Terug

Deel deze pagina:

Interviews na de wedstrijd met Zeefuik en Te Wierik

Door Redactie 1 reactie

Interview met Deyovaisio Zeefuik (via FCG Radio)

Interview met Mike te Wierik (via FCG Radio)

Reacties:
15-12-2019 om 22:48

1e competitiehelft
De competitie is halverwege. De vraag is waar FCG staat ten opzichte van vorig jaar en nu ten opzichte van andere clubs. De begroting bepaalt voor 80% de ranglijst. Op basis van de begroting presteert de FC tot nu toe samen met clubs als Feijenoord, Vitesse, ADO Den Haag en PEC Zwolle beneden gemiddeld. AZ, Willem 2, Heerenveen en Heracles presteren boven gemiddeld. Is de 1e doelstelling (7e) nog haalbaar? Het verschil met de huidige nummer 7 (Heerenveen) bedraagt 5 punten en lijkt overbrugbaar. Kijkend naar  het doelsaldo steekt de FC met 19-18 wel erg schril af tegenover de 28-21 van Heerenveen. Alleen VVV en Den Haag, de nummers 16 en 17, hebben minder doelpunten (voor) gescoord. Het beeld van vorig jaar lijkt zich te herhalen. Defensief sterk maar aanvallend onvoldoende. Komt bij dat het spel, ondanks de tweede doelstelling voor dit seizoen namelijk attractief voetbal, niet is verbeterd. Hoewel er is gezocht naar spelers met meer diepgang/snelheid heeft dit (nog) niet geleid tot meer doelpunten en aantrekkelijker voetbal. Het al vaker gesignaleerde probleem van een gebrek aan scorend vermogen is nog steeds van toepassing. De diepe spitsen Sierhuis en Benschop (beiden 3 doelpunten) presteren bepaald niet goed. Van beiden werd veel meer verwacht en laten ook niet zien zich te ontwikkelen. Het is tevens zorgelijk dat beide spelers (fysiek) moeite hebben een hele wedstrijd te spelen. Voor de nog jonge Sierhuis is de overgang van Jong Ajax naar middenmoter FCG kennelijk een te grote stap; beter voor hem was geweest zich eerst nog 1 a 2 jaar te ontwikkelen in de KKD. Benschop is met 30 jaar een ervaren speler, speelt weinig maar maakt geen gedreven indruk wanneer hij wel speelt, ook niet in het reserveteam. Daarbij is niet het gevoel dat beiden het in de 2e seizoenshelft beter gaan doen. Hierbij moet ook worden gezegd dat dat de spitsen niet goed worden bediend/ondersteund vanuit het middenveld. De samenstelling van het middenveld wijzigt te vaak en ontbeert automatismen. Wil de FC haar 2 doelstellingen alsnog halen dan zal er m.i. een nieuwe spits moeten komen die samen met Postema voor meer doelpunten zorgt. Benschop zou in dat geval kunnen worden verhuurd (Sierhuis is geen eigendom). Buis heeft steeds gezegd dat de selectie wat hem betreft kwalitatief goed genoeg is, maar te groot, en daarom er getalsmatig 2 a 3 mogen worden verhuurd. Hij zal hierbij ongetwijfeld denken aan Brey en Dallinga. Inmiddels zal er bij hem waarschijnlijk ook twijfels zijn over het halen van de doelstellingen. Hij zal ook weten dat zijn contractverlenging hiervan afhangt en/of van het vertrouwen van de leiding van de FC dat hij het team en de spelers individueel beter kan maken. Transferwaarde is immers cruciaal

16-12-2019 om 09:11

met aandacht gelezen, @ val; maar hoewel de argumentatie onder jouw post wel klopt, ontbreekt m.i. in het geheel nog  enig besef dat / en of er voor het publiek van FC Groningen ook nog iets te genieten valt:  dat is op een of andere manier wel met succes gaandeweg het seizoen verbonden, zeg maar: wedstrijden winnen, maar als je niet uitkijkt dan kan het ook een mislukt seizoen worden vwb de doelstelling om meer supporters te trekken die nu vaak ook aan het eind van de wedstrijd weer NIET tevreden naar huis gaan.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan... het lukte onder Nijland en de trainers sinds Maaskant al jaren niet meer om de weg omhoog met aansprekend voetbal te leveren, en onder Gudde en Fledderus wordt er getamboureerd op gestelde doelen die allemaal op zich mooi klinken en meer bij de realiteit van de begroting aan ZOUDEN moeten sluiten...helemaal zonder effect is dit niet gebleven...maar is dat voldoende? 

