Terug

Deel deze pagina:

Voorbeschouwing FC Utrecht - FC Groningen: Halve finale play offs!

Door Sven Heikens 8 reacties

Na de 1-0 nederlaag in Zwolle is het reguliere Eredivisieseizoen afgelopen zondag afgerond. Veel spelers werden (soms uit voorzorg) aan de kant gehouden en veel tijd om terug te blikken is er niet, want de FC begint komende woensdag de play offs Europees Voetbal. Samen met Feyenoord, Sparta en FC Utrecht gaat FC Groningen uitmaken wie komend seizoen Europees Voetbal mag spelen in de voorrondes van de Conference League. Kortom, kan Groningen een bekroning zetten op het seizoen waarin onder Buijs 50 punten behaald zijn met een jonge selectie waarin veel talenten doorgebroken zijn binnen het team.

FC Groningen

FC Groningen kende een goed en stabiel seizoen, waarin zoals gezegd, veel talenten zijn doorgebroken. Tijdens de blessuregolf rond januari/februari en de naweeën ervan verderop in het voorjaar kwam de klad er een beetje in, maar onder aanvoering van Robben werd in Emmen met een wervelend optreden, een ommekeer ingezet. Vervolgens werd tegen AZ-thuis weer laten zien, hoe goed FC Groningen een tegenstander vleugellam kan leggen. Een combinatie van het spetterende aanvallende spel tegen Emmen en de stabiele organisatie tegen AZ zal komende woensdag vereist zijn om van Utrecht te winnen en door te gaan naar de finale van de play offs.

Qua selectie hebben veel spelers tegen Zwolle rust gekregen. Ook zijn eerder al Dammers en Gudmundsson intern opgetraind om weer fit te zijn in de play offs. Als het genoeg is voor een eventuele basisplaats, is nog niet bekend en zal later meer bekend over worden. Qua formatie en opstelling zal het niet gek veel verschillen van de wedstrijd uit bij FC Emmen; mits iedereen fit is. 

FC Utrecht

FC Utrecht kende dit seizoen een lastig begin van de competitie waarin vooral veel gelijke spelen werden behaald. Ondanks dat begin dit seizoen ervaren Eredivisie spelers als Elia, Mahi, Warmerdam werden binnengehaald en daarbij spelers als Maher, Gustafson en Kerk werden behouden voor de club, lukte het de mannen van John van de Brom niet om hun stiekeme aanval richting de top-3/top-4 te plaatsen. Trainer Van de Brom werd halverwege de eerste seizoenshelft weggehaald door Genk en trainer Hake werd aangesteld. Onder leiding van Hake heeft Utrecht de weg omhoog ingezet.

Uiteindelijk wist FC Utrecht de zesde plek te behalen in de Eredivisie met 53 punten, 3 punten meer dan FC Groningen. Clubtopscorer is Sander Van de Streek met 11 goals. Andere belangrijke pylon van Utrecht is Gyrano Kerk, die in beide wedstrijden tegen Groningen in bedwang werd behouden voor Gabriel Gudmundsson. Het FC Utrecht onder Hake krijgt, net als Groningen, weinig goals tegen en scoort ook vrij lastig. De laatste weken weet Utrecht vooral vaak vanuit standaardsituaties te scoren, dus Groningen zal gewaarschuwd moeten zijn bij corners en (in)directe vrije schoppen.

Historie

FC Groningen en FC Utrecht speelden dit seizoen al twee keer gelijk tegen elkaar. In Groningen werd het 0-0 en in Stadion Galgenwaard redde Utrecht ver in de extratijd een puntje uit het vuur (2-2). Met Utrecht en Groningen staan ook de twee teams met de meeste play off ervaring tegenover elkaar en tussen 2007 en 2010 speelden beide ploegen liefst 4 keer op rij tegen mekaar om de play offs. Ook deze balans is gelijk met 1 Utrechtse overwinning, twee gelijke spelen en 1 overwinning voor Groen-Wit.  

Scheidsrechter Makkelie zal woensdagavond om 18:45 uur fluiten voor het begin van de play offs, waar overigens circa 3.000 toeschouwers aanwezig mogen zijn. Twee wedstrijden vlammen en we gaan Europa in! Alles voor de winst! Come on FC!!

 

Reacties:
Fan op afstand17-05-2021 om 20:22

Hoop dat ze eindelijk eens ballen tonen en Utrecht alle hoeken van het veld laten zien en dan thuis tegen Feyenoord met publiek als 12e man een (bescheiden) kroon op het seizoen zetten.

