Terug

Deel deze pagina:

FC Groningen wint na strafschoppen van Fortuna en plaatst zich voor halve finale KNVB Beker

Door Sven Heikens 18 reacties

FC Groningen heeft zich geplaatst voor de halve finales van het KNVB Bekertoernooi. In een wedstrijd waarin beide ploegen aan elkaar gewaagd waren, gaven de strafschoppen de beslissing.

De avond begon in het stadion met een grootse sfeeractie op de Noordtribune waarin Rock in zijn schip genaamd 'Groeningen' alle zeilen bij ging zetten in de schat te kapen, refererend aan FC Groningen dit bekertoernooi met de kans om de KNVB-Beker te kapen. Even daarvoor werd ook de spelersbus al groots onthaald met gejuich en gezang. 

Ten opzichte van afgelopen vrijdag was Marco Rente niet fit om bij de wedstrijdselectie aan te sluiten door ziekte, zijn plaats werd overgenomen door Leandro Bacuna. Laros Duarte keerde na zijn avontuur in de Africa Cup gelijk terug in de basis, ten koste van Johan Hove. Opstelling: Jurjus; Bacuna, Blokzijl, Peersman, Prins; Duarte, Pelupessy; Schreuders, Valente; Van Bergen en Postema.

Groningen gooide wederom een flinke portie energie in de wedstrijd en dwong Fortuna daardoor in het begin van de wedstrijd achteruit. Fortuna speelde daarentegen erg degelijk, vanuit hun fysieke kracht en organisatie om tot kansen te komen. Bij Fortuna stonden overigens een flink aantal bekende namen in de basis, waaronder Verrips, Oratmangoen en Sierhuis met een FC-verleden.

De eerste mogelijkheid was voor Duarte, een vrije trap op randje zestien tegen de achterlijn aan belandde op de lat. Ook Romano Postema trof het allumunium, zijn inzet vloog binnenkant paal weer uit de goal. Aan de andere kant stond Jurjus prima te keepen en pakte knap een inzet van Sierhuis. Het grootste gevaar van Fortuna kwam uit opportunisch, met name vlak voor rust had Groningen het daar even lastig mee, maar wist de rust te halen zonder tegentreffer.

Na rust liep de energie langzamerhand weg bij beide ploegen. Op een paar schotjes en hoge voorzetten van Fortuna na, gebeurde er in de tweede helft vrij weinig en liep het uit op een verlenging. Smetje was wel het geblesseerd uitvallen van Pelupessy, voor hem kwam Hove in het veld. Hove bracht wel flink meer rust in balbezit. Achterin stond het centrale duo Blokzijl en Peersman een prima wedstrijd te spelen.

In de verlenging waren Duarte en Mendes nog het meest dicht bij een Groningse treffer. Een vrije trap van Duarte belandde in de muur en vlak voor tijd schoot Mendes naast. Strafschoppen moesten de beslissing brengen wie door zou gaan naar de halve finale.

Postema schoot de eerste penalty onberispelijk raak. De eerste misser kwam van Fortuna zijde, waar Jurjus een inzet van Ozyakup voortreffelijk pakte. Valente mistte alleen direct erna, zodat het weer gelijk stond. De allerlaatste penalty moest Fortuna raak schieten, maar zoals Matavz het ooit deed, schoot nu Fortuna invaller Belkheir via de lat mis. Een ontlading van jewelste in een kolkende Euroborg, want Groningen plaatst zich voor de halve finales! Zaterdag de loting. NEC, Feyenoord en sc Cambuur zijn de mogelijke tegenstanders.

Reacties:
Herman Badkuip09-02-2024 om 10:00

Geweldige bekerwedstrijd tussen FC Groningen en Fortuna Sittard én een dikverdiende zege voor de conditioneel ijzersterke vechtmachine van Dick Lukkien! Laten wij met z'n allen deze enorme overwinningsflow nog een tijdje volhouden, dan gaan er nog hele, mooie dingen gebeuren in dit KKD-seizoen! Heb genoten van de wisselwerking tussen alle spelers van FCG én het enthousiaste thuispubliek en ben ongelofelijk trots op het schitterende resultaat van ons FC Groningen! Vandaag nog even nagenieten, morgenavond de loting voor de halve finale én zondagmiddag moet de vechtmachine weer strijden voor de punten in de KKD-competitie! 

ChiChi09-02-2024 om 10:06

Alle complimenten aan spelers, TS en SUPPORTERS.

Wat een sfeer, passie en inzet!

De wedstrijd was matig, maar was nu niet belangrijk.

