Terug

Deel deze pagina:

FC Groningen wint van dieprood AZ, El Messaoudi scoort twee keer

Door Redactie 24 reacties

De trots van het noorden heeft vanmiddag uitstekend zaken gedaan door met 2-1 te winnen bij AZ. Daarmee neemt het plek 7 over. FC Groningen kwam in de eerste helft op een onnodige 1-0 achterstand door een doelpunt van Koopmeiners. De wedstrijd kantelde na de rode kaart van Midtsjö die na ongeveer uur van het veld moest. Een kleine tien minuten later voltrok El Messaoudi (in een tijdsbestek van vijf minuten) het vonnis over AZ met twee doelpunten. Martins-Indi die eveneens twee gele kaarten toucheerde, moest in de slotfase eveneens van het veld. In de extra tijd was er een opstootje, El Hankouri incasseerde direct rood.

eerste helft
FC Groningen bood tijdens de openingsfase prima partij. Na een minuut of acht haalde Midtsjö Gudmundsson neer hetgeen hem op geel kwam te staan. De vrije trap eindigde via de muur in een hoekschop die niets opleverde. De gasten kenden fases van hoog druk maar dit leidde niet direct tot kansen.

De Alkmaarders probeerden een opening te vinden, Groningen bleef simpel overeind. In de 21e minuut een corner (de tweede achter elkaar) voor AZ. De bal werd voorbij de tweede paal door Martins Indi met hoofd teruggelegd en Koopmeiners kopte van dichtbij de 1-0 achter Padt. Het was de eerste kans van de wedstrijd voor de Alkmaarders. Direct daarna een mogelijkheid voor FC. Dankerlui's schot op doel werd via een AZ speler van richting veranderd waardoor de bal over het doel ging. AZ drong wat meer aan. Een schot van Strand Larsen werd gestopt door Bizot.

Van Kaam nam wel erg veel risico achterin en verslikte zich, de voorzet van Koopmeiners werd gepakt door Padt. 

tweede helft
Balk had Suslov afgelost. Het spelbeeld verplaatste zich op en neer. In de 57e minuut de tweede gele kaart en rood voor Midtsjö na een felle tackle. Zou Groningen kunnen profiteren? Er kwam al snel een mogelijkheid voor Dankerlui, diens volley geschoten bal in de korte hoek werd geblokt. Aboukhlal verving Karlsson. Groningen werd sterker en voerde de druk op. Joosten was zeer dichtbij de 1-1 maar krulde een prachtige voorzet op de lat. 

Direct daarna weer een mogelijkheid die door de AZ verdediging ternauwernood werd weggewerkt. In de 69e minuut 1-1! Een korte corner werd voorgegeven en El Messaoudi knikte de gelijkmaker tegen de touwen. Nog geen vijf minuten later de 1-2 en weer op naam van El Messaoudi. De VAR ging de beelden bekijken. Matusiwa zou De Wit in duel hebben geraakt. De Wit was geblesseerd en werd vervangen door Druijff. Hoe dan ook, het doelpunt werd goedgekeurd.

AZ werd kortstondig dreigend met schoten op doel van Padt. Joosten kreeg geel. De vrije trap werd weggewerkt. Trainer Danny Buijs bracht een dubbele wissel, Lundqvist voor Strand Larsen en El Hankouri voor Joosten. Vijf minuten voor tijd mocht ook Martins Indi (2 x geel) inrukken na een onbesuisde aktie. Daarbij was de wedstrijd gespeeld.

Er kwamen drie minuten bij. Ook Stengs ging op de bon. Dammers werd nog ingebracht voor Gudmundsson. Een opstootje pakte in het nadeel uit voor El Hankouri die direct rood zag. Koomeiners kreeg geel. 

Door deze zesde overwinning van dit seizoen doet FC prima zaken op de ranglijst. Het heeft de zevende plek in handen. Mocht Heerenveen later op de middag punten laten liggen tegen PSV, dan stijgt Groningen door naar plek 6. 

