Terug

Deel deze pagina:

Voorbeschouwing FC Groningen - Excelsior

Door Redactie 8 reacties

Na een prachtige viering van Koningsdag in stad, waarbij er even niets boven Groningen ging, gaan we voorbeschouwen op de wedstrijd tegen Excelsior. Met de één der laatste wedstrijd in het verschiet loopt dit moeizame seizoen ten einde. Onze Trots van het Noorden dat zich de vorige speelronde definitief heeft veilig gespeeld en opklom naar een twaalfde plek, kan op deze plaats eindigen. Tegen de achtergrond dat het volgende week zondag op bezoek gaat bij de lampen, moet het dit weekend in eigen huis zien te winnen van de verrassende nummer tien Excelsior. In tegenstelling tot FC hebben de kralingers meer punten bij elkaar gevoetbald. VVV Venlo (13e) ontvangt thuis Roda JC. Willem II (14e) heeft één punt minder dan Groningen en VVV en speelt uit tegen PEC Zwolle. Alle wedstrijden beginnen zondagmiddag om 14.30 uur.

Collecte
De supportersvereniging houdt voorafgaand aan de wedstrijd een collecte ten bate van het Ronald McDonald huis. De SV roept iedereen op om één euro bij te dragen.

Afscheid trainer Ernest Faber
Na een bewogen periode van twee jaar nemen beide partijen afscheid van elkaar. Over diens inbreng en dan met name de uitvoering van speelwijze, zijn de meningen zeer verdeeld. Wij willen het graag positief houden. De trainer hield ondanks de tegenvallende prestaties met de daarbij behorende toename van druk het hoofd koel en bleef optimistisch geloven in een goede afloop. Het voetbal werd de laatste maanden absoluut beter! De supporters maakten dit seizoen kennis met Ludovit Reis, Tom van de Looi, Ajdin Hrustic, Amir Absalem, Lars Kramer, Tim Riksman en Michael Breij. Toch mooi dat Faber al deze jongens liet debuteren in het eerste elftal.

Afscheid assistent trainer Marcel Groninger
Na vijf seizoenen in de functie van derde en tweede trainer moet Groninger tegen zijn zin uitzien naar een andere club. De assistent trainer ambieert het hoofdtrainerschap op het hoogste niveau en had graag de taken overgenomen van vertrekkend trainer Ernest Faber maar FC Groningen ziet op dit moment nog geen hoofdtrainer in Marcel Groninger. Hij zou ook zeker hebben ingestemd om aan te mogen blijven als assistent. Met het aantrekken van Danny Buijs en de nieuwe assistent Hennie Spijkerman, is de rol van Marcel Groninger (voorlopig?) uitgespeeld.

Danny Buijs wilde graag nog een extra assistent erbij naast Hennie Spijkerman en Peter Hoekstra. De club dacht bijvoorbeeld aan een jeugdtrainer zoals Marcel van Buuren, Sander van Gessel of Menno van Dam. Wij hebben hierover contact gehad met Menno van Dam maar die wilde hier niets over zeggen. Wij begrijpen inmiddels dat dit verhaal niet doorgaat. Incidenteel zal er een trainer extra aanschuiven voor een zogenaamde linietraining maar verder niet. Misschien zou een extra trainer iets zijn voor Mischa Visser. Hij slaagde onlangs voor zijn diploma en is bij de FC  werkzaam als stagiair. We zullen het zien.

Afscheid Yoëll van Nieff 
Yoëll van Nieff (24) speelde tot op heden 91 wedstrijden in de hoofdmacht en scoorde vier goals (bron-FCG Stats). Hij begon vanaf zijn tiende in de jeugdopleiding en debuteerde op 3 maart 2013 uit tegen Roda JC. Van Nieff werd in augustus 2013 voor een half jaar verhuurd aan FC Dordrecht en beleefde daar een fantastische tijd. Op basis van zijn goede spel werd Yoëll tijdens de winterstop teruggeroepen naar het noorden. Zijn optreden werd in april 2014 beloond met een Gouden Stier als beste talent in de Jupiler League. Yoëll van Nieff maakte deel uit van de wedstrijdselectie dat de KNVB beker won. Tijdens de verhuurperiode aan Excelsior 2015/16 kende Van Nieff een minder leuke periode. Trainer Fons Groenendijk deed nauwelijks beroep op hem. Terug bij FC Groningen werd Van Nieff vaak opgesteld als linksback. Dit voorjaar kreeg de middenvelder/verdediger te horen dat zijn contract niet opnieuw zou worden verlengd. 

Afscheid Kasper Larsen
Kasper Larsen (25) werd in augustus 2015 aangetrokken van het Deense Odense (naar verluidt voor 500.000 euro) en debuteerde op 16 augustus tegen PSV. In totaal kwam de centrale verdediger tot 55 wedstrijden (bron-FCG Stats). Dit seizoen kende de Deen veel blessureleed en kwam tot slechts elf wedstrijden. Ook Larsen kreeg in maart te horen dat zijn contract niet wordt verlengd. FC Groningen had op diens aflopende contract nog een optie voor een extra jaar maar heeft deze niet gelicht.

