Terug

Deel deze pagina:

Ondertussen in China: Boerenmacht sprak met Samir Memišević

Door Tom Kuiper 5 reacties

Het is bijna een jaar geleden dat Samir Memišević de overstap naar Hebei maakte. Het is dus hoogtijd voor een terugblik samen met Samir. Memišević is vaste basisspeler bij de Chinese club. We bespreken onder andere over zijn ervaringen bij de FC en bij zijn huidge club.

Het is bijna een jaar geleden dat je bent vertrokken bij de FC. Hoe is het nu met je?

Inderdaad, het is alweer bijna een jaar geleden dat ik de FC heb verlaten. Het gaat nu goed met me. Ik ben momenteel op vakantie in Bosnië waar ik tijd met familie en vrienden doorbreng. Ik ga binnenkort weer terug naar China.

Hoe kijk je terug op je verblijf in Groningen? Zijn er dingen die je mist?

Ik mis FC Groningen. Ik heb hier een ontzettend mooie tijd gehad. Ondanks dat we ook een hele moeilijke periode hebben gekend heb ik altijd de steun en liefde van het publiek gevoeld. Ik probeer alles over FC Groningen te volgen. Ik kijk zoveel mogelijk wedstrijden, maar ik heb ook regelmatig contact met oud teamgenoten en stafleden.

Wat maakte voor jou dat je destijds voor FC Groningen hebt gekozen?

FC Groningen was mijn eerste echte grote stap in het voetbal. Het was een grote verandering voor me. Groningen had een duidelijk plan voor me klaar liggen wat me erg aansprak. De club heeft mij ontzettend veel gegeven en daar ben ik heel dankbaar voor.

Je hebt hier gespeeld onder verschillende trainers. Aan welke trainer heb je de beste herinneringen? En waarom?

Van de trainers die ik heb meegemaakt had ik een hele goede relatie met Danny Buijs, die me heel erg heeft geholpen bij mijn eigen ontwikkeling. Hij heeft mij op een gegeven moment op het middenveld gezet en daar ben ik erg blij mee. De positie past misschien wel beter bij mij dan achterin. In China speel ik ook op het middenveld. Het is een heel goede coach en ik ben ook blij dat hij het zo goed doet met zijn team.

De contractonderhandelingen in 2019 liepen erg moeizaam. Kun je ons vertellen waarom deze onderhandelingen stroef liepen?

We hadden inderdaad wat problemen rond “de optie van een jaar” maar uiteindelijk zijn we tot een akkoord gekomen met een twee jarig contract. Toen ik bij FC Groningen kwam was hun plan dat ik mij via de FC kon door ontwikkelen en mij op den duur te verkopen naar een grotere club voor meer geld. Dat is natuurlijk logisch want ik was op dat moment een dure speler voor de club. Ik ben blij dat ze een mooi bedrag voor mij hebben gekregen. Als je het zo bekijkt had ik drie maanden later voor veel minder geld kunnen vertrekken. Het is mooi dat alles op de juiste manier is afgerond en dat beide clubs tevreden zijn.

Enerzijds was het raar voor mij. Zoals ik je heb gezegd was het plan van FC Groningen om mij voor meer geld te verkopen. Mijn leven in Groningen was erg fijn. Ik voelde het vertrouwen van de club en haar supporters maar ik moest ook aan mijn toekomst denken en daarom heb ik besloten naar Hebei te vertrekken.

Het is voor iedereen een raar jaar geweest. Hoe kijk je terug op de eerste tien maanden in China?

Ik ben heel goed ontvangen bij Hebei. Het is een fijne club met goede faciliteiten. Afgelopen seizoen speelden we in een bubbel. Ik vond het erg moeilijk zonder familie en vrienden. Het was belangrijk dat ik mijzelf heb kunnen bewijzen als goede aankoop. We hadden wat moeilijkheden omdat je met restricties zit wat betreft buitenlandse spelers. (In China mogen clubs maximaal vijf spelers van buiten China vastleggen. Hier mogen er maar vier tegelijkertijd spelen). Al met al was het eerste seizoen succesvol. Met goed voetbal en een goede teamspirit hebben we het seizoen goed afgesloten.

