Terug

Deel deze pagina:

[Update 17.25 uur] FC Groningen heeft jaarcijfers bekend gemaakt, seizoen 2019/20 bijna 3 miljoen winst

Door Redactie 15 reacties

Het afgelopen seizoen heeft FC Groningen met een nettoresultaat van 2,9 miljoen euro winst afgesloten. Daarmee werd het eigen vermogen verbeterd van 2.3 miljoen euro negatief naar 0,6 miljoen positief. Vanaf nu worden de cijfers gepresenteerd vanuit FC Groningen Beheer BV, de moedermaatschappij van FC Groningen BV hetgeen een beter inzicht geeft hoe de club er financieel voor staat.

Noot voor de lezer, vorige topic helaas moeten verwijderen omdat op de één of andere manier systeemtechnisch de reacties, de poll en onze Social buttoms door elkaar heen zijn gaan lopen. Onze excuses!

De netto omzet bedroeg 19,9 miljoen euro. De lasten bedroegen 21,7 miljoen. Een tekort van 1,8 miljoen. Maar door de transfers kan er een overschot van 5,5 miljoen euro worden genoteerd. Minus belastingen houdt FC 2,9 miljoen over per 30 juni 2020.

FC licht onder meer toe dat de cijfers sterk beïnvloed zijn door de verkoop van Hattrick Media en het verkrijgen van de 100% aandelen in de FC Groningen horeca. Daarnaast wijst de club op de coronacrisis dat impact heeft. Het positieve nieuws is dat de clubleiding aanvankelijk een verlies had begroot van 2,25 miljoen euro. Dankzij de massale steun van supporters, sponsoren en investeerders is de schade beperkt gebleven tot een kwart miljoen euro, inclusief de overheidssteun.

Transfers
De transfers van Ritsu Doan, Samir Memisevic en Kaj Sierhuis heeft in totaal 11,4 miljoen euro opgebracht. Het geld is op de volgende manier besteed:

Afdracht clubs, spelers/zaakwaarnemers en investeerders € 3,0 miljoen

Aflossing leningen € 3,6 miljoen

Afdekken tekort €1,8 miljoen

Extra buffer coronacrisis € 0,9 miljoen

Investering selectie 2019/2020 € 2,1 miljoen

Dankzij de winst heeft FC Groningen de financiële positie kunnen versterken. Een winst die noodzakelijk is om de coronacris op te vangen. Een thuiswedstrijd zonder publiek betekent een verlies van 450.000 euro. 

Beleid
FC Groningen is zich bewust dat het op basis van de jaarcijfers sterk afhankelijk is van transfers. De ambitie is om op termijn aan te klampen bij de subtop door een gezondere exploitatie, verhoging van het voetbalbudget en het eigen vermogen dat verder moet worden versterkt.

Hoe FC dat denkt te gaan realiseren komt aan de orde in het nieuwe beleidsplan 'samen naar de Grote Markt!'

update 17.25 uur - Schulden

Het filmpje dat bij de presentatie op de clubsite staat geeft wat meer duidelijkheid over de daadwerkelijke schuld.

Er blijkt in totaal 10,1 miljoen euro uit te staan aan leningen van investeerders en stadioneigenaar Euroborg NV. Deze leningen zijn aangegaan door FC Groningen Beheer BV en niet door FC Groningen BV. Daarom kwamen deze leningen niet eerder voor in de jaarverslagen wordt als uitleg gegeven.

Een beetje een vreemde (boekhoudkundige) redenering qua uitstaande leningen omdat de entiteit Beheer BV bestuurlijk boven de FCG BV staat met daarin de eigenaren of uitvoerend bestuur. Met andere woorden, een schuld die beheer maakt, treft uiteindelijk alle daaraan verbonden entiteiten. (red BM)

Reacties:
Marco08-10-2020 om 18:52

Zou de 10 milj. schulden direct bij een andere partij onderbrengen als ik de te betalen rentepercentages zie. Het belenen met een creditcard zou al een forse besparing zijn. Wie hier mee heeft ingestemd was duidelijk nietvopzoek naar de goedkoopste aanbieder op de markt..

 

 

Magna08-10-2020 om 19:12

!

