Terug

Deel deze pagina:

FC Groningen herstelt zich en wint met met 1-0 in Leeuwarden

Door Redactie 27 reacties

De Trots van het Noorden heeft zich sportief gerevancheerd. Was het een week eerder speltechnisch niet om aan te gluren in Euroborg, vandaag kon FC Groningen terugkijken op een wedstrijd waarin strijd werd geleverd, de organisatie stukken beter uit de verf kwam en gescoord werd. Een minuut of twintig voor tijd opende Suslov de score. Balker leek in de slotfase 2-0 te maken maar het doelpunt werd afgekeurd vanwege een handsbal.  

 

eerste helft
Het eerste wapenfeit was voor de Groningers en kwam op naam van Abraham (op aangeven van Krüger) die diagonaal op de tweede paal schoot. Cambuur probeerde aan te zetten, maar effectief was het niet waardoor FC eenvoudig op de been bleef. Wat daarbij ook hielp was dat FC stukken feller speelde, dan een week eerder. 

Na ruim een kwartier ging Balk op de bon na een lompe overtreding op Suslov. Kasanwirjo ontsnapte aan diezelfde kaart na een opzichtige duw. Er kwam een mogelijkheid voor Pelupessy (naast) en een schietkans voor Krüger dat werd gered door Virginia. Bij een aanval van de thuisploeg, gevolgd door een voorzet vanaf de rechterkant raakte Verrips (die in duel kwam met Balk) geblesseerd. Balk die met vuur speelde, werd uit voorzorg gewisseld. Verrips kon verder.

Groningen werd wat dreigender, een doelpoging van Krüger werd geblokt. Met de rust in aantocht waren de geel-blauwen meer op de speelhelft van de Groningers te vinden, uitgespeelde kansen bleven uit. Op slag van rust werd Mambimbi bijtijds gestopt, de hoekschop die volgde was ongevaarlijk.

tweede helft
Pepi en Van Gelderen verschenen vanaf de aftrap, Kasanwirjo en Krüger waren gewisseld. Pepi (kopkans) was bij een hoekschop dichtbij de openingstreffer. Op de speelhelft van Groningen kopte Mac-Intosch (geheel vrijstaand) een corner ruim over. De geel-blauwe druk nam toe. Een laaggeschoten bal van Uldrikis vloog naast de paal. Kort daarna werd een doelpunt afgekeurd vanwege buitenspel. Een voorzet op het hoofd van Paulissen ging naast. Sverko werd ingebracht voor Valente. Beide teams gaven elkaar geen duimbreed toe, er werd volop strijd geleverd met een vaak op en neergaand spelbeeld.

Abraham kwam opnieuw in scoringspositie maar schoot nipt langs de tweede paal. In de 71e minuut een voorsprong voor FC! Suslov werd op de buitenkant ingespeeld, trok naar binnen en haalde verwoestend uit, 1-0! 

Oud FC-er Breij die was ingevallen, was dichtbij een grote kans op de gelijkmaker. Een geel-blauw slotoffensief was in de maak. Een voorzet op Uldrikis die in het vijfmeter gebied opdook was te hoog. Hoedemakers kegelde over het doel van Verrips. Dankerlui maakte de laatste minuten volmaken voor Abraham. In de slotfase leek Grunn op 2-0 te komen. Een vrije trap van Duarte landde in de zestienmeter, de bal werd in eerste instantie gemist maar raak geschoten door Balker. Het feest ging helaas niet door vanwege een handsbal.

Er kwamen nog drie minuten bij. Mambini was nog dichtbij de 1-2 maar volleyde op een Groningen speler. Cambuur probeerde van alles om op gelijke hoogte te komen maar de Groningers hielden de rijen gesloten en pakten daarmee de volle winst.

Opstelling SC Cambuur: Virgínia, Van Wermeskerken, Tol, Smand, Bangura, Hoedemakers, Paulissen, Van Kaam, Van Der Water, Uldrikis, Balk

Opstelling FC Groningen: Verrips, Kasanwirjo, Te Wierik, Balker, Määttä, Pelupessy, Duarte, Valente, Suslov, Abraham, Krüger 

Reacties:
Alf11-09-2022 om 17:03

Een goede teamprestatie. En ik heb me ook aardig vermaakt op de bank voor de tv. Het lek lijkt boven. Wel opvallend: Ngonge doet niet mee en prompt winnen we. Net als vorig jaar.

Verdedigend goed. Aanvallend kan beter. Kruger heeft een goede indruk op me achter gelaten. Met als Pepi. Abraham gewoon laten staan zou ik zeggen. Een volgende keer valt de bal wel goed en krijgt hij meer zelfvertrouwen.

