Terug

Deel deze pagina:

Voorbeschouwing: sc Heerenveen - FC Groningen

Door Sven Heikens 10 reacties

Na een week waarin de inkt van het ene nieuwsbericht nog maar net opgedroogd was, alvorens een nieuw bericht ter wereld kwam wordt uiteraard ook gewoon weer gevoetbald. FC Groningen gaat zondag op bezoek in Heerenveen, ofwel: de Derby van het Noorden.

Boycot

In het Abe Lenstra Stadion zou FC Groningen komende zondag gesteund worden door een vol, uitverkocht uitvak. Tot het moment waarop de burgemeester afgelopen week slechts 4 dagen voor de wedstrijd met het bericht kwam dat er slechts 600 man het uitvak in mochten en er aanvullende voorwaarden zouden gelden. Totaal onacceptabel natuurlijk. Door de aanvullende maatregelen hebben de officiële supportersgroeperingen van FC Groningen besloten de wedstrijd te boycotten. Het is zowel voor FC Groningen als voor deze groeperingen onmogelijk een keuze te maken in wie wél en wie niét mag afreizen naar Heerenveen. “Wij snappen het besluit van onze supporters en staan volledig achter deze keuze,” aldus Gudde op de clubsite. Ook FC Groningen is solidair met haar supporters, want enkel medewerkers met een officiële functie zullen aanwezig zijn in Heerenveen.

Op de clubsite verklaart de FC het volgende: "Ons bekruipt steeds meer het gevoel dat de overheden in Nederland bewust bezig zijn om het bezoeken van uitwedstrijden door supporters te ontregelen en te ontmoedigen. Wij vinden dit een zeer zorgelijke en kwalijke ontwikkeling en zullen dit in de gesprekken die we de aankomende weken hierover hebben met onze ketenpartners bovenaan op de agenda zetten.”  Een goed statement van de FC voor een zeer zorgwekkende ontwikkeling.

FC Groningen

Het beste statement wat Groningen kan maken is om de drie punten mee te nemen uit Heerenveen. Dit kan Groningen doen met nieuwbakken aanwinsten Bech, Sher en Hove. Alle Scandinavische spelers zijn komende zondag in Heerenveen speelgerechtigd. Daarentegen staat het vermoedelijke vertrek van Nana Kasanwirjo naar Feyenoord. Op moment van schrijven is de transfer nog niet rond, maar zal Kasanwirjo vermoedelijk de overstap maken richting de koploper voor een bedrag van ca. 2 miljoen euro, excl. bonussen.

Kortom, Van der Ree gaat komende zondag moeten schuiven in de opstelling. Kasanwirjo zal niet spelen, maar hoe gaat Van der Ree dit opvangen? Zet hij Hove erbij op het middenveld? Wordt Balker of de goed presterende Blokzijl geslachtofferd ten opzichte van Bech? Of schakelt Van der Ree om naar een vijfmansdefensie met Blokzijl, Balker en Bech in het hart van de defensie? Tevens is er nog geen vleugelspeler aangetrokken, dus een vijfmansdefensie ligt in de lijn der verwachting.

Over de vermoedelijke basisopstelling in de loop van zaterdag of in ons Matchday-artikel meer!

sc Heerenveen

Bij de tegenstander van zondag loopt het een stuk rustiger. Heerenveen heeft zich genesteld in een groepje van drie clubs in de subtop en bezetten momenteel achter Sparta Rotterdam en FC Utrecht de 8ste plek op de ranglijst. Achterin ogen ze stabiel en voorin zorgen met name de aanvallende backs Van Ewijk en Köhlert voor de nodige dreiging. Waar van Ewijk begin van de week nog gelinkt werd aan een overstap naar Fulham is deze interesse in de loop van de week gaan liggen en zal Van Ewijk er vermoedelijk gewoon bij zijn komende zondag.

