Terug

Deel deze pagina:

FC Groningen presenteert ondanks 'corona seizoen' zwarte cijfers

Door Redactie 19 reacties

Eerder vandaag heeft FC Groningen de jaarcijfers over het seizoen 2020/21 via de clubkanalen naar buiten gebracht. Het nettoresultaat bedraagt 1 miljoen euro positief waarmee het eigen vermogen is gegroeid van 0,6 miljoen naar 1,6 miljoen euro. De clubleiding benadrukt dat dit mede komt dankzij de massale steun van supporters en sponsoren. Zij hebben afgezien van een tegemoetkoming door corona maatregelen gemiste wedstrijden. 

De berekende schade als gevolg van de coronacrisis (spelen zonder publiek, het missen van een bijna horeca-jaaromzet, extra kosten op naleving corona maatregelen) is geraamd op 9,2 miljoen euro waarbij FC Groningen op een daadwerkelijk verlies zou gaan afkoersen van 3,75 miljoen euro. 

Het verlies werd opgevangen (bron-VI) dankzij: 

-Overheidssteun (4,2 miljoen)

-Supporters en sponsoren die hebben afgezien van teruggave (2,8 miljoen)

-Uitstel betaling huur Euroborg (1,5 miljoen)  

-Inkrimping organisatie

-Inleveren salaris directie, staf en spelers

Daarbij is er 1,1 miljoen winst gemaakt door de transfers van Zeefuik en Hrustic en er is een doorverkooppercentage ontvangen voor Idrissi. Voor het huidige seizoen is er een tekort begroot van 2 miljoen euro. FC Groningen verwacht desondanks ook voor dit seizoen zwarte cijfers te gaan schrijven dankzij de transfers van Matusiwa en Gudmundsson.

 

Reacties:
Marco10-11-2021 om 19:46

Jammer dat Zeefuik niet naar Engeland ging, dan had Groningen een paar miljoen meer ontvangen. 

A Matter of Honor10-11-2021 om 19:53

De club had ook de intensie om Zeefuik naaar Engeland te transfereren, maar Dayovisio wilde persé naar Hertha BSC, dus daarom werd het Duitsland. Maar inderdaad als hij naar Albion was gegaan had hij wel wat meer opgebracht. Hieruit kan je zien dat een club het niet altijd voor het zeggen heeft.

Herman Badkuip10-11-2021 om 19:56

Fijn dat FC Groningen er financiëel gezien goed voor staat, dankzij de trouwe supportersaanhang, de vele sponsors én mooie transfers van goede spelers! Laten we hopen, dat wij er binnenkort óók sportief weer goed voor staan, want FCG hoort niet ergens onderaan de ranglijst te bungelen.....Na de winterstop komen wij vast en zeker met de steun van iedereen [ directie-technische staf-trainersstaf-sponsors én supporters] weer snel in het linkerrijtje van de eredivisie, waar wij altijd thuis horen! 

kees10-11-2021 om 23:09

Ik waardeer jouw onvoorwaardelijke vertrouwen in de FC en de hoofdrolspelers;  laat ik dan erbij zeggen dat ook ik vurig hoop dat het tij snel ten goede keert vwb. de prestaties van het elftal !

Geruststellend , dat die begroting van 20 miljoen (! )ook voor komende seizoen stand houdt, en dat er zeker in de winterwindow een "missing link" wordt gerepareerd...daar is kennelijk financiële ruimte voor. 

b_bosman11-11-2021 om 11:42

Misschien is Ronald Koeman als trainer wel de missing link. Als ik MJF zou ik eens een belletje doen.....

kees11-11-2021 om 12:48

zou een pracht oplossing zijn, maar betwijfel of Ronald Koeman er uit oude clubliefde wil instappen, nu hij net uit Barcelona weg is;  Toen hij destijds bij die club (terug) kwam, was daar meteen een schokeffect op de selectie, ondanks het gedoe met Messi.   Daarom hoef je niet veel fantasie te hebben om hem ( met succes ) voor de groep te zetten.