Wij bedanken trainer Ernest Faber, assistent Marcel Groninger, de spelers Yoëll van Nieff en Kasper Larsen voor hun inbreng en wensen hen heel veel succes bij het vinden van een nieuwe club!  

Ritsu Doan speler van het jaar
Hij is definitief binnen! De hoofdprijs Ritsu Doan! De transfer bedraagt naar verluidt zo'n 2 miljoen euro maar dan heb je wel wat!!! Ook het Engelse Manchester City had onze FC graag willen helpen om mee te betalen in de aankoopsom, (lees eigenaarsschap) maar Hans Nijland hield wijselijk de boot af. De transferrechten zijn nu in handen van FC Groningen en gelet op de ontwikkeling van de behendige, gedreven en zeer balvaste middenvelder zal de investering zich op termijn meervoudig gaan terugverdienen.

In het club klassement van beste speler van het jaar heeft de Japanner de meeste punten en kan niet meer worden ingehaald. Aankomende zondagmiddag zal Doan worden gehuldigd. 

Historie (via FCG Stats)

04-02-2017 FC Groningen - Excelsior 1-1  

21-08-2015 FC Groningen - Excelsior 2-0  

08-04-2015 FC Groningen - Excelsior 3-0 (beker)  

19-10-2014 FC Groningen - Excelsior 1-1  

17-09-2011 FC Groningen - Excelsior 2-0

Deze wedstrijd werd 25 keer eerder gespeeld met een doelsaldo van 52-21. Het gemiddelde winstpercentage is 60%.

Geblesseerd: Mimoun Mahi en Django Warmerdam.

Onder -23 (met Jan Hoekstra, Ludovit Reis, David Browne, Uriel Antuna, Michael Breij en Lars Kramer) speelt zaterdagmiddag op Corpus een wedstrijd tegen VVOG. Voor de match tegen Excelsior wordt dit zestal toegevoegd aan de wedstrijdselectie. 

De vermoedelijke opstelling; Padt, Zeefuik, Te Wierik, Memisevic, Absalem, Van de Looi, Bacuna, Drost, Doan, Van Weert, Hrustic

De prijzen zijn nagenoeg verdeeld. Coach Faber hoopt op een mooie thuiswedstrijd en vindt het belangrijk om de lijn van de laatste weken (aangaande de speelwijze en de manier van presenteren) door te trekken. De ambitie is om nog twee keer te winnen om mogelijk nog te kunnen stijgen op de ranglijst. 

COME ON FC!

Reacties:
KOudman27-04-2018 om 23:44

Beide ploegen hebben nergens om voor te spelen, denk ik een saai gelijkspelletje. Excelsior dat vooral verdedigd en Groningen dat we niet in slaagt goed aan te vallen

kees28-04-2018 om 14:24

er zijn verschillende redenen om deze laatste wedstrijd wél met volle inzet en strijd en winst achteraf te spelen:  laatste wedstrijd van dit seizoen in het stadion, het verlengen van seizoenkaarten, het afscheid van bepaalde spelers in het veld zoals  van Nieff,  Memisevic?, Larsen, Padt? Mahi? en een overwinning war niks op af te dingen valt...dat geeft de burger moed !

Excelsior heeft niks groots meer om voor te spelen, kan in theorie nog een plaats stijgen ( gelijk met ADO ), en heeft een keurig seizoen gedraaid. Groningen zou zichzelf een goede dienst bewijzen door zowel morgen tegen  Excelsior als tegen PSV -uit  een prima indruk achter te laten.  Leuk weekend, want alle wedstrijden worden gelijktijdig gespeeld en de begrafenisondernemer staat bij FC Twente al op de stoep...   

28-04-2018 om 10:18

De hamvraag is, wie wordt de opvolger van Kemkers?

Marco28-04-2018 om 11:04

Geen opvolger. Geld moet naar vergroten spelers budget eerste elftal. 

Hoe meer spelersbudget hoe hoger de eindklassering is de gangbare stelregel. Dat de prestaties sportief al enkele jaren tegen vallen komt ook doordat er minder spelersbudget beschikbaar is.

KOudman28-04-2018 om 13:08

Jij bent zeker voorstander van een Heracles model, geen jeugdopleiding en een groter spelers budget? Kan, maar een goede opvolger van Dekker (alsjeblieft geen Jans) en kemkers is naar mijn idee beter voor de toekomst van de club dan een extra speler.

rob roy28-04-2018 om 13:47

Als je precies op hoogte was geweest hoe Jans over de club en z'n werk en de passie die daaruit spreekt, dan had je deze nutteloze uitspraak van (Alsjeblieft geen Jans) niet gemaakt.!!!!!