Op het middenveld en voorin heeft trainer Van Wonderen een aantal smaken/opties erbij gekregen afgelopen winter. Van Amersfoort en Nunnely werden transfervrij opgepikt en toegevoegd aan de selectie. Aderlating is wel de blessure van aanvoerder Sven van Beek, die bezig was aan een sterk en solide seizoen, maar enkele maanden aan de kant staat.

De opstelling van Heerenveen zal vermoedelijk gelijk zijn aan die van afgelopen weekend tegen AZ. Of het moet al zijn van Van Hooijdonk, die afgelopen week onder een cynisch applausje het veld verliet.

Historie

Na vijf gelijke spelen achter elkaar was de Derby van het Noorden afgelopen seizoen een prooi voor de thuisclub. Groningen ging met 3-1 ten onder. Voor de laatste overwinning van Groningen moeten we terug naar 1 mei 2016, toen Groningen door goals van Idrissi en bekerheld Rusnak met 1-2 wist te winnen in Heerenveen.

Scheidsrechter komende zondag is Allard Lindhout. Aftrap 12.15 uur. Come on FC!

Reacties:
Marco20-01-2023 om 20:08

Van Wonderen laat zijn elftal rustig wachten totdat Groningen in de fout gaat. 

Waarschijnlijk 11 andere basisspelers dan bij de vorige editie.

Zou mij verbazen als we er een resultaat halen. Met 1 aankoop en 2 huurlingen die het afgelopen jaar nauwelijks hebben gespeeld zal het kwalitatief tekort niet zijn opgelost. Benieuwd naar de nieuwe spelers.

Zet Te Wierik maar rechts back. Krijgen we wat strijd, ervaring en fysieke kracht achterin. Van Gelderen is leuk voor de aanval maar de komende weken zijn punten nodig. 

Herman Badkuip20-01-2023 om 20:25

Hoop niet dat trainer Dennis van der Ree terug gaat vallen op een vijfmansdefensie tegen Heerenveen....liever 4-4-2 met een versterkt middenveld. Verwacht van de nieuwe spelers zeker Mads Bech Sörensen als linker centrale verdediger naast Radinio Kasanwirjo, ook Johan Hove als aanvallende middenvelder! Twee spitsen [Florian Krüger en Ricardo Pepi] zullen aangespeeld moeten worden door de middenvelders Luciano Valente, Ragnar Oratmangoen, Johan Hove en Tomas Suslov! Achterin als vleugelverdedigers Liam van Gelderen op rechts en Isak Määttä op links! En op doel uiteraard Michael Verrips! Jammer dat er nog zoveel spelers geblesseerd of niet volledig fit zijn....maar op de bank zit nog voldoende kwaliteit met Thijmen Blokzijl, Yahya Kalley, Mike te Wierik, Joey Pelupessy, Daleho Irandust, Jorg Schreuders en misschien Thom van Bergen?

jvakkieg20-01-2023 om 20:40

Ik vermoed dat Kasanwirjo niet mee gaat.

Herman Badkuip20-01-2023 om 21:01

Hahaha....nee dat denk ik ook niet, foutje van mijn kant! Bedoelde natuurlijk Radinio Balker.....

TomOkker20-01-2023 om 21:53

Laat ik eens gek doen, ik denk dat het 1 - 2 wordt en kom mij niet aanzetten met 442 lafaards.

Herman Badkuip21-01-2023 om 09:45

Een 4-4-2 opstelling lijkt mij heel realistisch TomOkker....wij hebben maar twee aanvallers in de wedstrijdselectie én heel veel middenvelders!

TomOkker21-01-2023 om 13:03

Op papier zijn er nog 3 over, met Määtä 4, laat hem voor de verandering een keer op de linksbuiten positie spelen zou ik voor 433 gaan 

Fan op afstand21-01-2023 om 09:02

Ik verwacht geen wonderen dus zou met een gelijkspel al zeer tevreden zijn. Gelukkig heeft de voorhoede van Heerenveen grote moeite met scoren dus wie weet. Het belangrijkste voor mij is dat we volgend seizoen nog steeds in de eredivisie spelen. En dan komende zomer echt goed gaan saneren en zorgen voor een stabiele situatie bij de FC waarbij een plek bij de eerste 6/7 elk seizoen een garantie is zonder elke keer van die last minute ingrepen.