Op naar zondag, maar TopOss niet onderschatten!

val09-02-2024 om 10:46

De wedstrijd was weliswaar niet hoogstaand maar de  spanning maakte veel goed. Vooral de beslissing door strafschoppen. Bekervoetbal is in het algemeen zeer interessant voor kleinere clubs omdat zij voor grote verrassingen kunnen zorgen. Vorig jaar zorgde Spakenburg voor landelijk nieuws door de halve finale te halen. Ook leverde het de club vele tonnen op. FCG profiteert ook financieel van de halve finale. Naast de premie van 130/k kan het tv gelden (50/k) en de helft van de netto opbrengst kaartverkoop tegemoet zien. Met deze wedstrijd en mogelijk nog een thuiswedstrijd , na de loting zaterdagavond, kunnen ook serieuze horeca opbrengsten worden bijgeschreven. Genoeg om nog extra keeper aan te trekken.

no guts no glory09-02-2024 om 12:56

Alleen op Noord al 12.000 liter bier opgezopen. Bij aanvang van de verlenging was al het bier al op. 

Hoekie09-02-2024 om 11:21

Geweldige sfeeractie op de Noordtribune. Ook mijn complimenten voor de tomeloze inzet van onze spelers die fysiek de spelers van Fortuna die bijna op omvallen stonden de baas werden. Lees net in een ochtendkrant dat de bovenste 6 van de KKD niet veel onder doet voor de 12 onderste ploegen van de eredivisie. Dit lijkt mij overtrokken.

Clubs als Fortuna, RKC, Vitesse, Volendam, Excelsior, Heracles zijn wellicht nu technisch wat vaardiger maar dat kan nu gecompenseerd worden door als team te vechten voor een resultaat. Er zit nog voldoende rek in ons jonge team. Het verbeteren van de technische vaardigheden, rustiger aan de bal worden is een kwestie van tijd en ervaring. Spelers als Matavz, Dallinga, Sorloth, Kostic en Hateboer om een aantal te noemen hebben ook tijd nodig gehad te worden als de speler die ze nu zijn. Op dit moment zet bijvoorbeeld Postema beste grote stappen als je hem vergelijkt met een half jaar geleden.

Hopen dat we weer een thuiswedstrijd loten want in een volle Euroborg zijn we zeker niet kansloos.

Marco09-02-2024 om 11:49

Grote winnaar is het publiek met een prachtige sfeeractie en penalty thriller. 

In balbezit zeer matig. Komende weken veel gaan trainen op aanvalspatronen, waarbij Postema en Van Bergen in scoringspositie gaan komen. uit het elftal komt weinig creativiteit. 

Postema scoorde ook al eens doelpunten 10 bij Den Bosch, met hetzelfde gemiddelde als nu. Met meer zelfvertrouwen is het een bruikbare KKD aanvaller. Prima strafschop. 

Boerentrien09-02-2024 om 11:50

Vanaf de aftrap straalde dit team de absolute wil uit om als winnaar van het veld te stappen. Dat zag je en voelde je. En wat hebben ze het waargemaakt. Als je een (h)echt team bent, de opdrachten goed uitvoert, niet verslapt en over een puike conditie beschikt, dan kun je op papier wel  de mindere zijn, maar kun je ook veel bereiken. Dat bewijst dit team keer op keer. Ook deze proeve van bekwaamheid  werd weer met een goed resultaat afgesloten. Wij hebben volop genoten, van de spanning van de wedstrijd, de sfeer in de Euroborg en van de geweldige sfeeractie. En hoe fijn is het om met zingende en blije supporters de Euroborg te verlaten. En vervolgens thuis met een glaasje na te praten en na te genieten van de beelden.

Harris09-02-2024 om 14:19

In de beker is alles mogelijk. Ik zei vooraf 50/50, gelukkig viel het onze kant op. Goed was het niet, spannend wel. Nu Cambuur thuis en ja dan weer naar de Kuip. Is ook geen straf natuurlijk. Mooi dat Danny Buys positief was over het publiek.

Herman Badkuip09-02-2024 om 19:18

Vond 't gisteravond tijdens de bekerstrijd wel heel opvallend, dat veel spelers van een kwalitatief sterk Fortuna Sittard in de verlenging met kramp in de benen op het veld lagen....Dacht dat de teams van trainer Danny Buijs conditioneel altijd wel in orde waren. Misschien is 't wel weer een voordeel om veel jonge spelers in het team te hebben. De jonge talenten van FCG zijn conditioneel beresterk, niet alleen de basispelers, óók de invallers bleven maar gaan! Hoop dat ze ook weer snel herstellen na zo'n zware bekerpot, zodat wij zondagmiddag weer kunnen genieten van ons FC Groningen tegen TOP Oss! Zo'n bekerwedstrijd geeft de burger weer moed, want mochten wij nacompetitie gaan spelen in mei, dan hoeven wij de eredivisieclubs niet te vrezen..... SC Cambuur en FC Groningen hebben laten zien, dat zij niets minder zijn dan deze clubs! 

campesino09-02-2024 om 20:46

Kijk uit naar de loting. Hopelijk thuis en feyenoord thuis zou helemaal mooi zijn.

