Terug

Deel deze pagina:

[Update donderdag 19 maart] FC Groningen niet akkoord met schikkingsvoorstel

Door Redactie 17 reacties

De trots van het noorden is niet bereid om de boete van € 17.500 te betalen die de aanklager Betaald Voetbal wil opleggen aan de club. Dit naar aanleiding van de diverse fakkels en rookpotten die waren afgestoken op de Tonny van Leeuwen tribune (FC Groningen - Ajax, zondag 26 januari) en een rookpot die tijdens de eerste helft op het veld werd gegooid. De wedstrijd werd kortstondig stilgelegd.

Update donderdag 19 maart - De tuchtcommissie zaak die vanavond in Zeist zou plaatsvinden is voorlopig uitgesteld in verband met het coronavirus. Voorlopig blijft het ongewis wanneer een nieuwe datum wordt vastgesteld.

Update maandag 9 maart - FC Groningen wordt op donderdagavond 19 maart verwacht bij de tuchtcommissie in Zeist. De zaak begint om 19.30 uur. FC ontkent niet dat er tijdens de wedstrijd tegen Ajax op 26 januari vuurwerk is afgestoken, maar is wel van oordeel dat men er alles aan gedaan heeft om incidenten met vuurwerk te voorkomen. Verantwoordelijken zijn geïdentificeerd en gesanctioneerd bericht de clubsite. De clubleiding vindt dan ook dat mensen die tijdens genoemde wedstrijd in Vak F zaten en part noch deel hadden aan het afsteken van vuurwerk, niet opnieuw gestraft mogen worden. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor de aanklager een optelsom naar aanleiding van eerdere sfeeracties. Naast de boete dient FC vak F leeg te houden voor de eerstvolgende thuiswedstrijd vanaf vier weken na maandag 9 maart (voor deze datum waarop FC Groningen diende te reageren). Groningen ontvangt dan SC Heerenveen.

Nu de FC het voorstel heeft afgewezen zal deze zaak op een nader te bepalen datum in behandeling worden genomen bericht de clubsite. 

FC Groningen moest eerder dit seizoen tegen Twente voor een leeg thuisvak F spelen. De clubleiding schikte destijds wel maar weigert nu het nieuwe schikkingsvoorstel. Men is van mening is dat er genoeg maatregelen waren genomen om incidenten te voorkomen. Daarnaast is de clubleiding van oordeel dat supporters die part noch deel hebben aan het afsteken van vuurwerk niet opnieuw gestraft mogen worden.

Collectief straffen met als voorbeeld het leeghouden van een vak of tribunedeel leidt niet tot het gewenste effect, aldus de zienswijze van de club.

Reacties:
Hoekie04-03-2020 om 19:38

Blijkbaar hebben deze leeghoofden nog steeds niet door dat ze de club die ze denken te steunen ernstig duperen. Sterker nog: Zelfs aan supporters die ademhalingsproblemen kregen, hebben ze geen boodschap. Helaas zijn er op dit forum nog steeds mensen die dit soort gedragingen goedkeuren dan wel een warm hart toe dragen. Hoe dom kun je zijn? Het zou mooi zijn als forumleden, supporters, leden van de redactie en anderen stelling nemen tegen deze zinloze acties. 

04-03-2020 om 19:55

+1 Hoekie, en ik wil daar aan toevoegen dat ik een voorstander ben van het leeghouden van een heel vak. De daders tegen Ajax stonden over een heel vak verspreid, en hadden niet het lef om hun gezicht te tonen. Dan maar aansturen op sociale controle binnen het vak. 

TomOkker04-03-2020 om 20:03

Leuk hè, fakkeltje, knalletje en de grootste knal komt nog, FCG doet er alles aan om onder de boete uit te komen met lege vakken zonder leeghoofden op de koop toe

Jantje04-03-2020 om 20:41

FC-Groningen moet als club er gewoon meer eraan doen. zorg dat deze troep niet het stadion in komt.

heb je dan vuurwerk bij je laat die gast gelijk niet meer stadion in. dus veel betere controlle hierin. 

Hoekie04-03-2020 om 23:20

Jantje @ Je onderschat de vindingrijkheid van kwaadwillende personen. Wellicht lees je ook in de kranten dat criminelen met het grootste gemak mobilofoons, vuurwapens, messen en drugs de gevangenis in krijgen. Je bent  toch niet zo naïef dat je verwacht dat de Fc suppoosten zijn toegerust om dragers van vuurwerk te betrappen?

