Terug

Deel deze pagina:

Voorbeschouwing FC Groningen - sc Heerenveen

Door Sven Heikens 13 reacties

Na een interlandperiode vol Deadline Day transfers staat speelronde 4 van de Eredivisie voor de deur. De Groninger FC wacht een confrontatie met sc Heerenveen; ofwel de Derby van het Noorden staat op het programma! En zoals Groningen op haar eigen website omschrijft: Dat is toch één van de meest beladen wedstrijden van het seizoen. Voor Groningen tevens een goede krachtmeting waar de hernieuwde ploeg staat tegen een min of meer even kwalitatief team.

FC Groningen

Na de succesvolle Eredivisiestart, waarin in lastige wedstrijden vier punten werden behaald, moet Danny Buijs toch weer een beetje opnieuw beginnen. Op Deadline Day werden met Matusiwa en Gudmundsson missschien wel de twee sterkste spelers van het elftal verkocht en beide spelers waren tevens belangrijke wapens in het spel wat FC Groningen wil spelen. Daarbij werd ook Ahmed El Messaoudi afgelopen week nog verkocht, één van de weinige spelers met afgelopen seizoen een grote doelpuntenproductie. Met Kalley, Duarte en Irandust heeft Groningen de vervangers ook snel binnenhuis weten te halen, maar zo goed als met name Matusiwa en Gudmundsson zullen de vervangers nog niet zijn. En dat is niet erg, want Groningen is immers een opleidingsclub voor talenten wat geldt als springplank richting de grote competities

Op basis van de training van vandaag (vrijdag) en de uitlatingen van Buijs richting de pers (RTV Noord/clubkanaal) is vrijwel iedereen wedstrijdfit. Waarbij een enkeling nog geen 90 minuten zal kunnen spelen, bijvoorbeeld Abraham die terugkomt uit een blessure. Bjorn Meijer gaat zondag zijn basisdebuut maken in Groningen 1. De 18-jarige linkervleugelverdediger die afgelopen week zijn contract verlengde mag het van Buijs zondag vanaf het begin laten zien.

De vermoedelijke opstelling: Leeuwenburgh; Te Wierik, Dammers, Kasanwirjo; El Hankouri, Duarte, Suslov, Meijer; N'Gonge; Strand Larsen, Joosten.

Mo El Hankouri is benoemd tot nieuwe eerste aanvoerder van FC Groningen na het vertrek van Azor Matusiwa. Volgens Danny Buijs staat Mo El Hankouri symbool voor groei en ontwikkeling bij FC Groningen. Daarnaast belichaamt hij onze werkwijze bij de club, aldus Buijs. Als tweede resp. derde aanvoerder zijn benoemd Michael de Leeuw en Bart van Hintum. Enigszins vreemd dat Mike Te Wierik niet genoemd wordt, de verdediger was voor zijn vertrek onbetwist aanvoerder van het team, maar komt nu niet op het lijstje voor. 

sc Heerenveen

sc Heerenveen is ook goed begonnen aan het nieuwe seizoen met zes punten uit twee wedstrijden. Tegen Go Ahead en RKC wist Heerenveen te winnen, van AZ werd verloren. Ten opzichte van vorig seizoen is er bij Heerenveen op het veld weinig veranderd. Veel draait bij Heerenveen nog om Joey Veerman die de snelle aanvallers van Heerenveen diep moet sturen in de ruimte achter de defensie van de tegenstander.  Achterin heeft Heerenveen wel te maken met wat personele problemen. Sterkhouder Bochniewicz is langdurig gebleseerd en ook linksback Kaib moet de wedstrijd van zondag vermoedelijk missen door een blessure. 

Vermoedelijke opstelling Heerenveen: Mulder; Van Ewijk, Van Beek, Dresevic, Woudenberg; Kongolo, Halilovic, J Veerman; Stefanovic, H Veerman, Musaba.

Historie

Historisch gezien zijn beide ploegen erg aan elkaar gewaagd. Van de 32 edities won FC Groningen er 12. Heerenveen ging er 10 keer met de winst vandoor en 10 keer werd het een gelijkspel.

(FCG Stats)

In de voorbereiding van dit seizoen speelden beide ploegen ook al tegen elkaar. Deze pot wist Groningen te winnen. In 120 minuten voetbal werd het 2-1 voor Groningen door goals van Dammers, Strand Larsen en Bochniewicz (nu geblesseerd).