Bombarda779111-09-2022 om 17:07

Geweldig! Er was een hoop op aan te merken, maar je kan ook supporter van Cambuur zijn. Dit was tegen de verwachtingen in. Op naar Sparta. 

Nachtwacht11-09-2022 om 17:10

In ieder geval een Groningen gezien dat als team strijd leverde. 

Balker blijft de verrassing van het seizoen. Te Wierik ook prima. 

Van Gelderen moet wat mij betreft blijven staan.

Enige die er negatief uitstak is Maatta. 90 procent van zijn passes komen niet aan. Kalley verdient een kans

TomOkker11-09-2022 om 19:12

Ik heb een ander beeld bij Mäátä maar het is wel allemaal onwenning. Statistieken laat ik over aan Brummie.

Herman Badkuip11-09-2022 om 17:11

Het team van trainer Frank Wormuth heeft zich vanmiddag op een prima wijze gerevancheerd voor het matige duel van vorige week tegen Vitesse. De wedstrijdinstelling was heel anders en ook het spelniveau van alle spelers was een stuk beter dan de laatste thuiswedstrijd. Vind persoonlijk ook wel, dat het spel moeten maken de mannen van Wormuth nog veel moeite kost. Ze zijn sterker in reactievoetbal, met snelle uitvallen op de counter. Ben tevreden over beide spitsen, zowel Florian Krüger als Ricardo Pepi hebben ontzetten gevochten in de speeltijd, die zij van Wormuth kregen. We gaan nog veel genieten van beide spelers als zij volledig wedstrijdfit zijn, daar ben ik van overtuigd! Achterin stond het erg goed, met een heersende Radinio Balker en strijdvaardige Mike te Wierik. Ook de beide backs Kasanwirjo en Määttä vielen mij vanmiddag niet tegen. Luciano Valente speelde geweldig op 10, we hebben zijn directe tegenstander Hoedemakers niet gezien! Ook Paulos Abraham kon mij wel bekoren, jammer van zijn net gemiste kansen in deze wedstrijd...Fijn voor Tomas Suslov, dat hij vanmiddag weer eens scoorde...ook goed voor zijn zelfvertrouwen! Prima assist van spits Pepi trouwens.  Sneu voor Radinio Balker, dat de 2-0 niet telde, 't was een handsbal van Sverko, maar wel erg zwaar bestraft....Het spel van vanmiddag geeft de burger weer moed, we staan weer in het linkerrijtje en spelen volgende week uit op Spangen tegen Sparta Rotterdam. Complimenten voor ons fanatieke sfeervak, zij overstemden gedurende de hele wedstrijd de supporters van Cambuur! ps. blijf 't wel vreemd vinden, dat Matuta en Musampa geen minuten hebben gemaakt vanmiddag....

BROMBEER12-09-2022 om 15:56

Hele belangrijke overwinning, hard gewerkt als team waarbij mij  valente , suslov en balker als uitblinkers opvielen.

Pelupessy viel mij negatief op , hij stond er ver van tegenstander af en kwam hierdoor weining in de duels

Herman Badkuip14-09-2022 om 09:09

Zeker een belangrijke overwinning met het oog op het zelfvertrouwen van het team......hoop dat de mannen van Frank Wormuth deze lijn doortrekken tegen Sparta Rotterdam. Luciano Valente gaat een belangrijke rol spelen binnen het team, Joey Pelupessy en Laros Duarte vervullen een controlerende rol, die misschien minder zichtbaar, maar wél heel nuttig is voor ons spel. Zij laten door hun spel andere spelers uitblinken! Onze nieuwe spitsen Ricardo Pepi en Florian Krüger worden met de week sterker én wedstrijdfitter....zaterdag misschien beiden nog een helft en dan na de interlandbreak samen thuis tegen AZ! Hoop wel dat ook Cyril Ngonge er weer snel bijkomt, kan lastig zijn in de omgang, maar heeft veel voetbalkwaliteiten, die ons team goed kan gebruiken! Tomas Suslov speelde tegen Cambuur al meer voor 't team én heeft zelfvertrouwen gekweekt door zijn fraaie goal! Het verhaal van Radinio Balker blijft ongelooflijk.....van een speler, die min of meer al afgeschreven was tót wekelijkse uitblinker als leider van de defensie! 

