Terug

Deel deze pagina:

Beste Hans,

Door Thijs Faber 10 reacties

Een tijdje terug schreef ik de column ‘pseudo-visie’, waarin ik na het uit de club werken van hoofd jeugdopleiding Caspar Dekker de club vroeg om meer openheid van zaken te geven. Waar gaan we heen? Wat is het plan? Wat is deze “koers” waar de club het steeds over heeft? Ik raad een ieder aan om bovengenoemde column eerst te lezen alvorens deze te lezen. Nu die vragen onbeantwoord zijn gebleven, en vandaag bekend werd dat het volgende schaakstuk in de “nieuwe visie” van FC Groningen gedwongen vertrekt, ga ik verder dan vragen. Ik eis duidelijkheid, want ik vind dat wij als supporters van de “volksclub” (Hans Nijland zelf, 1996-heden) FC Groningen daar recht op hebben. Daarom adresseer ik deze column regelrecht aan jou, Hans, omdat ik jouw werk, passie en inzet voor deze club erg waardeer en omdat ik weet dat je een groot clubhart hebt.

 

Na het gedwongen vertrek van Caspar Dekker vroegen wij (Boerenmacht.nl) een interview aan met een beleidsmaker van FC Groningen.  Het maakte ons op zich niet zo veel uit wie het was, als we maar duidelijkheid kregen. Het antwoord van de persvoorlichter was resoluut: “dat kan allicht, maar aan het einde van het seizoen, we hebben jullie nu niet zo veel te vertellen, kunnen niet veel dieper ingaan op bepaalde zaken”. Kolder natuurlijk, aangezien het juist nu vers is en er onder de aanhang, waarvan ik wel durf te zeggen dat wij die beter kennen dan de club, er juist nu veel vragen heersen over de huidige visie. Maar uiteraard respecteren wij ook de beslissing van FC Groningen om op korte termijn zo’n verzoek te weigeren, we kunnen er vanuit hun perspectief begrip voor opbrengen, maar we zijn het er niet mee eens. Maar het zij zo, niets aan te veranderen.

 

Vandaag, woensdag 14 maart, komt het nieuws naar buiten dat Gerard Kemkers vertrekt bij FC Groningen. RTV Noord, wie de primeur brengt, vermeldt als reden dat Kemkers en de beleidsmakers het niet eens konden worden over de huidige en toekomstige koers. Waar hebben we dat nou eerder gezien? Oh ja, bij Caspar Dekker. Het lijkt wel alsof mensen die anders denken dan Hans Nijland en Ron Jans bij deze club geen kans hebben, die worden er binnen 2 jaar uitgewerkt. Het Topsportcentrum, waar Gerard Kemkers de leiding over had, is nog niet eens af of hij mag zijn biezen al pakken. Caspar Dekker heeft de jeugd in 2 jaar enorm hogerop geholpen, iedereen ziet het, Caspar Dekker mag na 2 jaar vertrekken; "communicatie met beleidsmakers verloopt niet goed". Denkt anders, en dat mag niet. Tenminste, dat is het gevoel wat afdruipt van beide situaties. Kemkers zijn rechterhand Dekker vertrok, Kemkers kreeg steeds minder invloed om zijn taken uit te voeren en kwam ineens onder Ron Jans te werken. In de officiële verklaring van FC Groningen voeg jij, Hans, er nog aan toe dat het vertrek van Kemkers “niet betekent dat we een andere koers gaan varen, (…) het beleidsplan ligt er.” Dezelfde prietpraat als bij het vertrek van Caspar Dekker, want wat is dan die koers? En wat is dat beleidsplan? Vervolgens wordt er aan toegevoegd dat we vanaf nu gaan werken met “kwalitatief goede mensen”. Een bijzondere uitspraak, want Caspar Dekker, de grondlegger van het jeugdsucces van AZ, is nog niet goed genoeg? En waarom zit dan degene die hem aannam nog steeds op zijn plek? Ik krijg het gevoel dat “goed” in de ogen van deze beleidsmakers vooral iemand is die niet zo veel in durft te brengen tegen de beleidsmakers…

