Terug

Deel deze pagina:

Column: Piet Fransen verdient een standbeeld.

Door Vincent Duitsch 4 reacties

Een paar weken geleden was ik op het internet het een en ander over onze FC aan het opzoeken en zo kwam ik op een gegeven moment op de wikipediapagina van Martin Koeman terecht. Ik zag de naam Piet Fransen en klikte daar natuurlijk ook op. En wat blijkt? Volgend jaar op 2 augustus 2025 is het precies 10 jaar geleden dat onze clublegende is komen te overlijden.

Ook al heb ik hem nooit zien spelen of persoonlijk mogen spreken, ik heb hem één keer mogen zien. Dit was bij de onthulling van het standbeeld van zijn beste vriend Tonny van Leeuwen. Dit was ongeveer 10 maanden voor zijn overlijden.

Piet Fransen werd uitgenodigd om het beeld van zijn vriend te onthullen en sprak de volgende woorden:

"Het was niet alleen een groot keeper, het was een fantastisch mens. Hij stond volledig voor de FC Groningen en hij is ook Groninger geworden. En ik hoop Ton, dat ik hier na deze tijd naast je kom staan!"

Er werd wat gelachen om deze laatste opmerking want, "Piet, jij gaat nog wel wat jaartjes mee!". Hij was immers nog maar 78 toen. Maar het werd door hem gemeend. Wie had nou gedacht dat hij 10 maanden later zou overlijden? Nu, 9 jaar en 1 maand later zeg ik als supporter van FC Groningen en liefhebber van de geschiedenis van FC Groningen het wordt tijd.

Het wordt tijd voor een standbeeld voor Piet Fransen.

En waarom ook niet? Piet heeft 456 wedstrijden gespeeld voor GVAV en FC Groningen en daarin 71 doelpunten gemaakt. De oprichting van FC Groningen meegemaakt. Op 1 jaar na altijd in Groningen gebleven. Heeft altijd voor FC Groningen klaar gestaan en zelfs tot 4 augustus 2011 in dienst geweest bij FC Groningen. Dan hebben we het over 53 dienstjaren voor zowel GVAV als FC Groningen. Dit is ook meteen de reden dat de lange zijde tegenwoordig de Piet Fransen tribune heet.

Hij is zelfs een van de weinige mensen in Nederland die een straat naar zich vernoemd heeft gekregen voordat hij is komen te overlijden. Dit is bij hoge uitzondering destijds goedgekeurd door de gemeente. Om de cirkel rond te maken? Hij heeft nog jarenlang op de Zaagmuldersweg gewoond. Tegenover het oude stadion waar hij zijn kunsten mocht laten zien.

Dit zijn nog maar enkele redenen om Piet Fransen een standbeeld te geven. Er zijn ongetwijfeld nog veel meer maar ik laat het in deze column vooralsnog bij deze. En daarom roep ik ook op, hoe mooi zou het zijn als op 2 augustus 2025 precies 10 jaar na zijn overlijden zijn laatste wens in vervulling gaat? Dat hij eindelijk naast zijn vriend komt te staan.

 

 

Reacties:
TirolBeuk01-02-2024 om 12:19

Helemaal mee eens , hadden we nu maar zulke clubmensen .

marcelfcg01-02-2024 om 14:10

Er is, denk ik, geen FC supporter te vinden die hierop tegen zou zijn.

Laat als club zien hoe je, al is het postuum, met je helden van weleer omgaat.

Geef die man een standbeeld!

ChiChi01-02-2024 om 15:22

Het standbeeld van Piet Fransen had er al lang moeten staan!!! DE GROTE DRIE.

Jaren lang speler en scout/chauffeur voor jeugd spelers geweest.

Herman Badkuip01-02-2024 om 17:19

Daar kan toch géén FC Groningen supporter tegen zijn! Natúúrlijk verdient Pietje Fransen een mooi standbeeld naast de legendarische keeper Tonny van Leeuwen!

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!