Terug

Deel deze pagina:

Editie 2 'Van Corpus tot Central Coast': met dit keer: Serdar Öztürk

Door Sven Heikens 4 reacties

Met de terugkeer van Arjen Robben is misschien wel de bekendste speler voortgekomen uit de jeugdopleiding van FC Groningen, terug bij onze club. Maar naast Arjen heeft de Groningse jeugdopleiding nog vele voetballers voortgebracht. Met Boerenmacht hebben we een aantal gesproken: Hoe vergaat het hen? Hoe ervaarden ze hun tijd in de FC-opleiding en de weg richting het eerste elftal? Hoe verliep hun debuut? Voetballen ze momenteel nog? En wat heeft hun loopbaan gebracht? Dit keer: Serdar Öztürk

 

Serdar Öztürk kwam in de jeugdopleiding van FC Groningen terecht nadat hij gescout was bij zijn jeugdclub Hellas Sport in Zaandam. Nadat hij door FC Groningen benaderd was, mocht hij zich in een testwedstrijd bewijzen en werd door Serdar door de scouts van destijds ‘de nieuwe Samaras genoemd’ verwijzend naar de positie van beide spelers en de lange haren die Öztürk destijds had. Nadat hij zich ook in deze wedstrijd bewezen had, kon Serdar binnen de jeugdopleiding van FC Groningen komen voetballen. Toen hij deze uitnodiging van FC Groningen kreeg, had Serdar ook andere opties. Zo was onder andere ook FC Utrecht geïnteresseerd in de goals van Serdar. Maar na een bezoek aan een wedstrijd van FC Groningen in het Oosterparkstadion was Serdar zeker dat hij naar Groningen wilde komen. Het stadion en de sfeer in het stadion voelden ‘Engels’ aan en hier wilde de jonge spits graag vele goals maken.

Serdar vertrok als 17-jarige vanuit Zaandam richting Groningen en kwam terecht in een gastgezin in Beijum. Een compleet nieuwe plek voor hem 200 kilometer weg verwijderd van zijn vertrouwde omgeving. Binnen de FC Groningen-opleiding kwam Serdar terecht in de onder 19, destijds A1 van FC Groningen. Trainer van de A-ers dat seizoen was latere hoofdtrainer Erwin van der Looi, wie Serdar beschrijft als ‘hele fijne trainer met veel aandacht voor elk individu’. In het team voetbalden verder onder andere: Stef Nijland, Koert Thalen en Jasmin Ramic. Laatstgenoemden hebben het overigens nooit gered tot aan FC Groningen 1. Iets wat Serdar wel vreemd vond, want beide spelers waren dragers van het A1 elftal. Thalen als goede centrale verdediger en Ramic als creatieve speler met een actie. Serdar was de spits van het elftal en speelde in totaal twee seizoenen bij de a-ers. In deze seizoenen pakte hij ook regelmatig zijn goaltjes mee.

In zijn laatste jaar bij de A-ers speelde Serdar mee met het voormalige Eurovoetbaltoernooi aan de Esserberg. Tijdens deze editie maakte FC Groningen A1 veel indruk en het toernooi werd uiteindelijk ook gewonnen door Groningen door een overwinning in de finale op Slavia Praag. Stef Nijland werd uitgeroepen tot speler van het toernooi en veel spelers uit dit elftal mochten het jaar erop aansluiten bij de eerste selectie van FC Groningen. Zo ook Serdar, hij kreeg een contact voor twee seizoenen.

 

In het seizoen erop (2007/08) sloot Serdar aan beide de eerste selectie van FC Groningen. Wat hij zich nog goed kan herinneren is dat de trainingintensiteit zeer hoog lag en het voor de jonge jongens conditioneel aanklampen was. En ondanks de concurrentie in de spits van publiekslieveling Nevland, Luis Suarez en toptalent Stef Nijland speelde Serdar In deze voorbereiding aardig wat wedstrijdjes mee en scoorde Serdar aan de lopende band, waamee hij uiteindelijk ook topscorer van de voorbereiding werd met 19! goals. In deze periode speelde de arbitragezaak rondom Luis Suarez wat indirect ook invloed had op de positie van Serdar binnen het efltal, immers: een vertrekkende Suarez zou extra kansen bieden voor Serdar in de spitspositie. Uiteindelijk ging Suarez weg en haalde FC Groningen Marcus Berg van IFK Göteborg. 

De eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen werd gespeeld uit bij NAC. In deze wedstrijd stonden Marcus Berg en Erik Nevland in de spits, Stef Nijland zat op de bank en Serdar zat niet bij de selectie. De wedstrijd werd gewonnen met 0-3, maar in de daarop volgende trainingsweek raakte Erik Nevland geblesseerd. Daar bleef het niet bij voor trainer Ron Jans, want ook Marcus Berg was niet helemaal fit en dus kwam een basisdebuut voor Serdar Öztürk dichtbij. Uiteindelijk bleek Marcus Berg fit genoeg om te starten en koos Ron Jans voor Stef Nijland naast Berg in de spits. Serdar begon op de bank.

De wedstrijd verliep voor FC Groningen vrij stroef stroef aan Groningse zijde, weet Serdar zich nog te herinneren. In de tweede helft kwam De Graafschap op voorsprong door Donny de Groot en even later scoorde Berry Powel 0-2 voor de Graafschap. In de 79e minuut kwam Öztürk binnen de lijnen voor Marcus Berg, maar helaas wisten Serdar en FC Groningen het tij niet te keren. Groningen verloor met 0-2 van de Graafschap tijdens het debuut van Serdar Öztürk.


Na zijn debuut zat Serdar ook bij de selectie bij de twee eerstvolgende wedstrijden, namelijk Ajax-uit (2-2) en FC Utrecht-thuis (0-2), maar in beide wedstrijden kwam Serdar niet tot minuren. In de eerstvolgende wedstrijd met de beloften sloeg het noodlot voor Serdar toe. In een wedstrijd tegen de beloften van FC Utrecht viel hij uit met een zware blessure en lag Serdar er voor lange tijd uit. Gedurende de lange revalidatie gebeurde er veel met de spitsen van FC Groningen. Erik Nevland vertrok naar Fulham en Groningen haalde twee nieuwe spitsen: Berry Powel van De Graafschap en Tim Matavz vanuit Slovenië. Sindsdien was de rol van Serdar bij het eerste elftal verkeken. In het seizoen erop speelde Serdar enkel wedstrijden bij de beloften en kwam hij niet meer in aanmerking voor een plek bij de selectie.

In de winter van seizoen 2008/09 had Veendam belangstelling om Serdar te huren. Bij FC Groningen zat hij in een vrij uitzichtloze situatie ten opzichte van het eerste elftal en met nog een halfjaar contract was dit het moment om zich te bewijzen voor een eventueel nieuw contract. Toenmalig Veendam-trainer Gall wist goed wat voor soort speler Serdar was, want er werden regelmatig oefenpotten gespeeld tussen Groningen en Veendam. Tijdens zijn Veendam-periode kwam Serdar (op de laatste twee wedstrijden na) elke wedstrijd uit door Veendam en maakte hierin vijf goals. Maar voor een nieuw contract bij Groningen was het niet genoeg. Zijn aflopende contract werd niet verlengd en het bleef bij de minuten tegen De Graafschap voor Serdar.

Hoogepunt tijdens zijn Groningen-carrière waren de wedstrijden tegen Fiorentina. De entourage rondom de club bij de thuiswedstrijd in een vol Euroborg en de uitwedstrijd in Florence waren onbeschrijflijk, aldus Serdar. Het leek wel alsof heel Groningen meegekomen was naar Florence om ons als ploeg te ondersteunen.

