FC Groningen wint ook van RKC en klimt naar plek vijf, El Messaoudi blijft scoren

Door Redactie 21 reacties

De wedstrijd is uiteindelijk geeïndigd in een 2-0 overwinning. De Trots van het Noorden speelde (aanvallend) een draak van een eerste helft en kreeg totaal geen vat op het spel van de Waalwijkers. In de tweede helft ging het stukken beter, Tien minuten na de hervatting opende El Messaoudi de score. Ongeveer een kwartier voor tijd verdubbelde Daniël van Kaam de marge hetgeen de 2-0 eindstand opleverde.

eerste helft
Beide ploegen gaven weinig ruimtes weg waardoor het openingsgedeelte meer weg had van een schaakspel. Na ongeveer een kwartier drongen de Waalwijkers wat meer aan. Er kwam een mogelijkheid voor Stokkers die voorlangs schoot. Matusiwa ontsnapte aan een penalty, nadat de middenvelder ongelukkig bij het controleren van de bal het leder tegen zijn hand kreeg in de eigen zestien.

FC Groningen maakte in aanvallend opzicht een hele matige indruk en beperkte zich voornamelijk tot tegenhouden, kleine overtredingen, tikkies breed en terug en als het al de diepte zocht, werd de bal ingeleverd. De eerste gele kaart kwam op naam van Balk die zijn tegenstander haakte.

In de 37e minuut een vrije trap voor RKC. De bal werd ingebracht in het strafschopgebied. Deze werd door Meulensteen in de verre hoek geschoten, Padt kon er nipt bij en voorkwam ten koste van een hoekschop een achterstand. Joël van Kaam ging als tweede Groninger op de bon na het onderuithalen van Ola John. De vrije trap kon worden weggewerkt, de rebound ging over het doel van Padt.

tweede helft
Een dubbele wissel bij FC, Leal voor Balk en Lundqvist voor Joël van Kaam. Lundqvist die vanaf een meter of dertig mocht aanleggen voor een vrije trap zag zijn inzet eindigen in de tweede ring. Hoe dan ook, er kwam wat meer urgentie in het groen-witte aanvalsspel.

Strand Larsen die in een melee aan spelers uithaalde zag zijn inzet via een RKC been tot hoekschop gepromoveerd. De corner kwam uitindelijk terecht bij El Messaoudi die een kaats aanging met Strand Larsen. De Noor legde terug op El Messaoudi die de 1-0 tegen de touwen schoot.

Na een uur een snelle counter van RKC en een redding van Padt op het schot van Van de Venne. Aan de andere kant van het veld schoot Joosten ruim over. Bij RKC werd Ola John vervangen door Daneels. Ook Anita was dichtbij de gelijkmaker, Padt voorkwam dat. Bij Groningen werd Dammers ingebracht voor Joosten en Dallinga voor Strand Larsen.

Met nog een kwartier te gaan stond het ineens 2-0 voor FC Groningen. Doelman Lamprou verslikte zich (na een te korte terugspeelbal) in Daniël van Kaam die als winnaar uit het duel kwam en kon scoren. Bij de gasten werd Lutonda ingebracht voor Van de Venne. Kort daarna een grote kans voor Dallinga. De debutant die in een één op één situatie kon opduiken voor Lamprou zag zijn doelpoging door de keeper worden overgetikt. De corner leverde niets op. Anita kreeg geel (was direct rood niet op zijn plaats?) na een overtreding op Gudmundsson die direct werd vervangen door Poll.

Er kwamen vijf minuten extra bij. Daneels was dichtbij de 2-1 maar schoot naast.

FC Groningen staat momenteel vijfde. Heerenveen gaat zondag op bezoek bij Vitesse en Twente speelt thuis tegen AZ.

Aankomende dinsdag staat de bekerwedstijd tegen het kwakkelende FC Emmen op de rol. Zaterdag 19 december gaat FC Groningen op bezoek bij Sparta Rotterdam.

Opstelling FC Groningen: Padt, J.van Kaam, Itakura, van Hintum, Gudmundsson, Matusiwa, El Messaoudi, D. van Kaam, Balk, Larsen, Joosten

Opstelling RKC Waalwijk: Lamprou, Bakari, Meulensteen, Touba, Quasten, van de Venne, Anita, Tahiri, Ngonge, Stokkers, John

Marco12-12-2020 om 19:14

Groningen is aan een super goed seizoen bezig. Na het vertrek van veel sterkhouders afgelopen zomer waren we bang dat wedstrijden als vandaag degradatie wedstrijden zouden worden. Na jaren draaien we weer boven in mee, waarbij ook jeugdspelers wekelijks minuten maken.

Het antibiotica voetbal van Buijs lukte de eerste helft niet echt. Gelukkig greep hij aanvallend in. Vandaag ging er veel mis: opbouw traag; weinig beweging en geen bruikbare ballen vanaf de flanken. Uiteindelijk toch weten te scoren.