 

appie happie08-10-2020 om 22:59

Waar is jou relaas gebleven! Ik had het vanmiddag gelezen en wilde er nog iets uit oppakken..Maar helaas.

kees08-10-2020 om 22:57

drie weken terug werd op TV bij Jinek door MJF nog  gesteld: een thuiswedstrijd van FC  G zonder publiek "kost" de FC G € 350.000;  hierboven wordt gesproken van  € 450.000. komt er straks dan een getal van € 550.000 ??    Ik kan daarom op die genoemde getallen geen peil op trekken hoe dit wordt gedekt, en hoeveel fantasie hiervoor nodig is ? 

Elke aktiviteit in een onderneming levert via omzet /break even/ winst weer geld op....daar wordt belasting over betaald en groei van de onderneming nagestreefd. Maar zonder dat zou het eigenlijk formeel moeten ophouden te bestaan die BVO;  die opmerking van Gudde over "FC Groningen hoeft geen winst te maken" (dwz heeft zelf geen aandeelhoiuders)" maar heeft wel andere stakeholders die verdacht direct betrokken in/bij bestaande, nieuwe en mogelijk nrisicovolle financiële transacties

maar ik zal het zo stellen:  ik ben altijd critisch op het op het aspect dat het profvoetbal in de BVO op zichzelf  nauwelijks zekerheid biedt; Twee maanden geleden hebben enkele grote banken ( RABO, AMRO)  besloten geen geld meer aan BVO's te financieren vanwege corona zonder publiek: een te groot risico !  hoe houdbaar zijn die voorgespiegelde rendementen op kapitaal dan ?  en blijkt hoe kwetsbaar en discontiunue inkomsten  maar weer zijn via investeerders, stakeholders in BV's , transferwinsten die weglekken enz. en hoe de club  minstens mee moet groeien met de concurrentie, en de club feitelijk volgens mij   boven haar stand leeft met de zware financiële huishouding  w.o. personeelslasten, leningen verplichtingen en onvoorziene situaties ..enz.

waarbij ik besluit dat risico's afdekken in het voetbal-gedeelte bij  FC Groningen niet groot genoeg in dikke hoofdletters kan worden geschreven: de spelersbegroting MOET omhoog om in kwaliteit te blijven concurreren; ditt is een vereiste noodzaak  van de BVO- niet een sluitstuk- en tegelijk ook een barometer; want hoe (goed) de club NU draait en het elftal presteert... daarvoor heb je een kwalitatief goede opleiding,  selectie en trainers straks nodig die punten haalt en sponsoren en publiek aantrekt, en ook beleidsmakers bij de club die de begroting a.h.w. schraagt en op die manier levensvatbaarheid en groei van toekomstige aktiviteiten/business  zeker stelt voor continuïteit.    

appie happie08-10-2020 om 23:02

450k per thuiswedstrijd  omzet ?. Maar waar komt dat geld vandaan? Bier en gehaktballen! Programmaboekjes( met verloting) leveren niks op..450k gedeeld door ehhh nou vooruit 12k toeschouwers..dan vreten en zuipen die wel heel veel....

 

koesj09-10-2020 om 10:08

@appie als ze 12k toeschouwers meerekenen die, zeg, €25 per wedstrijd gemiddeld opleveren aan losse kaartverkoop of 1/17e SK, dan heb je al 300k te pakken. En nemen ze ook nog eens 1/17e van alle businessopbrengsten rondom wedstrijdbezoek, dan ben je denk ik al een heel eind. En dan heb je ook nog die gekken die méér aan de horeca uitgeven dan aan de stadiontoegang *duikt weg*

Losse kaartjes verkoop je niet in een (gedeeltelijke) lockdown en alle abonnementshouders moet je (op papier in ieder geval) het geld weer teruggeven. Geen restitutie willen, betekent dus directe financiële steun aan de club, maar dat had iedereen denk ik ook wel door.

Johan08-10-2020 om 23:05

Klopt het dat de contracten van Poll en Balk aflopen?

Pietjepal09-10-2020 om 01:55

Balk, loopt komende zomer af. Die weergaloze actie tegen Twente is bij pak m beet 300 clubs op het buro hoofdscout beland. Dan komt zo'n goal tegen Ajax daar bovenop. Dan hebben de meeste vooraf al besloten de hele partij op hem te letten. Die komt binnen op stip. Eind van de week liggen er vier aanbiedingen bij zijn management. Bij de rest komt die op de lijst. Je bent eigenlijk al bijna te laat als iemand goed debuteert.