04-03-2020 om 21:17

Mooi dat de FC zich weert tegen collectieve straffen

05-03-2020 om 09:37

Helemaal met je eens! Prima beslissing, mensen die uitkramen dat zulke mensen geen supporters zijn. Hou toch op zeg... 

05-03-2020 om 10:56

Volgens mij zegt TomFCG iets over collectieve straffen niets over supporters. Ik doe dat wel en ik vind dat nl geen supporters, die willens en wetens een club duperen. Of het nu mooi of sfeer verhogend is, daar heb ik het niet over, want dat vind ik ook, maar er zijn regels of je ze nu leuk vindt of niet. In totaal al 100000 euro aan boetes is toch krankzinnig en kan je toch heel goed anders gebruiken. Nogmaals ik ben voor sfeerverhogende acties maar mits ze mogen. En je kan denken ik doe het toch de enige die je er mee hebt is de club.

05-03-2020 om 17:28

Ik ben het volkomen met Hugo eens

Hoekie05-03-2020 om 11:24

" Supporters" die zich verschuilen achter een masker en moedwillig de club duperen zijn geen supporters. To support betekent steunen. Destroyers komt dichterbij. Het ergste is dat ze maling hebben aan de echte supporters die dat gelukkig ook ludiek lieten blijken door met hun mobiel licht te maken. 

05-03-2020 om 11:31

Dit zijn inderdaad totaal geen supporters. Sterker nog, ze helpen de club in een neerwaartse spiraal. Ondanks dat ikzelf vuurwerk mooi vind en het ook sfeerverhogend vind, mits verantwoord gebruikt, hoop ik dat deze vuurwerkafstekers hun energie en creativiteit gebruiken voor andere sfeeracties, die wel zijn toegestaan, en waarmee ze het stadion weer mee krijgen. Dan hoeven ze ook niet zo laf te doen met het verbergen van hun gezicht en zo.

05-03-2020 om 12:00

Ach, beetje kwajongens gedrag. Verzet tegen de gevestigde orde is van alle tijden. Daarnaast is het ook noodzakelijk om te voorkomen dat we als makke schapen alleen maar ja en amen kunnen zeggen.  Ik gok dat er hier ook wel een aantal zijn die nu ineens ageren tegen dit soort gedrag maar in hun jonge jaren ook wel eens opstandig waren. Zo niet, dan heb je echt wat gemist in het leven. 

05-03-2020 om 13:34

Snap ik. Als ik een bushokje sloop, dan draait de gemeenschap daarvoor op, en als ik gepakt word, misschien ikzelf ook wel. Deze jongens claimen supporters te zijn van FC Groningen, maar FC Groningen draait er tegelijkertijd voor op. En het gaat om tonnen. Dus ze plegen vandalisme op hun eigen club. Op zijn minst zijn het dan erg slechte supporters. Eerder slopers van hun eigen club. Als ze nou verkleed als Ajax-supporters in de Arena vuurwerk gaan afsteken, prima. Maar benadeel niet je eigen club. Zo dom.

05-03-2020 om 12:55

Ik geloof niet dat je dit onder kwajongensgedrag moet kwalificeren. Hier wordt door de zgn. supporters bewust tegen de gevestigde orde geageerd, en wel met deze reden, kwajongens streken komen spontaan bij je op, maar deze gasten smokkelen willens en wetens dit "verboden" vuurwerk mee naar binnen om daarna rotzooi te schoppen in hun vak. Ze zijn zo laf dat ze achter een sjaaltje hun gezicht moeten verbergen om maar niet herkend te worden. Ikzelf was vroeger ook geen "lievertje"en heb ook meermalen "streken" uitgehaald maar nooit ten nadele van anderen.Hier wordt bewust de club benadeeld en hier moet drastisch tegen worden opgetreden, desnoods fouilleren bij de ingang van het vak door de stewards. Wordt er dan iemand gepakt, gelijk een stadionverbod voor een aantal jaren. Misschien helpt het dan die dissidenten te weren.

