Terug

Deel deze pagina:

Terugkijken op de laatste transferdag

Door Redactie 11 reacties

FC Groningen organiseerde afgelopen woensdagavond wederom een live online Q&A ‘De deadline voorbij’. Samen met algemeen directeur Wouter Gudde en technisch directeur Mark-Jan Fledderus werd tijdens een live-uitzending op Facebook en YouTube teruggeblikt op de transferwindow van deze zomer. 

Reacties:
Pietjepal02-09-2021 om 22:53

Gaziantep uit Turkije zou het eens zijn met Messaoudi over een overgang. Bron: Turks Twitteraccount. Iemand hier die Turkse sites afstruint? Hij kan toch voor onze FC van waarde zijn? Zo zwaar bezet is ons middenveld toch niet?

Fan op afstand02-09-2021 om 23:03

Volgens mij heeft Fledderus bij zijn inkopen rekenschap gehouden met zijn eventuele vertrek. Een type Matusiwa staat nog wel op het lijstje.

Marco02-09-2021 om 23:41

Het geld is geinvesteerd in meerdere jonge talenten. Hierdoor zijn de financiele risico's verspreid. Van de jonge talenten zullen een paar gaan tegenvallen en een enkele gaat het maken. 

We missen nu wel een breekijzer op het middenveld, waardoor we waarschijnlijk meer tegen doelpunten zullen krijgen. Hopelijk zorgen de nieuwe spelers voor meer doelpunten en assists.

 

Herman Badkuip03-09-2021 om 10:21

Denk dat Wessel Dammers onze nieuwe breekijzer op het middenveld gaat worden....Met naast hem op het middenveld twee aanvallend ingestelde spelers...Delaho Irandust en Laros Duarte/Daniël van Kaam. Zeker als Achmed el Messaoudi naar een Turkse club gaat. Dammers wordt onze nieuwe Samir Memisevic in dit seizoen...

Rob197003-09-2021 om 12:30

Als Dammers in het centrum komt te spelen, als breker en controleur, dan pleit ik wel voor echte backs, die verdedigen als eigenschap hebben. De situatie aan de rechterkant met Hankouri kan mij niet bekoren in het oude systeem, maar in het nieuwe systeem met meer creatieviteit van Irandust en Duarte, met daarbij Suslov, is er ook geen ruimte voor een back die telkens onderweg is. Hankouri heeft daarvoor net iets te weinig kwaliteit en kracht, om dit uit te voeren. Hij heeft een geweldig loopvermogen en is taakbewust, maar soms komt er iets meer bij kijken. 

Met meer spelers die aanvallend zijn ingesteld, is een aanvallende back die de gehele kant bestrijkt niet altijd noodzakelijk. Gudmundson had een goede voorzet in de benen en snelheid, Hankouri daarentegen komt vanuit de actie, en heeft dan vaak de kracht niet om de zuiver voorzet of pass te geven. Dankerlui heeft niet altijd overtuigt als back, maar Te Wierik ook niet, en Hankouri is dat ook niet. Kortom een zwakke plek in het elftal. De erfenis van Zeefuik en Hateboer is niet makkelijk. Dan zorgen voor een doelpunt meer dan de tegenstander, en dat moet er nu toch wel inzitten.

 

 

TomOkker04-09-2021 om 08:10

Helemaal met je eens Herman. Dammers was ook de speler die ik eerder benoemde als de opvolger van Matusiwa die we reeds in huis hebben. Maar een Kasanwirjo zou op deze positie ook niet misstaan.

val03-09-2021 om 14:36

In 2 jaar tijd met een investering van 1 miljoen een (netto) rendement halen van ongeveer 450%. Weinig beleggers lukt dit. FCG heeft met 2 spelers laten zien dat dit mogelijk is. Zij heeft hiermee goede zaken gedaan. Er is dit jaar tot nu toe, afgezien van bonussen, voor ruim 4 miljoen ingekocht en voor 9 miljoen verkocht. Er vielen een paar dingen op in deze transferperiode.

-na het onnodige, verbale moddergooien tussen van Stee en Fledderus is van Stee toch als winnaar aan te merken. Hij vroeg de hoofdprijs voor Duarte en heeft het gekregen. Hoewel Fledderus steeds aangaf alleen zijn (lagere) prijs te willen betalen en anders door te schakelen is hij uiteindelijk, ook doordat hij kennelijk geen plan B of C meer had, overstag gegaan.

-het komt over dat FCG toch nog is verrast door het vertrek van Matusiwa. Aanvullend een echte "bal afpakker" was logisch geweest gelet op de samenstelling van de selectie. Een middenveld met alleen "mooie" voetballers is leuk om te zien maar wie zorgt er straks voor dat zij in de omschakeling niet wordt verrast. Te meer omdat wij 2 centrale verdedigers hebben die weinig wendbaar zijn.

-met veel bravoure is Irandust aangekondigd. De vraag is waarom Malmö voor Pëna heeft gekozen en niet voor (ook nog goedkopere) Irandust. Wat ziet René Bakhuis wat de Zweedse topclub niet ziet? Wij kunnen het binnenkort zelf beoordelen. 