Herman Badkuip17-05-2021 om 20:26

Verwacht voor woensdagavond 19-5 een lastige halve finale tegen FC Utrecht. Beide teams spelen het liefst op de counter en vinden 't vervelend om het spel te maken. In de competitie hebben ze twee keer gelijk gespeeld met veel kansen over en weer. De wedstrijd tussen FC Groningen en FC Utrecht zal beslist worden op het middenveld. Heel belangrijk is ook, dat onze snelle en beweeglijke spitsen goed aangespeeld worden met fijne steekpasses, zoals Arjen Robben dat een paar keer deed op Alessio da Cruz in de wedstrijd tegen Emmen. Zou ook heel fijn zijn als Gabriël Gudmundsson weer mee zou kunnen spelen, hij was in beide wedstrijden tegen FC Utrecht heel belangrijk...Woensdagavond niet te veel op de eigen verdediging gaan leunen, lekker druk zetten op de trage verdedigers van FC Utrecht met gedoseerd aanvalsspel! Zou gaan spelen met de Emmen-variant als Gudmundsson niet meespeelt, Damiel Dankerlui en Mo el Hankouri op de flanken en sterk verdedigingsblok met te Wierik-Itakura en van Hintum. Azor Matusiwa en Achmed el Messaoudi op 't middenveld en Robben vanaf 't begin samen met Alessio da Cruz en Paulos Abraham in de voorhoede. 

appie happie17-05-2021 om 20:34

Makkelie  ik ben geen fan..

Ik voel bij hem vaak dat hij fluit hoe hij het wil en niet hoe het is.

Wat ik ook niet snap is dat hij bv Rotterdamse clubs fluit,terwijl hij daar werkt,en bijna woont.

Nou iig moeten we het zelf doen...ik heb er gewoon wel vertrouwen in..

 

En dan zaterdag thuis tegen Sparta  ook leuk,met 4000 man publiek.

Marco17-05-2021 om 21:34

Hopelijk dat de voetballers op het veld de winnaar bepalen en niet de KNVB VAR jury. Afgelopen seizoen weer teveel momenten gezien waarbij het in de  geest van het spel verloor van de pietlutten in Zeist. Kwalijk.

Voor Groningen belangrijk om in de kracht van je spits te gaan spelen. Diepte bij La Cruz en voorzetten bij Larsen. Trap achterin de ballen maar ver naar voren bij pressing van Utrecht, dat moet wel de les zijn van afgelopen seizoen.

Loop van het veld gelijk de bus in als we worden belazerd door de scheids. Gewoon naar huis, laat Zeist het maar uitzoeken met hun VAR.

Andries17-05-2021 om 23:01

Wij hoeven niet bang te zijn.

Normaal moet Utrecht winnen.

Maar voetbal is niet normaal.

De spelers zijn druk bezig met hun bijgeloof rituelen.

Even de horoscopen inkijken.

En je weet wat gaat komen.

Jantje huilt, Jantje lacht.

Buijs zegt we moeten er voor gaan staan.

Nu voetballen is op 2 benen staan en lopen.

Dit geldt niet voor de bal, die heeft geen benen en kan er niet voor gaan staan.

Een bal rolt alle kanten op.

Net als de wedstrijd alle kanten opgaat.

De bal heeft er zin in.

De scheidsrechter ook.

En de VAR, onze vriend, ook.

Emmen wilde de wedstrijd omkopen.

Dat moet Buijs met zijn spaarcenten niet doen.

Vriendelijk zijn tegen de scheidsrechter en hem verwelkomen met een bos bloemen en een fles goede wijn, dat mag.

Dat gebeurd ook in het zakenleven.

Dus waarom nu niet.

Stiekum een paar duizend euro's in scheidsrechter broekzak stoppen.

De scheidsrechter zegt geen nee.

Dan begint de wedstrijd.

Matusiwa krijgt rood.

Utrecht gaf 1000 euro meer.

Dus de FC met 10 man verder.

Zo zou het kunnen gaan in Zuid Amerika.

Maar wij zijn in Nederland.

Dus gebeurt zoiets hier niet.

Buijs wekt onsympathy op bij de scheids.

Gele kaart voor Buijs.

De scheidsrechter zegt jij pannenkoek krijgt van mij de gele kaart.

Buijs zegt ik ben een pannenkoek scheids.

OK, de gele kaart wordt ingetrokken.

Wordt het een pannenkoekwedstrijd?

De horoscoop grijpt in en stuurt de spelers aan.

Alles gaat nu volgens het horoscoopboekje.

De FC scoort.

Utrecht scoort.