KOudman28-04-2018 om 14:13

Rob Roy Wat ik weet is dat Jans er geen ervaring mee heeft en naar mijn idee al genoeg taken op zijn bordje heeft

rob roy28-04-2018 om 17:57

Sorry KOudman, maar Ron Jans heeft meer ervaring in het voetbal en alles wat daarmee samenhangt, dan alle forumleden op BM bij elkaar. Tevens heeft hij een aantal mensen in zijn staf die ook het klappen van de zweep kennen. Het enigste waar hij zich niet mee wil of kan bemoeien is de financiele kant van een verhaal maar daar hebben we Hans Nijland en Marc-Jan Oldenbandringh voor.

KOudman28-04-2018 om 19:35

Rob Roy, ben ik gedeeltelijk met je eens, hij kan elke taak bij Groningen beter uit voeren dan een van ons forumleden. Alleen is er toch wel een verschil tussen trainer en manager topsport en talentontwikkeling naar mijn idee.

rob roy28-04-2018 om 20:15

Oké, daar heb jij weer gelijk in maar Ron Jans is daarom ook Technish Manager. Gerard Kemkers was Manager Topsport en Talentontwikkeling maar die is ontslagen per 1 september en wordt opgevolgd door?.........jawel Peter Jeltema als Hoofd Jeugdopleiding. De conclusie kan je dan trekken dat er GEEN Manager Topsport en Talentontwikkeling meer is of gaat komen. In de toekomst zal het dan zo kunnen zijn dat Ron Jans het beleid uitvoert ten aanzien van het aantrekken en contracteren van nieuwe spelers, in samenspraak met Hans Nijland uiteraard, en dat Peter Jeltema zich volledig gaat bemoeiern met de opleiding van jonge talenten. En ik denk dat de scouting dan ook onder zijn supervisie zal komen te liggen. Maar goed, het is een Technisch team, die elke maandag met elkaar rond de tafel zit en dan de (on)mogelijkheden met elkaar bespreekt.

28-04-2018 om 13:28

Koudman. Jeltema is de opvolger van Dekker.

kees28-04-2018 om 14:39

en ze willen niet veel  frictie om het elftal:  Buys krijgt straks veel vrijheid van tactisch handelen en met goede ondersteuning van Spijkerman en incidenteel een hulptrainer erbij uit eigen pool.. De man is zeer gedreven ( een "winner")...en mag van de club best een paar wedstrijden verliezen...  Vertrekkende spelers worden deels vervangen en alleen vwb de reserves( dwz. dubbeling van posities ) in de selectie bij evt blessures of schorsingen daar ben ik nog wat onzeker over.  heb je daarin tekort dan werkt zoiets tot de volgende transferperiode door..  maar pas in augustus kunnen we hierover oordelen hoe de situatie [recies beoordeeld moet worden!.  Ik hoop dat Antuna volgend jaar doorbreekt ( zoals Wim Masker verwacht ) en dat ze niet vergeten om nog een betrouwbare keeper aan te trekken als Padt weggaat...

28-04-2018 om 15:54

Het gerucht gaat dat we Antuna na dit seizoen niet meer terugzien

kees28-04-2018 om 17:18

als je een bron weet...?  ik denk dat hij gewoon nog, dat tweede jaar huur.  bij Groningen uitdient. 

Wouterp28-04-2018 om 19:23

Dat is niet waar. Alfons Arts vertelde vamiddag aan FCG Radio dat men in gesprek is en dat Groningen hem wel wil houden maar het belangrijkste is wat Antuna zelf wil en wat City wil dus er is niets bekend nog?

ollie28-04-2018 om 16:28

Het gerucht gaat dat iniesta naar Groningen komt.

rob roy28-04-2018 om 18:04

Dat gerucht heb ik ook gehoord en hij is in gezelschap van Alfredo di Stefano.............................ach jammer ja, is in 2014 overleden. Dan moet Ineista maar alleen komen, moet hij natuurlijk zijn Tom-Tom wel goed instellen, want Barcelona-Groningen is een heel end.

28-04-2018 om 19:04

Bron, 1 of andere voetbalsite

 

'Twee andere verdedigers gaan wél vertrekken uit de Euroborg: de contracten van Kasper Larsen en Yoëll van Nieff zullen niet verlengd worden. De twee nemen zondagmiddag na de thuiswedstrijd tegen Excelsior afscheid van het Groningse publiek. Huurling Uriel Antuna lijkt terug te keren naar Manchester City, terwijl Ritsu Doan definitief wordt overgenomen van het Japanse Gamba Osaka.'

kees28-04-2018 om 21:21

ach...vwb. Antuna:  ik heb zopas ook gehoord dat Groningen nog geduld heeft omdat deze speler zó-ineens  uit een heel andere cultuur en  land (Mexico) en andere taal bij Groningen is gestald, erg jeugdig is en zich nog verder bij Groningen de kans krijgt zich als speler te  ontwikkelen. Dat Groningen zich in het geval van de Doan-financiering  zich zelfstandig van Man City heeft opgesteld zal ook in het geval van de toekomst voor Antuna, zakelijk gezien gunstig zijn voor  FC groningen.   

 . 

29-04-2018 om 15:02

Hoezo gunstig Kees? Er is een huurcontract voor 2 jaar, met een doorverkoopperentage. Wat heeft dat van doen met het uit eigen zak betalen van Doan?

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!