Terug

Deel deze pagina:

FC Groningen moet noodgedwongen ingrijpend bezuinigen

Door Redactie 10 reacties

De trots van het noorden is door de coronacrisis financieel diep getroffen. Voor elf medewerkers is geen plaats meer in de organisatie en vijf openstaande vacatures worden niet opgevuld bericht de clubsite. Ook wordt er kritisch gekeken naar tijdelijke contracten. Selectie, staf, directie en overige medewerkers hebben zich bereid verklaard een loonoffer te brengen hetgeen de komende maanden zal worden uitgewerkt. De directie ziet af van gerealiseerde bonussen. Aan stadion en TopsportZorgcentrum verhuurder Euroborg NV (met de gemeente Groningen als enige aandeelhouder) is uitstel en afstel gevraagd van de huur. 

Sociaal plan
Algemeen directeur Wouter Gudde verklaart dat hij een intzwarte dag achter de rug heeft. Met het voltallige personeel zijn gesprekken gevoerd. Voor de medewerkers die ontslagen worden is een sociaal plan.

Gevolgen
Gudde verwacht momenteel een tegenvaller van vijf miljoen euro. Oorzaken: het seizoen kon niet kon worden afgemaakt en de club verwacht een economische terugval over het nieuwe seizoen. Indien het voetbal in september zonder publiek moet worden gespeeld, kost dat per thuisduel 400.000 euro. 

Naast allerlei maatregelen die intern genomen zijn, maakt de club gebruik van overheidsregelingen (NOW). FC Groningen trekt 2.5 miljoen uit van het eigen investeringsbudget, het geld dat verdiend is met transfers. Gudde benadrukt dat de club actief wil blijven op de transfermarkt. Zonder een goede eerste selectie kan de continuiteit van de club eveneens niet worden gegarandeerd.

Volgende fase
Om te overleven roept Wouter Gudde de steun in van supporters, sponsors en overheid. Gudde hoopt dat zo min mogelijk supporters en sponsors aanspraak gaan maken op een tegemoetkoming van de vier gemiste wedstrijden van het afgelopen seizoen en dat men gebruik maakt van het voorstel dat op woensdag 13 mei wordt gepresenteerd.

Tevens hoopt de club dat zoveel mogelijks supporters en sponsoren hun seizoenkaart of sponsorovereenkomst voor 2020/21 gaan verlengen. De club belooft als een thuis wedstrijd vanuit overheidswege zonder publiek moet worden gespeeld, dat iedereen zijn geld voor die gemiste wedstrijd terugkrijgt.

 

Reacties:
Ronnie 11-05-2020 om 22:17

Ontzettend naar bericht, vooral voor de mensen die niet kunnen blijven. 

Ik denk dat dit nog maar het begin is en dat andere ploegen als Heerenveen, Zwolle, Twente etc gaan volgen. Net als bij gewone andere bedrijven moet de tering naar de nering worden gezet.

Ik had de nieuwe seizoenkaart al gekocht, hoef geen geld terug voor het afgelopen seizoen. Laten we als 1 man achter onze tc gaan staan. In goede tijden (bekerwinst is nog elke dag erg lekker) als in slechte tijden zijn wij supporters! 

Sta op voor Fc Groningen, sta op!

11-05-2020 om 22:21

Helaas voor de betrokkenen, echt vreselijk voor hen die het aangaat, Sterkte.

Maar ook onvermijdelijk. Dit zijn moeilijke beslissingen, maar als leiding van een miljoenenbedrijf sta je soms voor zulke keuzes. Goed dat ze zelf van bonussen afzien ook wat van de riante salarissen inleveren.

Hopelijk ziet de gemeente af van een deel van de huur, maar die moet zelf ook bezuinigen en heeft mogelijk daarvoor weinig financiele ruimte.

Misschien kan de club ook denken aan aanvullende verdienmodellen zoals bv op bestelling door spelers gesigneerde shirts verkopen, online thuistrainingen verzorgen door trainers en spelers, voor hen die daarvoor willen betalen. In het bedrijfsleven zie je ook zulke initiatieven. Weer inzetten op verkoop van meerjarige seizoenskaarten.

En is het opzetten van een supportersfonds een idee voor aankopen van spelers waarbij er een kleine rendement en geen woekerwinsten worden uitgekeerd?  

Ach gewoon wat overpeinzingen.doe gerust mee :-)

 

12-05-2020 om 11:13

Goed idee! Als ze binnenkort de nieuwe shirts presenteren, om dan voor 10 euro extra de hele selectie het shirt te laten signeren bijvoorbeeld. Ik zou zeggen, stuur Fledderus een berichtje op Twitter!

appie happie11-05-2020 om 22:25

 

Rot bericht, erg voor de betrokkenen.!! Ik ben erg betrokken.

Hopelijk kunnen we wel weer op 1 sept met publiek voetballen.

Gewoon weer voetballen...dan zijn die saaie weekenden ook weer voorbij..

 

De norm is "corona" ik snap het..maar;

De bedrijven gaan bijna allemaal kapot...dat kost straks meer dan....vul maar in...

 

Dat de bvo's in geldnood komen weet iedereen..maar veel bedrijven behalve bloemisten,fietsenwinkels em nog een paar uitzonderingen...deze bedrijven doen het overall goed.

Duitsland , Engeland beginnen weer Portugal volgt snel..

 

Toestanden in de wereld...iedereen is er flauw van..

Toch vind ik dat de norm wel iets losser kan..

 

Sterkte iedereen..hopelijk tot snel.

 

Oja,

 

Nou hoeven we echter niet op versterking te rekenen voorlopig..behalve wanneer Zeefuik voor een  goed bedrag verkocht wordt...

