Terug

Deel deze pagina:

FC Groningen wint met 4-1 van Jong AZ bij de eerste thuiswedstrijd van 2024.

Door Vincent Duitsch 13 reacties

Nadat we eerder deze week al wonnen uit bij Jong Ajax wonnen we gisteren thuis met maar liefst 4-1 van Jong AZ. Hierdoor zijn we over FC Dordrecht heen gegaan op de ranglijst en staan we 5e met 6 punten achterstand op Roda JC.

De wedstrijd van gisteren stond in het teken van In Memoriam. De jaarlijks terugkerende editie waar stil wordt gestaan bij overleden supporters. Dit ging traditiegetrouw met fakkels langs het veld, sjaaltjes op de tribune en een minuut applaus van supporters.

FC Groningen was op Leandro Bacuna (herstellende van het noro virus) en Kevin van Veen (niet wedstrijdfit) weer op volledige oorlogssterkte om tegen Jong AZ aan te treden.

Opstelling: Jurjus, Pelupessy, Rente, Hove, Schreuders, Blokzijl, van Bergen, Postema, Valente, Peersman en Prins

FC Groningen begon goed aan de wedstrijd maar stond na 14 minuten spelen 0-1 achter. Ernest Poku kreeg de bal op het middenveld en stak deze helemaal over om tot slot Jurjus ook te verslaan en binnen te schieten. Enkele minuten later kregen wij echter alweer kans op de 1-1 maar Wouter Prins schoot helaas tegen de lat vanuit een vrije trap. Vlak daarna werd in de 22e minuut alsnog de 1-1 gemaakt waar Wouter Prins de assist gaf op Johan Hove die met een geweldige volley hem in het doel schoot. 5 minuten later in de 27e minuut was het weer raak toen er hands werd gemaakt in de 16 wat ons een penalty opleverde, Postema schoot deze feilloos in de linkerhoek binnen en het stond alweer 2-1. We stonden voor en dat wouden onze spitsen weten ook. We bleven druk zetten op het doel van Jong AZ waar meerdere schoten er niet in gingen.

In de tweede helft duurde het een kwartier voordat van Bergen de bal kreeg en goed wegdraaide bij zijn verdediger, hierna gaf hij een fraaie steekpass op Postema die hem vrij voor de keeper zette en als een echte spits kalm afmaakte. Voor Postema de 2e van de avond! In de 70e minuut kreeg ook van Bergen zijn doelpunt voor de 4-1 van de avond, na een mislukte voorzet en knullig uitverdedigen van Jong AZ belandde de bal bij van Bergen in de voeten die hard uithaalde en in de rechter onderhoek zijn eerste doelpunt in de Euroborg maakte. Vlak hierna kwam rui Mendes voor het eerst binnen de lijnen voor FC Groningen. De avond had nog mooier kunnen worden in de 78e minuut waar Postema helaas niet zijn hattrick complementeerde na een pass van Luciano Valente. Het bleef echter bij 4-1 en alle supporters konden met 3 punten in de tas naar huis.

Het is mooi om te zien hoe bij een achterstand de koppies niet naar beneden gaan en we het snel kunnen rechtzetten en zelfs op voorsprong komen. Ook hoe ons spitsenduo elkaar steeds makkelijker vinden en waar in het begin van het seizoen dit vaak mis ging, de bal er nu wel in vliegt. We zijn nu 13 wedstrijden op rij ongeslagen wat een clubrecord is! Op naar de 14e en wie weet wat nog meer.

Reacties:
Marco27-01-2024 om 12:54

Belangrijke overwinning. Weer in het spoor van plek 2 gekomen. In de periode doen we goede zaken.

Leuke avond voor het trouwe publiek. 

Voetbalgek27-01-2024 om 13:13

Het plezier bij de jonge jongens is prachtig om te zien, mooi dat ook Blokzijl nu weer speelt en speelde prima gisteren (zie ook crossbal bij de 1-1) Postema en van Bergen zijn aan het scoren gekomen. Plek 2 is zeker haalbaar en een leuke bekerfinale ook. Het kan gek lopen en daarom nog best een leuk seizoen worden. 

Boerentrien27-01-2024 om 14:57

Ik vind het nu al een leuk seizoen. Het is echt weer top in de Euroborg met leuk voetbal om naar te kijken. En wat maakte de Noordtribune er gisteren weer een prachtig feestje van. Wat een sfeer kunnen die brengen!

Heiky28-01-2024 om 14:04

Het grappige is is dat dit met spelers gebeurt die aan het begin van het seizoen niet eens op de elftalfoto mochten.