Herman Badkuip21-01-2023 om 09:47

Denk ook dat een gelijkspelletje tegen Heerenveen het maximaal haalbare is, maar....wellicht gaan ze ons zondagmiddag verrassen?

campesino21-01-2023 om 10:18

Het blijft voetbal dus alles is mogelijk, maar normaal gesproken heeft Groningen geen enkele kans. We zitten nog steeds met dezelfde pijnpunten. Met bech zal het er verdedigend zeker beter op worden, maar dat is niet genoeg. De andere2 kunnen nog geen hele wedstrijd spelen dus dat heeft tijd nodig. Tel daar bij op dat we kansanwirho missen (hoe je het ook wendt of keert, hij was basisspeler) en dat er aanvallend niets is verandert, dan is hopen en bidden het enige dat over blijft

Nachtwacht21-01-2023 om 11:07

Hadden we Kasanwirjo maar gemist tegen Feyenoord, dan hadden we misschien wat langer 'meegedaan'. 

Ik vrees dat deze wedstrijd te vroeg komt, maar in een derby kan alles... zou mooi zijn als alle drie nieuwelingen minuten kunnen maken

m o i21-01-2023 om 12:49

Als je Sarr 90 minuten weet af te stoppen maak je kans op een resultaat. Verder zit er ook maar weinig voetbal bij de Fraaizen. 

no guts no glory22-01-2023 om 00:09

Mee eens bijna al het gevaar komt bij hem vandaan en van de rechtsback van Ewijk. Maar ik ben bang dat van Gelderen hem niet kan houden. In ieder geval zorgen dat de rugdekking goed verzorgd is. 

Ronnie 21-01-2023 om 13:49

Tussenstand Fledderus 

Uit: Ngonge en Kasanwirjojo. Prima 

Irandust gaat nog en wellicht verhuur van soelers die nooit spelen. Ook prima 

In: Hoove lijkt goed, Bech Sorensen lijkt goed. Die jonge ketel van Spezia is niet direct voor de basis. 

Gezien de situatie waarin we zitten en het geld wat we hebben een magere score!

Bij nog graag: rechtsback, 2x vleugelspelers 

Nog een dikke week, ik ben benieuwd want tot op heden zijn we er niet direct beter op geworden, alleen 2 vervelende mannetjes gelost 

 

 

 

 

 

 

Fan op afstand21-01-2023 om 16:39

Moet toegeven dat de "oogst" tot nu toe (nog) geen lach op mijn gezicht tovert. Hoop dat Fledderus Hauge weet binnen te hengelen. Wat extra ervaring is in mijn visie geen overbodige luxe. Maar goed, heb wel eens kritiek op Fledderus maar laat ik nu maar even wachten tot na de transferwindow met mijn mening. 

Robba21-01-2023 om 14:02

2 vleugelflitsers en dan moeten we er wel zijn..

TomOkker22-01-2023 om 09:52

Met wat ze tot nu toe hebben binnen gehaald zijn 2 flankers inderdaad zeer welkom. 

Marco21-01-2023 om 14:05

We dreigen de inkomende transfers van afgelopen zomer te moeten repareren:

2x vleugelverdediger: in zomer zijn Maata en Van Gelderen aangekocht voor 1,6 miljoen

Verdedigende middenvelder: Pelupessi en eerder Natuta.

Flankaanvaller: Oratmangoen.

Nevland21-01-2023 om 14:35

Ik las dat Hauge niet naar Schalke gaat en ook niet naar Fortuna. 

 

marcelfcg21-01-2023 om 15:13

Als 2 honden vechten om één been, gaat FC Groningen er mee heen 

Japie-R21-01-2023 om 15:58

En Hjalmar Ekdal naar Burnley, dus niet naar ons, jammer,jammer. Hebben de Engelsen 2.8 miljoen Eurootjes voor betaald.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!