Rob197011-05-2020 om 23:00

De financiele reorganisatie was door Gudde al ingezet, maar gaat door de Corona in een stroomversnelling. Het was algemeen bekend dat er op iets te grote voet is geleefd en dat hier al jaren tegenaan moet worden gebokst. De Coronacrisis slaat dan snel toe. Fc Groningen heeft veel teveel financiële verplichtingen te voldoen. Het stadion, de gehele huishouding, verliesgevende bv’s en het topsportcentrum. Dit laatste vind ik nog altijd de molensteen om de nek van de club, het is een enorme investering geweest, met als resultaat, dat het niet van jezelf is, en zelfs nu nog bakken met geld kost. 

Als Groningen een club is, die het van de transfergelden moet hebben, dan is het ook een mogelijkheid om daar je beleid op af te stellen. Met de spelers die ze verkocht hebben is altijd veel geld opgehaald, maar door het beleid van Nijland en Co, is er ook veel geld weer weggevloeid, met deze wankele positie als uitgangspunt. 

Gelukkig zit Gudde nu een jaar binnen de club, en de uitgelezen persoon om dit om te zetten naar een positievere positie. Heel veel clubs komen in zwaar weer, maar ook hiervoor zijn oplossingen, en die zijn er gelukkig ook voor Groningen. De huidige selectie is een redelijke basis voor een sportieve toekomst, dan kan het zijn dat er wat offers gedaan moeten worden, maar ook dat zal zich wel weer oplossen. Zeefuik, is gelukkig een mooi wapen om weer op de kloet’n te kom’n. De tijd zal het leren, maar de Corona gaat een ieder terugwerpen, en dat geldt ook voor de FC. Onzekere tijd met veel onzekere momenten, maar zoals Rutten zegt wij moeten het met zijn allen doen, en dat verwacht ik ook voor het voetbal. 

De glazen bol is harder nodig dan ooit, is er al ingekeken?

Cantona11-05-2020 om 23:04

Ik snap wel dat de club in een rotsituatie zit en zal ook nooit om compensatie vragen, maar hoe kun je een seizoenskaart verlengen als er nog niets bekend is over het nieuwe seizoen?

 

 

 

appie happie11-05-2020 om 23:18

Uit coulance en clubliefde,sponseren van de club..jou club proberen op de been te houden..

 

Ik begrijp jou reactie heel goed...het is al.met al k*t..

Cantona11-05-2020 om 23:44

Ik zou de laatste zijn die de club in de steek laat maar ik wil toch een beetje duidelijkheid voordat ik €338 ga doneren.( in elk geval een plan de campagne)

Had een aantal weken geleden al een mail gestuurd,  maar de club kon mij nog geen duidelijkheid verschaffen.

Ze wachtten natuurlijk  wat de andere  clubs gaan doen....

TomOkker12-05-2020 om 07:25

Wat andere clubs vinden of doen is niet interssant. De UEFA dacht ook boven de wet te leven. Alles valt en staat wat de overheid beslist en tot nu toe hebben ze het gelijk aan hun zijde. Dat bepaalde mensen zich hier niet aan wil houden is hun eigen verantwoordelijheid maar val mij er niet mee lastig. 

Denk maar niet dat FCG de enige is, ze zijn de eerste die het op deze manier aan de media presenteerd. Deze problemen hebben alle clubs mee te maken, alleen de banksaldo is niet overal hetzelfde.

Het positieve aan dit verhaal is dat er eindelijk wat gedaan kan worden aan de salarissen. Met een beetje lef moet dit mogelijk zijn.

Toch nog even een kritische noot, ik dacht dat we van die taakstellende begrotingen af waren.

Marco12-05-2020 om 07:34

Zeer goed dat Gudde gelijk ingrijpt en doorpakt.

Realitische analyse en noodzakelijke maatregelen.

Waarschijnlijk gaat het nog een jaar duren, voordat vaccin er is. Komend seizoen geen massaal publiek. 

12-05-2020 om 09:18

Je moet reëel zijn. De directie zal moeten snijden tot onder het bot, en weer mensen terug moeten nemen als er weer inkomsten zijn. Hopelijk zijn de mededelers van het ontslagnieuws erg goed in aangeven dat het absoluut niet aan de medewerkers ligt en dat ze als er inkomsten zijn ze weer ontzettend graag teruggezien worden als medewerker, al was het maar voor een  aantal uur. Leidinggevenden moeten helaas nu 2 dingen feilloos kunnen: snijden en menselijkheid , mededogen uiten. Dan komt er hopelijk saamhorigheid die je er nu en straks door helpt.

 

Goede ideeën over nieuwe verdienmodellen hierboven! Vooral die eerste lijkt me top. Hebben voetballers ook het idee dat ze iets kunnen doen. Laat jou maar in een vrijwillige rond de tafel brainstorm zitten bij de FC Groningen. Dit soort dingen brengt schwung.

12-05-2020 om 09:41

Corona is geen voetbalclub.

Nu hebben de op grote voet geleefde clubs de kans om te saneren.

Dat is een possitieve kant.

Top salarissen worden neer gehaald.

Het zwarte gat wordt groter.

Geen WW 3 maar Corona.

Dat had niemand gedacht.

Een onzichtbaar virusje in oorlog met onze overbevolking.

Een ziek persoon zegt: gezondheid gaat boven alles ook boven voetbal.

Een gezond mens zegt voetbal gaat boven alles.

Ja het is maar van welke kant je het bekijkt.

13-05-2020 om 11:40

In deze moeilijke tijd moet je de club blijven steunen en hopen dat ze deze Corona crisis overleven.

Dus kan maar 1 ding zeggen, steun de FC en verleng je seizoenkaart  en vraag geen geld terug voor de gemiste wedstrijden.

 

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!