 

En ik kan het zomaar fout hebben, en dat geef ik dan met alle liefde toe, maar bewijs dan dat het fout is wat ik zeg. Vertel mij en mijn medesupporters waarom er wel degelijk een beleidsplan en een visie klaar ligt, want anders kan je de keuzes voor de vertrekken van Kemkers en Dekker niet verantwoorden. Niet naar ons, niet naar je investeerders, niet naar je sponsoren. Duidelijkheid en transparantie zijn nodig, anders raken mensen steeds meer de binding kwijt met deze club. De schorsing van Lars Veldwijk en de aanstelling van Danny Buijs werden ook al met een paar regeltjes afgedaan. Het lijkt wel alsof de FC haar keuzes niet durft te verantwoorden. En op een gegeven moment gaat de onvrede een climax bereiken; er zijn momenteel mensen gefrustreerd geraakt die verder gaan dan alleen luisteren naar het voorgekauwde stukje van de persvoorlichter, mensen die zelf op zoek gaan, mensen die netwerk hebben binnen de club. De bubbel gaat knappen, Hans, en ik raad je aan om het voor te zijn.

Reacties:
14-03-2018 om 15:35

als ze zodor gaan dan degrade ren we nog

14-03-2018 om 15:46

Ik denk inderdaad dat het verstandig zou zijn dat de club véél meer inzicht gaat bieden in de keuzes die gemaakt zijn en nog gaan worden. De groep mensen die op zoek is naar wat er echt aan de hand is, zoals je noemt in je laatste paragraaf, is vrees ik een kleine minderheid. Als dit zou gaan leiden tot een knappende bubbel zou me dat erg pijn doen. Ik heb nog steeds hoop dat er wel degelijk een groter plan is. Hoop doet leven. De rest, de grote groep mensen die de groene stoeltjes (weer) moeten gaan vullen, krijgen op deze manier geen vertrouwen in de club. Waarmee de kans op het (weer) doen van een investering in een vast plekje -seizoenkaart- bij veel mensen zienderogen afneemt. Als er niets verandert voorspel ik een diepterecord van onder de 10K verkochte vaste plekken voor 2018-2019.

14-03-2018 om 15:52

Ze zijn heel vaag met antwoorden. ik zou wel eens willen weten wat voor organisatiemodel Kemkers voor ogen had. Nijland wil geen 2 stromingen binnen de club?  Hoezo 2 stromingen? het gaat er toch om om een zo best mogelijk 1 ste team te hebben? daar werk je toch naartoe ook al zijn er 10 stromingen Het is toch 1 FC Groningen. Nijland zegt hij levert goed werk. Dan ga je toch door zo? Wordt tijd dat er eens het een en ander wordt uitgelegt want de supporters maken zich zorgen over beslissingen die worden genomen

14-03-2018 om 16:19

juist.

14-03-2018 om 15:54

Het steekt inderdaad, dat wanneer er iets positiefs te melden valt we dit altijd uitvoerig in Hans' nieuwbrief lezen of op de socials of fcg.tv, maar zodra er grote personele verschuivingen plaatsvinden terwijl het tot die tijd naar de buitenwereld altijd schone schijn was dan stokt het met de transparantie. 

Het gaat nog niet eens om verantwoording afleggen, maar heldere toelichting is toch het minste. Als je enerzijds zegt dat de visie niet verandert maar de initiators en uitvoerders op verschillende posities wel worden vervangen dan werpt dit vragen op.

Het is me veel te makkelijk om, wat je ineens veel hoort, Hans een alleenheerser te noemen daarvoor doet hij het al té lang heel erg goed. Maar Hans moet juist in tijden van sportieve malaise heel goed beseffen dat ieder wondje ontzetten kan gaan etteren als de nu extra kritische Groningse supporters niet het gevoel krijgen dat het gevoerde beleid goed uitgelegd worden kan.

Anderzijds hoeft het voetbalbedrijf FC Groningen natuurlijk ook niet al hun interne shit op straat te kwakken, dat lijkt me ook niet zinvol in de zoektocht naar vervangende mensen.