Eigenlijk is voor FC Groningen een sportief resultaat nu minstens zo belangrijk als een positief bedrijfsresultaat.

 

Herman Badkuip11-11-2021 om 13:19

Heb 't niet zo met schokeffecten, denk dat voor het huidige FC Groningen stabiliteit het toverwoord is....In alle rust, zonder paniekvoetbal, zorgen voor een team dat er straks weer goed op staat. Team met de juiste balans en vastigheden in het spel gaan er voor zorgen dat het weer helemaal goed komt op het einde van de rit. Het hele team kan in deze periode wél een flinke boost gebruiken....Ronald Koeman zou natuurlijk een geweldige trainer zijn voor FCG in het nieuwe seizoen, maar of 't de komende seizoenen haalbaar is? Denk dat zijn ambities hoger liggen, de KNVB zoekt vast alweer naar een opvolger voor Louis van Gaal na het WK in de winter van 2022.....

Growi11-11-2021 om 21:55

Mooie cijfers maar door de verkoop van bepalende spelers geen punten 

hoop op snele verbetering op het veld anders met zwarte cijfers in de KKD ....!

appie happie12-11-2021 om 07:34

Ondertussen verliest de FC niet van hoogvlieger Emmen..dat is een geruststelling met oog op Excelsior uit...

En ja de stadions weer leeg de komende 3 weken...sprookje of de boze droom is nog niet over.

Roelofsky12-11-2021 om 10:50

0-0 tegen Emmen met een waardeloze opstelling en wedstrijd... Waarom een oefenwedstrijd plannen met een opstelling waar ik niets van begrijp. Wat heeft zo'n wedstrijd dan voor zin??? Ga dan met je vaste basis zonder Duarte en Joosten en met enkele wijzigingen beginnen en met een vaste nummer 6 begrijp hier helemaal niets van.....

TomOkker12-11-2021 om 18:36

Als je geen trainersdiploma hebt dan snap ik wat je zegt.

Herman Badkuip12-11-2021 om 13:11

Zes internationals van FC Groningen [Tomas Suslov, Daniël van Kaam, Björn Meijer, Neraysho Kasanwirjo, Jörgen Strand Larsen en Paulos Abraham] op pad voor hun land in deze interlandperiode...beetje lastig om dan met een vaste basis te spelen tegen FC Emmen. Toch een prima prestatie van FCG om met o-o gelijk te spelen tegen een volledig FC Emmen [met Joël van Kaam en Kian Slor]. Komende uitwedstrijden tegen Go Ahead Eagles én Fortuna Sittard én thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle zonder publiek? Ben benieuwd naar de persconferentie van vanavond.....

Gisteravond trouwens een puike partij van Daniël van Kaam gezien bij Jong Oranje tegen Bulgarije, als aanvallend ingestelde linkermiddenvelder......Neraysho Kasanwirjo hélaas niet gezien......geblesseerd?

val12-11-2021 om 22:45

Wordt aangepast                                                                                                                                                                              

Alf13-11-2021 om 00:26

Voorlopig 1 thuiswedstrijd zonder publiek. Komen we nog goed mee weg. Hopelijk dat daarna met 2G wel publiek kan komen.

Herman Badkuip13-11-2021 om 10:50

Verwacht eerlijk gezegd nog wel, dat de komende 3 wedstrijden uitgesteld worden tot rond de kerstdagen én nieuwjaarsdag...... Kortere winterstop voor de voetballers, maar wél wedstrijden met publiek erbij..... 

val13-11-2021 om 11:46

De jaarcijfers laten enkele opvallende zaken zien.  

-er worden wel erg veel prestatie kengetallen genoemd.