Herman Badkuip09-02-2024 om 20:57

Om de finale te kunnen halen liever Cambuur óf NEC thuis.....

campesino09-02-2024 om 22:24

Herman, ik wil niet de finale halen. Ik wil hem winnen. En dan lijkt het mij makkelijker feyenoord te verslaan in een volle euroborg dan in de kuip.

Herman Badkuip10-02-2024 om 08:33

Als je het zo bekijkt hebt jij volkomen gelijk Campesino.....in de thuishaven Euroborg maken we meer kans dan in de Kuip om Feijenoord te verslaan! En de Rotterdammers hebben een zwaar programma voor de boeg, met misschien geblesseerde spelers, wat óók in ons voordeel kan zijn....

Bombarda779110-02-2024 om 08:22

Een halve finale tegen Feyenoord in de Euroborg lijkt mij ook het handigste. Precies wat Campesino zegt, in een volle Kuip is het een schier onmogelijke opgave. Je hebt meer kans om Feyenoord te verslaan in een volle Euroborg. En het lijkt er niet op dat Feyenoord van Cambuur of NEC gaat verliezen. Dus daarom hoop ik, om de meeste kans te hebben, ook op Feyenoord thuis in de halve finale. Dat zou geweldig zijn. Met precies dezelfde sfeeractie waarbij we ´Sittard´ kunnen toevoegen op het spandoek Wij gaan de beker kapen. Wat een geweldige actie was dat. Het historisch besef van deze supporters is uitmuntend. Het valt me mee dat Woke-Nederland nog niet gevallen is over deze actie. Want Rocco was nou niet een al te frisse kerel. En het lijkt alsof Blokzijl er ook weer wat beter in komt. Ben nog steeds vermoeid van de wedstrijd overigens. Het was in een woord fantastisch! En dan laat ik het niveau en kwaliteit van het voetbalgedeelte even over aan de bromberen van deze wereld. Kom er maar in jongens! 

no guts no glory10-02-2024 om 20:31

Ik moet het nog zien dat feijenoord wint als ze tegen NEC uit voor de beker moeten. 
Ik ga dus voor Cambuur thuis en hoop dat Feijenoord uit tegen nec moet. 

Herman Badkuip10-02-2024 om 22:02

Denk dat wij een uitwedstrijd tegen NEC Nijmegen loten én Feijenoord thuis speelt tegen SC Cambuur.....

Fan op afstand10-02-2024 om 22:44

Feijenoord uit voor de beker.  Cambuur thuis tegen NEC 

grunn196710-02-2024 om 22:47

Leuk voor cambuur finale tegen Feyenoord.

Herman Badkuip10-02-2024 om 22:47

Lastige uitwedstrijd in de Kuip tegen Feijenoord....SC Cambuur thuis tegen NEC wordt spannend! Feijenoord zonder spits Gimenez én een zwaar programma voor de halve finale!

Marco10-02-2024 om 22:49

Zoals gebruikelijk mag Feyenoord weer thuis spelen

Herman Badkuip10-02-2024 om 23:18

Maakt toch niet uit Marco, we gaan gewoon twee keer naar de Kuip en de tweede wedstrijd zijn wij de thuisploeg!

Marco10-02-2024 om 23:45

Is de slechts mogelijke loting. Weinig reden voor blijdschap 

Oeleoptak11-02-2024 om 07:33

Wij hebben niks te verliezen. Zij wel, ze rekenen zich nu al rijk. 

Fugazi11-02-2024 om 12:30

Wij hebben niets te verliezen maar dit wordt een hele lastige opgave. Als deze wedstrijd 10 keer wordt gespeeld verlies je hem 9 keer. Hopelijk wordt dit dan die ene.

Herman Badkuip11-02-2024 om 13:38

Tis wel de beker hoor, er gebeuren gekke én onverwachte dingen in het bekervoetbal....Feijenoord heeft lastige wedstrijden tegen AS Roma én speelt na de bekerwedstrijd op zondag 3 maart uit tegen PSV....

Fugazi11-02-2024 om 13:44

Dat weet ik ook Herman maar jij weet toch ook als superscout dat Feyenoord op iedere positie een veel maar dan ook een veel betere speler hebben dan wij. Of wil jij beweren dat de kansen 50 / 50 zijn? Als dat zo is dan begin ik toch wel heel erg aan jouw geestelijke gesteldheid te twijfelen.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!