05-03-2020 om 13:59

Ze doen er in principe in het stadion niemand kwaad mee. Alleen door buitenproportionele regels vanuit de KNVB wordt dit gezien als het benadelen van de club. Als  er tijdens de wedstrijd in principe niemand last van heeft en de meeste mensen het een toegevoegde waarde vinden omdat het sfeerverhogend is, vraag ik me af of de regel vanuit de KNVB wel juist is. Daar ageren deze jongens ook tegen. Kun je wel zeggen dat het laf is om een sjaaltje voor te doen maar als jij weet dat je een boete van een paar duizend euro krijgt en een stadion verbod zou je ook niet vol in beeld gaan staan. Ik zie het meer als een, over het algemeen, rustig verlopen demonstratie tegen de gevestigde orde. Zodra er dingen in de fik worden gestoken of gesmeten wordt met fakkels ed naar andere supporters vind ik het weer een ander verhaal. Die moet je direct oppakken en nooit meer het stadion inlaten.

Hoekie05-03-2020 om 14:34

waistjawel@ Dan moet je toch beter opletten! Op de tribune bovenaan links vanaf het veld gekeken zijn een flink aantal mensen met ademhalingsproblemen aangetroffen. 

05-03-2020 om 17:06

@waistjawel   demonstratie tegen de gevestigde orde (KNVB) met als consequentie dat de FC maar moet boeten en de wel goedwillende supporters niet meer naar het stadion kunnen. Sorry maar als je zo iemand bent kan ik je missen als kiespijn in het stadion.

05-03-2020 om 14:25

We zijn allemaal 14 april 2008 zeker vergeten. Ook kwajongensstreken zeker, waarbij plm. 30 mensen in het ziekenhuis zijn beland. De regels van de KNVB zijn hier duidelijk over en niet buitenproportioneel en je hoeft heus niet als een paar makke schapen achter de regels aan te lopen maar de regels van de Voetbalbond zijn hierin duidelijk, maar het schijnt dat een aantal figuren hier alleen maar komen om rotzooi te schoppen en de club te benadelen. Lafbekken zijn het die achter een sjaaltje wegkruipen en niet voor hun daden verantwoording willen (durven) uitkomen. Het enigste wat de club hiertegen kan doen is nog meer camera's ophangen zodat dat uitschot beter in beeld kan komen en ze later de rekening kan presenteren.

05-03-2020 om 15:04

Dus omdat het 1x goed mis is gegaan moet je alles maar verbieden voor iedereen? Ik vind dat maar een vreemde redenatie. Maar goed. Dat schijnt normaal te zijn in deze tijd. Alles wat een paar idioten verkloten moet direct  maar voor iedereen verboden worden.   

05-03-2020 om 17:06

Het moet niet verboden worden maar het IS al een lange tijd verboden, dus die halve zolen die weten allang dat het niet mag, ja en je weet waar in het verleden mis is gegaan de goeien onder kwaden het moeten ontgelden. Eigen schuld, dikke bult. Ik zeg opruimen die handel. E

05-03-2020 om 17:06

Het moet niet verboden worden maar het IS al een lange tijd verboden, dus die halve zolen die weten allang dat het niet mag, ja en je weet waar in het verleden mis is gegaan de goeien onder kwaden het moeten ontgelden. Eigen schuld, dikke bult. Ik zeg opruimen die handel. En dat het in de euroborg mis is gegaan, doe jij net of dat al niet erg genoeg was. Sorry, jongen dan kijk jij er toch verkeerd tegenaan.

05-03-2020 om 21:30

Je kunt het ook reguleren. dan kun je de situatie controleren en snel op eventuele problemen anticiperen. Maar dat is natuurlijk allemaal te ingewikkeld. Dan moet je daadwerkelijk nadenken over bepaalde zaken . Waarom dat doen als je het ook gewoon kunt verbieden. Dat is het makkelijkts. Als je bijvoorbeeld had geweten dat dit zou gebeuren had je ook niemand met ademhalingsproblemen gehad. Als je van te voren had besproken wat het plan was tegen Ajax in 2008 had er vast wel iemand gezegd dat wc papier geen goed idee was. Maar goed. Lekker blijven verbieden. Dan is straks naast het voetbal ook de sfeer naar de kloten

Groen hart05-03-2020 om 15:17

Stelletjes tokkies zijn het en ook nog laf. Sjaal voor het gezicht en ze voelen zich stoer. Totaal geen respect voor deze lui. Steek het lekker in je eigen huis aan

05-03-2020 om 18:40

Deze zgn FC supporters, beter bekend als uitschot moeten ook in een kooi afgeschermd worden met aparte ingang , net zoals het uitvak en dan 1 voor 1 fouilleren

Misschien is dit dan een oplossing, wie niet hoort moet maar voelen nietwaar?

