FC Groningen o19 naar kwartfinale bekertoernooi na winst op De Graafschap

Op hetzelfde tijdstip als de hoofdmacht van FC Groningen in Essen begon aan hun oefenwedstrijd tegen Rot Weiss Essen, (na de geweldige bekerstunt van FC Groningen o17, die in Amsterdam Ajax o17 uit het bekertoernooi knikkerde met 2-0) mochten de mannen van Peter Hoekstra en Melchior Schoenmakers op het eigen Corpus den Hoorn aantreden tegen De Graafschap o19 in het bekertoernooi. Op papier moest dit geen probleem zijn want de “superboeren” spelen een divisie lager maar met bekervoetbal weet je het nooit. Vooral ook omdat de Groningers een paar spelers misten vandaag. Thomas Poll, Remco Balk en Tomas Suslov waren op trainingskamp met FC1.

De Groningers begonnen met de volgende elf:

Oscar Hooiveld

Ayoub Haddad, Pim Betzema, Leonel Miguel, Guus Beaumont

Oskari Salinen, Oussame El Azzouzi, Mohamed El Kharbachi

Joël van Kaam, Giovanni Zwikstra, Kian Slor

Vanaf minuut 1 namen de Groningers het heft in handen en speelden een alleraardigste wedstrijd waarin ze behoorlijk wat kansen creëerden. Zo kreeg Giovanni Zwikstra in de 5e minuut de kans om te scoren toen hij de keeper omspeelde maar de bal in het zijnet schoot in plaats van in het lege doel. Een paar minuten later een voorzet van Mohamed El Kharbachi waar Kian Slor net onderdoor ging. Kian Slor die na maandenlang blessureleed gelukkig weer terug is.

De Groningers bleven maar aanvallen maar tot een doelpunt kwamen ze nog niet. Kansen voor Kian Slor, Giovanni Zwikstra en Joël van Kaam bleven onbenut. De Graafschap stelde daar bitter weinig tegenover en keeper Oscar Hooiveld had een makkelijke middag.

In de 39ste minuut was het dan eindelijk raak voor de FC. Mohamed El Kharbachi kreeg aan de rechterkant de bal, dolde een paar tegenstanders en gaf een prachtige voorzet die net zo prachtig werd binnengekopt door spits Giovanni Zwikstra. Eindelijk was dan de 0 van het bord. Echt een geweldige voorzet van El Kharbachi. De FC bleef de gevaarlijke ploeg maar gescoord werd in de 1e helft niet meer.

In de 2e helft kwam Yannick Hettinga in de ploeg voor Pim Betzema. Ook in de 2e helft bleef de FC de bovenliggende ploeg, alleen het spel werd er niet beter op. In de 54e minuut kregen de Groningers een vrije trap op ongeveer 20 meter van het vijandelijke doel en deze werd genomen door Mohamed El Kharbachi. Een hele mooie trap die uiteindelijk op de lat belandde. Dat was ook pech. Daarna stokte het aangaande de grote kansen, veel creëerden beide ploegen niet. Het kijkspel werd er niet beter op. Wel veel dreiging van de Groningers maar echte kansen vielen er eigenlijk niet te noteren. Ook omdat de Doetinchemers veel compacter gingen spelen.

Gewisseld werd er wel door beide trainers en zo kwamen bij de FC Max Hamelink, Nikolas Talo en Joris Reiziger in de ploeg. Niet zonder succes want in de 85ste minuut was het dan eindelijk weer raak. Max Hamelink gaf de bak vanaf links voor en Joris Reiziger was goed vrij gelopen en kon vanaf randje 16 meter de 2-0 binnen schieten. Misschien wel de verlossende 2-0 want zoals zo vaak gebeurt het dat de ene ploeg die beter is niet scoort en dat de tegenstander dan wel scoort. Dat De Graafschap zou gaan scoren zou darentegen een wonder zijn want de gasten hebben geen kans gecreëerd.

Zo gaan de Groningers door naar de kwartfinale van het bekertoernooi. Daar zijn nu voor geplaatst: FC Groningen, Alphense Boys, FC Emmen (dat Feyenoord uitschakelde), Almere City FC, Vitesse, AZ, (Excelsior-NAC op 15/1), (Sparta Rotterdam-PSV op 21/1). Die kwartfinales zullen rond zaterdag 22 Februari gespeeld worden.

Hierbij een fotoreportage van de wedstrijd.