Samen voor een 'uitverkocht' stadion op naar de drie punten in de Derby van het Noorden! Come on FC!!

Reacties:
appie happie10-09-2021 om 20:25

Ik ben benieuwd naar het  nieuwe kunnen van de selectie..hopelijk kunnen we potten breken tegen Heerenveen!! Verliezen is geen optie.

Normaal met Matusiwa en Gudmondsson zou ik zeggen,winnen..nu denk ik,ik weet het nog niet..heb wel goede hoop!!

Ik denk dat we aanvalllend niet minder zijn geworden.

Verdedeging op t middenveld zie ik nog al het probleem!! Duarte moet nog wennen denk ik..

kees11-09-2021 om 10:51

Het is wel duidelijk dat de strijd om balbezit en de snelle uitbraak het tactische beeld gaan vormen: ook bij Heerenveen gaan er zeker gaten vallen, daarmee is het te verklaren dat Duarte meteen al (zij het teruggetrokken) speelt en dat Te Wierik niet de opbouw gaat doen...en voorin heeft Groningen naar mijn idee nog tijd nodig: Suslov, Dammers en Ngonge moeten de motor zijn bij de omschakeling

ik denk:  1-1 

Herman Badkuip10-09-2021 om 20:47

Ben net zo benieuwd als iedereen, hoop dat FC Groningen ons net zo gaat verrassen als het spel van het Nederlands elftal tegen Turkije! Natuurlijk gaan we óók met een 4-3-3 systeem spelen, met de nadruk op de aanval, heerlijk alle toeschouwers vermaken met enerverend én aantrekkelijk voetbal en er voor zorgen dat het thuispubliek er als één man achter gaat staan! In het doel is Peter Leeuwenburgh een zekerheidje, straalt veel rust én zelfvertrouwen uit. De achterste 4 bestaat uit aanvoerder Mo el Hankouri, Mike te Wierik, Nana Kasanwirjo en Björn Meijer. Middenveld bestaat uit Tomas Suslov, Wessel Dammers, de meest verdedigende middenvelder en Laros Duarte of Daniël van Kaam. En de voorhoede met spits Jörgen Strand Larsen en op de flanken Cyril N'gonge en Patrick Joosten. Ook de reservebank is zondagmiddag sterk bezet met onze nieuwste aanwinsten Delaho Irandust, Sebastian Tounekti en Jayja Kalley, die misschien de eerste minuten gaan maken én natuurlijk Michael de Leeuw, Romano Postema en Paulos Abraham. Verwacht een spectaculaire derby van het Noorden, die uiteindelijk eindigt in een 3-1 overwinning voor FCG!

campesino10-09-2021 om 21:15

Ik heb zo langzamerhand wel door dat jij de FC graag 4-3-3 ziet spelen, maar de vermoedelijke opstelling is toch echt een 3-4-3 ( of 5-2-3) maakt verder niet uit maar toch.

Denk dat er net als tegen PSV teveel aanvallende spelers staan. Dat is niet erg als je zelf makkelijk scoort en niet veel weggeeft, maar dat makkelijk scoren zie ik nog niet zo zitten. De opstelling is eigenlijk niet des buijs. Blijf het jammer vinden van el messaoudi. Ben net als appie erg benieuwd naar het kunnen, maar ben Bang dat ze tijd nodig hebben.  

Nachtwacht10-09-2021 om 21:09

Ik heb er zin in... Zal voor Joosten er op of er onder worden met de nieuwe aanwinsten op de bank

Alberto110-09-2021 om 22:01

Ik zou zowel de Leeuw als Postema in de ploeg willen, ipv Joosten en evt Duarte. Het zou toch wel heel raar zijn om een Duarte op te stellen. Dan nog veel liever Daniël van Kaam en dan Postema helaas op de bank

Andries10-09-2021 om 22:06

Met de nieuwe aankopen vallen spelers uit de boot.

Hankouri is ook uit de boot gevallen.

Buijs heeft hem uit het water gehaald.

Nu speelt Hankouri opkomend rechts  back.

Hankouri is geen verdediger, wel een plaaggeest.

Buijs door het dolle heen, verward, benoemd Hankouri tot leider

Wat heeft Buijs met Hankouri?

De FC heeft een normale rechtback nodig.

Nu hebben zij een surplus aan links backs.

Het is hier geen Engeland waar links gevoetbald wordt.

Het zou wat zijn allemaal linkspoten in het elftal.

Ik snap ook niet dat er zoveel links voetige spelers zijn.