Kost een paar centen , maar je bespaart een hoop geld aan boetes.

05-03-2020 om 18:45

Wat ik eigenlijk niet begrijp is waarom dit soort excessen bijna alleen maar bij onze FC gebeuren. Hebben landelijk al een niet al te beste reputatie, zowel bij thuis als uitwedstrijden. En waarom is dit nodig? Er zijn toch andere vormen van sfeeracties te houden. Nu kost het zoveel geld en het beschadigt de club. Financieel maar ook qua naam. Waarom gaan deze gasten niet in overleg met de club om samen sfeeracties te organiseren die wel mogen en ook sfeer verhogend zijn. Zie namelijk genoeg leuke acties op tv. Want zoals het nu gaat levert het alleen maar verliezers op en zullen eventuele sancties alleen maar zwaarder worden door het wangedrag van enkelen.

06-03-2020 om 13:39

Misschien volg jij het nieuws enkel van de FC maar dit gebeurd bijna bij elke club met een fanatieke aanhang. Er is een campagne gaande "Samen sterk voor vuurwerk" waar verschillende supportersgroepen aan mee doen. 

Wat betreft reputatie hebben we 1 van de meest soepele omgangsregelingen wat betreft uitwedstrijden (combi's etc)

Het klopt niet wat je zegt

05-03-2020 om 18:45

Die supporters die zorgen voor het vuurwerk zijn er wel elke week bij. Ook zorgen ze voor de sfeer en voor de sfeer kom je tegenwoordig naar het stadion niet voor het voetbal...

10-03-2020 om 11:52

Dus als iemand voor sfeer zorgt mag hij de regels overtreden? Wat een onzin.

"Sorry dat uw huis is leeggeroofd mevrouw, maar de dieven hebben wel slingers opgehangen en een gezellig muziekje opgezet, ze waren dus niet in overtreding. Tot ziens!"

05-03-2020 om 21:18

Ik kan me nog  een aantal wedstrijden herinneren dat er geen fanatics/harde kern bij waren.  Iets met hun vlag ofzo. Nou dat waren pas mooie tijden! Je kon een spelt horen vallen in het stadion en iedereen zat een beetje voor zich uit te gapen. Ik denk dat de mensen die hier roepen dat die gasten beter weg kunnen blijven nog wel een achter hun oren krabben als ze er daadwerkelijk niet meer zijn. 

brummie06-03-2020 om 08:49

Er staat altijd wel een nieuwe groepering op. De zgn. harde kern is toch steeds een wisseling van personen. Natuurlijk proces i.v.m. leeftijd. 

Sfeer maken is meer dan uitstekend, vuurwerk in stadions is verboden. Als je dat willen en wetens toch doet, dan heeft dan niets met steunen van je club te maken, maar puur voor de lol en eigen belang voor een kleine groepering in het stadion. 

 

 

 

07-03-2020 om 14:05

Vuurwerkpsygoten. kannibalen, sex perversen, pedo's en noem maar op ze zijn er.

Zij behoren ook net als al het andere tot de schepping door onze lieve heer zo gewenst.

Wie begrijpt dat nog.

Die mag zijn vinger opsteken.

 

kees09-03-2020 om 21:37

@Andries... ja, ze bestáán... wil niet zeggen dat we deze groep zodanig om ons heen dulden dat ze voor anderen het plezier van een voetbalwedstrijd in de weg staan!  Ruimdenkendheid is iets anders dan deze mensen die jij noemt, de gelegenheid hiervoor geven en wel in onze directe leefomgeving...toch?

Marco10-03-2020 om 01:03

Benieuwd of Feijnoord ook het vak achter het doel leeg moet houden tegen Ajax vanwege het af steken van fakkels in het vak tegen Willem II.  Benieuwd of de KNVB consequent is.

Groningen kan beter het vuurwerk afsteken organimeren want het voegt wel veel sfeer toe. 

Dat bezoekers zelf vuurwerk meenemen en besluiten af te steken tussen het publiek is gevaarlijk. Dat moet stoppen.

skjipke10-03-2020 om 12:44

Helemaal mee eens. En ben inderdaad ook benieuwd of de KNVB consequent is. Ook de PSV supporters staken zondag vuurwek af in Groningen. Of wordt dit dan weer op het bordje van de FC gegooid?

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!