Hoop dat Buijs op de traingen veel gaat oefenen op aanvalspatronen.

Nachtwacht12-12-2020 om 19:15

Verschrikkelijke wedstrijd. De 3 punten maken nog een hoop goed, maar verbloemen ook.

Ik snap de euforie, maar dit is de zoveelste oersaaie en slechte wedstrijd, die je met wat geluk wint. WII was er ook zo een.

Je moet starten om te winnen en niet om niet te verliezen.

Iets anders dat mij ergert is het feit dat Buijs onze talenten op een onlogische plaats zet en ze dan in de rust slachtoffert. Suslov rechtsbuiten, Balk rechtsbuiten en Joel van Kaam rechtsachter.

Lichtpuntje was de invalbeurt van Dallinga. Die kon fysiek mee, al moet zo'n kans 1 op 1 wel zitten.

RooieRed12-12-2020 om 19:32

Ach, de mensen die FC 'om te janken' en FC 'iederen zakt door het ijs' en een aantal spelers diskwalificeren, hebben wederom ongelijk gekregen. Realistisch voetbal, met een resultaat gericht teamconcept en het belangrijkste weer drie zelf verdiende punten. Goed keeperswerk, prima verdedigend blok en middenveld en een voorhoede die z'n kansen nog wel krijgt dit seizen. Erg tevreden over de FC. Buys de beste trainer sinds jaren en vooral beter als Van der (K)looy, Maaskant, (S)jans, Huistra e.d.  Voetballen naar de mogelijkheden met een beperkter wordend budget. Dat doen weinig ploegen onze FCG na.

12-12-2020 om 22:55

ik meen te moeten opmerken, dat er de eerste helft helemaal geen middenvekd stond maar 4 + 3 verdedigende spelers...dat lijkt dan alsof RKC er niet doorkwam maar Groningen mag niet klagen dat het de nul hield ( door 2 x Padt )

Het was zeker niet "TOP" wat FC Groningen de eerste helft liet zien, RKC heeft een paar sterke aanvallende voetballers erbij lopen met een individuele actie in scoringspositie , en wij hebben Matusiwa en Itakura en Padt.

Je kan dus concluderen dat RKC "geneutraliseerd werd", en met succes... maar om aan te zien?...nee

Metworst12-12-2020 om 19:33

Resultaat en 2e helft prima, ik begrijp ook niet de keuze voor jonge rechtsbuiten op rechtsachter. Toen leal kwam was dat beter al was john ook wel op.

Eerste helf misten ze ook de slag op het middenveld. 2e helft zag je Matusiwa en van kaam hoger spelen en werd het gelijk beter.

Ko en Van Hintum soeverein. Mooi dat van Kaam scoorde. Dallinga viel goed in.

Wat een weelde.

Herman Badkuip12-12-2020 om 19:34

En weer drie punten erbij, na een hele, zwakke eerste helft, waarin RKC wel een veldoverwicht had, maar ook niet kon scoren! Tweede helft, na twee goede, tactische omzettingen, kreeg FC Groningen meer vat op het spel. Joël van Kaam had veel moeite met Ola John, maar onze spaanse aanwinst Leal had 'm in zijn zak! Veel jeugdspelers hebben weer minuten kunnen maken, worden ze alleen maar sterker van, als ze tenminste op hun eigen positie worden gezet. Dallinga is fijn om achter de hand te hebben, kunnen ze Strand Larsen nog meer rust geven....Zou Joël van Kaam in de bekerwedstrijd tegen Emmen wel weer eens als rechterspits willen zien vlammen. Hoop dat Dankerlui er dinsdagavond weer bij is, vormt samen met Dammers, de ijzersterke Itakura en van Hintum een prima verdediging. Ook Gudmondsson verdient een kans als linkerspits, kan met zijn snelheid echt het verschil maken!

Zeeman12-12-2020 om 19:36

Slechte wedstrijden winnen is ook een kunst en een beetje geluk is dan ook welkom en inderdaad moeten we niet vergeten dat er 6 jonge spelers uit de eigen opleiding komen en uit onze regio en dat is ook erg positief.

Er loopt een hoop talent rond bij de FC en al met al doen ze het niet verkeert en natuurlijk zit het ook mee met de resultaten, maar dat dwing je ook af nietwaar?

corinti12-12-2020 om 19:36

Buijs gaf toe dat het tactisch niet goed stond de 1e helft. Daardoor kwam elke keer hun beste speler ola John aan de bal. Makkelijk om daar joel voor te slachtofferen. Dat leal niet in de problemen kwam had met taktiek te maken en niet met kwaliteit. Aanvallend is deze Spanjaard natuurlijk hopeloos. Strand laarsen opnieuw zwak en begint dan een zeur te worden. Conclusie 3 punten en klaar

Nachtwacht12-12-2020 om 21:10

Kijk de wedstrijd vwb Strand Larsen eens terug en tel het aantal bruikbare ballen dat hij vanaf de vleugel kreeg. Het is niet voor niets dat alle spitsen bij Groningen stranden

ChiChi12-12-2020 om 20:05

Als je zo'n slechte wedstrijd wint, dan ga je nog veel punten pakken als ze wel weer goed gaat spelen zoals de laatste tijd.

