Terug

Deel deze pagina:

Voorbeschouwing FC Groningen - RKC Waalwijk: Must win wedstrijd in aanloop naar zwaar programma

Door Sven Heikens 12 reacties

Komende vrijdagavond trappen FC Groningen en RKC de 9e speelronde af in Stadion Euroborg. De acht voorgaande wedstrijden waren erg wisselvallig voor FC Groningen, waardoor het momenteel op de 12e plek in de Eredivisie staat en met lastige wedstrijden tegen Twente en PSV voor de deur zal een goed resultaat vrijdag een must zijn om het woord 'crisis' momenteel buiten de deuren van de Euroborg de houden.

FC Groningen

Afgelopen zaterdag tegen AZ kwam FC Groningen er nauwelijks aan te pas. Mede door persoonlijke fouten speelde Groningen praktisch vanaf het eerste fluitsignaal een verloren wedstrijd. Na de treffer van Pepi gloorde er weer even wat hoop, maar na de 1-3 was de hoop al gauw weer vervlogen. Lichtpuntje wel dat Groningen pas voor de tweede keer (na Volendam-thuis) weer eens meer dan 1 Expected Goal wist te creëren, kortom, er werden weer kansen bij mekaar gevoetbald. Daarentegen stond de gatenkaas achterin.

Ten opzichte van de wedstrijd tegen AZ-thuis zal de geblesseerd uitgevallen Liam van Gelderen het vermoedelijk niet redden. Ook stond Nana Kasanwirjo vandaag niet op het trainingsveld, aldus de tweet van FC watcher Stefan Bleeker. Dankerlui en Te Wierik zullen deze plaatsen vermoedelijk overnemen. Over de rest van een basiselftal is op moment van schrijven nog niet bekend. 

Momenteel bevindt FC Groningen zich in de grote, grijze middenmoot van het rechterrijtje. 3 punten boven de degradatieplekken, 3 plekken achter plek 8. Ook dit seizoen zal alles vermoedelijk (evenals vorig seizoen) weer erg dicht bij mekaar staan. Maar met de lastige wedstrijden tegen Twente en PSV in het vooruitzicht, zal een goed resultaat vrijdag vrijwel noodzakelijk zijn om niet onder 'de streep' te eindigen. 

 

RKC Waalwijk

De equipe van trainer Oosting is wederom aan een erg goed Eredivisieseizoen bezig. Sinds de promotie van RKC naar de Eredivisie, weet de ploeg uit Waalwijk zich knap staande te houden (behoudens het onafgebroken coronaseizoen) met leuk een aantrekkelijk voetbal. Altijd weten de Waalwijkers ergens weer leuke spelers op te pikken, zo ook dit seizoen waarin o.a. Bakkali, Clement, Jozefzoon en Lobete werden gehaald. RKC speelt daarbij in een herkenbare formatie met een 5-3-2, waar Groningen het afgelopen seizoen twee keer erg lastig mee had. Thuis werd het 1-1 en in de uitwedstrijd stond Groningen na een halfuur al met 3-0 achter.

RKC Waalwijk staat momenteel op de 9e plek met 2 overwinningen, 2 nederlagen en 4 gelijke spelen, zo ook vorige week tegen Sparta waarin de Waalwijkse formatie tegen 10 man een 2-1 voorsprong weg gaven. RKC verloor dit seizoen enkel van PSV en Feyenoord.

Historie

Zoals eerder benoemd wist Groningen afgelopen seizoen niet te winnen tegen RKC. De laatste overwinning tegen RKC dateert van 12-december 2020 waarin FC Groningen met 2-0 wist te winnen door goals van El Messaoudi en Daniel van Kaam.

In totaal kwamen de ploegen in Groningen 24 keer tegen mekaar uit, waarin Groningen 10 keer wist te winnen, 6 keer eindigde het gelijk en 8 nederlagen leedt tegen RKC.

Scheidsrechter vrijdagavond is Dhr. Van der Kerkhof. Aftrap 20 uur! Come on FC!

