Terug

Deel deze pagina:

FC Groningen verliest 1e wedstrijd in 2020, met foto's en interviews

Door Redactie 10 reacties

Op een waar knollenveld speelde FC Groningen de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar in het Duitse Rödinghausen tegen de plaatselijke SV, koploper van de Duitse Regionalliga West. In juni twee jaar terug speelden beide ploegen ook tegen elkaar en dat was ter voorbereiding op het nieuwe seizoen. De uitslag was toen 3-3.  FC Groningen was met een grote groep spelers afgereisd afgelopen dinsdagmiddag en hebben de nacht doorgebracht in een hotel nabij Rödinghausen.

Enkele jeugdspelers waren ook aanwezig en mochten tevens minuten maken. Er werd ons verteld dat de Duitsers in de eerste helft en de tweede helft gingen spelen met 6 spelers die veelvuldig in de basis starten, aangevuld met wisselspelers. FC Groningen trad in de eerste helft aan met bijna de basis elf als tegen FC Emmen. Samir Memisevic, Charlie Benschop en Marco van Duin waren ziek in Nederland achter gebleven. De eerste twee worden ook nadrukkelijk in verband gebracht met een transfer.

FC Groningen was de betere ploeg maar creëerde te weinig echte grote kansen mag je zeggen. De Duitsers hadden soms wat meer balbezit maar ze deden er niks mee. Het fysieke spel van de Duitsers hadden de Groningers soms moeite mee en er waren een paar hele harde overtredingen te zien van hun. De scheidsrechter was in een paar gevallen heel erg coulant want in een competitiewedstrijd hadden niet alle 11 Duitsers de rust gehaald.

In de 16e minuut kreeg FC Groningen de eerste kans in de wedstrijd, een schot van Mo El Hankouri ging net naast. El Hankouri die weer opviel met acties die nergens toe zouden leiden. Dreiging genoeg maar helaas geen rendement. Hij was nog een paar keer betrokken bij aanvallen die tot kansen konden leiden maar eindpassing was waar het aan ontbrak. Joel Asoro kreeg nog een goede schietkans en ook Kaj Sierhuis, (die weer keihard werkte) kreeg een goede schietkans. De grootste kans was wederom voor Mo El Hankouri toen hij vrij voor de keeper kwam maar de bal tegen de keeper schoot. Zo ging men met de brilstand rusten, 0-0.

Vele wissels volgden in de 2e helft en u ziet zelf in de opstelling lijst wie er ging spelen.  Een veredeld jeugdteam bracht Danny Buijs binnen de lijnen en alleen keeper Jan Hoekstra maakte de 90 minuten vol. Ook met dit jeugdteam was FC Groningen de betere ploeg en kreeg ook de eerste kans toen Thijs Dallinga uit een voorzet van aanvoerder (2e helft) Amir Absalem niet goed raakte. In de 54e minuut kwamen de Duitsers op een 1-0 voorsprong na heel klungelig uitverdedigen aan Groningse kant.

In het gesprek dat we hadden met keeper Jan Hoekstra, die de fout inleidde, vertelt hij wat er precies gebeurde.

De Groningers bleven de betere ploeg en hadden op gelijke hoogte moeten komen want uit een voorzet van Nicklas Strunck kreeg Tomas Suslov een niet te missen kopkans die jammergenoeg naast ging. Direct daarna kwamen de Duitsers op 2-0 na een messcherpe counter en hier maakte keeper Jan Hoekstra een verkeerde keuze door uit te komen in plaats van te blijven staan.

Thijs Dallinga, Remco Balk en Tomas Suslov kregen nog grote mogelijkheden voor FC Groningen maar ze konden het net niet vinden. Zo bleef het 2-0 en begint FC Groningen dus slecht aan het nieuwe jaar. Het is maar een oefenpot, dus grote conclusies kan men niet trekken maar het geeft toch te denken. Zaterdag wacht nog een wedstrijd tegen Rot-Weiss Essen. Zo blijft het probleem van voor de winterstop voortduren, scoren.

Hier ziet u een fotoreportage van de wedstrijd en interviews met Mike te Wierik en Jan Hoekstra.

 

Reacties:
08-01-2020 om 22:30

Scoren scoren scoren.... 

Ronnie 09-01-2020 om 07:59

Verbaasd mij niets. Als je kijkt naar de opstellingen. Geen of weinig aanvoer naar de spitsen en als die er komt, dan hebben we met Sierhuis en Assoro geen hoog rendement spitsen. Die scoren 1 op 5 en zoveel kansen krijg je niet op eredivisie nivo.

dat je dat ook niet weet te creeren tegen 4e klas amateurs is verdrietig en slecht. Geeft te denken.

