Terug

Deel deze pagina:

Kon Veel Minder S03E10: Jaarverslag met Wouter Gudde

Door Kon Veel Minder de Podcast 8 reacties

FC Groningen presenteerde afgelopen donderdag het jaarverslag van het seizoen 2019/2020. Dit ging gepaard met een heuse Q&A. In deze aflevering schuift algemeen directeur Wouter Gudde aan om het jaarverslag te bespreken. We hebben het onder andere over de leningen, de verschillen tussen het huidige en nieuwe beleid, de steun van supporters en een kleine vooruitblik op het beleidsplan 2020-2025: 'Samen naar de Grote Markt'. Ook komt de tweet van Mark-Jan Fledderus ter sprake. Wat was hier fout aan?

 

Credits:

Free Westerhoff (prod. Mark Pepping) - We Gaan Naar Voetbal

Reacties:
ChiChi12-10-2020 om 18:27

Was weer een hele leuke podcast met wederom weer een hele duidelijke en open Wouter Gudde!

Hoekie12-10-2020 om 18:46

Prima podcast! Het bevestigt het beeld dat ik heb van Wouter Gudde maar ook van Mark Jan Fledderus. In heldere taal wordt de stand van zaken uiteengezet. Ik geloof dat de toekomst er best goed uit gaat zien. De supporters kunnen aan de hand van de jaarcijfers afleiden dat de concurrentiestrijd met AZ, Utrecht en Vitesse een kwestie is van lange adem. Het is niet gemakkelijk om met een kleinere portemonnee de strijd aan te gaan tegen deze clubs. De FC had ook de speler van AZ (Karlsson op het vizier) maar had niet de middelen om hem te kopen. Wellicht kan de FC in de winterstop nog een poging doen Harroui te halen maar dat zal zeker een lastig verhaal worden. Gelukkig hebben we een groot aantal talentvolle spelers die op de deur kloppen. Het zou mooi zijn dat de FC ze langdurig allemaal kan vastleggen. 

val12-10-2020 om 21:01

Jammer was dat ondanks de wel goede vragen de beantwoording soms te wensen overliet. Dit heeft ook te maken met wat onervarenheid van de interviewers en het onvoldoende kritisch doorvragen. Een voorbeeld betrof de vraag over de lening van de Stichting Vrienden; "de rente in de toelichting is complex uitgelegd. Wat kost deze lening netto? "

De tekst in de toelichting is; 

" Stichting Vrienden van FC Groningen heeft op 5 juni 2015 aan FC Groningen een geldlening verstrekt van € 4,5 miljoen. Eind mei 2019 is de lening opgehoogd naar € 6,5 miljoen door aanwending van de door de Stichting Vrienden van FC Groningen uitgegeven 2e tranche van de Obligatielening. FC Groningen Beheer en Stichting Vrienden van FC Groningen hebben afspraken gemaakt dat per 31 december 2022 de hoofdsom van de lening € 5,0 miljoen bedraagt. Zolang de geldlening niet volledig is afgelost, is FC Groningen Beheer B.V. gehouden een rentepercentage te betalen tussen de 20-25% van de door FC Groningen vanaf 5 juni 2015 gerealiseerde en ontvangen transferresultaten op alle contractspelers van FC Groningen, zulks evenwel met een minimum van 5% over de uitstaande hoofdsom van de Stichting Vrienden van FC Groningen uitgegeven obligatielening (per 30 juni 2020: € 6,5 miljoen), te vermeerderen met een bonusrente, die wordt bepaald aan de hand van het transferresultaat welke FC Groningen realiseert bij een transfer van een contractspeler die minimaal één jaar zijn opleiding heeft genoten aan de opleiding van FC Groningen (leeftijd 10-19 jaar) met een maximum van 3%"

Antwoord van Gudde was; de vrienden ontvangen een vast rendement van 5% en een bonusrente van max. 3%. Daarboven dragen wij iets meer af aan de Stichting om daarmee voor hun voldoende vermogen op te bouwen. Hiermee kunnen zij een uitkering doen voor onze jeugdafdeling.

Hiermee is de vraag niet beantwoord en worden wij niets wijzer. Ik zou ook wel willen weten waarom de lening is verhoogd en waaraan het is besteed.

Hoekie12-10-2020 om 22:46

Wat bedoel je met de vraag is niet beantwoord? De vraag was wat kost de lening netto? Gudde antwoordt: de vrienden ontvangen 5% vast en een bonusrente van ma. 3%. Klopt dat niet?

