wel gezegd. Hij maakt nog teveel fouten en komt vaak te kort zo simpel is het. Een elftal met Jensen en Bacuna kan gewoon niet, is te licht. Maar daar komen ze nog wel achter. De meesten zien dat en reageren daar op. Dat Faber steeds goocheld met zijn opstelling is toch ook niet iets waar je positief over kan zijn. Hij moet spelers gewoon op de goede plek zetten en niet spelers erin zetten als ze bijvoorbeeld de pannen van het dak spelen op de training want daar heb je niks aan, het gaat om de wedstrijd. Er is geen club die meer playoffs heeft gespeeld dat klopt, maar hoe vaak hebben ze die gewonnen dan? Je hebt er niks aan als je die niet wint. Ik ben in ieder geval blij met supporters die nog een beetje kritisch zijn en zien wat er beter kan. Als meer dat gaan inzien en vooral degene die aan de leiding zijn bij de club, dan kan het alleen maar beter gaan en dat wil uiteindelijk iedereen.  Dat uitfluiten van de spelers vind ik trouwens ook niks, maar vaak helpt het wel om ze wakker te schudden. Het elftal is wel beter dan vorig jaar en er zullen wel meer punten worden gehaald, dus de kritiek heeft dus wel een beetje geholpen lijkt mij.

TomOkker31-08-2017 om 18:44

Je hoeft je inderdaad niet stil houden maar als je wat wilt zeggen over wat er beter kan zou ik Hansie en Jansie even bellen.

01-09-2017 om 10:36

Waarom zou ik ze bellen, ik kan hier toch aangeven als ik wat te zeggen heb. Bel ze zelf of ben jij ook zo 1 die alles maar best vindt en tevreden is met hoe het de afgelopen jaren is gegaan.

TomOkker01-09-2017 om 12:24

Natuurlijk zie ik het nivo in Nederland al jaren met lede ogen aan. V.w.b. FCG zijn mijn verwachtingen sinds het vertrek van Jans bijna tot nul gedaald. Het is altijd de schuld van de trainer en die luistert niet naar die en zo moet het zeker niet bla bla bla ect................. Dergelijke papegaai gedrag en geroeptoeter waag ik mij niet aan. Heeft niets te maken met alles maar voor lief en leed aanemen maar je schiet er gewoon niks mee op. Daarbij wint positivisme het altijd van negativisme.

 

campesino30-08-2017 om 19:43

Tsja, het is maar welek draai je er aan geeft. utrecht een topploeg noemen gaat mij veels te ver. is gewoon een plek 4-8 ploegje die veel belangrijke spelers is kwijtgeraakt en daar zijn echt geen miljoenen aankopen voor teruggekomen. sterker nog ,ik denk dat als groningen met dessers en emanuelson voor pak hem beet mahi en tibbling was gekomen dat de meeste groningers moord en brand zouden schreeuwen. maar utrecht heeft wel een trainer met een (aanvallende) visie en heeft spelers aangertokken die daar bij passen. bovendien lijkt huurling van utrecht wel een direkte versterking wat die mexicaan en die japanner dus niet zijn. dus in  mijn ogen zijn we gewoon wegespeeld door een direkte concurent. ook een sterk verzwakt en zeker geen hoogdravend heerenveen speelde kat en muis met ons. uiteindelijk werd met inzet en strijd (overigens ook een kwaliteit) een punt veroverd. en van ajax kun je momenteel veel zeggen, maar toch niet dat ze de pannen van het dak spelen. en ook in amsterdam was groningen een zielige speelbal van een zeer matig ajax. 

persoonlijk ben ik van mening dat de selectie zeker kwaliteiten heeft, maar voor de zoveelste keer uit balans is. dat de spelers niet zijn aangetrokken voor een bepaalde speelstijl, maar meer omdat het buitenkansjes waren en de trainer moet maar zien wat hij er mee doet. deze trainer heeft geen idee wat hij er mee aan moet en blijft net als vd looi waarschijnlijk weer puzzelen tot mei. iedere week een andere speelstijl, wedstrijdeje basis , daarna 3 wedstrijden op de bank, behalve 2-3 lievelingen die er niets van bakken maar altijd mogen spelen. tsja dat geeft geen zelfvertrouwen aan een speler en zodoende lijken ze beroerder dan ze zijn.  