no guts no glory11-09-2022 om 17:59

Groningen toont toch weer veerkracht. Na 2 slechte thuiswedstrijden volgen 2 goede uitwedstrijden. Het was niet denderend maar de overwinning is terecht. Vooral Kruger verrastste mij in positieve zin. Die is toch behoorlijk balvast en had ook dreiging. Beide backs waren toch vandaag ook weer matig. Dat Matta verdedigend niet geweldig is weten we maar aanvallend kwam vanmiddag ook geen bal aan. Wormuth heeft het geduld met Kasanwirjo blijkbaar ook verloren anders wisselt hij hem niet zo snel. Verder iedereen ruim voldoende tot goed. Keihard gewerkt iedereen. Dit geeft de burger moed. Als ze Sparta uit nou ook eens mochten gaan winnen dan ziet het er gelijk een stuk zonniger uit. 

brummie11-09-2022 om 18:10

Altijd prettig om 3 punten te pakken in de derby met Cambuur. Ploeg heeft zich goed hersteld van debacle tegen Vitesse. Uiteraard zijn vele dingen nog voor verbetering vatbaar. Maar deze overwinning is een stap vooruit!

Het centrale duo achterin erg goed, en vond Abraham een van zijn betere wedstrijden tot nu spelen. In zijn aannames en voortzettingen prima. Nu nog een keer het vizier goed en dan komt er ook meer zelfvertrouwen.

Vond verder Pelupessy en Duarte prima spelen. Maätä fysiek sterk, snel, alleen nog onzorgvuldig in de passing. Pepi & Krüger weer minuten erbij. Aardige indruk. Blij voor Suslov met zijn goal. Al met al prima teamprestatie, en tactisch plan TS goed uitgevoerd.

Herman Badkuip11-09-2022 om 20:09

Zeker fijn om dit weekend de beste noordelijke club te zijn, Emmen, Heerenveen én Cambuur scoorden géén punten en FCG staat voorlopig op plek 9! Volgende week weer een uitwedstrijd op Spangen tegen het Rotterdamse Sparta, dat vanavond nog in de Kuip tegen Feijenoord speelt. Vond onze spitsen vanmiddag opvallend sterk spelen, Florian Krüger altijd sterk aan de bal en prima voortzettingen, o.a. een mooie assist op Abraham. Tweede helft kwam Ricardo Pepi binnen de lijnen, ook hij maakte indruk met zijn snelheid en behendigheid op het kunstgras. Mooie assist bij de goal van Suslov! Paulos Abraham gaat steeds beter spelen en volgende week tegen Sparta scoren! Tomas Suslov speelde een puike partij, ook in verdedigend opzicht, want Bangura kwam niet in het spel voor! Deze week goed voorbereiden en dan zaterdagmiddag half vijf spelen tegen Sparta, waar wij weer met ons reactievoetbal kansen op een resultaat zullen krijgen! Daarna twee weken de tijd om het spelconcept in te studeren en wedstrijdfit te worden voor de lastige thuiswedstrijd tegen AZ! Vond onze Italiaanse international Luciano Valente ook een sterk basisdebuut maken, speelde heel onopvallend Mees Hoedemakers uit de wedstrijd! Zou Erwin van der Looi ook gekeken hebben?

Johan11-09-2022 om 18:22

Hele belangrijke overwinning. Balker en Te Wierik voor mij de uitblinkers. Lek is nog lang niet boven maar verdedigend stond het goed en dat is de basis. Hoop op een vervolg volgende week.

b.raatjes196611-09-2022 om 18:53

We hebben goed gespeeld 

appie happie11-09-2022 om 18:54

Zoishet

Marco11-09-2022 om 20:13

Knappe overwinning. Wat meer actie voor het doel dan voorgaande wedstrijden. Slim doelpunt van Suslov.

Groningen wordt voor rechterrijtje ploegen in thuisduels een vervelende tegenstander.

Holwierde11-09-2022 om 20:21

nou ,nou,nou jongens het lek is echt nog niet boven hoor.Er moet echt nog veel gebeuren.

 

Herman Badkuip11-09-2022 om 20:25

Je hebt helemaal gelijk hoor Holwierde, we zullen elke wedstrijd moeten blijven knokken voor de punten! En we hebben vanmiddag, net als in de uitwedstrijd tegen NEC, gezien dat de jongens van Wormuth kunnen vechten en voetballen!

 

b.raatjes196611-09-2022 om 20:37

Maar de stap is gezet als we op deze pad doorgaan met nog wat extra stap dan heb ik wel vetrouwen in deze ploeg alleen abraham moet eens leren dat hij de kansen eens afmaakt 

Herman Badkuip12-09-2022 om 09:03

Was pure pech hoor Raatjes, vind dat Paulos Abraham met de wedstrijd sterker wordt......volgende week gaat hij scoren!