Is Buijs ook een linkse rakker?

een linkse rakker met 2 rechter voeten.

Een rechtse rakker met 2 linker voeten.

Waar gaat dit naar toe.

Hankouri moet tijdens wedstrijden de boodschappen van Buijs op het voetbalveld verspreiden.

Postbode Hankouri.

Dat is het.

Hankouri is de mond van Buijs in het veld.

Communicatie!

De boodschappen overbrengen.

Boodschappen jongen.

Het eerste wat Hankouri de boys moet vertellen is drukzetten.

Zondag weten wij hoe het allemaal in mekaar steekt.

T

Marco10-09-2021 om 22:29

Vreemde opstelling. Zie liever dat Dammers persoonlijke mandekker is van joey veerman. Dan leg je de creativiteit en pass naar voren eruit. Te wierik kan beter als mandekker tegen henk veerman. Beetje meer agressie is beter. De Leeuw kan ook beter voorin dan Joosten. Spel van Hveen is in de omschakeling henk veerman in de ruimte aanspelen. Dat moet je dus voorkomen.  

Dat el Hankouri meespeelt en aanvoerder is, geef het kwaliteitsverlies aan. Speler is geen verdediger. Aanvallend moet hij snel werken aan zijn voorzetten, 5x een poging tegen PSV, 5x slecht . 

Ngonge is een aangename verrassing. Hopelijk maakt hij het verschil. 

 

TomOkker12-09-2021 om 06:47

Niks vreemds aan toch, enige spannendste wijziging volgens velen is Duarte ipv Matusiwa. Niets om je zorgen over te maken. Alleen bij een counter zul je af en toe nog weleens terugdenken aan Matusiwa maar aanvallend gezien ga je hem niet missen. In sommige wedstrijden mis ik soms ook nog weleens een Jos Roosien of een Harris Huizingh maar dat terzijde.

Alberto112-09-2021 om 10:40

Elke trainer en dus ook Buijs heeft zo z'n favorieten. El Hankouri kan weinig fout doen bij hem terwijl ik liever anderen op zijn plek zou zien. ( zeker als back). En dat Joosten maar blijft opgesteld worden vind ik ook vreemd. Postema en de Leeuw brengen veel meer gevaar en duelkracht. Als hij de Leeuw eruit haalt hebben we dus geen kopkracht voorin want Strand Larsen kan niet koppen. 

Alf11-09-2021 om 01:55

Heerenveen lijkt me toch de beste papieren te hebben voor deze wedstrijd. Ze hebben immers een ingespeeld elftal. Dat ze cenrtraal achterin een belangrijke speler moeten missen kan net dat voordeeltje voor de FC zijn dat er toch weer een gelijkspel uitrolt.

Met de verwachte spelers die genoemd worden, lijkt het een 3-4-3 te worden in aanvallend opzicht. Of Buijs moet wat gaan schuiven met spelers. De Leeuw had ik trouwens wel verwacht in de basisopstelling samen met FSL.

brummie11-09-2021 om 08:56

Kijk uit naar morgen, derby s zijn altijd leuk om naar uit te kijken. Fledderus gaf aan dat we defensief er wat minder op geworden zijn en in aanvallend voetballend opzicht juist er op vooruit gegaan. Het is afwachten hoe snel de puzzel gelegd kan worden. Kan snel gaan, maar ook wat langer. Wat ook niet onlogisch zou zijn. 

Buijs varieert tijdens wedstrijden met systemen. De nieuwkomers zullen daaraan moeten wennen. Hoop in iedergeval op een leuke pot! 

kees11-09-2021 om 10:56

kan vriezen - kan dooien ?? denk niet dat Buys er zo over denkt

Metworst11-09-2021 om 09:28

Ik heb er zin in. Vooral de invulling van verdedigende middenvelder met het vertrekken van matusiwa lijkt de puzzel te worden. Maar een Dammers en Kasanwirjo zullen daar een belangrijke rol in te moeten spelen. Duarte heeft meer de punt naar voren gericht, en moet meer voetbal op het middenveld te gaan brengen. Ook ik ben vol verwachting over Irandust op het middenveld, maar start deze wedstrijd nog niet. Ik denk dat de laatste wel eens een gouden koppel kan gaan worden met Abraham. Suslov is grote stappen aan het maken, genieten daarvan. Strand Larsen zal zich in de basiself willen spelen en is na een goede interlandbreak wel in vorm aan het raken. Wat een weelde dat je daarachter met de Leeuw, Postema en Abraham nog doelgerichte opties achter de hand hebt. Zeker om met 2 spitsen te spelen. Joosten zal zijn laatse kans hebben om zich te bewijzen, er komen veel opties aan voor Buijs, ik heb zo een idee juist dat hij gaat scoren morgen. Ik verwacht dat ngonge en Strand juist veel dekking krijgen en  Joosten daardoor ruimte gaat krijgen. 