Al vrij snel nadat Serdar transfervrij was meldde Konyaspor zich. De Turkse club was het seizoen ervoor gedegradeerd naar de 2e Turkse divisie en wilde met een jong team weer terug naar de Super Lig. Öztürk zou hierin als spits moeten fungeren, maar het liep al gauw anders. Nadat Serdar enkele weken bij zijn nieuwe club was, kreeg Konyaspor een geheel nieuwe directie die niets zagen in jonge jongens, maar routiniers wilden halen om ook zo snel mogelijk weer terug te keren naar de hoogste divisie. Dit had tot gevolg dat Serdar al gauw op een compleet zijspoor belandde. Hier had de destijds 21-jarige spits geen zin in, want hij wilde op zijn leeftijd elke week spelen. Na wat contact met zijn zaakwaarnemer bleek dat FC Omniworld (nu Almere City FC) interesse had in Serdar. Het contract in Konya werd verbroken en Öztürk was vrij om naar FC Omniworld te gaan.

Bij FC Omniworld begon het voortvarend met veel speelminuten en een aantal goals. In drie seizoenen en een naamswijziging verder kwam Serdar bij FC Omniworld / Almere City FC tot 47 wedstrijden en 7 goals. Na deze drie seizoenen was Serdar opnieuw transfervrij. Hij had een aantal opties in de middenmoot/onderkant Jupiler League, maar ook in de top van de amateurs, namelijk  sv Spakenburg. Uiteindelijk koos Serdar voor een avontuur in de top van het Nederlandse amateurvoetbal. Het leek er allemaal goed uit te zien bij een mooie club met veel supporters langs de lijn, maar het huwelijk tussen Serdar en ‘De Blauwen’ uit Spakenburg werd een ongelukkig huwelijk.

Tijdens en na zijn periode in Spakenburg begon Serdar meer na te denken over zijn maatschappelijke carrière naast het voetballen en vanuit daar besloot hij zich meer te focussen op zijn leven naast zijn voetbalcarriere. Vanuit Spakenburg vertrok Serdar richting De Zwaluwen. Een eersteklasser uit Hoorn waar Serdar vijf seizoenen speelde, alvorens hij terugkeerde richting Zaandam. Ook op dit moment speelt Serdar nog bij zijn jeugdclub, namelijk de fusieclub tussen Hellas Sport en ZVV Zilvermeeuwen: FC Zaandam en hier is hij topscorer aller tijden van de in 2018 opgerichte club. Daarnaast is hij bezig met zijn trainersdiploma’s (UEFA-B) en actief als jeugdtrainer bij FC Zaandam

Serdar speelde in totaal 4 seizoenen bij FC Groningen vanaf zijn 17e tot zijn 21e en kwam tot 1 Eredivisiewedstrijd in het shirt van FC Groningen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Serdar Öztürk was de tweede gast in onze rubriek: 'Van Corpus tot Central Coast', via deze weg willen we Serdar nogmaals bedanken voor zijn openheid en tijd! Volgende keer in 'Van Corpus tot Central Coast': Rogier Krohne! 

Reacties:
TomOkker03-11-2020 om 18:56

Alberto103-11-2020 om 20:50

Mooi initiatief en een prima interview, ben benieuwd naar wie er allemaal nog komen.

Jay06-11-2020 om 16:32

NOS meldt dat Strand Larsen niet speelt omdat hij rust krijgt van Buys, iemand anders hier iets over gehoord?

appie happie06-11-2020 om 17:54

Ik las het ook,erg raar,waarom niet ff 1 week wachten..maandag op vakantie ivm interland wedstrijden..

Nou nou nou..

 

 

Oo wat ben ik moe " ernie en bert"

 

Strand Larsen moet echt uitgeput zijn..jonge hoe oud ben je!! Ik snap er echt niks van...maarja ik ben natuurlijk maar een supporter.

A Matter of Honor06-11-2020 om 19:21

Er zijn op dit forum een aantal mensen die al weken schreeuwen om Balk op te stellen, die krijgen nu hun zin. Zij die lui ook weer rustig.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!