Hans, alsjeblieft al is het maar voor de bühne, durf ook publiek af en toe zelfkritiek te tonen en geef ons het gevoel dat jij (en Ron) niet bezig zijn met het verzamelen van vriendjes om jullie heen maar echt een onderbouwd plan hebben. 

 

14-03-2018 om 15:59

vriendjes met geld in de pocket zijn altijd welkom

Rob197014-03-2018 om 16:40

Hoewel ik vaak negatieve post over de FC, kan ik het bovengaande niet meegaan. Bij onze club die ons allemaal zo dierbaar is, moet beleid bepaald worden. Dit beleid hoeft niet naar buiten uitgelegd worden, zodat wij als supporter nog meer weten, waar we dan nog meer over kunnen discusieren. Het beleid oogt wat warrig zo langzamerhand, maar dit heeft alle redenen gehad, maar om dit nu naar buiten te brengen, omdat daar om gevraagd wordt, vind ik te kort door de bocht.

Intern worden de zaken goed doorgesproken, waarbij Nijland echt wel weet, wat hij misschien fout heeft gedaan. De koers binnen Groningen is de koers van Nijland met zijn companen. Dit is een op voetbal gebaseerde koers, die zo af ten toe wat scheuren oploopt, maar die wel hoort bij een voetbalclub.

Nijland is een man die het allerbeste voor heeft met de FC en hierna handelt. Fouten toegeven in interviews kent alleen verliezers. Of Nijland is de boosdoener, of de persoon die zich niet kan verweren, wordt de gebeten hond.

Eerlijk gezegd, wil ik ook niet weten hoe het er financieel voorstaat, misschien is het wel heel dramatisch maar misschien ook wel niet, want dit kan ook snel veranderen. We zouden moeten roeien met de riemen die we hebben, en dat kan je Nijland wel toevertrouwen.

14-03-2018 om 16:56

Onrust wegnemen bij supporters daar gaat het om. daarom beetje transparantie gewenst. Je wilt als club niet dat de supporters zich gaan afkeren van de club.

14-03-2018 om 20:02

Je moet inderdaad onrust wegnemen zoals Hgz zegt. Maar er is nog meer aan de hand. Er zijn jarenlang mooie verhalen verteld over topsportmentaliteit en er is hoog opgegeven van de nieuwe weg die werd ingeslagen met Dekker en Kemkers. Het lijkt erop dat nu van dit beleid afscheid wordt genomen. Het lijkt erop, schrijf ik bewust, want eigenlijk hebben we allemaal helemaal geen flauw idee meer wat de FC nu aan het doen is. En dat is niet goed. Als je vol trots meldt wanneer je een nieuwe visie hebt en daar Kemkers en Dekker bij presenteert met draaiende camera’s en grote verhalen dan moet je er ook zijn als je van die visie afstapt. Ook al is dat een minder positief verhaal. Geef openheid en vertel waar je naartoe wilt met de club. Nu is er zo verschrikkelijk veel onduidelijkheid. Dat is pas schadelijk.

campesino14-03-2018 om 20:46

je hebt in zekere zin wel gelijk en het is zeker niet nodig als club het achterste van je tong te laten zien, maar het gaat om gevoel. Supporters krijgen een negatief gevoel en dan worden alle zaken onder een negatief vergrootglas gelegt. zo kom je allen maar dieper in de negatieve spiraal, met nog meer lege stoeltjes en wat veel erger is, minder sponsers die geld in de fc  willen steken.

De club is momenteel niet in staat de fc positief te verkopen. Dat is natuurlijk ook moeilijker als de resultaten minder zijn maar ik denk dat het belangrijk is dat Nijland diet negatieve gevoel probeert weg te nemen o merger te voorkomen. 