Metworst09-10-2020 om 09:00

Eens, nu de transferwindow is afgesloten volop inzetten om de grootste talenten langer vast te leggen. Anders brengt het nog niet op waarvoor je de opleiding zo groots hebt neergezet. Iedereen in de voetbalwereld weet dat je hier een lichting grote talenten hebt rondlopen en ligt op de loer. Niet alleen Balk staat in de schijnwerpers, deze jongen lijkt mij overigens wel verstandig genoeg om te beseffen dat hij hier voorlopig de grootste ontwikkeling (in zijn eigen omgevlng) kan maken. En het is natuurlijk jammer als je ze later weer terug moet kopen (bv Bijl)
En je toekomstige  tekorten op de begroting zullen met de opbrengsten van transfers van deze talenten gedicht worden. 

Groen hart09-10-2020 om 08:58

Er vallen heel wat eredivisie clubs om . Dan wel blij met deze cijfers.

RooieRed09-10-2020 om 11:07

Mooi dat FCG nu beschikt over een meer realistische leiding. Bouw door en FCG wordt een stabielere club. Het is wel helder geworden, dat het opportunistische beleid van de voorgangers tot een grote deceptie geleid zouden hebben. Blij met deze nieuwe stappen.

Hoekie09-10-2020 om 14:18

De huidige directie staat er veel zakelijker in dan de vorige directie. In deze tijden lijkt mij dat ook het allerbeste. Af en toe mis ik wel dat avontuurlijke van Hans Nijland die meer hield van een gokje wagen. Ik denk dat hij toch voor Harroui was gegegaan. 
Voor het verlies van 450.000 per wedstrijd hoef je geen raketgeleerde te zijn om dat te duiden. Het gemiddelde aantal toeschouwers bij FC Groningen is al jaren redelijk stabiel met een licht dalende trend. Zonder Corona kun je uitgaan van 18.000 gemiddeld per wedstrijd. Stel dat je uitgaat van een prijs van 20 euro per wedstrijd, dan zit je al op 360.000 euro. Tel daar het gemis aan horeca- en sponsor inkomsten bij en de 450.000 is verklaard. 

Wouter Gudde houdt er terecht geen rekening dat als bovenstaande zich voordoet de FC wederom door 85% supporters en sponsors wordt gematst. We gaan nog een hoop plezier van deze man krijgen want hij heeft zijn zaakjes goed voor elkaar.  

Marco09-10-2020 om 18:52

FC Groningen kijk wat er wel mogelijk is.

Nu Groningen de horeca in eigendom heeft zouden ze dat moeten gaan opstarten en gaan verkopen buiten de wedstrijden om. Met de Horeca kan Groningen geld verdienen, keukens zijn al aanwezig.

Drive thru, bezorgdiensten misschien actie een 1ste elftal speler die meedraait in de bezorging, restaurant openen in stadion, drive in bioscoop op het parkeerterrein organiseren dat supporters in de auto een wedstrijd kunnen volgen etc. 

 

ChiChi09-10-2020 om 19:08

Marco: het zijn inderdaad hele goede ideeën!!! 

Moet je doorgeven aan de commerciële afd.van de FC cq. FCG Horeca, eventueel via de supp.verg.,

die hebben regelmatig overleg met de Directie.

Pietjepal09-10-2020 om 20:45

Klopt stuur een berichtje en je krijgt antwoord is mijn ervaring. 

ChiChi10-10-2020 om 10:37

Vandaag weer een helder verhaal van Wouter Gudde in het DvhN.