Opstelling AZ: Bizot, Sugawara, Hatzidiakos, Martins Indi, Wijndal, Midtsjö, De Wit, Koopmeiners, Stengs, Boadu, Karlsson                                             

Opstelling FC Groningen: Padt, Dankerlui, Itakura, van Hintum, Gudmundsson, Matusiwa, El Messaoudi, D. van Kaam, Suslov, Larsen, Joosten               

Reacties:
Johan06-12-2020 om 16:59

Uitstekende overwinning. Matusiwa voor mij wederom de beste. 

marcelfcg06-12-2020 om 17:09

Itakura ook weer uitstekend

Johan06-12-2020 om 17:13

Klopt zeker Marcel.

m o i06-12-2020 om 17:03

Vanaf het begin controle achterin en op het middenveld, voorin weer een keertje te weinig gebracht, tot we in overtal kwamen. Tegengoal valt uit het niets. De overtal situatie uitstekend uitgespeeld, drie punten mee terug in de bus. Prima gedaan mannen! 

06-12-2020 om 17:16

Ik ben blij dat de spelers die in de eerste helft niet zo overtuigend speelden, dat die in de tweede helft zich herpakten: zoals Joosten, Gudmundsson ( balverlies wat na een corner tot doelpunt tegen leidde ) en Strand Larssen die eerst nauwelijks langs de AZdefensie kwam ..  

maar een  heerlijke en spannende wedstrijd

appie happie06-12-2020 om 17:25

Idd Kees   puntje van de bank...

Groen hart06-12-2020 om 17:18

Plek zes komt eraan ????

06-12-2020 om 18:42

laatste minuten van die wedstrijd SCH-PSV.... en SCHeerenveen speelt gelijk tegen PSV (2-2)  dus Groningen vóór SCH  op plaats 6! ( met net als AZ ëën wedstrijd minder gespeeld )

m o i06-12-2020 om 21:55

@Kees, alleen AZ en Utrecht hebben een wedstrijd minder, die ze, de wonderen zijn de wereld nog niet uit, tegen elkaar spelen. We staan dus boven de Fraaizen met beiden evenveel (11) wedstrijden gespeeld.  

06-12-2020 om 22:30

jA, plaats 6 in de knip

appie happie06-12-2020 om 17:28

Remco Balk zorgt voor 2 rode kaarten bij de tegenstander..ik zag de grijns op zijn " smoel" tje.

marcelfcg06-12-2020 om 18:31

Wat een mannetje hè. En voor de duvel niet bang.

Herman Badkuip06-12-2020 om 17:31

Zélfs een landskampioenschap is mogelijk in dit knotsgekke coronaseizoen! Wij hebben alle linkerrijtjeteams al gehad en gaan de komende weken oogsten....Nog maar 7 punten achter op Ajax en al die andere toppers, die elkaar in de maand januari punten gaan afpakken! 

Marco06-12-2020 om 17:32

Drie gevonden punten erbij. Gelukkig met de rode kaart want Groningen had weinig in te brengen. Daarna goed over de flanken uitgespeeld.

Eerste uur ontbreekt een spelbepaler; foutjes in de opbouw en geen vaste aanvalspatronen om Larsen in kansrijke positie te krijgen. Veldbezetting bij hoekschoppen is bij AZ ook beter.

Mooi dat Padt op het slot twee keer dapper uitkomt, waarmee hij zijn ploeg helpt.

Groningen is goed bezig.

 

Rob197006-12-2020 om 17:40

Matusiwa, speelt soms zo ver achteruit, dat er naar voren soms geen stootkracht is. Maar deze manier van spelen geeft wel resultaat. Het is een keuze, die wel zou kunnen, maar dan dan moet je achterin zeker met een echte linksback spelen, en dan twee aanvallende middenvelders, Joosten en Da Cruz spelen waardoor er meer evenwicht in het elftal is. 

Groen hart06-12-2020 om 17:41

Met Da Cruz kan het alleen maar beter worden. En nog hopen op Robben .

Roelofsky06-12-2020 om 17:46

Dit was een geweldige puntje van de bank wedstrijd super...FC was zeer sterk zowel de eerst helft als de tweede over die ene wissel zal ik het niet meer hebben...

campesino06-12-2020 om 18:16

Vind alle analyses prima vandaag. Ik ga simpelweg genieten.