 

31-08-2017 om 01:42

Zullen we afspreken Campesino, dat we niet teveel achterom kijken?

afgelopen weekend tegen Utrecht stond Reijnen ernaast, en Te Wierik deed het uitstekend als CV...voorin lijkt Mahi niet bepalend, ,aar dien kreeg weinig ondersteuning van het middenveld

Dat FCGroningen aan z'n stand verplicht is om over 2 weken thuis te winnen van VVV, dat lijkt mij wel, daarmee is de toon natuurlijk gezet om wel te presteren, iets wat in het profvoetbal nu eenmaal een gegeven is

Hoekie30-08-2017 om 19:45

Erg verfrissend dat hier ook eens een ander geluid wordt gehoord. Prima geschreven ook. Natuurlijk valt op de inhoud het een en ander af te dingen. Ik vind ook dat eigen en nieuwe spelers veel te  snel worden afgebrand. Hans Hateboer kreeg bijna continu  het halve forum over zich heen. Heel vaak ten onrechte. Komt mede door een groot aantal na-apers die een zondebok kiezen. Geef nieuwe spelers en eigen spelers eens wat krediet en zij betalen dat terug. En Jantje houdt eens op met dat gehuil over degradatie en 6-1 nederlagen. Die grammofoonplaat is nu wel stuk.

30-08-2017 om 20:35

Zo is dat Achmed wel reageren dat Fc een slechte trainer heeft maar blijkbaar ben je eenzaam en ben je tevreden met het spel en daar geniet jij al van topper mooi doorgaan en lekker kwijlen bij het mooie voetbal van de Fc 

 

30-08-2017 om 21:56

Haha als je mijn posts goed leest , weetje dat ik niet onder de indruk van het spel van fc groningen ben en het graag anders zie. Maar nu genoeg op jou gereageerd, en jij op mij , want dat lijkt me beter.

Marco30-08-2017 om 20:48

Ik vind het prima dat het forum en publiek kritisch is. In het beleidsplan wil Groningen 4-3-3 spelen en de TD wil aansluiting met de subtop.

Als je dan 3 wedstrijden behoorlijk wordt weggespeeld door die subtop en van het vroeg druk zetten niks terecht komt, spits Van Weert nog ballen van de lijn moet halen, tig doelkansen tegen,  etc. Dan is de kritiek terecht. 

In Brabant lopen ze dan wellicht de polonaise als je hier 4 punten aan overhoud en niet bent geslacht, ben blij dat de FC supporters wat nuchterder in elkaar steken., en zien dat er nog veel moet gebeuren wil dit tot succes kunnen leiden.

Het talent heeft geen reden tot klagen en mag blij zijn dat ze voor zo n mooie club mogen spelen.

30-08-2017 om 22:01

Maar Marco kan jij het vertoonde spel wat natuurlijk niet goed is , en op vele punten verbeterd moet worden, niet los zien van de 4 punten die behaald zijn en de sfeer op noord?  Tuurlijk mag je kritisch zijn op het spel en beleid , maar tijdens de wedstrijden als de spelers wel inzet tonen en hun best doen , kan je toch wel achter ze gaan staan , of teminste naar het stadion komen? ik zie het liefste ook goeie spelers , en mooi aanvallend voetbal. maar goed verschil moet er zijn natuurlijk , anders was de wereld ook saai.

Johan30-08-2017 om 22:15

Campesino en Hgz helemaal eens. Mijn verwachtingspatroon ligt helemaal niet hoog. De Eredivisie is afgegleden naar een bedenkelijk niveau. Ik kijk daarom puur naar nieuwe talenten en minder naar het totaalplaatje. Echter ben ik wel uitgekeken op Faber. Normaal geloof ik helemaal niet in een trainerswissel maar ik moet echt zeggen dat ik Faber aantoonbaar vindt falen. Niet de beste spelers opstellen, spelers op verkeerde plekken. Wat is er eigenlijk gebeurt met het argument dat er bij Groningen harder getraind zou worden om zo de spelers fitter te maken en beter? Kortom bovenop de matige scouting ben ik wel uitgekeken op Faber. Graag wil ik gewoon een trainer die de poppetjes op de juiste plaats zet want als we gewoon normaal waren gestart afgelopen zondag, hadden we ook gewonnen. Had trouwens best hoge verwachtingen toen hij kwam. Bij Eindhoven en NEC had hij het gewoon goed gedaan. Maar hij gaat ons helaas niet verder helpen. Helaas want had het graag anders gezien

30-08-2017 om 22:20

Achmed wat slecht he niet normaal maar hierbij geniet lekker van het laf voetbal wat ze thuis spelen en dat voor het eigen publiek

 

Rob197030-08-2017 om 22:27

Het eerste voorbeeld over de bal van Jenssen leek misschien slim, maar waarom? Een snelle omschakeling lag namelijk ook in het verschiet. Bij Utrecht moet je toeslaan als zij uit positie zijn. Op dat moment was dat aan de orde. Utrecht speelt vaak met drie verdedigers en veel extra middenvelders mits deze spelers in de voorwaartse lijn staan, dan zijn ze kwetsbaar. Utrecht uit vorig jaar was daarvan een groot voorbeeld. 