Oeleoptak11-09-2022 om 20:46

Ik ben blij dat ik ongelijk heb gekregen met mijn sombere verwachting. Team knokte als team en dat is de basis. Hoop dat de wisselvalligheid er wat dat betreft nu uit is. Door het druk geven kwamen er mogelijkheden. Helaas was de eindpass vaak niet goed genoeg, maar dit kan met meer wedstrijden verbeteren. Onze linksback was zeer ijverig maar tevens ongelukkig in van alles. Hoe het nu kan dat nu wel de energie gegeven kan worden is de vraag. Denk niet zozeer vanwege de figuur Gonge als wel de sfeer van crisis die er is ontstaan een week geleden, na de afgang tegen Vitesse. Nu maar hopen dat het team de discipline op kan brengen dit altijd te geven. Daar hebben de supporters (fantastisch) recht op. 

brummie11-09-2022 om 21:09

@TomOkker,

Pass nauwkeurigheid Määtä is gemiddeld 75%, maar op helft tegenstander behoorlijk lager nl. 60%.

Verder valt op dat van de 29 duels hij er 22 gewonnen heeft, en een 100% score heeft van goede voorzetten 14 keer. Succesvolle dribbels acht uit dertien. 

Let op: dit zijn gemiddelden van alle wedstrijden tot nu toe inclusief Cambuur uit. Specifiek op laatste wedstrijd heb ik nog geen data terug gezien.

Rob197011-09-2022 om 21:39

Binnengekomen statistieken: 7 grondduels, 3 gewonnen, 1 luchtduel- gewonnen, 28x balverlies, 65 aanrakingen, 41% nauwkeurigheid in de passing ( 14 stuks ), 5 crosspasses waarvan 1 op maat.

TomOkker12-09-2022 om 19:48

Toppie mannen

brummie11-09-2022 om 21:46

Bedankt voor de aanvulling Rob1970

Zoals geschreven was zijn passnauwkeurigheid erg laag tegen Cambuur. Een uitzondering. Bijv. Tegen GAE en Volendam thuis zat hij rond de 88% passnauwkeurigheid. Moeten denk ik ook wat geduld hebben met Määtä. Staat ook nog nog niet heel lang op LB positie en is nog vrij jong.

campesino11-09-2022 om 22:10

Die 14 stuks zullen dan terugspeelballen zijn geweest, want werkelijk geen pass kwam aan. Kan niet zien dat het een voormalig aanvaller is. Maar goed, alles beter dan die kalley.

Blij dat die Balker niet meer bij ons speelt. Kan wel een broer zijn van suslov. Je zal maar 2 van die opgefokte gastjes in je team hebben.

Balker kan me inderdaad zeer bekoren. Als die zich zo doorontwikkelt, zal MJF volgende zomer een mooie stuiver aan hem verdienen.

Ook kruger kan me wel bekoren. Kan volgens de trainer 45 spelen, maar volgens mij was de pijp na 30 minutos leeg.

Van het groepje Abraham, Ngonge, irandust, oratmangoen, suslov en lundqvist Kun je er maximaal 2 opstellen. Anders wordt je op het middenveld overlopen. Of je moet er al een matisuwa hebben rondlopen. Logisch dus dat de teamprestatie zonder Ngonge beter is. Ben Bang dat als Pepi en kruger straks topfit zijn, hij niet veel minutos zal maken. 

Vandaag was er hoe dan ook meer strijd, maar als die er alleen is, na een schokeffekt vd trainer, zie ik het somber in.

Maar goed, als we punten blijven sprokkelen en un de winter misschien 1 of 2 gerichte aankopen, wordt het misschien BEST nog een leuk jaar.

appie happie11-09-2022 om 22:57

Balker of Balker  

Herman Badkuip12-09-2022 om 19:52

Vind Yahya Kalley verdedigend beter dan Isak Määttä én ook zijn voortzettingen zijn niet verkeerd, heeft een betere klik met Paulos Abraham....enige nadeel is misschien zijn druistigheid, waardoor hij veel overtredingen maakt. 

b.raatjes196611-09-2022 om 22:10

Mättää was best goed ik vond abraham die moet de kans een keer verzilveren dan kunnen we een keer juichen hij verspeeld meer kansen dat hij zich maakt 

Metworst11-09-2022 om 22:24

Nait al zo negatief over Abraham Raatjes.  Drei punt'n in de tas tóch? 

Bas3811-09-2022 om 22:33

Groningen stond vaak goed achterin maar voor de rest zaad wedstrijd weer niet om aan te gluren vind die spits ook tien keer niks gelukig 3punten maar het is gewoon kut of denken we hier al aan europees voetbal????

marcelfcg12-09-2022 om 08:44

Of je geeft gewoon toe dat je er met je 3-0 voorspelling flink naast zat.....