Ik las dat Benschop weg mag, prima. Lees ik nou echt dat we twee spitsen op het oog hebben met een nog lager gemiddelde dan 1op 5? Dat hoeft toch niet, we hebben Jannick Pohl al. Koop dan liever niets en spaar het op tot de zomer

brummie09-01-2020 om 08:56

Misschien dat hebben die 2 spitsen die FC op her oog heeft, ook wel niet de juiste aanvoer bij hun club hebben. Alhoewel Eckert met 9 goals en 5 assists het nu goed doet bij zijn club.

Sierhuis scoorde in de Toto divisie aan de lopende band, kan toch niet zo zijn dat hij scoren verleerd is? Denk ook dat het veel met zelfvertrouwen te maken heeft. En misschien is hij te licht voor de eredivisie. Maar het slagen of niet slagen van een voetballer hangt van zoveel factoren af. Lees het commentaar (kritiek!) op het forum maar eens terug over Zeefuik vorig jaar en kijk nu...

Tim Matavz had hele goede statistieken in Slowakije toen hij voor 1,1 miljoen werd aangekocht. Heeft ook een behoorlijke tijd geduurd voordat hij op stoom kwam. 

Ter info: Regionalliga kan niet vergeleken worden met topklasse amateurs in nederland. In de regionalliga spreek je niet van amateurs. O.a. 2e elftallen van Bundesliga clubs spelen in deze liga. 

09-01-2020 om 09:02

Als ik het zo lees, blijft Hankouri gewoon Hankouri (0 rendement). En hebben we meer dan genoeg kansen gehad verdeeld over allerlei verschillende spelers. Twee fouten van Hoekstra (spanning misschien) in combinatie met de vele gemiste kansen leiden de nederlaag in vandaag. Tja, wat moeten we hier nu weer van denken? 

Ik blijf er overigens bij dat je met het eventuele vertrek van Memisevic en Benschop niet veel gaat missen (ondanks het verlies terwijl zij er niet bij waren). Met Itakura naast te Wierik liep het beter en je kunt die kleine miljoen voor Memisevic straks goed gebruiken anders loopt hij gratis de deur uit. Benschop ook lekker laten gaan.   

campesino09-01-2020 om 12:31

Brummie,

Ik ben het met je eens dat je niet teveel waarde aan oefenwedstrijden moet schenken, hoewel de tendens dat de fc moeilijk scoort wederom bevestigt wordt. En of dit nou aan de aanvoer of de spitsen ligt, het zal wel een combinatie zijn. Feit blijft dat de fc graag spitsen met een zo laag mogelijk scoringspercentage aantrekt (pohl, hoessen, sorloth, benschop....) En je als jij jezelf voor de gek wilt houden dat die eckert een veel scorende spits is vind ik dat prima, masr dan moet je later niet rasa opkijken als hij in mei misschien 1  of 2 doelpunten heeft gemaakt.

Waar ik me wel aan stoor is due opmerking over zeefuik. Op een enkeke uitzondering na, is iedereen vanaf het begin vrij positief over zeefuik. Volgens mij was hij ook vorig jaar een van de meest populaire spelers. 

09-01-2020 om 13:48

dat over Zeefuik herken ik ook totaal niet. Iedereen die ik ken is altijd enthousiast over hem geweest. Het enige wat ik wel eens gehoord heb in zijn beginperiode, toen hij hier echt net speelde, is dat hij wat slimmer moest worden mbt overtredingen. Maar dat is echt het enige negatieve wat ik ooit over hem gehoord hebt, en aangezien die opmerkingen destijds in mijn ogen ook wel terecht waren is het eigenlijk maar hele milde kritiek geweest. Volgens mij is Zeefuik niet voor niks continu bovenin te vinden bij de speler van de wedstrijd competitie. 

09-01-2020 om 12:44

Heren, deze selectie is echt prima. Heel misschien een spits erbij maar met de juiste opstelling en de juiste tactiek kun je met deze selectie echt leuk aanvallend voetbal spelen. Het probleem bij de FC is de trainer. Dat is het gewoon niet. Hoelang moet dit nog zo doorgaan. Haal alsjeblieft zo snel mogelijk Dick Lukkien terug. 

09-01-2020 om 13:50

Ik weet niet of Lukkien de oplossing is, maar ik zou het inderdaad met een ander proberen. Zoals ik al eerder verkondigd heb hier. Als ze verlengen met Buijs ben ik weg. En ik ken veel meer die er zo over denken.  