-het opportunisme in het betaalde voetbal is nog altijd heel erg zichtbaar. Er zijn diverse clubs met weinig visie en beleid en zoeken op de laatste dag nog spelers om uiteindelijk uit te komen op de nog beschikbare/haalbare. Zoals Feijenoord dat Dessers aantrekt. Heerenveen heeft 10 spitsen in beeld gehad om niet te slagen er een aan te trekken. Toch verstandig dat zij geen paniekaankoop heeft gedaan. De al eerder genoemde van Stee heeft het wel heel erg bont gemaakt door op het laatst nog topclubs te bellen voor beschikbare spelers. Dan uitkomen bij een Griekse speler om vervolgens de supporters wijs te maken deze speler al langere tijd te hebben gevolgd.

-bij FCG is er wel sprake van visie/beleid door ook voor de onder 21-selectie spelers te werven die nog ontbreken en ook als vervanging van jeugdspelers die (tijdelijk) elders meer ervaring kunnen opdoen.

-het aantal Zweedse spelers bij FCG groeit gestaag. Je mag toch hopen dat de scouting voldoende oog heeft/houdt voor andere landen waar ongetwijfeld ook interessante spelers rondlopen.

kees04-09-2021 om 10:49

@ Val,

Ik verwacht een moeilijk eerste helft van dit  seizoen voor clubs als SCHeerenveen, Sparta, FC Twente, want veel tijd hebben die clubs niet om "ingespeeld te raken"  Dat laatste geldt ook bij FC Groningen trouwens..

En dan Van Stee.. samen met Henk Fräser heeft hij 2 jaar lang de pers bespeeld over Harroui en het wat zielige verhaaltje ( "wij krijgen het succes van de club keihard terug") was alleen voor de eigen achterban om er zoveel mogelijk geld te vangen...dat boeit mij niet zoveel..  

 

kees03-09-2021 om 14:42

Rhússs-tigg !

De twee ingelaste oefenwedstrijden zijn een teken dat de TS zich goed bewust is van de problemen die er met het nieuwe systeem en met de nieuwe spelers tevoorschijn komen... Je krijgt nu eenmaal niet een helemaal ingespeeld team cadeau na zoveel mutaties.

Grootste probleem zit m naar mijn idee niet in de beperkingen van individuele spelers, maar meer in de taken in de zône, en de balans tussen verdedigen en aanvallen/counteren.  Tot nu toe was er een geweweldige werklust om vooruit te verdedigen en achteruit de linie dicht te houden.  Nu steekt de tegenstander nog gemakkelijk over en juist dan dicht bij het Groninger doelgebied vallen er gaten... corners, opkomende backs en snelle aanvallers gaan de verdedediging en Leeuwenburgh  90+ minuten lang beproeven... en dan vallen er altijd wel weer hectische momenten voor  het doel...

Ik benijd Buys niet:  maar het zal minstens 5 of wel meer wedstrijden duren voordat de kracht van dit nieuwe team aan de oppervlakte komt... Geduld is dan een schone zaak...altijd eigenlijk.

appie happie03-09-2021 om 16:38

Hsv  en welke wedstrijd nog meer Kees? Ik ben nog niet terug en mis wel een wat nu!

DanMan197103-09-2021 om 18:33

@appie happie: Cambuur. 0-3 verloren.

appie happie03-09-2021 om 20:45

Ja dat wist ik maar was jong fc..tegen full Cambuur

Dat telt niet echt..

Ik verwacht eigenlijk nog wel een echte wedstrijd waarin Irandust mn speelt..

Herman Badkuip03-09-2021 om 16:10

Héérlijk toch, al dat gespeculeer over de opstelling van FC Groningen voor de Derby van het Noorden tegen Heerenveen op ZO. 12/9 om half 3. Ben benieuwd of Danny Buijs vast blijft houden aan het 3-4-3 systeem met echte wingbacks op de flanken met al die nieuwe spelers erbij. Persoonlijk verwacht ik de eerste wedstrijden een 4-3-3 systeem met Damil Dankerlui en Björn Meijer op de flanken en Mike Te Wierik met Neraysho Kasanwirjo in het centrum. Een driemans middenveld met controleur Wessel Dammers als de punt naar achteren en de aanvallend ingestelde, creatieve middenvelders Delaho Irandust en Laros Duarte [of Daniël van Kaam] meer naar voren. In de voorhoede op de rechterflank Tomas Suslov [of Mo el Hankouri], in de spits Jörgen Strand Larsen en op linksvoor Cyril Ngonge [of Paulos Abraham als hij voldoende speelminuten in de benen heeft]. Wat een weelde voor Buijs, dat er sterke spelers [Michael de Leeuw, Romano Postema, Achmed el Messaoudi ?, Sebastian Tounekti, Marin Sverko, Bart van Hintum, Patrick Joosten] naast hem zitten op de bank...