30-08-2017 om 22:40

Kijk Heerenveen 1 punt vorige jaar thuis verloren .

Nu thuis tegen Utrecht gewonnen vorige jaar verloren thuis .

Heel mooi allemaal nu andere wedstrijden die ze uit hebben gewonnen kunnen ze nu gaan verliezen dus ja Achemed

31-08-2017 om 00:10

Moet eerlijk zeggen dat het mij vrij weinig uit maakt of het spel waardeloos is. Mits het resultaat goed is.

Tegen Utrecht was misschien verschrikkelijk slecht. Maar wel een van de spannendste potjes van de afgelopen jaren.

Ik ben toch wel een supporter die hét goede resultaat toejuicht en niet het spel!

 

Trouwens Appie jij post nu al meerdere malen de tijd 17:45

Ik wil niet flauw doen maar er zijn geen wedstrijden die beginnen om kwart voor 6.

appie happie31-08-2017 om 12:38

haha  klopt Arthur...uiteraard moet dat 16.45 zijn..bedankt voor je oplettendheid.Blijft een vervelende tijd natuurlijk evenals 20.45 zaterdag avond.. maar genoeg daarover daar kan de fc niks aan doen wordt opgelegd door de commercie.

 

Om ook toch nog maar even te zeggen dat het punten aantal tov vorig jaar toch wel spectaculair hoger is na 3 wedstrijden  dat dan weer wel

Nogutsnoglory131-08-2017 om 01:21

Mooi om ook eens een positief verhaal te lezen. Ben zelf ook vaak (te) kritisch. Ook ik heb wel eens getwijfeld om mijn seizoenskaart te verlengen. Ik ga voornamelijk na het stadion voor goed voetbal en een mooie sfeer en dat laatste is gelukkig weer helemaal terug. Ondanks mijn leeftijd ( 55 plus ) vind ik het nog steeds het mooiste om lekker mee te brullen met de liederen op de Z-side. 

Maar ik kan me ook vinden in de kritische noten. Zoals bekend ben ik geen fan van Faber en vind ik dat hij geen visie heeft en dat spelers zich niet ontwikkelen ( op een uitzondering na ) . Spelers spelen als een kip zonder kop en er zijn geen vaste spelpatronen te ontdekken. Ik vind trouwens dat Utrecht wel een erg goed team heeft wat ook al prima ingespeeld is. Een verslaggever van het AD gaat zelfs zover dat Utrecht een potentiële titelkandidaat is volgens hem. Zover wil ik niet gaan maar ik heb in de Euroborg zelden een ploeg zo dominant zien spelen als Utrecht. ( ook Feijenoord niet na de 0-5 van vorig jaar ) . Als Utrecht dit niveau het hele jaar kan vasthouden gaan ze nog lang meedoen ook. Maar het is ook wel wat makkelijker met een suikeroom die elk jaar zo'n 5 miljoen bijpast. Spelers als Labiyad, van Wolfswinkel,Enamuelson etc zijn voor ons gewoon niet haalbaar. Er komt een tijd dat Frans van Seumeren er mee stopt en dan moet je maar kijken hoe het dan loopt. Er zijn genoeg voorbeelden dat het daarnaar helemaal mis gaat.

31-08-2017 om 11:28

Jeetje wat een verhalen allemaal... Dat mensen daar zoveel tijd voor hebben  

31-08-2017 om 12:21

Zie onderstaande:

'Het eerste voorbeeld over de bal van Jenssen leek misschien slim, maar waarom? Een snelle omschakeling lag namelijk ook in het verschiet. Bij Utrecht moet je toeslaan als zij uit positie zijn. Op dat moment was dat aan de orde. Utrecht speelt vaak met drie verdedigers en veel extra middenvelders mits deze spelers in de voorwaartse lijn staan, dan zijn ze kwetsbaar. Utrecht uit vorig jaar was daarvan een groot voorbeeld. '

Hier sluit ik me dus volledig bij aan. Jenssen had de bal juist NIET terug moeten spelen op Padt. Want wat je even vergeet te vermelden is het vervolg nadat de bal teruggespeeld werd op Padt. Zal ik hem even invullen? Komt die: 1. Utrecht ging zich weer positioneren en kon mooi de verdediging laten opschuiven naar de middenlijn. 2. Padt zag geen afspeelmogelijkheden (immers zijn backs werden afgedekt door doorgeschoven buitenspelers van Utrecht). 3. Padt speelde een lange bal. 4. Balverlies.