 

Pietjepal06-12-2020 om 21:11

Teveel kwaliteit en organisatie om niet te winnen  van AZ. Weer frustratie bij een tegenstander, die stroef speelt. Jongens dit is niet meer normaal, het komt echt door Groningse speelstijl. Winst van zowel AZ als Ajax, wat een seizoenshelft. En niet gestolen hè?

Dat er rood gegeven wordt komt volgens mij uit onmacht. Groningen valt niet omver te spelen en dat frustreert. Balk is gewoon te snel. Dan is de speler te laat.

 

Zeeman06-12-2020 om 21:41

Prima pot van de FC, laten zich niet gek maken door achterstand en vooral gifkikkertje Balk stoorde voorin de verdedigers van AZ en de meeste kaarten kwamen door overtredingen op hem. Suslov viel erg tegen, dus prima wissel voor Balk.

Enigste min puntje is het afmaken van de kansen, want had zomaar 1-4 kunnen worden, het is gewoon een gedegen ploegje die elke ploeg het moeilijk kan maken.

Enigste waar ik bang voor ben, dat we denken RKC  ook effe te kunnen pakken , maar hoop dat ze geduldig daar mee omgaan en zich niet laten foppen .

Voor de rest alles prima, heeft Fledderus het toch goed gezien en gedaan en worden toch veel mensen de mond gesnoert, die veel kritiek op zijn beleid hadden.

Metworst06-12-2020 om 21:55

Wat een heerlijke middag, 3 punten bij Az !!!!!! en nu echt in de subtop. Nu volgende week RKC niet onderschatten en der op en der over. Wat een weelde.  Itakura, Matusiwa en Messaoudi de meest opvallenden, maar it needs 11 to tango.

Die rode kaart voor H was erg dom en totaal onnodig. Als dat wat vroeger in de wedstrijd gebeurt kan de wedstrijd zo maar kantelen. 

Ik hoop dat ze snel kunnnen verlengen met Balk en Padt, en ook van Hintum maar verlengen. Nu ze zo hoog staan zal de interesse in de fc sprelers snel toenemen en dat met de wintertransferperiode voor de deur.

Lucian06-12-2020 om 22:05

Mooie en verdiende overwinning. Met alle spelers 100% inzet en daar begint het mee. Chapeau. AZ had duidelijk geen 'slot' op de deur.

Andries06-12-2020 om 22:13

Zo door gaan.

AZ had de Europese wedstrijd nog in de benen.

Toen kwam Slot op de deur.

Tijdens de wedstrijd zaten Van Gaal en Truus in het stadion.

Louis de nieuwe AZ trainer?

Iedere trainer wil naar Feijenoord, Ajax, PSV.

Vraag maar aan Buijs.

De FC heeft de zaken goed aangepakt.

Geen angst hazen in het elftal.

Suslow had last van zenuwen.

Dat gaat ook weer over.

AZ voorlopig in de put.

Daar komen zij ook weer uit.

De FC laat zien dat er progressie in het elftal zit.

En dit gaat voorlopig zo door.

Dus waarom geen kampioen van Nederland worden?

De FC Twente gaat het ook goed mee.

Ajax verslaan in de Arena, wie doet hun dat na.

Twente kan ook kampioen van Nederland worden.

Nu dat kunnen ook clubs als Feijenoord, Ajax, PSV, Vitesse, Heerenveen.

Ben ik iemand vergeten?

Wat een optimisme na 1 wedstrijd knallen.

Van Hankouri hebben wij verlopig geen omkijken na.

Door zijn onnodige rode kaart mag hij even betaalde vakantie nemen.

RKR06-12-2020 om 22:29

Flink gat geslagen nu, we zitten voorlopig wel even in het linkerrijtje. Nu niet ineens RKC verkloten, die het trouwens goed doen. Die ploeg staat gewoon in de middenmoot. Hebben echt geluk gehad met het schrappen van de competitie want ze waren er uit geweest. Maar Groningen is goed in balans, uit volgens mij net zo veel punten als thuis. De selectie is ook niet onaardig, Balk en Lundqvist achter de hand. Robben is niet nodig. En nog die jongen van Villarreal B. Die El Messaoudi is de laatste weken belangrijk. Eigenlijk sinds Larsen en Joosten zijn gekomen. En Da Cruz.

