Terug

Deel deze pagina:

Boek 'Cupkoorts. de bekerwinst van FC Groningen' verkrijgbaar

Door Robert Visscher 0 reacties

Wist je dat Albert Rusnák een tatoeage van de datum van de bekerfinale op zijn voet heeft? En dat in een bus onderweg naar de Kuip  zoveel joints werden gerookt, dat de buschauffeur niet meer verder kon rijden? Dit en meer valt te lezen in het boek ‘Cupkoorts. De bekerwinst van FC Groningen’ van Robert Visscher dat net is verschenen. Erwin Koeman schreef het voorwoord.

Foto header + afbeelding cupkoorts in het artikel - Robert Visscher

Vijf jaar geleden vertrokken ruim achttienduizend Groningers naar de Kuip om hun team aan te moedigen in de bekerfinale tegen PEC Zwolle. Over deze dag schreef Robert Visscher het boek ‘Cupkoorts’. Hij is journalist van onder meer dagblad Trouw én supporter van FC Groningen. “In de geschiedenis van de club is dit misschien wel het meest bijzondere moment. De afgelopen jaren hoorde ik veel opmerkelijke verhalen over hoe supporters deze dag hebben beleefd. Zoals een bus met Z-siders waarin zoveel joints werden gerookt, dat de buschauffeur onder de invloed raakte en de bus tijdelijk op de vluchtstrook parkeerde om bij te komen. In mijn boek beleef je 3 mei 2015 opnieuw door de ogen van deze supporters die de meest bijzondere dingen meemaken.”

Neem de boeren die op trekkers naar de Kuip gingen. Ze vertrokken een dag voor de finale na het uitzwaaimoment van de spelers vanaf de Euroborg. De boeren kwamen pas diep in de nacht aan bij het stadion. “De parkeerplaats was afgesloten door een slagboom, maar die ging gewoon voor ze open. Ze hebben op de parkeerplaats voor het stadion overnacht. De volgende ochtend, op de dag van de finale, kwam een beveiliger langs. Hij zei: ‘Jullie zijn wel helemaal gek hè, daar in Groningen?’'

Het geeft de sfeer die er vijf jaar geleden was goed weer. Volgens Visscher heerste er cupkoorts in Groningen, daar verwijst de titel van zijn boek ook naar. “Groningers zijn normaal vrij nuchter en mopperen graag op hun club en de prestaties. Maar in de weken voor de bekerfinale, maakte dit plaats voor euforie en dadendrang. Groningers waren bevangen door de cupkoorts.”

Naast de boeren heeft Visscher ook aandacht voor andere supporters, zoals hoe de Groningen Fanatics vlaggen en grote doeken maakte voor in het stadion en boven viaducten. Ook sprak hij supporters van AS Roma, Rot Weiss Erfurt en Beerschot die FC Groningen toejuichten vanuit de Kuip.

Visscher laat je niet alleen meekijken over de schouders van verschillende supporters, maar toont ook hoe de spelers de finale beleefden. “Albert Rusnák was met zijn twee goals de meest opvallende man van de wedstrijd. Hij denkt nog iedere dag aan de bekerfinale, vertelde hij mij. Rusnák heeft namelijk de datum van de wedstrijd op zijn voet laten tatoeëren. En daar kijkt hij elke dag naar.”

‘Cupkoorts. De bekerwinst van FC Groningen’ is nu verkrijgbaar via shop.svfcgroningen.nl. Erwin Koeman schreef het voorwoord. Deze oud-speler van FC Groningen reikte de beker uit. Het boek is gemaakt in samenwerking met de Supportersvereniging FC Groningen.

Reacties:
U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!