Dat gaat even zo door.

Dan in de laatste minuut een strafschop voor de FC.

FC is FC Groningen en niet FC Utrecht.

Wie neemt de penalty?

Robben biedt zich aan.

Hier eindigt mijn verhaal.

Gaat de strafschop er in?

Woensdag weten wij het.

Even een lullig verhaaltje vooraf om in de stemming te komen.

Robben en ikzelf hebben op 19 en 22 mei gelukzalige astrologische transits,

Het kan niet mis gaan,

De astrologie heeft altijd gelijk en is altijd de winnaar.

Wie anders denkt moet zich in de astrologie verdiepen.

Dan weet hij het.

De astrologie heeft altijd gelijk en is de baas over het wel en wee van deze wereld. 

Je kunt ongelovig zijn en niets accepteren waar je in gelooft.

De astrologie laat je verbazen.

Herman Badkuip18-05-2021 om 10:15

Vind ook dat de technische staf van FC Groningen véél meer waardering verdient dan velen hen geven! Vergelijkbare teams als Heracles, Heerenveen, Twente staan veel lager geklasseerd in de eredivisie, dan het jonge, talenvolle team van Danny Buijs en Adrie Poldervaart. Zou heel fijn zijn als ons succesvolle coronaseizoen bekroond zou worden met Europees voetbal en anders is er geen man over boord en gaan we ons goed voorbereiden op het nieuwe seizoen '21-'22! Ben trots op de prestaties van ons huidige team en vertrouw altijd op onze spelers én technische staf! We gaan d'r vol in tegen de Utrechters en wellicht volgt daarna een finale in de Euroborg tegen Sparta! Forza FC Grunn! 

kees18-05-2021 om 11:12

"De beste stuurlui staan aan wal"...daar hoor ik natuurlijk ook bij.  Waar ik het meest moeite mee heb ik het niet benoemen naar de buitenwereld wat er schort... zo worden personen wel eens in de luwte gehouden van de mening van de supporters...en in het voetbal spelen altijd controversen en opportuniteitszaken, of wordt een drogreden aangevoerd waarmee bepaalde mensen mee wegkomen... En altijd speelt het belang van het geld mee in het profvoetbal.  Ook dat is een gegeven.  Buys heeft van begin seizoen aan benadrukt dat "het gaat om de stand ranglijst in mei, dwz eind van het seizoen". Dat uitgangspunt van hem betekent niet dat het getoonde spel helemaal er niet toe zou doen.  De TS is nu verzekerd van minstens weer een of meer nieuw seizoen(en) bij FC Groningen, dat is ook te begrijpen van de club uit, en vanuit de visie van " het presteren naar vermogen" is ze ruimschoots geslaagd in de missie afgelopen seizoen; maar ja mag ook stellen dat Buys ( door Jans destijds binnengehaald ) de eerste twee jaren bij Groningen ook meermalen door de club bekritiseerd is geweest om zijn spelopvatting en tactische aanpak van de selectie  door de directie, maar ook door supporters.  Genoeg hierover... vooruitkijken nu en hopen op twee spannende wedstrijden! P.O....en spelen om te winnen !

Bikkel 18-05-2021 om 16:12

Erop knallen!! Alles of niets.... winnen mooi, verliezen helaas .alsnog een prima seizoen dan en eerlijk gezegd op die voorrondes zit ik niet te wachten.... hele voorbereiding en seizoen gaan er door naar de kloten... 

Andries18-05-2021 om 19:20

1 Robben is nog geen lente.

Arjen vertelt de supporters wij gaan morgen naar de Grote Markt.

Hij heeft in de glazen bol gekeken en weet het zeker.

Nu Robben zegt dit om de supporters een veer in hun ...... te steken.

De bal zegt: Robben hou je mond.

Ik bepaal wie wint en niet jij.

Bij Utrecht spelen ex FC spelers die de FC de das om willen doen.

Net als Emmen.

Zij zijn extra gemotiveerd.

Buijs zegt Robben gaat er vol in en wordt pas gewisseld bij een 5-0 voorsprong voor de FC en negen man Utrecht.

Hij bedoeld Robben speelt tot hij er bij neervalt.

En mag er af als hij niet meer op zijn eigen benen kan staan.

Kijk dat is oorlogs taal.

Er bij neervallen als door een kogel geraakt.

Strompelend van het voetbalveld na afloop.

De FC heeft alles gegeven.

De fans kunnen trots zijn.

10 rode kaarten en 12 nul verlies.

Zij gaven alles.

En daar moeten wij het mee doen.

 

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!