 

 

 

 

 

 

06-12-2020 om 22:42

even genieten van sportief succes, maar hoe kort geleden is nog maar dat Groningen spelers maar nauwelijks rendeerden?  Ik ben hier  geen spelbreker hoor maar ben des te meer benieuwd welke speler(s) er in de transferperiode bijkomen.  Nu kan je een blessure of schorsing opvangen, maar heb je er drie van tegelijk, dan zijn de reservespelers nog niet zo sterk...en een keertje dat het meezit, of een reeks van sterke wedstrijden...we lopen ook zeker een keer tegen een verlies aan, dus "kampioensgekrakeel"?: dat maar niet.  Opvallend genoeg is net door Gudde de stormbal gehesen ( hij sprak van "donkere wolken" die in de lucht hangen, vwb de financiën:  dat zal zeker een rem op de mogelijkheden zijn, maar Europees voetbal moet te halen zijn, en die bekerwedstrijd  tegen Emmen...óók

Nevinsrow07-12-2020 om 11:31

Hoe lang zal Matusiwa nog voor de FC spelen? Wat een klasbak. Ook bij balbezit steeds beter. Gaat zelfs passeren en indribbelen naar middenveld. Echt een pareltje!

appie happie07-12-2020 om 11:54

Hopelijk blijft hij tot de zomer,dan kunnen we deze lijn ook in t voorjaar door zetten.

Ben bang dat er in de winterstop bedragen van 5 mio of hoger komen.De FC kan het zich niet veroorloven om dat soort bedragen af teslaan.

 

Maar idd Matusiwa is vreselijk goed!! 

Munchen186007-12-2020 om 12:42

Was ook een meesterzet om hem aan het begin van het seizoen aanvoerder te maken. Daardoor extra gedreven ondanks de transferperikelen en flirts van Franse clubs.

grunn196707-12-2020 om 12:53

Ik denk dat matusiwa niet meer te houden is, wat speelt die jongen verschrikkelijk goed.

Maar hij mag onze TD dankbaar zijn dat hij hem niet heeft laten gaan.

Ik denk dat er nu een andere clubs zich gaan melden voor hem  en niet uit de categorie  Reims Herta.

 

 

07-12-2020 om 13:53

Denk ik ook:  Matusiwa in de winterwindow laten gaan als er veel wordt geboden, is wel een aderlating, maar geeft de club meteen financiële ruimte om een of twee spelers terug te halen uit de duurdere categorie... zeker nu Robben's perspectief minder gunstig is.  Ik denk dan niet (meer) aan El Harroui als ik van Stee zo beluister, maar eerder aan die Zweedse "Iraniër" (international;  aanvallende en scorende  middenvelder ) en dan natuiurlijk een verdedigende middenvelder erbij voor M. in de plaats. 

Blijven tot de zomerwindow  geeft wel aan meer clubs die interesse hebben voor Matusiwa (tegen elkaar op?) gelegenheid om te bieden.

Het is een héle uitdaging voor MJF om dan dóór te pakken-maar dat is hem wel toevertrouwd.  En het moet gezegd: ook voor Buys is het een hele uitdaging om de selectie naar toekomstige overwinningen te brullen

ps: in de pers en op tv ( Perez en de Boer  )wordt die overwinning van FC Groningen nauwelijks positief beoordeeld, veel meer dat AZ een slechte dag had...maar Groningen heeft zondag gewoon zelf die overwinning afgedwongen, toch?

marcelfcg07-12-2020 om 14:10

Ach Kees, het is te toevallig dat al die clubs juist tegen ons een slechte dag hebben. Leg deze heren maar eens uit dat dat toch echt met de kwaliteiten van FC Groningen te maken heeft.

