Terug

Deel deze pagina:

FC Groningen boekt 1-4 zege in Den Bosch

Door Sven Heikens 12 reacties

FC Groningen heeft gisteren op een moeizame avond met 1-4 gewonnen bij FC Den Bosch. Het duurde circa een uur voordat de FC op stoom raakte in Brabant, maar vervolgens liep de FC weg naar een ruime marge in Den Bosch.

FC Groningen begon met Joey Pelupessy terug in de basis in verband met wat pijntjes bij Laros Duarte. De uitblinker van de afgelopen weken had last van pijntjes en begon op de bank. Voor de rest waren het dezelfde elf namen die begonnen: Jurjus, Bacuna, Rente, Peersman, Määtä, Hove, Pelupessy, Schreuders, Valente, Van Bergen en Postema.

In de eerste helft werd er een zeer matig schouwspel op de mat gelegd. Of dat met het lastig bespeelbare kunstgras te maken had, maar net als in de uitwedstrijd bij o.a. MVV kwam Groningen niet lekker in balbezit. Vrije ballen verdwenen achter de man, over de zijlijn en kansen werden er nauwelijks gecreëerd. FC Den Bosch vond het allemaal prima en probeerde met name uit dode spelmomenten toe te slaan. Verre inworpen en indraaiende hoekschoppen in het vijfmeter gebied van Jurjus zorgden voor hachelijke momenten. Beide ploegen wisten niet te scoren uit de enkele kansen die wel gecreëerd werden en zodoende werd het 0-0 bij rust.

In de tweede helft hadden beide ploegen andere intenties. Den Bosch kwam energiek uit de kleedkamer en kwam al gauw voor de goal van Jurjus terecht. Groningen speelde iets directer en in de 1-op-1 schoot Postema vanuit een lastige hoek voorlangs. De volgende Bossche aanval trof wel het doel. Een voorzet van de Bossche linksback belandde bij de tweede paal. en op een paar meter vanaf het doel werkte Den Bosch spits Kostorz de bal binnen. Direct daarna wisselde Lukkien. Duarte en Mendes kwamen voor Pelupessy en Valente.

Het waren de invallers die het deden vandaag. Waar Hove en Pelupessy vaak terugdraaiden, draaide Duarte in balbezit alles naar voren. Mendes zorgde met zijn aanvallende impulsen voor diepteloopacties achter de Bossche defensie en zodoende kwam er meer ruimte om te voetballen. Op het uur kwam Groningne op 1-1. Mendes zette de Bossche keeper onder druk en via Hegy en Mendes belandde de bal in de goal. 

Een Gronings startschot om door te drukken. Blokzijl kwam voor Määtä en Peersman verhuisde naar de linkerkant. Groningen voetbalde een stuk beter en makkelijker. De eerste beste aanval met Peersman op linksback werd gepromoveerd tot doelpunt. Een panklare voorzet van de Belg werd binnengekopt door Postema. 1-2. Groningen bleef doordrukken en al gauw bracht Mendes de stand tot 1-3. Het slotakkoord was opnieuw voor Postema, die het meest alert reageerde op de gekraakte poging van Duarte.

Uiteindelijk een vrij ruime zege, al waren daar wel wat aanpassingen en wissels voor nodig. Het invallen van Duarte, Mendes en de verschuiving in de defensie brachten Groningen eenvoudiger aan het voetballen. 

Door de overwinning vindt Groningen weer de aansluiting met de ploegen erboven. Groningen staat momenteel op plek 6, maar met een wedstrijd minder gespeeld en slechts drie verliespunten minder dan de nummer 2 Roda JC. Het beloven spannende weken te worden. Komende vrijdag wacht MVV Maastricht!

Reacties:
Nachtwacht05-03-2024 om 11:06

Nuttige overwinning. Geen enkel team tikt DB weg op dat slechte veld.

Wel duidelijk dat Maatta ons punten kost. 

King Poffel05-03-2024 om 11:11

Prima verslag. Je zag met het inbrengen van Duarte en Mendes dat er inderdaad meer ervaring en voetballend vermogen in kwam, tevens bracht het inrengen van Blokzijl meer voetballend vermogen en rust in de verdediging.

Belangrijk was de 1-4 uitslag. Met 3 goals verschil creëer je in de periode ook een verschil van +3 goals in ons voordeel t.o.v. ADO. Vrijdag een belangrijke pot, winnen van MVV en eventueel puntenverlies van ADO uit bij Roda (wat mogelijk is) en de periode is wel binnen. Het doelpuntenverschil met de andere concurrent in deze periode, Dordrecht, is op dit moment +12 in het voordeel van onze FC. Dus fingers crossed voor aankomende vrijdag, een overwinning van de FC en een gelijkspelletje bij Roda - ADO zou helemaal ideaal zijn voor de periode én de competitie.