09-01-2020 om 12:55

De club die interesse zou hebben in Benschop is het Cypriotische Apollon Limassol

kees09-01-2020 om 13:02

met de trend van jaren, om bij balverlies massaal naar achteren te lopen, soms wel met 10 man...is er bij veel clubs een speelstijl ontwikkeld die de afweziggeid van klasse-spelers bij een selectie  moet compenseren: Daaraan  ten grondslag ligt natuurlijk dat echte scorende klasse spitsen gewoon te duur zijn voor een modale club .  Creëer je heel veel kansen dan gaan er altijd wel een paar in... en daaraan schort het nu: 

het uitspelen en benutten van voorzetten, steekpasses en vanuit dode spelmomenten t/m die snelle counter...dat moet gewoon veel beter bij de FCG.

Evenals het niveau van vervangers die op sommige posities versterkingen moeten zijn, is de trainer gehouden aan zowel resultaat als aan supporters / sponsorsbinding.  De realiteit van nu is een andere dan toen hij begon bij Groningen...ook hij moet de lat hoger leggen, en anders maar vervangen worden... Wat ik maar wil zeggen:  iemand moet de ambitie nu tonen, of anders weggaan. 

Daar moeten Fledderus en Gudde naar toewerken,  en iedere boekhouder weet dat dat extra geld wel voorhanden moet zijn, en dus tijd vraagt ( zeg maar tot de Doan/Chabot en Reis- transfer is betaald ).  Maar als dit geld er voor de spelersbegroting na smeken en bidden niet komt, ( is te zien aan een forse opwaardering in het beleid) dan hebben ze wat mij betreft afgedaan., De eigen jeugd mag dan een paar goede spelers voortbrengen, ook die moeten hun bijdrage leveren aan een hoger (doel-)punten aantal.  en langgedienden zoals Te Wierik en Zeefuik en Padt  gewoon nog een extra periode behouden We kunnen  zien of Te Wierik er nu in deze window een hoger contract eruitsleept, en of er een echt sterke aanvallende creatieve middenvelder komen gaat.. 

Nog eens gezegd: Het rendement van de selectie moet omhoog, en daar moet deze trainer Buys zich ook van bewust zijn, dat zoete koekjes in het profvoetbal niet vaak gegeten worden...met andere woorden: dat Buys zich niet laf een halve wedstrijd zich verstopt door de aangepaste speelwijze...

Groen hart09-01-2020 om 16:59

Daaraan  ten grondslag ligt natuurlijk dat echte scorende klasse spitsen gewoon te duur zijn voor een modale club 


totaal niet met je eens . Kijk eens naar Wiilem II , Twente en Heracles. Scouten gewoon beter en hebben wel een neusje voor de juiste spits. Helaas doen wij het met de afdankers van Ajax. Dat hier nog mensen vertrouwen hebben in Sierhuis snap ik echt niet meer.

kees09-01-2020 om 22:23

@ Groene hart

Ik schat dat een spits die veel scoort in de ED minimaal 1,5-2 miljoen kost en als ie al een paar jaar speelt in de hoogste liga EN steeds beter wordt...en er jaarlijks 15 inlegt dan gaat de vraagprijs  boven  de 2 a 3 miljoen...en zijn salariseis zal ook geen kattenpis zijn. 

In de praktijk komen ze er soms toch uit, onderhandelende clubs, denk aan Chabot  die van Sparta kwam en  alweer na een jaar bij Groningen met winst vertrok. Maar spitsen zijn altijd duurder dan verdedigers

Ik ben benieuwd wat er de komende week vwb nieuwe slectie-spelers nog  gaat gebeuren.

 

 

Groen hart09-01-2020 om 17:00

Is stoppen met de te dure jeugdopleiding een optie? Las in de gezinsbode wat er is doorgebroken in 10 jaar dat is op 1 hand te tellen.

Hoekie09-01-2020 om 17:55

Groen hart@

Stoppen met de dure jeugdopleiding lijkt mij erg onverstandig. Een aantal jaren geleden is juist door flink te investeren in een topsportcentrum voor dit verdienmodel gekozen. De kosten gaan altijd voor de baat uit maar inmiddels is de kwaliteit van de jeugdopleiding met sprongen vooruit gegaan. Postema, Kaam en Absalem in mindere mate zijn de eersten die tegen het eerste aanzitten en zo zijn er nog wel een paar. Heracles heeft een heel ander verdienmodel. Bij mijn weten geen jeugdopleiding van enige betekenis en moet door slim in te kopen en goed doorverkopen zich staande houden. Dat doen ze erg goed maar dat wordt steeds riskanter. Twente heeft zijn jeugdopleiding bij het grof vuil gezet en wordt op de been gehouden door een hondstrouwe supportersschare maar niet door goed beleid. Petje af voor Willem ll, zij slagen er al jaren in om zeer goede spelers voor een prik te halen en ook nog eens zeer leuk voetbal te spelen. De FC heeft de laatste jaren naar mijn smaak teveel net niet spitsen gehad. 

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!