-Gudde heeft supporters/sponsoren tweemaal opgeroepen om steun. De medewerkers van FCG, inclusief spelers en directie, hebben alleen in de periode juni t/m december 2020 een bijdrage geleverd. Van de andere partijen (supporters/sponsoren, overheid en gemeente) is concreet aangegeven wat hun bijdrage is geweest maar wat FCG medewerkers hebben gedaan wordt niet vermeld.

-aanvankelijk was er slechts sprake van een uitstel van huur (stadion ). Volgens de cijfers is er wel degelijk een huurkorting geweest.

- hoe is het mogelijk dat er van een bruto opbrengst van 5,7 miljoen uit transfers er slechts 1,1 miljoen overblijft? Bekend is dat Ajax ongeveer 2 miljoen ontving (Zeefuik transfer) en de afschrijving op transfersommen 1,6 miljoen bedroeg. De resterende 1 miljoen wordt verklaard uit vergoedingen en commissies voor betrokken partijen. Een belangrijke belanghebbende partij is de financier (Vrienden van de FC).

-bijzonder is de forse investering van 6,5 miljoen in het versterken van de spelersgroep. Behave de min of meer bekende transferbedragen is er ook een bedrag te becijferen van 1,5 a 2 miljoen voor commissies en tekengelden. Vreemd is dat de club deze kosten zo heeft laten stijgen.

-de verkochte spelers Matusiwa en Gudmundson leveren een netto bijdrage van 5 miljoen (ook hier een enorm verschil tussen bruto en netto) in het resutaat 2021-2022. Hiermee is het begrotingstekort voor dit jaar (2 miljoen) en de afschrijvingen (ook 2 miljoen) gedekt.

-FCG is in belangrijke mate afhankelijk van de financiers. Zij hebben de club in moeilijke tijden geholpen maar de keerzijde is dat het ook een prijskaartje heeft. De groep Vrienden van de FC heeft nog een lening uitstaan van 6 miljoen. Hiervoor betaalt de club  per saldo 12 tot 17 % afhankelijk van positieve transferresultaten. Sowieso betaalt zij 5%. Onbegrijpelijk is de geringe mate van transparantie omdat de rente niet apart wordt vermeld. Uitgaande van 15 % is de prijs nu ongeveer 1 miljoen per jaar. Het is te hopen dat FCG bij het aflopen van het contract, de lening dient uiterlijk 31-12-24 te worden afgelost, veel gunstiger voorwaarden kan bedingen.

- er is ook gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot uitstel van het betalen van belastingen. De ruim 4 miljoen dient vanaf 1 oktober 2022 in 5 jaar te worden terugbetaald.

-ondanks de positieve teneur over de cijfers in de media blijft de speelruimte voor FCG klein. Corona is nog niet voorbij en het spelen zonder publiek is opnieuw aan de orde. In de winterstop is er geen spectaculaire aankoop te verwachten. Een huurtransactie(s) ligt meer voor de hand.

kees13-11-2021 om 13:03

@ val

de kortste route naar antwoorden op jouw vragen mbt tot de jaarcijfers enz. is een gesprek met Marc-Jan Oldenbrandringh, sinds nov 2019 operationeel directeur

Je hebt trouwens gelijk dat in de verantwoiording  een optelsom staat van plussen en minnen waar het beleid zich niet of niet volledig terug laat zien

 Een andere benadering is met de ( welbespraakte ) Alg. directeur Wouter Gudde te praten over de oorspronkelijke beleidsvoering en de huidige begroting en wat hiermee wordt gedaan

 Ikzelf heb het vermoeden dat in het zgn "verticale beleidsmodel" waar deels ondernemers met ieder een eigen activiteit ( ook niet (!) aan voetbal )in de BV onderbelicht zijn:  over winsten van sponsors die niet worden meegenomen in de jaarcijfers... maar aan de andere kant door ondersteunen van zulke activiteiten zoals horeca, en reclame en merchendaizing van gelieerde partijen veel geld en energie  onttrekt aan waarmee de club zijn bestaansrecht heeft.