Metworst03-09-2021 om 18:05

Deze 4-3-3 opstelling had ik ook in mijn hoofd, en dan zou je kasanwirjo en Dammers ook om kunnen ruilen. En onze nieuwe back(nana) zou op de plaats van Meijer nog kunnen. Maar ik denk dat Buijs aan zijn systeem met wingbacks vast houdt. 

TOPGrUNN03-09-2021 om 16:29

Tof...Bjorn Meijer tekend voor 2jaar met optie voor nog een jaar bij de FC. In mijn ogen een groot talent en een echte Groninger!

Andries03-09-2021 om 18:47

Sergio Pena en Malmö.

Waarom niet Irandust.

Nu Fleddi had daarvoor al een overeenkomst met Irandust.

Zo lijkt het mij.

Ik zie liever Irandust dan Pena.

Irandust is meer een artiest die uit kan groeien tot een grote belangrijke speler.

Zijn vroegere teammaat Lingren heeft Fleddi verteld dat Irandust een sensatie gaat worden.

Dat woord sensatie is niet voor iedere speler van toepassing.

Bjorn Meier is een talent voor de toekomst, al kan hij nu ook al zijn mannetje spelen.

De rechtsback positie is een zwak punt.

Hankouri en Dankerlui zijn niet aan te bevelen voor deze positie.

Vaste backs en vaste vleugelaanvallers, als vroeger. 

De backs gaan niet naar voren en blijven in hun hok.

Concentratie op het verdedigen.

Toen Matusiwa wegens een blessure niet speelde dachten wij oei!

Oei bleek niet nodig.

Matusiwa werd niet gemist.

Maak van Dammers maar een balafpakker en zorg er voor dat Dammers niet te dicht bij het eigen doel komt.

Dammers maakt elke wedstrijd wel een foutje.

Hankouri schiet in eigen doel.

Hankouri ook zover mogelijk weg bij eigen doel.

De voorhoede moet de FC glans geven.

Met echte buitenspelers, aanvallende middenvelders en een of 2 spitsen.

Snelle technisch vaardige spelers.

De achterhoede moet alleen maar verdedigen en verder niets ondernemen.

Keeper Leeuwenburgh is nog niet echt op de proef gesteld.

PSV gaf hem 5 doelpunten om zijn oren.

Dat belooft niet veel.

Om over oren te spreken: een keeper met grote vlaporen is in het voordeel. 

Een olifant in het doel is aan te bevelen.

Pakt alle ballen met zijn slurf en oren.

Het was een stap vooruit met het binnenhalen van zoveel relatief gezien goede voetballers.

Nu moet de FC nog stappen gaan maken op weg naar Europees voetbal.

Het is nog nooit vertoond dat een nieuwe speler gelijk op de troon mag zitten.

Het was een Toto tv spotje act.

Humor moet er zijn.

En nu verder.

 

Herman Badkuip03-09-2021 om 20:07

Weet nog wel een hele, goede spits voor FC Groningen.....hij [Thijs Dallinga] speelt bij Excelsior Rotterdam....heeft vanavond al een hattrick gescoord! Moeten we in de wintertransferperiode maar weer ophalen.....

DanMan197103-09-2021 om 20:24

4 goals inmiddels!

Herman Badkuip03-09-2021 om 20:33

Hebben wij een terugkoopoptie voor Dallinga?

TomOkker04-09-2021 om 08:18

Ik hoop het niet.

kees04-09-2021 om 10:21

Thijs Dallinga is een paar keer in de basis/als wissel opgesteld begin 2021.  Een speler waar FC Gronngen onder de indruk was van zijn fysiekie èn voetbaltechnische vermogens.  Net zo snel als hij aanstormde toen hij van Emmen kwam met die andere 18/19 jarigen van O 23 ( o.a. Post, Y van Kaam, Slor ) werd hij ingehaald door het aantrekken van Abraham, het aantrekken van de Leeuw, het huren met koopoptie van buitenspeler Tounekti, de goed spelende  Ngonge, en nu, recent bij het sluiten van de zomer- window door die aanvallende middenvelders en jonge spits.  El Messaudi*) staat dit jaar nog op punt van vertrekken, Suslov is zeker candidaat no. 1 om zomer 2022 voor veel geld te vertrekken Ik ben daarnaast wel benieuwd waartoe de verdedigende linie FCG in staat is met de vele personele wisselmogelijkheden die Buys nu achterin heeft... 

*) inmiddels ( zaterdag 4-09 ) wordt vanuit zijn vrogere club KV Mechelen zijn vertrek uit Groningen gemeld: voor 400.000 naar het Turkse Gaziantep

Niemand kan voorspellen hoe (goed) deze nieuwe voorhoede gaat renderen...daar lag het allergrootste probleem: nl. te weinig rendement ! , al jaren, bij FC Groningen.  Dat er nu gebroken wordt met bestaande wissels in de selectie, want alleen eenzelfde type speler terughalen  als vervanger voor één positie  is misschien geforceerd met grotere kans op mislukken; mogelijk krijgt trainer Buys er in de loop van het seizoen nog buikpijn van...

Laten we ons daarom concentreren waar de "uitdagingen" ( en problemen die daarbij horen ) liggen, en daarom niet teveel achterom kijken!   

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!