Terug

Deel deze pagina:

Voorbeschouwing FC Groningen - AZ

Door Sven Heikens 8 reacties

Eindelijk mogen we weer! Na bijna een maand zonder thuiswedstrijd staat zaterdagavond de thuiswedstrijd met AZ Alkmaar voor de deur. Een pittige wedstrijd, maar toch weet Groningen vaak een goed resultaat te halen tegen de Alkmaarders in eigen huis.

FC Groningen

De laatste wedstrijd voor de interlandbreak was niet best.. Groningen speelde om niet te verliezen en kreeg een minuut voor tijd alsnog de deksel op de neus. Nieuwe trainer Wormuth is nog erg zoekende naar de beste formatie voor dit team. In zowel de wedstrijden tegen Cambuur als Vitesse schakelde hij in de wedstrijd naar een 5-mans defensie en tegen Sparta begon Groningen met vijf man achterin. Daarbij wist Groningen in al deze wedstrijden nauwelijks iets te creëren, mede daarom is Groningen ook de ploeg in de Eredivisie die de minste mogelijkheden te creëren. Maar wellicht dat het team in de interlandperiode goed de tijd heeft gehad om beter te worden aan de bal.

Tijdens deze interlandperiode vaardigde Groningen een aantal internationals af: Ricardo Pepi mocht zich melden bij Team USA, Damil Dankerlui bij het nationale team van Suriname, Tomas Suslov streed met Jong Slowakije tegen Jong Oekraïne om een plek op het EK-21 en Luciano Valente speelde in Italië bij het nationale onder 20 elftal. In de tussentijd mocht Cyril N'Gonge zich weer melden bij de a-selectie, nadat hij een aantal weken uit de selectie was gezet. Goed nieuws want Ngonge is zowel topscorer (2 goals) als koploper assists (1 stuk, samen met Pepi en Määtä). 

AZ

Tegenstander AZ is bezig aan een erg goed seizoen. De voorrondes van de Conference League werden nagenoeg zonder problemen overleefd en de ploeg is nog ongeslagen in zowel de Conference League als in de Eredivisie, waarin ze onder andere al uitkwamen tegen Twente en Ajax. In al deze wedstrijden speelde AZ telkens in nagenoeg hetzelfde organisatie achterin en op het middenveld: Verhulst; Hatzidiakos, Beukema, Martins Indi, Kerkez; Reijnders, De Wit, Clasie. Voorin werd, mede door vele blessures, veel gerouleerd tussen o.a. Evjen, Odgaard, Pavlidis, Van Brederode en Barasi. 

Ook uitblinker van vorig seizoen Jesper Karlsson zou, naar eigen zeggen op het clubkanaal van AZ, zaterdagavond weer minuten kunnen maken na lang blessureleed. Daarentegen staat de afwezigheid van aanvoerder Martins Indi die geblesseerd uitviel in het duel tegen Ajax en de rest van het jaar er vermoedelijk uit ligt. Zijn plek kan worden ingenomen door nieuweling Vanheusden of jongeling Dekker.

Historie

De statistieken omtrent FC Groningen - AZ zijn nagenoeg in balans. Beide teams wonnen in de historie 15 keer en 7 keer eindigde in een gelijkspel. Enkel het doelsaldo is verschillend, Groningen scoorde 52 keer, AZ met 53 goals slechts ééntje meer. De grootste overwinning van Groningen tegen AZ was een 6-2 overwinning en de grootste nederlaag kunt u inmiddels wel invullen, de Alkmaarders wonnen namelijk ook met 2-6.

De hoogste tijd voor weer eens een mooie pot voetbal in Euroborg, aanvallend en fris spel, spelers die er vol voor gaan, publiek erachter en dan na 90 minuten zien we wel wat de uitslag is. Come on FC!