 

 

Reacties:
Herman Badkuip05-10-2022 om 22:15

Ben benieuwd welke spelers vrijdagavond thuis tegen RKC beschikbaar zijn....Lijkt mij uitgesloten dat Liam van Gelderen, die tegen AZ uitviel met een hamstringblessure, meespeelt. Hoop wel dat Nereysho Kasanwirjo mee kan spelen tegen het team uit Waalwijk. Denk dat hij samen met Radinio Balker het beste centrale duo achterin vormt, Nereysho met de drang naar voren én Radinio als slot op de deur! Zal geen makkelijke wedstrijd gaan worden tegen RKC, trainer Oosting laat zijn team in een vertrouwd systeem spelen met een hechte verdediging en op de counter naar voren spelend. Tis een team met veel zelfvertrouwen, in tegenstelling tot FC Groningen, dat écht een flinke oppepper nodig heeft! Hoop dat FCG vrijdagavond lekker oppertunistisch gaat voetballen met middenvelders, die een bal bij zich kunnen houden én scherpe spitsen, die de voorzetten vanaf de flanken goed kunnen afwerken! Een goed resultaat zal heel goed zijn voor het zelfvertrouwen van het team van Frank Wormuth. Aanvallend én agressief voetbal zorgt er ongetwijfeld voor dat het thuispubliek achter het eigen team gaat staan. Hoop wel dat het thuispubliek de hele wedstrijd FCG blijft ondersteunen....ook als 't eventjes tegenzit. Maakt mij niet uit welke spelers tegen RKC in het veld staan, als ze maar een échte killersmentaliteit tonen én goed gaan samenspelen voor een prima resultaat! 

Dijk06-10-2022 om 07:18

Eventjes tegenzit haha. Voor jouw wel. Drama is het week in week uit. Morgen in de rust wanneer we met 0-3 achterstaan gelijk Wortmuth ontslaan. Want in dit elftal zitten geen killers. Die de fc naar een overwinning helpen. Droom maar lekker verder badkuip. De fc zal het fijn vinden met je positieve input dagelijks op de site van BM. Je zult wel betaald krijgen door Fledderus. Of af en toe een vrijkaartje voor de wedstrijd fc. 

King Poffel06-10-2022 om 08:12

Laten we hopen dat de goede dingen van vorige week worden meegenomen naar deze wedstrijd en dat het goede spel kan worden uitgebouwd van een half uur naar minstens 45 minuten en het liefst zelfs langer tegen een ploeg als RKC. Progressie wil ik zien.

Tot nu toe vind ik Wormuth een tactisch onbenul aangezien hij er veel te lang over heeft gedaan om tot vaste systemen te komen, automatismes erin te krijgen en zijn wisselbeleid. Aan hem om nu te laten zien dat ook hij vooruitgang boekt. Ben dan ook benieuwd of hij het lef heeft om een controleur te slachtofferen voor Ngonge, helemaal thuis tegen een RKC in een 5-3-2 formatie. Indien hij wel weer met twee controleurs aan deze pot begint dan zegt dat mij genoeg...

Joost06-10-2022 om 08:34

Precies 20 jaar geleden, oktober 2002, verloor Groningen thuis van RKC en was het exit Lodeweges. Met het bericht van vanmorgen in DvhN en de overige berichten sinds 'opa' trainer is kan ik me zomaar voorstellen dat de geschiedenis zich gaat herhalen. 

campesino06-10-2022 om 09:40

Ach, Dat opa verhaal is echte riool journalistiek. Zo' N krant kan je toch niet series nemen. Bovendien het Dvhn zit zolang ik leef aan de stoelpoten van de trainer te zagen. 

Misschien worden Dijk en companen wel betaald door het Dvhn voor hun dagelijkse negatieve input. Of krijgen ze een vrijkaartje. 

TomOkker06-10-2022 om 21:26

waar gaat dit over Joost?

Rob197006-10-2022 om 22:26

Iedereen kan er iets van vinden, en daarbij zijn eigen gedachte hebben, maar veel feiten zijn helaas gewoon waar. Dat opa verhaal staat niet op zichzelf, dat komt uit de spelersgroep zelf, en het Daglad neemt het graag over. Het gerommel in de staf, zwengelt Wormuth nu zelf weer aan, door te zeggen dat ze niet op één lijn liggen. De kliek die zo harmonieus leek, is door de matige start wat afgebrokkeld, waardoor er wrijving is ontstaan. Zo gaat dat bij matige resultaten. Veel onvrede binnen de spelersgroep maakt het er ook niet makkelijk op, en dan is de sfeer rondom de club snel negatief. Alleen overwinningen kunnen helpen. 