Ik ben hier niet goed ingevoerd, en da's makkelijk om mij iets op de mouw te spelden, maar centraal thema is:  als de omzet nu 20 miljoen bedraagt ( paar jaar geleden nog in de groote van 16,5 ) en daar komt nog eens bij : een niet nader genoemd bedrag aan ondersteunende financiele activiteiten naar ondernemers binnen de BV, of particuliere sponsorpartijen of leningen bij overheden...uiteindelijk bij een ad hoc financiering ( bijv bij een dure transfer )...alles lijkt erop dat er (nog) meer geld nog nodig is binnen de totale BV, maar ( vanwege fiscaliteit ) niet zo zichtbaar in de cijfers: maar nu komt het:  welk deel van de totale begroting komt beschikbaar voor het voetbal/ de voetballers en technische begeleiding... en het antwoord hierop moet losstaan van oude clichés uit Nijlland periode  :van "max 50% transferwinst gaat naar de spelersbegrotinhg"  of ander veelgehoord argument:  er is bij FC Groningen geen geld beschikbaar voor dure spelers"...en "een club als FC Groningen moet de begroting rondkrijgen van telkens verkoop van de beste spelers"....

De realiteit is dat er nu spelers rondlopen die eigenllijk niet weten wat er door de club van ze  wordt verwacht en wat zij kunnen verwachten van de club, en dus niet (goed) trainbaar/motiveerbaar zijn, en dat we staan op een plaats waar we gezien het vertoonde voetbal, terecht zijn komen te staan.  In bijna niks onderscheidt onze club zich van andere rechterrijtje clubs... ondanks de begroting en de eerder uitgesproken ambities van de clubleiding.    

 Samenvattend: het driemansschap in het Dagelijks bestuur heeft bewust een korte en lange termijn beleid te volgen... maar vanwege opportuniteit wijkt ze soms daarvan af; met steeds een nieuw argument:  nu de corona /spelen zonder publiek, straks een andere argument waar de club zich benadeeld voelt.  Gevolg  is  weldat MJ Fledderus en  Danny Buys  dagelijks hiervan  de beperkingen ( weinig winstpunten en maar gedeeltelijk vervangen van (transfer) vertrokken spelers  ) moeten voelen in de uitvoering van het technisch beleid...en dus in het getoonde voetbal .  en de seizoenkaarthouders kind van de rekening worden, daar hoor je niemand over. RKC speelde een laf soort voebal, maar FC Groningen onder Buys deed hiervoor niets onder.. en dat in een thuiswedstrijd met publiek.    

       is maar één eerlijk antwoord op: "hoort wat-voort wat":  de spelersbegroiting van FC Groningen moet aanzienlijk ( met meer dan 2 miljoen erbij/jaarlijkse begroting )omhoog en de nevenactiviteiten van de BV mogen niet ten koste gaan van investeringen en ambities van andere partijen buiten het voetbalbedrijf. In  3 1/2 jaar Buys heeft toch genoeg inzicht gekregen op welke manier FC Groningen de competitie aangaat:  alles in de TS (* incl technisch beleid van MJ F) lijkt nu wat "armoedig" als -na veelk moeite - bij mij een passend woord te binnen schiet. dat aspect is voor mij veel belangrijker dan die zielloze perspectieven/nabeschouwingen van de trainer over waar ( dwz. op welke plaats ) de club staat einde van het seizoen...of een nieuw logo of een nieuw clublied...  wat ze allemaal niet bedenken !

 

EDIT:

Vandaag ( dinsdag 16-nov ) komt een bericht dat mij "als muziek in de oren" klinkt:  FC Groningen gaat het investeringsfonds in één klap beëindigen met een uitkoop van 6 miljoen, en gaat dus in het vervolg, zélf financieren bij transfers, en houdt hier bij winstgevendheid en rente op openstaand geld meer netto geld over voor eigen te besteden keuzes;  Een nadeel hiervan is dat het risico van de investering ook helemaal bij de club ligt, maar daar is kennelijk voldoende vertrouwen in de TS en het scoutingbeleid. Nou maar hopen dat de groeibriljanten op het veld succesvol worden en dat de spelersbegroting niet het kind van de rekening verder blijft/wordt.  