PDI10-10-2020 om 11:22

Eens ChiChi en wat mij betreft chapeau zeker ook voor MJF!

val10-10-2020 om 13:51

Voor het eerst zijn de cijfers van de gehele FCG groep (Beheer) gepresenteerd om terecht openheid en een juist beeld te geven. De manier waarop het is gebeurd valt te prijzen. Er wordt door sommige supporters echter ten onrechte ophef gemaakt richting Nijland alsof hij de leningen wilde ''achterhouden''. In de periode Nijland zijn de cijfers van Beheer over 2017-2018 op de site van FCG geplaatst en was het bekend. Vorig jaar heb ik in een post op BM hiervan ook melding gemaakt evenals van het negatieve eigen vermogen met een vergelijking (FCG-Heerenveen -AZ). Door Gudde cs zijn de cijfers Beheer 2017-2018 van de site gehaald en later weer terug geplaatst. Ondanks een oproep zijn de cijfers van Beheer 2018-2019 niet op de site geplaatst. De vraag is waarom niet zowel de cijfers van FC Groningen BV (voetbalbedrijf) en van FC Groningen Beheer BV bekend worden gemaakt en geplaatst. Immers dan wordt er volledige openheid gegeven.

Wat betreft de cijfers 2019-2020 valt het volgende op te merken;

-de winst is ''gedrukt'" door eenmalige lasten van 0,6 miljoen door organisatorische wijzigingen en er is maximaal afgeschreven/gererserveerd.

- de kosten van (contract-) spelers kwam uit op 4,7 miljoen (in 2018-2019 5,1 miljoen) en ligt daarmee op het niveau van bijv. Heracles. Fledderus heeft op het budget van 5,5 miljoen behoorlijk bespaard. Het jaar ervoor is er 0,4 miljoen minder uitgegeven bij hetzelfde budget. Besparing in 2 jaar 1,2 miljoen. Wil FCG zich onderscheiden en structureel meedoen om de play-offs plekken dan zal het spelersbudget moeten worden gebruikt resp. omhoog moeten. Opvallend is dat op de spelersgroep (8%) en technische en medische staf (10%) er behoorlijk is ingeleverd en daartegen bij de administatie-commerciele afdeling de kosten stegen met 14%. De crisis is aangegrepen om nu ook hier, ineens, flink te snijden (ontslagronde).

- kosten directie/management (4,8 fte) 1,1 miljoen

-het transferresultaat is met 5,5 miljoen, voornamelijk door 3 spelers, heel goed geweest. De verkopen van Zeefuik, Hrustic, v/d Looi en de doorverkoop vergoedingen van o.a Idrissi en Sorloth vallen in het resultaat 2020-2021. Totaal ongeveer 4 miljoen. Alle verkochte spelers zijn in de periode Nijland aangetrokken.

- er is voor het eerst sinds vele jaren weer een positief vermogen (0,6 miljoen). Om te spreken van een gezonde situatie zou dit ongeveer 8 a 9 miljoen moeten zijn. De balanswaarde van de eigen spelers (vergoedingssommen) ligt met 1,8 miljoen op een laag (voorzichtig) niveau. Er is sprake van een behoorlijke "stille" reserve. De waarde van bijvoorbeeld Matusiwa en van Kaam bedraagt al een veelvoud hiervan.

- de voorwaardelijke rechten (bonussen) bij verkochte spelers zijn door FCG geschat op max.10 miljoen. Hieruit kunnen nog de nodige meevallers worden verwacht.

- de lening van de Vrienden van FCG ( 6,5 miljoen) is gebruikt voor het aantrekken van en het investeren in spelers. De lening van Euroborg NV (gemeente)- bedrag nog 3,2 miljoen- is gebruikt door FCG, als huurder, voor de inrichting/bouwkundige voorzieningen van het Stadion resp. het Topsportcentrum. Beide zijn in eigendom van Euroborg NV.

- de huisvestingslasten (3,8 miljoen) zijn fors te meer omdat dit jaar de begroting daalt naar 15 miljoen.

- er wordt aangegeven dat de coronaschade beperkt is gebeleven tot 0,25 miljoen. Jammer dat dit niet is onderbouwd. Een rekensommetje geeft een geheel ander beeld. Er is geraamd dat de schade 2,4 miljoen zou bedragen. De compensatie voor seizoenskaarthouders en sponsors (1,9 miljoen) is nagenoeg komen te vervallen en de KNVB/UEFA bijdrage (0,4 miljoen) is wel ontvangen. Ook is er 1,4 miljoen aan NOW (loonsubsidie) ontvangen. Kennelijk zijn er allerlei kosten alsnog toegeschreven aan Corona. Hoezo openheid ?

 

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!