TomOkker06-10-2022 om 22:56

Ik denk dat het iets genuanceerder ligt Rob want volgens mij haal jij nu ook wat dingen door elkaar.

Joost07-10-2022 om 07:34

Waar dit over gaat? Dat wat er letterlijk staat. Lodeweges gooide zelf de handdoek in de ring na die nederlaag 20 jaar geleden. 
Ik hoop dat FW dat boel weer op de rails krijgt, hem hem zelf kort een keer gesproken en oogde mij sympathiek.

Maar dat het niet lekker gaat staat vast. En als die zaakwaarnemer zich ermee gaat bemoeien en FW zelf laat ziet écht niet meer de kop gek maken en ten koste van alles willen blijven op deze leeftijd. Daarom zou het mij niet verbazen als 't vanavond 0-3 wordt dat FW zelf de handdoek in de ring gaat gooien. 

Fugazi07-10-2022 om 08:43

Volgens mij ging Lodeweges toen onder druk van de supporters weg. In het oosterpark gingen de supporters op de barricades en was de situatie onhoudbaar. Tegenwoordig gebeurt dat niet meer. Gelukkig moet ik zeggen maar destijds gingen ze massaal naar de hoofdtribune en werd het heel spannend. 

Rob197007-10-2022 om 12:48

#Tom, het verhaal van Opa, is er een die vanuit de spelers komt, en dat is al van weken geleden. Veel onduidelijkheden in de voorbereiding, voor zowel de spelers over wel op niet spelen, de speelwijze, de taktiek en de trainingen. de ontvreden spelers komen dan met dit soort dingen, die de krant later gaat overnemen. Hoe slechter het nieuws hoe leuker het is om in de krant te zetten. En dat kun je het dagblad wel toevertrouwen. 

Gisteren stond er weer van alles in het AD en Dagblad, (dezelfde uitgever), met oud nieuws en de nieuwe uitspraken van de zaakwaarnemer van Wormuth, die de technische staf en de Fc een draai om de oren geeft. Dit kunnen frustratie's zijn over de beloftes, die gedaan zijn aan Wormuth, maar dat zou ik niet weten. Wat ik wel weet, is dat Wormuth de selectie kende van vorige jaren, dus heel verrast kan hij niet zijn geweest.

Dat Strand Larsen weggevallen is, is iets dat hij ook kon weten, maar daarvoor heeft hij nieuwe jongens gekregen, waarvan Pepi, een waardig voetballende en scorende alternatief is.

Hij kan zelf ook in de spiegel kijken, hoe hij het heeft gedaan. Fledderus, die heeft natuurlijk ook matig ingekocht, en dat is landelijk opgepakt, dat deze selectie erg armieterig is. En daar verschillen de meningen, ook op dit forum stevig over, en dat kan verschillende kanten opvallen, maar voorlopig gaat het niet best. Wormuth heeft daar in zijn analyses ook niet aan meegeholpen, (opmerkingen, geen basisvaardigheden, de spelers kunnen mijn systeem niet spelen), zoiets helpt natuurlijk ook niet. En dan nu een zaakwaarnemer, die de boel wederom opschut, is natuurlijk ook dom, als je juist rustig wil werken aan je team.

 

Nevinsrow06-10-2022 om 10:05

Ik vind ook dat er veel negatieve emotie heerst omtrent de trainer, de TD en de club. Waarom?

Er is een mooi en duidelijk beleid uitgestippeld: Samen naar de grote markt. Ik vind dat de pers geen positieve bijdrage levert om dit proces te versnellen/te waarderen. Er wordt vanuit een te hoge verwachting 'journalistiek' bedreven, zonder te kijken naar de stappen die moeten worden gezet om op de grote markt te komen. Er wordt geen tijd gegeven aan trainer, technische staf, spelers en directie. We zijn FC Groningen. We spelen al jaren om de keizers baard. Nu is er een gedegen beleid en zijn er zichtbaar veranderingen gaande binnen de club, geef het dan ook drie jaar de tijd om te oogsten. 