 

Reacties:
Herman Badkuip29-09-2022 om 21:22

Wellicht dat de interlandbreak goed uitpakt voor het team van Frank Wormuth....tot de winterstop komen er nog 7 wedstrijden, waarin de spelers van FCG mogen laten zien, dat zij steeds beter gaan voetballen. Eerst een lastige thuiswedstrijd tegen AZ, met de steun van een goedgevulde Euroborg in de rug moet een resultaat tegen de Alkmaarders mogelijk zijn. Verwacht dat Wormuth gaat spelen met een 4-4-2 samenstelling, het team van AZ het spel laat maken om zelf in de counter toe te slaan. Misschien dat Florian Krüger en Ricardo Pepi het spitsenduo gaan vormen met Cyril Ngonge op de 10-positie? Hoop ook dat Luciano Valente weer minuten gaat maken op het middenveld samen met Laros Duarte en Tomas Suslov.....Achterin verwacht ik naast keeper Michael Verrips in de achterhoede Liam van Gelderen, Mike te Wierik, Radinio Balker en Yahya Kalley. Laat Nereysho Kasanwirjo en Joey Pelupessy maar even een wedstrijd banken! 

appie happie29-09-2022 om 23:22

Az is een voetballende ploeg.Fcg kan tegen voetballende ploegen meest al goed voor de dag komen.

Er zal ruimte zijn AZ wil de bal.

 

Ik boorspel een 1-1.

 

Alf30-09-2022 om 00:31

Ik ben benieuwd naar hoe Wormuth Suslov en Ngonge gaat opstellen. Het kan zijn dat Ngonge eerst op de bank begint. Is psychologisch denk ik beter. Als beiden spelen verwacht ik een 4-3-3 met Susloc als rechtshalf en Ngonge als rechtsbuiten. Overigens is het tegen het sterke AZ helemaal niet raar om met een 5-3-2 of 3-5-2 te starten. Kruger en Pepi samen voorin? Zijn ze fit genoeg? En zijn onze beide linksbacks nog geblesseerd? Musampa wellicht als linksback?

m o i30-09-2022 om 08:42

Ik hoop voor de mensen in het stadion dat ze nu eindelijk iets van de FC te zien krijgen dat op voetbal lijkt. Tot nu toe was het niet om aan te gluren. Ben zelf niet eerder terug dan de pot tegen Eindhoven, eind oktober. AZ is overigens veel te sterk, ik denk dat ze met 1-3 er af gaan, waarbij ik hoop dat het thuis doelpunt een afspiegeling is van het betere schouwspel. 

Marco30-09-2022 om 08:59

We weten nu hoe Pepi kan scoren. De flankverdedigers en aanvallers moeten voorzetten gaan geven.

Zonder spelbepaler en ingeslepen spelpatronen zal het voetbal zwak zijn. Misschien kan Lundqvist weer als spelbepaler worden opgesteld. Hij heeft nog oog voor medespelers op die plek. 

AZ 3 maatjes te groot. Meer kwaliteit, meer ervaring, ingespeeld elftal. 

King Poffel30-09-2022 om 10:49

Het probleem ligt mijn inziens op het middenveld, daar is totaal geen balans. We spelen als het ware zonder de half-posities. We moeten af van dat angsthazen voetbal met twee controleurs, gewoon 4-3-3 wat mij betreft en dan dus met één controleur minder en de half-posities beter en fatsoenlijk bezet (en met inschuivende verdedigers). Op deze manier heeft onze aanval ook betere ondersteuning wat zal leiden tot meer kansen c.q. doelpunten. Ik vind dat je thuis en ook uit tegen de meeste ploegen (op misschien Ajax, PSV, Feyenoord en AZ na) altijd moet uitgaan van je eigen spel in balbezit i.p.v. aanpassen op het spel/balbezit van de tegenstander.

Hast Du das verstanden, herr Wormuth 

Helaas denk ik ook dat AZ een maatje te groot zal zijn, ik ga uit van 1-3.

P.S. Het tijdstip van deze wedstrijd die hier op de website wordt aangegeven klopt niet toch? 

Herman Badkuip30-09-2022 om 12:41

Klopt hoor King Poffel, we gaan morgenavond vanaf 18.45 uur strijden tegen AZ uit Alkmaar!

Bombarda779130-09-2022 om 21:20

5-3-2, 4-4-2, 4-3-3, ach, wat maakt het allemaal uit? Gewoon gaan met die banaan, lekker voetballen en paar doelpunten maken, veel belangrijker. Oh, en vechtlust. Het regent morgen, zal vroeg donker zijn, dus kan mooie vechtwedstrijd worden in een verlichte Euroborg. Kom op jongens! 

opa02-10-2022 om 12:21

Is Seuntjes geblesseerd of geschorst?

Hij staat niet in de opstelling en steeds op vreemde plekken geplaatst, ik heb net zo'n idee dat het niet goed zit met hem, bij Fc zou hij een grandioze aanwinst zijn

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!