Jandeb27-01-2024 om 13:17

We zijn behoorlijk op stoom. Had ik een paar maanden geleden niet verwacht. We gaan zelfs regelmatig scoren en krijgen weinig tegen. Alle credits voor de jonkies en de trainer. De nieuwe speelwijze, veel inzet, minder tikjes links en rechts, werpt zijn vruchten af. Dit team laten staan. Mendes voorzichtig brengen en zien of zijn inbreng iets oplevert.

Herman Badkuip27-01-2024 om 14:07

Alles lijkt de laatste weken mee te zitten, veel jonge spelers uit de eigen opleiding, die een geweldige klik hebben met elkaar en de iets oudere spelers. Een vaste samenstelling van het team zorgt voor zelfvertrouwen bij de spelers én dat zelfvertrouwen resulteert in prima resultaten. Ongeslagen in de laatste 13 wedstrijden is ongekend! Toch zitten wij nog steeds met spelers, die er hopenlijk over een kleine week niet meer zitten....tis een beetje stil op transfergebied. Weet ook niet of er clubs zitten te wachten op een Kevin van Veen, Delaho Irandust, Paulos Abraham en de andere spelers, die mogen vertrekken. Rui Mendes is een bruikbare spits, die er goedkoop bij is gekomen, daar gaat Dick Lukkien zeker veel gebruik van maken! Zou het zelf wel fijn vinden om er nog een veelscorende én meevoetballende spits bij te hebben met het oog op de blessures én schorsingen in de komende wedstrijden.....Zag gisteravond weer een Martijn Kaars van Helmond Sport in de laatste minuut van de wedstrijd scoren, alweer zijn 17e van dit seizoen! Lijkt mij een speler, die wel in het team van Lukkien past én concurrentie is nooit weg binnen een team, houdt iedereen scherp! Verder de komende wedstrijden gewoon lekker nuchter blijven, niet té laconiek gaan spelen, maar blijven drukzetten én jagen op het doel van de tegenstander! Denk dat trainer Dick Lukkien en zijn staf onze spelers wel scherp blijft houden en er voor gaat zorgen, dat ze niet naast hun schoenen gaan lopen! Uiteraard moeten wij de komende week ook geen belangrijke jonge spelers weg laten gaan!

Cantona27-01-2024 om 14:38

Mooie overwinning, heb genoten van de FC

Wel een smetje is die 0-1, wat een onnodige tegengoal 

campesino27-01-2024 om 17:00

Het drasit als een tierelier. Fantastisch werk van lukkien. Ik has er een hard hoofd in toen hij begoñ met dat slome ouderwedse rondspeelvoetbal, maar hij heeft er een schitterende vechtmachine van gemaakt, met allemaal jongens die graag voor groningen spelen. Op van veen na, zijn alle rotte appels vertrokken of verbannen en dat merk je. Ik blijf het zeggen, van mij hoeft er niemand bij ( hooguit een reservekeeper). Kan alleen maar het groepsproces verstoren. Hoop wel dat er niemand meer vertrekt en maar hopen dat er niet teveel blessures komen.

ChiChi27-01-2024 om 17:11

Die Deense keeper die de FC op proef had is na 1 training alweer weggestuurd, die kon er blijkbaar helemaal 

niets van!!

Goed werk van de scouting............

Herman Badkuip27-01-2024 om 19:18

Ach ChiChi, iedereen slaat de plank wel eens mis....

boertje27-01-2024 om 20:12

Wanneer gaan ze eigenlijk met Schreuders om tafel? Contract tot eind dit seizoen? + Optie voor nog een jaar.....

val27-01-2024 om 20:20

Jong AZ maakte het FCG in het begin erg lastig. Het balbezit over de hele wedstrijd was maar nipt in ons voordeel. Het gemak waarmee de jeugd van AZ positiespel laat zien was vanmiddag ook bij de onder 18 wedstrijd tegen AZ het geval (uitslag 1-3). FCG onder 18 kreeg een lesje in handelingssnelheid. 

De wedstrijd van de FCG onder 21 tegen PEC Zwolle leverde een verdiende winst op (3-0 met 2 doelpunten van Turay). Onder toeziend oog van Lukkien en zijn 2 assistenten kwamen van de 1e selectie Lien, Emeran, Turay, de Jonge, Beukers en Slor in actie. Lien speelde onopvallend. Emeran legt steeds meer energie in zijn spel en laat progressie zien. De vraag is wel wat hij in de jeugdopleiding van Manchester United heeft gedaan. De opleiding bij FCG heeft hem tot nu toe meer opgeleverd. Turay komt fysiek nog tekort maar zorgde wel voor 2 prachtige goals. De Jonge, Beukers en Slor lieten zien wat van hun verwacht mag worden. Jarenlang had FCG moeite om linksbenige centrale verdedigers te vinden en op te leiden. Nu is er de luxe van 2 talentvolle LCV -ers. Na Mart Haven laat nu ook Sven Bouland (bijna 18 jaar) zijn potentie zien.