14-10-2020 om 14:14

ik ben het met bovenstaande posters eens dat in de podcast met W. Gudde, soms men snel tevreden is en met voorbereidde vragen bakzeil haalt in het interview... Verder is Gudde een-en-al positivo en een vlotte prater;

Ik had bijvoorbeeld ook een vraag verwacht wat/hoeveel de verkoop en daarna afdracht van FC Groningen-in-de media bedraagt ( later als  hattrick verkocht) waar Nijland-in persoon-wél ( met anderen) een minderheids belang in deelneemt; 

Maar ik zit hier niet om Gudde of Nijland te controleren;  toch is achteraf bezien de club niet echt veel mee opgeschoten met die transfers, in de jarenlang gebruikte systematiek, getuige het feit dat de dalende spelersbegroting het bekende " kind van de rekening was ". 

Als Gudde zegt dat het verslag 2019/2020 een ijkpunt ((0-meting)  is naar de toekomst, dan neem ik daar zeker genoegen mee.

val12-10-2020 om 23:40

FCG betaalt meer dan 5 % vast en 3 % bonus. Hoeveel meer is dat dan ? De vraagsteller snapt de regeling niet omdat het complex is. Gudde doet geen moeite om het uit te leggen. De regeling is niet te volgen omdat het suggereert dat het 20- 25% is van de gerealiseerde en ontvangen transferresultaten met een minimum van 5% plus nog een bonusrente.

marcelfcg13-10-2020 om 08:31

Goede post weer. Is het jou bekend of Hans Nijland een van de Vrienden van FCG is?

val13-10-2020 om 10:18

Als reactie op marcelfcg; Nijland kon in zijn periode van Algemeen Directeur van FCG geen lid zijn van de Vrienden i.v.m. tegengestelde belangen. Of hij nu wel lid is weet ik niet.

koesj13-10-2020 om 16:02

@Val de stichting ontvangt een rentepercentage van 20-25% op jaarbasis over de transferresultaten. Laten we hopen dat het om het 'schone' resultaat gaat.

Bij €5m opbrengst gaat er 1~1.25m naar de stiching. 

Stel: de deelnemers aan de stichting ontvangen het maximumpercentage aan rente omdat alle bonussen gehaald worden: €6,5m lening * 8% = €520.000

Ongeveer de helft van de rente over transferopbrengsten keert de stichting uit als rendement aan de deelnemers. De andere helft keert de stichting uit aan de jeugdopleiding.

 

De stichting heeft als resultaat 0, want mag geen winst maken. De deelnemers vangen in totaal ruim een half miljoen euro.

FC Groningen heeft door de jaren heen €6,5 miljoen vreemd vermogen kunnen uitgeven aan deze of gene, hopelijk aan spelers die met winst kunnen worden doorverkocht, danwel aan het dusdanig versterken van de club dat (zelf opgeleide) spelers meer waard worden, en met winst kunnen worden doorverkocht.

Meer winst op transfers betekent meer geld uitkeren aan de stichting, maar het rendement is gelimiteerd tot de hoofdsom * maximaal 8%.

Goede transferjaren maken dat op een gegeven moment iedere extra euro alleen nog naar (bijvoorbeeld) de jeugdopleiding gaat.

Slechte transferjaren houden in dat er geen geld over blijft behalve om de rente naar de deelnemers te betalen, en in het slechtste geval zou de club misschien ook nog moeten bijplussen.

Het is een risico-afweging, en bij de bank had de FC misschien slechtere voorwaarden gehad, of meer risico gelopen omdat het onderpand niet de transfers mag zijn, maar vastgoed of iets dergelijks.

Tekenend is denk ik wel dat ze de hoofdsom willen verlagen, wat de rentekosten drukt, maar dus ook weer een grote aflossing betekent.

Pietjepal12-10-2020 om 23:59

Darryl Janmaat iets voor Groningen? Ik denk zonder nadere info: prima!

TomOkker15-10-2020 om 06:44

Ballotelli is ook nog beschikbaar.

TomOkker13-10-2020 om 05:37

Wat een gezeur en gezeik om een tweet. Ben je een keer eerlijk is het weer niet goed. 

Niks mis met de tweet, ik klap mijn laptop ook wel eens om 15:00uur dicht. Het is alleen mis voor de mensen voor wie het allemaal niet uitkomt en die maar moeilijk met teleurstellingen om kunnnen gaan. Het maakt dan ook niet uit van wat of hoe je het zegt. 

Dat die Gudde dit als niet handig betiteld, is helemaal niet handig. Wie houd wie voor de gek.

A Matter of Honor13-10-2020 om 15:12

Off Topic:

Arjen Robbeb traint weer mee met het eerste. Speelt nog niet mee tegen FC-Utrecht maar waarschijnlijk wél uit tegen Fortuna.

bron: NU.nl

Pietjepal13-10-2020 om 15:24

Ik vond het een leuke tweet. Yes Matter! Dat geeft de burger moed.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!