In je periode bij FC Groningen zat je dicht tegen het nationale elftal aan. Heeft je transfer naar China het moeilijker gemaakt om je in de kijker te spelen? Hoe dicht zit je tegen een plek in het nationale team aan?

Eerlijk gezegd vind ik de Chinese competitie erg goed. Ik denk dat ik beter ben geworden omdat ik hier veel vrijheid heb gekregen om te voetballen. Hoe dicht ik bij een plek bij het nationale elftal aan zit, weet ik niet.

Hoe kijk je tegen het niveau van de Chinese competitie aan? Kun je het vergelijken met de Eredivisie? Wat zijn de grootste verschillen?

Nogmaals, ik denk dat de Chinese competitie erg goed is. Natuurlijk heeft de Eredivisie meer kwaliteit en een hoger niveau. In Nederland wordt er in een hoger tempo gevoetbald en krijgt tactiek erg veel aandacht. In China is het iets anders. Je hebt hier meer vrijheid om te voetballen. Al met al vind ik de Eredivisie kwalitatief een stuk beter, maar dat neemt niet weg dat de Chinese competitie zich goed ontwikkeld.

Ik ben erg benieuwd naar je persoonlijke (sportieve) doelen. In welke competitie zou je nog willen voetballen? Kom je misschien nog een keer naar FC Groningen?

Ik zou een terugkeer bij de FC altijd overwegen. Ik had een hele speciale relatie met de supporters die altijd goed voor mij waren, ook als het slecht ging. Dat voelde erg speciaal. Ik had graag gewild dat de supporters in China ook zo waren.

Het is moeilijk om je te vertellen wat mijn doelen zijn. Zoals je weet kan het in het voetbal van het één op het andere moment veranderen. Ik zou zomaar snel terug naar Europa kunnen gaan, maar als ik mijn carrière afsluit in China kijk ik daar ook niet raar van op. Het belangrijkste is dat ik en iedereen om mij heen gezond blijft. We zullen zien wat de toekomst brengt.

Reacties:
Herman Badkuip02-01-2021 om 13:01

Leuk interview met Samir Memisevic...zou mij niets verbazen als hij na dit seizoen weer terugkeert in de Euroborg. Misschien wel weer samen met Mike te Wierik centraal achterin? In Groningen houden wij van dit soort spelers met een prima vechtersmentaliteit, die ook af en toe kleine foutjes kunnen maken tijdens een wedstrijd. Om er daarna weer met hart en ziel in te vliegen, waardoor er een wisselwerking met het volle stadion ontstaat....hélaas nog steeds toekomstmuziek! Hoop dat er volgende maand weer een deel van het publiek ons FCG in het stadion mag ondersteunen, bv. bij de wedstrijd op ZO. 7 februari tegen Feijenoord....

kees02-01-2021 om 17:18

Goeie vragen ! @ TOM

Kan Padt een voorbeeld aan nemen... om gewoon met een gepaste transfersom de club te verlaten. 

Het valt mij op hoe snel er vaak een  wisseling van spelers is... ook dat zal veranderen als FC Groningen's groeiambities lukken:  een hogere positie op de ranglijst, europees voetbal, spelersbudget omhoog  en uiteindelijk betere spelers, die ook iets meer betaald krijgen en minimaal 2 jaar in het groen-wit spelen... het is nog een beetje wensdenken natuurlijk, en het eerste wat moet gebeuren is om (een deel van de) supporters terug in het stadion te zien, ik schat april-mei 2021.

ChiChi02-01-2021 om 17:32

Alle belangrijkste is dat supporters en sponsoren massaal afzien van compensatie van reeds betaalde seizoenskaarten,als je het kan missen!

Dit is voor onze FC zeer belangrijk, ook t.a.v aantrekken van nieuwe spelers en openbreken van spelers contracten.

Zie de site van de supp.verg.

marcelfcg04-01-2021 om 18:47

Ik zou er geen probleem mee hebben van compensatie voor 2 kaarten af te zien. Waar ik wel moeite mee heb is dat het in de voetballerij van een kant moet komen. Daarmee bedoel ik dat het tijd wordt dat ook de spelers een duit in het zakje doen.

ChiChi04-01-2021 om 19:00

Directie en spelersgroep hebben ook wat ingeleverd!

Is afgelopen zomer toch ook reeds bekend gemaakt.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!