Herman Badkuip16-11-2021 om 19:19

@kees  

Inderdaad goed nieuws vandaag Kees en ik heb het volste vertrouwen in onze directie, dat 't allemaal goed gaat komen voor FCG! Transfermiljoenen voor onze groeibriljantjes [Suslov, Strand Larsen, Abraham, Meijer, Kasanwirjo] niet meer delen met investeerders, maar komt volledig ten goede aan FC Groningen! 

Ronnie 16-11-2021 om 15:45

Kees van Wonderen of Wim Jonk met assistent Sipke Hulshof lijken mij goede trainers als contract met Danny niet verlengd wordt.

Andere namen? (doe nou niet Joop Gall svp)

appie happie16-11-2021 om 18:56

Nooit Joop Gall..die is net goed genoeg voor 4de klas amateurs..

marcelfcg17-11-2021 om 15:21

Frank Wormuth

Herman Badkuip16-11-2021 om 18:40

Beetje voorbarig om nog vóór de winterstop te gaan praten over trainers, die de huidige trainersstaf na dit seizoen moeten vervangen, terwijl nog niet eens zeker is óf de huidige trainers FCG gaan verlaten....Heb al eerder aangegeven, dat mijn voorkeur uitgaat naar trainers uit de streek, hoofdtrainer Dick Lukkien én als assistent-trainer Marcel Groninger, op dit moment nog assistent-bondscoach van Oranje O21 bij Erwin van der Looi.

Alf17-11-2021 om 00:48

Wat mij betreft mogen Buijs en Poldervaart een nieuw contract krijgen. Ze vormen een goed koppel. Buijs zorgt voor gif en Poldervaart is een prima trainer. Op de site van de FC staat een mooie documentaire over Poldervaart. Dat de resultaten nu wat tegenzitten is niet iets waar zij veel aan kunnen doen. De grootste fout die men kan maken is als men naar de waan van de dag gaat besturen. Ik zie een elftal dat strijdt. Dat is het belangrijkste.

Ronnie 17-11-2021 om 19:32

Gelukkig spelen we de komende wedstrijden zonder publiek! Vorig jaar hebben we het beste seizoen gedraaid zonder publiek. Dat beloofd nog wat.

Bovendien waren de laatste wedstrijden niet om aan te gluren.

Herman Badkuip17-11-2021 om 21:15

Beste Ronnie, wat ben jij nou voor een supporter? Voor mij is 't een grote teleurstelling, dat er de komende weken hélaas wordt gevoetbald zónder publiek. Bij betaald voetbal hoort publiek, een lekker gevuld stadion met supporters, die zich laten meeslepen door het spel op het veld! En de spelers op het veld kunnen niet goed spelen zonder interactie met het publiek.....Vorig seizoen veel sfeerloze wedstrijden gezien, zonder spanning en emotie! We hebben 't gisteravond ook weer kunnen zien tijdens de sfeerloze interland tussen Nederland en Noorwegen. Had mét een volle Kuip en véél enthousiaste supporters een heel andere wedstrijd geworden.....Heb al eerder aangegeven, dat ik van de meeste wedstrijden van FCG heb genoten van de strijd én inzet van onze voetballers. Vooral ook als je ziet wat het spel van de spelers losmaakt bij de supporters, als het team strijd levert, gaat het publiek er achter staan en ontstaat er een geweldige sfeer in het stadion! Hoop dat de eerstvolgende thuiswedstrijd mét publiek, op zondag 12-12 thuis tegen Feijenoord een uitverkochte Euroborg oplevert! 