Blij met de drie punten.

Buys sterk taktisch tweede helft e.e.a. gewijzigd!

Mag ook wel eens gezegd worden!!!!!

Nachtwacht12-12-2020 om 21:07

Buijs taktisch sterk zou ik het mee eens zijn als we tweede helft veel kansen zouden hebben gecreeerd. Helaas bleef Matusiwa tussen de centrale verdedigers inhangen.

RKR12-12-2020 om 20:40

RKC doet het niet slecht, is veel beter dan vorig seizoen. Die hadden bij een winst in het linkerrijtje gestaan. We hebben 2x gescoord en de 0 gehouden, het zou niet voor het eerst zijn als het momentum in zo'n wedstrijd als dit wordt doorbroken. Nu houden ze het vast. Op naar de volgende.

appie happie12-12-2020 om 22:13

Nou 3 punten..mooi..nu Sparta volgende week..wat zal t worden..ik denk alles is oke behalve verlies...dan Heracles   dat winnen... tussendoor Emmen voor de beker..nou lekker..

Andries12-12-2020 om 22:38

De FC door oog en naald.

RKC had er zin in.

Padt weer goed op dreef, weerhield enkele malen RKC van scoren af.

De eerste helft was de FC niet of nauwelijks aanwezig.

Matusiwa en Ko waren als vanouds goed bezig.

De voorhoede was met hun gedachten nog bij de vorige wedstrijd.

De tweede helft, na Buijs interventie, ging het beter.

Het was een druilerige avond.

Dat werkt ook niet mee.

Robben had zijn winterjas aan.

Tijd voor winterjassen aan op het veld.

Lekker warm voetballen.

Ik moet wel zeggen dat de FC Ajax mazzel had, had en heeft.

Hoelang nog.

Naar de volgende wedstrijd.

Hou Haroui in de gaten.

Is nog kwaad dat de transfer niet door ging.

De FC is nu een mazzel ploeg.

Dat geluk moet je hebben en houden.

Dallinga liet zich zien.

Jammer dat hij de bal niet in het doel kreeg.

Was een goed schot.

Al had het meer naar rechts in de hoek gemoeten.

Ja Robben kan het beter.

Pietjepal12-12-2020 om 22:38

Kan nog veel beter. Dynamisch hoger gaan spelen door de afzonderlijke linies zonder instructies van de bank. Ko lijkt wel atletischer dan Virgil en dito humeur. Alleen vertel hem aub dat hij net als Virgil een schot op doel mag doen per helft. Beetje meer gogme. Aanvallers zijn in orde maar soms moet een ander ook afdrukken zoals Daniël vandaag. Padtje weer goud waard. Talenten elke paar wedstrijden een nieuwe brengen gaat goed zo maar is er al een nieuwe lichting na deze reeds ingebrachte 6 talenten? Goals waren individuele kwaliteit: Daniël doet zulke dingen op het middenveld maar nu even een keer een stukje naar voor.  Messaoudi doet dat weer knap zo'n bal uit de lucht ineens bij je medespeler.krijgen die kaatst en hij drukt m dan -ook niet voor t eerst- goed in de hoek van de goal. Het is meer de vraag dus of er nog ontwikkeling zit in de andere spelers en of men zo fit blijft als afgelopen maanden met zo'n smalle selectie. En Buijs mag ook wel wat meer rust inbouwen bij zichzelf.

Herman Badkuip13-12-2020 om 08:26

We kunnen tot de winterstop nog slechts 3 wedstrijden genieten van onze Trots van het Noorden. Komende dinsdag 15-12 om 21.00 uur voor de beker tegen Emmen, daarna zaterdag 19-12 weer om half 5 een uitwedstrijd in Rotterdam tegen Sparta en tenslotte op woensdag 23-12 om 20.00 uur in de Euroborg tegen Heracles Almelo. Drie belangrijke wedstrijden binnen 10 dagen, als ik Danny Buijs was zou ik een aantal spelers extra rust geven voor de bekerwedstrijd tegen Emmen. Op de kunstgrasmat van de Oude Meerdijk zou ik starten met Sergio Padt op het doel, Damil Dankerlui op rechts, Wessel Dammers en toppertje Ko Itakura centraal achterin en Bart van Hintum op links. Op het middenveld het vertrouwde drietal Daniël van Kaam, motor Azor Matusiwa en topscorer Achmed El Messaoudi. Voorin op rechts Joël van Kaam, Thijs Dallinga en Gabriël Gudmundsson, drie snelle, beweeglijke spitsen. Wellicht dat ook Kian Slor, Thomas Poll, Tomas Suslov en Leonel Miquel in de tweede helft minuten gaan maken.....Vanmiddag verwacht ik weer hele, verrassende uitslagen.....denk dat de meeste teams in het linkerrijtje slechts één puntje pakken! De laatste twee wedstrijden tegen Sparta Rotterdam en Heracles Almelo lekker vol overtuiging voor de winst gaan, dan zien we wel weer of wij punten gaan pakken!