Wat had er wel moeten gebeuren: Jenssen had met zijn voetballende kwaliteiten een oplossing moeten zoeken op het middenveld, desnoods terug naar een van de verdedigers. Mocht dit niet lukken dan proberen een dieptepass te geven op snelheid op bijvoorbeeld een Mahi. Mocht Mahi die bal niet halen of kwijtraken dan kan de verdediging van Groningen opschuiven en Utrecht laten proberen onder de druk uit te voetballen.

Echt geloof me, het terugspelen op de keeper is het domste wat een voetbalelftal kan doen, je verlegd het probleem alleen maar en de tegenstander kan er makkelijk op anticiperen. Kijk eens naar de buitenlandse competities, hier zie je het enkel als bittere noodzaak. Bij sommige wedstijden van de FC heeft Padt de meeste balcontacten.

Dit is echt een hollandse ziekte die er zo snel mogelijk uit moet!!

Hoekie31-08-2017 om 18:13

Op het moment dat een verdediger geen oplossingen naar voren ziet is het dom naar voren te rossen,  het slechtste wat je kunt doen. Ben het dus niet eens met Fc Zaag. Mahi, Veldwijk en daarvoor vd Weert kreeg nekklachten van al die ballen die met een boemerang terugkwamen en Utrecht nog meer in hun spel lieten komen. Wij hebben afgelopen zondag bijna allemaal van dat soort ballen gezien. 

Hoekie31-08-2017 om 18:23

De statistieken wijzen dat trouwens ook uit. De Fc wordt 5 van de 6 helften weggespeeld door goed combinerende ploegen. 

TomOkker31-08-2017 om 18:39

Pet af en een diepe buiging Thijs Faber, prima stuk waar ik mij helemaal in kan vinden.

Woltjer31-08-2017 om 20:49

Mee eens Thijs.

 

 

 

 

01-09-2017 om 13:53

Het klopt dat teveel FC supporters azijnzeikers zijn. Zoveel op de jeugd leunen vind ik wel link. Wat Als Jensen 2 maanden geblesseerd raakt. Moeten Bacuna (19) en Reis (17) dan het belangrijkste deel vh elftal bemannen? Dat is vragen om problemen.

'Daarom is in mijn ogen het verwijt dat Ernest Faber niet het onderste uit de kan haalt met deze selectie ook onwaar. '

Als je de cijfers mag geloven (meten = weten) waar Masker recent over repte, is dat verwijt naar Faber gewoon terecht.

02-09-2017 om 11:15

Volledig eens met de auteur. Uitfluiten vind ik sowieso iets waarvan ik niet begrijp dat je daarvoor je voordeur achter je dicht trekt en de reis naar het stadion maakt, het heeft nog een voetballer beter doen voetballen en geeft de club en het publiek ook geen goed imago voor potentiële sponsoren. Relativerend denk ik dat het voornamelijk het machteloze gevoel is dat er uit moet, meer gericht op het falende strijdplan van onze trainer dan specifiek op de speler die een terugspeelbal geeft.

Wat betreft jeugdspelers ben ik een groot voorstander van het eerder 'voor de leeuwen' gooien. Je ziet nu te vaak dat een hele batterij aan spelers tot de aanvoerders van Jong FC aan toe, wordt opgeleid voor de categorie FC Emmen tot Harkemase Boys. Naar mijn bescheiden mening opdat ze op te late leeftijd met echte weerstand en competitiedruk te maken krijgen. Je ziet met jongens als Baas en Payne, dat ze op het moment dat ze écht nodig zijn niet het niveau kunnen brengen dat gevraagd wordt, omdat het 'stapje' van Jong naar 1 te groot is. 

Neemt niet weg dat ik wel vindt dat je gewoon kritisch mag zijn op eigen opgeleide spelers, ik durf van Van Nieff bijvoorbeeld wel te stellen dat hij niet van het niveau is dat bij Groningen hoort, afgezien van zijn specifieke kwaliteiten is zijn tempo en gogme ondermaats.

 

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!