Johan11-09-2021 om 10:26

Wordt gewoon een erg moeilijke wedstrijd. Heerenveen zal favoriet zijn want die hebben hun basis compleet weten te houden. Joey Veerman zullen we moeten lamleggen willen we een kansje maken maar daar hoef je geen Einstein voor te zijn. Kortom gelijkspel maximaal in mijn ogen maar hoop natuurlijk op meer

A Matter of Honor11-09-2021 om 14:23

De wens is de vader van de gedachte. Natuurlijk wens je, als supporter van FC-GRONINGEN,  dat jouw club gaat winnen. Logische gedachte. Daarom voorspel ik een overwinning met twee doelpunten verschil, en in wat voor formatie of opstelling zal het mij een rotzorg zijn, als we maar drie punten bij kunnen schrijven. Punt uit.!        

Fan op afstand11-09-2021 om 19:36

Laat duidelijk zijn dat Buijs de jongens de hele week heeft zien trainen dus weet hoe een ieder ervoor staat. Daarnaast heeft hij ook een strategie in zijn hoofd en daar zoekt hij de juiste mensen voor bijelkaar om dat zo goed mogelijk uit te voeren. Het zal de eerste wedstrijden wat zoeken zijn en de Friezen zijn altijd een vervelende tegenstander voor ons. Dus met een puntendeling ben ik tevreden. Wel graag in een spectaculaire wedstrijd.

Andries11-09-2021 om 23:57

Het kan Friezen, het kan dooien.

Het is nu nog zomer op de valreep.

Zonnig weer verwacht.

20 graden.

Lekker voetbal weer.

Heerenveen onze aartsvijand in de hol van de Leeuw.

De Leeuw zit op de bank.

Hij heeft nog niet gebruld en gescoort.

Leeuwenborg, Leeuwenburgh.

Heimwee naar Padt.

Van Padt wist je wat je had.

Leeuwenburgh moet nog laten zien wat hij waard is.

5-1 verlies tegen PSV.

Dat is geen visitekaartje.

Nu maar hopen dat hij zijn visite kaartje afgeeft.

Hankouri altijd zijn slechtste beentje voorgezet is nu ook aanvoerder.

En dat met zijn slechtste been.

Hij heeft ook een goed been.

Maar dat is Buijs nog niet opgevallen.

Strand Larsen, wat gaat hij doen?

Dat is een open vraag.

Abraham is weer fit en kan invallen.

De voorhoede kan wat worden.

Allemaal technisch vaardige spelers en zeer beweegelijk.

Ik hoop dat Joosten eindelijk zijn draai vindt.

Het zit in zijn hoofd.

Buijs heeft zijn hoofd opgevuld met tactische concepten.

Die moeten de prullemand in.

Suslow, ja.

Die moet zijn vizier wat scherper stellen.

Hankouri kan een bal van afstand geschoten stil leggen.

Het is een artiest.

Hij dribbelt en dribbelt.

De tegenstander wordt daarvan tureluurs.

Dan gaat Hankouri na tig schaar bewegingen ala Piet Keizer zijn tegenstander voorbij en geeft vanaf de achterlijn de bal voor.

Zo zou het moeten.

Hankouri is een harde werker, dat kan niet van de rest gezegd worden, althans Buijs.

Buijs houdt van harde werkers, dat is hij zelf ook.

Harde werkers zijn vaak mensen die het van hard werken moeten hebben en niet van talent.

Dat is Buijs als trainer ook een harde werker, zonder talent en inzicht.

Druk zetten, dat is hard werken.

As. zondag weten wij hoe de FC er voor staat.

Cambuur is goed bezig.

AZ verliest thuis met 0-3 van PSV.

Utrecht verliest uit in Twente met 1-0.

Het kan alle kanten op.

Hamilton had zij dag niet.

Morgen: wk wielrennen, F1 Monza, FC Groningen vs. Heerenveen.

Allemaal om ongeveer dezelfde tijd.

Ja,ja.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!