Wat mij betreft wordt de BV weer een voetbalclub met een eigen gezicht en wordt het bolwerk van autoritaire leiding wat minder in de pers tentoongesteld:  de spelersselectie is zichtbaar niet tevreden, en bijvoorbeeld de recente reprimande van Gudde aan het adres van Te Wierik over zijn uitspraken in de pers nav verlenging, dat sloeg de plank helemaal mis:  Als het inderdaad zo is dat spelers en trainers  gewoon "eigendom zijn van de club" en  ieder zijn prestatie moeten zien te waar te maken (en zeg ik erbij: in de trant van "verder bek dicht"), dan kan er net zo makkelijk een sfeer van achterdocht  en conflikt op de loer liggen waarbij je denkt: is dit nou nog die "warme club" waar wij graag bijhoren?

De trainer maakt de laatste maanden ook de indruk dat hij alleen nog maar door de leiding voorgeprogrameerde p.r.-teksten uitspreekt;  eigenlijk herhaalt hij steeds wat hij de week van tevoren ook zei:  de vorige wedstrijd was slecht, maar extrerne factoren waar hij in de wedstrijd geen vat op heeft ( de scheidsrechter, de VAR, individuele spelers ) die laten het kwarftje net de verkeerde kant opvallen voor wat betreft het resultaat.

Resultaat komt als het spel van het 11-tal beter is, maar ook als er vertrouwen wordt gegeven. Niet door eindeloos dezelfde spelers een basisplaats te geven,  niet door 20 minuten voor tijd te wisselen, maar zeker ook niet om tactisch als een angsthaas-trainer al anderhalf jaar een hele eerste 45 minuten (!) bijna niks te laten zien, en maximaal per wedstrijd één doelpunt te maken, waarbij de einduitslag een gelijkspel wordt of toch een nederlaag...

De supporter kijkt ook naar spelers die ondanks alles een zeker plezier en winnaarsmentaliteit  laten zien, en daarvan is bij de FC m.i. te weinig aanwezig.

Veranderingen zijn niet altijd verbeteringen. Gudde en Fledderus zouden die tekst boven hun werkplek moeten hangen voordat ze over een nieuw contract met Buys en diverse spelers gaan onderhandelen. Een ervaren trainer ls natuurlijk potentieel lastiger, want die eist gewoon een grotere spelersbegroting en ook een paar door hen gewenste spelers... Verder zijn ze door de bank genomen 2x zo duur en willen ze een grote zeggenschap hebben bij de technische zaken...dan een jonge trainer meestal nog ontbeert.  Kijken naar clubs als AZ en Willem II of FC Twente getuigt vooral van jalouzie en niet van visie. 

Er komen veel mutaties achterin, verwacht ik, en ook zullen spelers (drie-dubbele bezetting) verhuurd worden..maar hiermee zijn in essentie de zwakke plekken in het team niet verbeterd.

Laat die geheide zekerheden van het geld wat los, en ga het avontuur weer aan van de competitie in plaats van met loze voorspellingen en analyses toch niet te overtuigen, door als eerste in goede spelers te investeren.  Dat lijkt makkelijker dan het is, gezien de balans van de club. Zo doorgaan is geen alternatief.    

Een flinke restauratie door nieuwe aankopen in de winterstop zal zeker een snel aanjaageffect ( net als onder Jans ) kunnen hebben op de selectie, maar of trainer Buys hiermee een nog  een positieve draai kan geven aan dit seizoen vwb het gewenste betere spel zonder meer ?, dat vraag ik mij af..want Utrecht voor de beker en Emmen thuis zijn zeker geen geheide winstpartijen !

De lange termijn begint atijd met een korte termijn  !

 

 

marcelfcg16-12-2019 om 14:11

@Val

Prima stuk, compliment. Net als eerdere inzendingen van jou een meerwaarde voor mij. Netjes onderbouwd met feiten ipv onderbuikgevoelens. Ik kijk uit naar je volgende inzendingen.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!