Herman Badkuip12-09-2022 om 08:57

Vraag mij af welke wedstrijd jij hebt gezien Bas38......?

Boerentrien12-09-2022 om 11:28

Ik ben vooral blij, dat de voetballers opnieuw hebben laten zien, dat er inderdaad meer inzit. Jammer, dat het in de Euroborg zelf nog niet lukt. Zou de druk van het daar zo graag laten zien te hoog zijn? Hoe dan ook, ik kan niet wachten tot de Euroborg weer de Groene Hel gaat worden.

Herman Badkuip12-09-2022 om 11:55

Zeker jammer dat het thuispubliek nog niet zo verwend is.....denk dat wij spelers hebben, die héél goed op de counter reactievoetbal kunnen spelen. Het spel zélf maken hebben ze [nog] veel moeite mee, moet misschien nog groeien? Je hebt gelijk hoor Boerentrien, de tegenstanders moeten met de broek vol én het angstzweet op de rug naar de Euroborg komen!

b.raatjes196612-09-2022 om 12:20

Hij is niet slecht abraham maar hij moet de kansen afmaken 

Nevland12-09-2022 om 14:34

Klopt helemaal Raatjes. Paulus moet het krachthonk in om sterker in de duels te worden en trainen op afwerking (schotkracht). Dan zou het zeker nog wat kunnen worden.

TomOkker12-09-2022 om 19:55

Blij met de 3 punten maar de wedstrijd snel vergeten. En hou nou eens op over dat 'lek' want er zijn wel meer gaten en kieren die gedicht moeten worden.

Pietjepal12-09-2022 om 20:18

Mooi verwoord. Ook van meerdere gaten te dichten. Prachtig symboliek gebruik. En dat op een voetbalfansite. Maar ik kan ook van de FC weer genieten. Van Balker, van een overwinning op Cambuur vanuit de counter, van de trainer van Cambuur, wat een toptrainer is dat zeg. Al decennia alles uit zn teams halen, grote klasse.

b.raatjes196612-09-2022 om 20:27

Ik zeg ook niet dat alles goed was maar ABRAHAM mist nog te veel kansen hij is snel maar de afwerking nog dan is hij een super talent 

b.raatjes196614-09-2022 om 10:00

Wat gebeurt er nu met NGONGE 

appie happie14-09-2022 om 10:30

Terug naar Kenia

Herman Badkuip14-09-2022 om 12:32

Krijgt deze week een gedragstraining over hij moet omgaan met de trainersstaf en teamgenoten.....

Roelofsky14-09-2022 om 12:58

Afscheid van nemen waardeloze mentaliteit... sukkel terug naar Congo.

Herman Badkuip14-09-2022 om 18:04

Onzin Roelofsky, Cyril Ngonge heeft nog een contract tot juni 2025 én heeft voldoende voetbalkwaliteiten om bij FCG te blijven. Moet gewoon goed doorhebben, dat de normen en waarden bij de club óók voor hem gelden!

FCG_far away_114-09-2022 om 12:16

Even tussendoor, stond Bjorn Meijer gisteren basis in de wedstrijd tussen Porto en Brugge?

Als ik het goed begrepen heb nog met een assist ook!

Herman Badkuip14-09-2022 om 12:34

Volgens mij heeft hij zo'n 75 minuten meegespeeld tegen Porto, die jongen heeft een goede keuze gemaakt eind vorig seizoen.....na dit seizoen maakt Luciano Valente dezelfde stap! Laten wij dit seizoen dus maar goed genieten van onze Italiaanse international!

Pietjepal14-09-2022 om 21:35

En Tjaronn scoort tegen PSG. Wat een droom.

GroenWit02014-09-2022 om 21:51

Op Teletekst zie ik dat de FC een oefenwedstrijd speelde tegen Twente. 0-2 verlies. Weet iemand iets meer?

Herman Badkuip14-09-2022 om 22:21

Besloten oefenwedstrijd in de Euroborg tussen FC Groningen en FC Twente, opstelling FCG :  Leeuwenburgh, Dankerlui-Kasanwirjo-Sverko-Musampa, Matuta-Irandust-Lundqvist, Slor-Pepi-Oratmangoen......veel wisselspelers van het eerste team. Bij Twente een aantal spelers, die in het eerste spelen....o.a. Cleonise, Rots, reservekeeper Tyton, Pleguezuelo, Ugalde, Bruns, Salah-Edinne, van Leeuwen....Voor Twente scoorden Rots en Cleonise. 

GroenWit02015-09-2022 om 11:08

Bedankt

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!