Fan op afstand13-12-2020 om 08:40

Winst binnen en geen doelpunt tegen. Mooier kan het bijna niet. Helaas had Buijs een taktische inschattingsfout gemaakt waardoor de 1e helft een dwalend FC te zien gaf. Gelukkig door enkele wisselingen was de 2e helft beter zonder de sterren van de hemel te voetballen. Defensief stond het weer goed en was Padt wakker. En laten we niet vergeten dat RKC goed stond en de laatste tijd goede uitslagen gehaald heeft. Walk overs zoals Ajax tegen VVV zullen we niet gaan halen. De competitie is dit jaar knap onvoorspelbaar. Daarnaast een smalle selectie met veel jeugdspelers die nog redelijk afwisselend zijn in hun optredens. En dat er dan een keer een mindere wedstrijd uit de hoge hoed getoverd wordt is dan niet zo onbegrijpelijk en dan is het knap om ook dat soort wedstrijden te winnen. Dus tevreden met de uitslag, minder met de uitvoering. Maar wie maalt daarom aan het einde van het seizoen.

Nachtwacht13-12-2020 om 16:02

Tuurlijk ben ik dat met je eens. En zo achter de Tv valt het nog te overleven. Alleen hebben wij een trainer die bij aanstelling aanvallend voetbal met hoge druk beloofde, waarmee het stadion volgespeeld zou worden. Als bestuur zou ik Buijs daar nog eens aan herinneren, want een 5e plaats met een halfvol stadion en slechte media is ook niks.

En we hebben de spelers er voor...

13-12-2020 om 16:57

zie het in perspectief ( met andere ED clubs in coronasituatie ) en in de tijd...Blijft FC Groningen in de subtop staan dan zal Buys

nu strict voor het resultaat gaan... plaats eindklassering 6-8,  play offs Europees, en misschien nog ver komen in het bekertournooi!

De langere termijn is om spelers die in 2019 en 2020 zijn gehaald, nu en voor seizoen 2021/2022 speelklaar te hebben...zoals we  inmiddels hebben begrepen: Met passende kwaliteiten etalerend !  (en bij de positie waar de speler opgesteld staat)!

Dat er een versnelde instroom van jong-FC Spelers vanuit de selectie lijkt bij te komen, is misschien maar tijdelijk...Zolang FC Groningen (ook) met de jonge spelers wedstrijden blijft winnen kan het op die manier, maar heet de tegenstander in 2021 FC Twente, AZ ( die categorie ) dan spelen de meest constante en ingespeelde  spelers-in-vorm,  die in de confrontatie het verschil maken, zoals vroeger ook altijd (onder elke trainer)gebeurde.

Voor wat betreft het spelconcept en de supportersaanhang bij FC Groningen moet/wil een trainer zich nooit vooraf helemaal committeren: HIJ bepaalt de opstelling en MJF moet zien dat er vooraf een brede en sterke selectie op het veld staat!

Het laatste lijkt nu-in december- gelukt, maar juich niet te vroeg: zomaar een paar blessures of schorsingenen of een snel vertrek van Matusiwa kunnen alle zekerheden , automatismen en spelopvatting en tussentijds hoge klassering snel weer laten verdwijnen.

Nevinsrow13-12-2020 om 22:35

Abdou Harroui wordt momenteel wel héél erg gehypt. Denk dat Groningen geen kans heeft om hem aan te trekken. Presteert blijkbaar goed en zal nog steeds te duur zijn voor de FC. Jammer

TomOkker14-12-2020 om 17:04

Daaarom zou ik ook voor Anas Tahiri gaan.

appie happie13-12-2020 om 22:56

Op naar dinsdag Emmen voor de beker...

13-12-2020 om 23:12

15 december, aanvang 21:00 uur....wordt een lichtwedstrijd met vuurwerk,  Appie  en  uitslag 1-2 na verlenging

appie happie14-12-2020 om 08:24

Nou Kees,verlening hoeft van mij niet hoor..wordt zo laat dan.....de stand tja,je weet het met dat soort wedstrijden nooit.Tevens wil Emmen natuurlijk tegen de grote broer" scoren."