Dat het vermaak omhoog kan, dat ziet Wormuth ook. Hij is een vakman en zeer kundig. Geef het tijd en vertrouwen en ga als pers eens objectief de club volgen i.p.v. sensatie op te schrijven. Come on FC

Japie-R06-10-2022 om 11:09

Ik ben het helemaal met je eens Nevinsrow. Dat negatieve geleuter van die Dijk, wordt even niet goed van, om van het " Nijsblad"maar te zwijgen. Die krant schrijft alleen maar negatief over de club en zijn bestuurders. Dat was in het verre verleden zo en dat is het nu nog. Wij hebben met Wormuth een prima trainer die echt wel weet wat er aan deze selectie schort en probeert hier het beste uit te halen.. RKC wordt een moeilijke klus maar heb heel veel vertrouwen in een goede afloop. Één opmerking nog, we moeten uitkijken naar die spits van hun, buiten het feit dat die gozer graag broodjes kroket lust kan hij ook wel een doelpunt maken, alert zijn dus.

Herman Badkuip06-10-2022 om 15:25

Helemaal met jou eens Nevinsrow! En ik reageer niet meer rechtstreeks op Dijk hoor, wat een kinderachtig gezeik van die man! Je zal maar naast hem op de tribune zitten, daar word je toch helemaal niet goed van! Ons FCG is nog volop in ontwikkeling en dat gaat met vallen en opstaan! Een goed beleid vraagt om vertrouwen en tijd!

Voor morgenavond tegen RKC zal de vorm van de dag belangrijk zijn, want de teams in de eredivisie vanaf plek 7 t/m plek 18 verschillen niet zo veel van niveau! We missen een aantal verdedigers, maar met Dankerlui, te Wierik, Balker en Määttä moeten we 't ook kunnen redden!

marcelfcg07-10-2022 om 06:01

Roelofsky06-10-2022 om 11:26

Ga aub spelen als Napoli afgelopen woensdag met het mes tussen de tanden en klap er boven op....met veel druk naar voren. Geef RKC geen kans om te voetballen dan wordt het een overwinning.

Dijk06-10-2022 om 11:31

Ja sjapie r word je niet goed ? Wortmuth je opa ? Maar ondertussen wel stiekem DVHN lezen.  En zondags ook niet naar voetballen natuurlijk. 

grunn196706-10-2022 om 11:43

Must win lijkt me niet op zijn plaats.

Alle ploegen zijn beter dan de FC, potentiël grootste degradatie kandidaat met deze hopeloze selectie.

Proberen een puntje te halen of met niet te dikke cijfers verliezen dat zou al heel wat zijn.

Winterstop wat noodverbandjes halen en hopen op plaats 15.

En dan in de zomerstop grote schoonmaak.. mag je invullen wie er allemaal mogen vertrekken en dat zijn er heel wat.

Hopen binnen 2 jaar weer leuk voetbal te zien, dat gaat met de huidige prutsers op technisch beleid niet lukken.

Gok op een 0-0.

Nevland06-10-2022 om 11:58

Ik heb de voorspelcompetitie nog even bijgewerkt. Toch maar een 1 tje ingevuld. Zal toch wel ? 

 

Bombarda779106-10-2022 om 20:42

Wat leuk, de heer Van der Kerkhof is arbiter. Past prima bij de grafstemming. 

Oeleoptak06-10-2022 om 21:22

Nou zeg. Patrick Joosten scoort voor Apollo tegen AZ

Herman Badkuip06-10-2022 om 22:25

Iedereen die van FC Groningen komt, laat bij zijn nieuwe club zien dat ze echt kunnen voetballen....Michael de Leeuw en Wessel Dammers bij Willem II, Daniël van Kaam bij Cambuur, Patrick Joosten bij Appolon Limasol, Bjorn Meijer bij Club Brugge....jammer dat ze zijn uitgevlogen!

TomOkker06-10-2022 om 21:28

En hier begint het gelul, Must win typisch rechterrijtje syndroome.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!