Bas3819-11-2021 om 17:45

Kan je rekenen reken er dan maar niet op word gewoon weer verlengt 

val19-11-2021 om 11:08

FCG gaat de lening van de Vrienden van FCG (6 miljoen) vervroegd aflossen. Een zeer verstandige beslissing uit het oogpunt van kosten. Gudde geeft in VI een toelichting op deze stap. Verrassend en volledig nieuw daarbij is dat er jarenlang kennelijk een "weerstandsvermogen", nu totaal 2,4 miljoen, is opgebouwd bij de Vrienden. Dit bedrag is achtergehouden om in tijden dat er geen transferwinsten zijn bij FCG toch aan de financier de minimale vergoeding van 5% resp 8% (incl. bounus van 3% bij verkoop van een jeugdspeler) voor de lening te kunnen betalen. Het bedrag van 2,4 miljoen is extreem veel wanneer het wordt afgezet tegen de verschuldigde rentevergoeding van 300/k resp.480/k. Aannemelijker is dat het bedrag voornamelijk als buffer (zekerheid) diende voor het geval FCG niet meer in staat zou zijn de lening terug te betalen. Bovendien komt de toelichting van Gudde niet overeen met hetgeen in het jaarverslag hierover is vermeld. Door een gebrek aan transparantie zijn de supporters en anderen jarenlang onjuist resp. onvolledig ingelicht. De werkelijke rentekosten zijn niet als rente verantwoord maar verrekend met transferwinsten en zijn uiteindelijk veel lager geweest. Er komt hierdoor een eenmalige meevaller nu de buffer vrijvalt aan FCG en wordt gebruikt, samen met 3,6 miljoen uit eigen middelen, om de aflossing te kunnen doen. Gudde maakt niet bekend wat deze meevaller betekent voor het eigen vermogen. Het kan hierbij gaan om 1,8 miljoen rekening houdend met belastingen. Hiermee zou het eigen vermogen worden verdubbeld. Cruciale informatie die de directie niet deelt.

De besparing van de rentekosten wordt (deels) direct ingezet om het spelersbudget van 5,5 miljoen te verhogen naar 6 miljoen. In de laatste jaren werd het budget niet volledig gebruikt. In het jaar 2019-2020 waren de spelerskosten 4,7 miljoen en in het jaar 2020-2021 5,3 mijoen. Met de verhoging komt het budget uit op 30 % van de omzet. Als vergelijk; FC Twente hanteert ook 30% en komt uit op bijna 7 miljoen. Het is gangbaar uit te gaan van het spelersbudget om de plaats op te ranglijst te voorspellen. Duidelijk is dat FCG tot nu toe achterblijft ten opzichte van de 7e plek die verwacht zou mogen worden.

marcelfcg19-11-2021 om 19:24

Het lezen van jaarverslagen vereist toch specialistische kennis.
Mooi dat jij dit met ons deelt!

Herman Badkuip19-11-2021 om 19:53

Zeker weten hoor, goed werk van Val en Kees, lees ‘t altijd met veel interesse. Maar zullen we ‘t nu weer over voetbal hebben....Zondagmiddag de lunchwedstrijd tegen Go Ahead uit Deventer. Helaas weer zonder publiek in de Adelaarsnest en dat ging een aantal weken geleden in de Goffert niet al te best! Laten we er nu svp voor zorgen, dat het team van Danny Buijs vanaf het begin van de wedstrijd scherp is! Alleen maar voetballers met strijdlust opstellen, vechten voor elke bal en geen balletjes breed of terug op Leeuwenburgh...Heerlijk onbevangen aanvallen zonder angst en zoveel mogelijk op de helft van Go Ahead spelen. Nereysho Kasanwirjo op 6 als verdedigende middenvelder met Daniël van Kaam op links en Tomas Suslov op rechts! En met z’n allen laten zien, dat wij kunnen voetballen! Uitslag is niet belangrijk, als wij maar een goaltje meer maken dan de Eagles! Zou Jørgen Strand Larsen in de spits zetten, want hij is on fire!

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!