Want laten we eerlijk wezen, het intereert de meesten geen ruk of die dekker of kemkers doorgaan of niet. er zijn zelfs hele volkstammen die volstekt niet blij waren/zijn met kemkers, maar die hoor je nu niet. Het is gewoon heel simpel, Hans heeft gekozen voor Jans en die heeft het nu voor het zeggen. In principe hoeft daar niks mis mee te zijn. Sterker nog, ik vind het prima dat er wat minder managers zijn. ik zie het geld liever op het veld. Maar nogmaals; de club wordt momenteel slecht verkocht.

Cantona14-03-2018 om 18:57

Het gaat mij er om  dat onze FC de laatste tijd vaak negatief of zelfs op genante manier  in het nieuws komt en de binding met de club steeds minder wordt.

Noem het maar maar op, de slechte resultaten, Nijland en het Pogba verhaal, verkopen van van spelers met verlies zoals Tibling, het Sorloth verhaal, Spelers verkopen als het team al niet draait zoals Idrissi, het Veldwijk verhaal, Idrissi en Mahi uit de selectie gezet,  de slechte resultaten van de laatste jaren, het steeds leger wordende stadion, trainers met onduidelijke visie en helemaal geen uitstraling , Dekker ontslagen en nu Kemkers. 

Een vreemd beleid waardoor er  steeds  meer vragen bij mij oprijzen en ik steeds meer aan het beleid van mijn club ga twijfelen.

Hoe kun je bijvoorbeeld in hemelsnaam na zo'n slechte periode ook nog de prijs van de seizoenskaarten verhogen?

Zelfs als de BTW verhoogd is dan heb je toch zeker een plaat voor je kop als je dit op de supporters verhaalt, degene die nu nog een seizoenskaart hebben zijn toch echt wel de die hard supporters, moeten die zo worden beloont?

Een beetje openheid van zaken en een duidelijk beleid is misschien wel een goed gebaar richting de die hard supporters , want het gaat steeds vreemder en de resultaten zijn de laatste jaren ook niet best.

En ze doen de laatste jaren al niet aan klantenbinding.

14-03-2018 om 19:59

Ooit, in het verre verleden gingen FC-Groningen supporters met de collectebus langs de deuren in de stad om geld in te zamelen voor de club. Als het doorgaat zoals nu moeten diezelfde collectebussen maar weer uit de mottenballen. Kunnen we Ritsu Doan misschien dan wel aankopen!!!!!

14-03-2018 om 20:02

Mooie brief , ik kan me er zeker in vinden.

14-03-2018 om 21:26

Mij ontgaat iets. Op het moment dat de heren Dekker en Kemkers werden aangenomen mag ik aannemen dat de FC en beide heren toch dezelfde visie hadden qua toekomst/ beleid. Anders neem je ze toch niet aan? Hoe kan het dan dat na amper 2 jaar beide heren weggaan? Zijn de visies in die periode ineens zo veranderd van de heren? Is de visie van de FC zo ineens veranderd? Volgens velen in dit forum valt over de kwaliteiten van Dekker niet te twijfelen. Kemkers komt uit een sport die vooruitstrevend is op vele terreinen en ook invulling aan heeft gegeven. Dus veel kennis. Daarnaast verdwijnt Kemkers nog voordat het topsportcentrum klaar is. En beide heren verklaren dat ze nog lang niet klaar waren bij de FC. Waarom dan de contracten niet verlengen? En het valt mij op dat sinds Jans rond springt bij onze FC het alleen maar onrustiger is geworden. Wie beslist nu binnen de FC. Nijland of Jans? Komt er een externe investeerder met zijn eigen opvatting over topsport en brengt eigen mensen mee? Kan het allemaal niet meer volgen maar denk inderdaad dat Nijland maar eens met het verhaal moet komen en wel z.s.m. want anders haken nog veel meer supporters af. Duidelijkheid is aan de orde, niet of we het er wel of niet mee eens zijn maar duidelijkheid en openheid en wel NU. Supporters willen serieus genomen worden tenslotte.

14-03-2018 om 22:18

Het moet gaan zoals Nijland wil en als andere mensen een andere visie of een ander idee hebben dan moeten ze t veld ruimen.

En zo is het en niet anders. Nijland moet en wil de baas blijven. eigenlijk best wel een dictatortje.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!