FCG komt steeds dichter bij de begeerde 2e plaats in de KKD. De vraag is of dat met de huidige selectie lukt. De bovengenoemde spelers zullen waarschijnlijk aanvallend het verschil niet gaan maken. Dit betekent dat er nog een goede spits bij moet. Een kopsterke (target) speler is eigenlijk een must. De komende tegenstanders zullen FCG met een verdedigende instelling en counterend gaan bestrijden. Dit vraagt een plan B om eventueel in de slotfase nog iets te kunnen forceren. Met nog een kleine week is het te hopen dat er nog een 2e winterse versterking komt, desnoods op huurbasis.

 

Heiky28-01-2024 om 14:08

Ben wel benieuwd wat ze nu met van Veen gaan doen want die komt echt niet meer in de plannen voor lijkt me zo.

Stadjer8127-01-2024 om 20:53

Het is ook een beetje vertekend beeld. We hebben de afgelopen maanden eigenlijk het hele rechterrijtje gehad. Na TOP Oss krijgen we in principe de hele top 8 voor de kiezen. De vraag is of ze daar ook ongeslagen uit gaan komen. We zitten nog altijd in de achtervolging en kunnen ons eigenlijk geen puntverlies veroorloven willen we promoveren.

 

 

 

campesino27-01-2024 om 22:14

Tegen roda de nummer 2 gelijkspel, terwijl een ruimte overwinning verdiend was geweest. Willem II (koploper), winst in de beker. Excelsior ( eredividie), winst in de beker. Overwinningen tegen jong az ( ploeg in vorm) en jong ajax ( en schijterij). Valt wel me toch?

Herman Badkuip28-01-2024 om 17:28

Vind 't moeilijk inschatten óf wij met het jonge basisteam van de laatste 3 maanden, zónder spits Kevin van Veen, méér punten hadden gehaald tegen de andere teams uit de top 8 van de KKD....Denk dat deze teams min of meer gelijkwaardig zijn aan het team van Dick Lukkien...We gaan 't meemaken de komende weken als wij weer tegen deze teams moeten spelen. Weet alleen wél zeker, dat het zelfvertrouwen van ons FC Groningen alleen maar gegroeid is door alle goede resultaten! En natúúrlijk gaan wij ook niet alle komende wedstrijden winnen, maar weet zeker, dat onze jongens zullen blijven strijden voor de punten met steun van een volle Euroborg en een goedgevuld uitvak!

ChiChi28-01-2024 om 18:27

Dit is het programma van de komende weken:

2/2 Dordrecht uit, lijkt mij vrij moeilijk 

11/2 Top Oss thuis

18/2 Eindhoven uit

23/2 Helmond Sp. thuis

1/3 Den Bosch uit

8/3 MVV thuis

11/3 Jong PSV uit

In deze wedstrijden lijkt mij veel mogelijk, dan komen de "zwaardere" wedstrijden!

I.v.m. eventuele schorsingen en blessures lijkt het mij toch nodig om nog een spits aan te

trekken, want Lien heeft het niveau niet!

Zeker als jij je doelstelling van promoveren wil bereiken.

appie happie28-01-2024 om 21:10

Bij de zwaardere pliegen,Cambuur,Graafschap,Den Haag ,WillemII enz krijg je meer ruimte..omdat die zelf ook wel willen voetballen.

JAZ Dordt..was 5-1  en als wij Kriwak van Dordt halen deze week,dan halen we de angel eruit.

ChiChi29-01-2024 om 09:36

In het artikel over Blokzijl in het DvhN zegt Gudde o.a. dat er alleen nog een keeper bijkomt.

Ze willen na de komst van Mendes het"groepsproces" niet verstoren.

I.v.m. eventuele schorsingen en blessures lijkt mij dit niet verstandig.

Heiky29-01-2024 om 16:15

                Nou ja, ChiChi, je hebt altijd nog spelers als Emeran, Eggens, Turay, De Jonge en desnoods Lien achter de hand dus ik snap het wel. En daar komt bij: in de winter een of een handvol spelers halen hoeft niet perse gunstig uit te pakken. Belangrijker is dat er van een aantal lijntrekkers afscheid genomen kan worden indien mogelijk. Geeft ook weer wat lucht met betrekking tot de zomerstop. Maarja, wie wil ze hebben denk ik dan.                

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!