07-12-2020 om 14:22

heeft te maken met de hierarchie in het profvoetbal:  de meeste commentatoren afficheren zich met de grootste clubs en met de grootste supportersschare...daar wordt geld gegenereerd en zij willen domweg  meeliften op succes (kampioenschap,  Champions leage etc.)  Vooral Perez ziet altijd  alleen Ajax, PSV spelen... maar hoe "klein" FC  Groningen is....daar komen ze later nog wel achter

appie happie07-12-2020 om 14:57

De Boer is duidelijk voor AZ  en Ajax..laat dat nou net de 2 clubs zijn  waar tegen we 3 punten gehaald hebben..dus de Boer heeft ern.hekel aan ons!!! En Perez nah die gozer heeft t altijd hoog in zijn bol..die ziet de klein clubs helemaal niet..

A Matter of Honor07-12-2020 om 16:22

Laat  die Perez maar gauw afreizen naar naar z'n hol in Denemarken, want die gozer lult alleen maar uit z;n nek. En wat de Boer betreft, die zit er alleen maar voor de "buhne", die heeft alleen maar dollartekens in z'n ogen. Laat al die clubs maar naar Groningen komen, we vreten ze allemaal op "met een sausje".De stumperds. En ja, een overwinning dwing je af door beter te ballen dan je tegenstander, alleen de bovenste clubs krijgen wel eens een cadeautje van de man in het zwart.

brummie07-12-2020 om 15:35

3 punten in de knip tegen AZ thuis. Vond eerste helft, zeker aan de linkerkant niet sterk. Suslov kwam zoals Buijs aangaf niet goed in de wedstrijd. Is nog erg jong. Mooi om weer een jeugdspeler in de basis te zien spelen.  Breekpunt was de rode kaart bij AZ. Toen begon het beter te lopen aan FC kant en kwamen er kansen. Ook omdat Buijs spits Balk bracht en middenvelder Suslov eraf ging.

Gtrappig om te lezen, dat er op dit forum wordt gesproken over een "kampioenschap". Kan me nog goed de negatieve stemming herinneren begin van het seizoen hier op het forum. Degradatie werd er zelfs geschreven. Ploegen zoals bijv. Emmen, Willem II,  Utrecht, Heracles enZwolle hadden het allemaal veel beter voor elkaar qua selectie las ik destijds. 

RKC is een lastige tegenstander, boekten bijv. resulaten tegen Feyenoord, Heerenveen, Heracles en uit bij Twente. Uiteraard 3 punten zou geweldig zijn, maar ook FC zal zeker nog tegen wat zeperds aanlopen. En dat is niet erg. De ploeg speelt erg volwassen, gezien de jonge selectie en komt solide over. Prima verdienste van de staf en spelers. Dat mag ook gezegd!

Bij studio sport zei de commentator dat overwinning FC dik en dik verdiend was. Ook bij Rondo werd er positief over FC gesproken. Danny Buys stond/staat ook op een lijstje om kandidaat te zijn voor Feyenoord vertelde werd verteld bij Rondo. 

appie happie07-12-2020 om 15:46

Hankouri 2 hele wedstrijden geschorst...

Alf07-12-2020 om 15:52

Geen idee wat die man bezielde. Net in de wedstrijden waar hij met zijn passeeractie wat toe zou kunnen voegen, is hij geschorst. Ook niet handig gezien het drukke programma. Verder zal hij niet hard gemist worden door de meeste fans...

appie happie07-12-2020 om 16:56

Ik denk dat hij enorm gefrustreerd is , hij komt zijn tegenstander nooit voorbij,daarbij heeft hij geen basisplaats meer( heel terecht) en de Fc moet in de winterstop kijken of ze hem kwijt kunnen..voor een paar centen,alles is meegenomen..zijn contract lopt af dacht ik..

A Matter of Honor08-12-2020 om 14:17

Appie Happie, neem een banaantje jongen, daar knap je van op en ziet de wereld er weer heel anders uit.

Marco07-12-2020 om 19:38

Ben blij met het interview van Matisuwa waarin hij aangeeft dat hij in balbezit beter is geworden dit seizoen. Hij is nu als speler wel klaar voor een grotere competitie.

Hoop dat hij het komend halfjaar als mens aan zijn persoonlijkheid gaat werken. Weg uit de slachtoffer rol en open staan voor kritiek om er van te leren. Een dergelijke stap zal hem helpen bij een nieuwe club, waar hij lager in de hiërarchie zal staan.  

 

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!