Thomas Portugal05-03-2024 om 11:32

Ik zou ook Maatta eruit halen en Blokzijl in zijn plaats zetten. Blokzijl is rustig aan de bal en behoudt het overzicht. Duarte is overduidelijk een klasse beter dan het merendeel van de huidige selectie. Laten we hopen dat we promoveren en Duarte blijft volgend jaar. 

Boerentrien05-03-2024 om 12:03

Ja met Peersman op links en Blokzijl in het centrum naast Rente loopt het veel beter en komen er meer reële kansen. Peersman doet het ook goed in het centrum naast Rente, maar hij is nu echt op links nodig, omdat  Mäatta daar niet goed functioneert. En daarbij is het goed voor de ontwikkeling van Blokzijl, dat hij meer speeltijd krijgt. Kortom een win-winsituatie.

Zeeman05-03-2024 om 11:53

Ik heb zo het gevoel dat het goed gaat komen dit seizoen. Vrijdag MVV verslaan, dan zijn we heeeel dichtbij de top 2.

ChiChi05-03-2024 om 12:18

Gevoel is inderdaad goed,maar elke wedstrijd kan een bananenschil zijn,

ook vrijdag tegen MVV, zoals laatste thuiswedstrijd tegen Helm.Sp.,dus altijd scherp blijven.

Voor het team is het inderdaad beter dat Peersman naar links gaat en Blokzijl er in.

Ook Mendes meer speeltijd geven, bv.in de plaats van v.Bergen, die is voorin toch de zwakste schakel,

ondanks dat hij veel stoort en hard werkt, maar dat is het dan ook.

 

Herman Badkuip06-03-2024 om 11:38

Je zou ook kunnen zeggen, dat Thom van Bergen een geweldige stoorzender is, waardoor onze andere aanvallers kunnen scoren.....Maar ik ben met je eens, dat Rui Mendes meer speeltijd verdient aan de rechterkant. Dan kan Jorg Schreuders óf Luciano Valente op de linkerflank spelen....

Herman Badkuip05-03-2024 om 12:23

Het inbrengen van Laros Duarte én Rui Mendes was cruciaal voor deze wedstrijd, waarin beide teams in de eerste helft duidelijk onder de maat speelden! Na de komst van Mendes, nam Jorg Schreuders de positie op links van Luciano Valente sterk over. Schreuders vind ik beter vanaf de linkerkant, dan van rechts....ook de invalbeurt van Thijmen Blokzijl beviel mij wel! Denk dat Rui Mendes heel dicht tegen een basisplek aanzit, als hij 't conditioneel aankan. Isak Määttä als linksback kan mij niet echt bekoren, hoop dat Wouter Prins weer snel hersteld is, anders liever Marvin Peersman op links én Thijmen Blokzijl óf Nick Bakker centraal naast de ijzersterke Marco Rente! Derde periode gaan wij komende vrijdag tegen MVV wel pakken, maar belangrijker is plek 2 voor directe promotie....Wordt ongelooflijk spannend de laatste 10 wedstrijden, naast Willem II, Roda JC, ADO Den Haag, de Graafschap en FC Dordrecht heeft ook ons FC Groningen nog de kans om eerste óf tweede te worden in deze doldwaze, maar superspannende KKD-competitie!

Fugazi05-03-2024 om 13:16

Het is te hopen dat Duarte fit blijft. Dat is verreweg de beste speler in onze selectie. Zonder Duarte gaan we het in ieder geval niet redden. Met Duarte maken we een kans. Die jongen is de enige met creativiteit. Die moeten we heel houden. Verder ben ik nog niet echt overtuigd van Mendes. Ik ben heel blij voor hem en het team dat die twee keer heeft gescoord. Echter valt die mij qua spel en intensiteit zeker niet mee. Dat moet veel beter wil die in mijn ogen in aanmerking komen voor een basisplaats. Verder eens over Mattaa. Hij werkt zich kapot maar die moet je nooit weer opstellen. Die kan gewoon echt niet voetballen. Daar moet je in de zomer afscheid van nemen als dat lukt. Wordt waarschijnlijk weer een Fledderus aankoop die je aan de straatstenen niet kwijt raakt. 

marcelfcg05-03-2024 om 14:26

Anderhalf miljoen uitgeven aan Määtä is inderdaad bijna crimineel maar toch, hij speelde een aardige wedstrijd tegen Feyenoord. Hij is nog steeds jong hè, nog niet afschrijven.

no guts no glory05-03-2024 om 14:57

En dan te bedenken dat Matta afgelopen zomer naar Fiorentina kon. Er was een bod van 1.3 miljoen maar Groningen liet hem niet gaan. 

Stadjer8105-03-2024 om 19:33

Roda JC krijgt ADO wat gunstig is voor FC Groningen als we tenminste MVV thuis weten te winnen. We kunnen hoe dan ook op minimaal 3 punten afstand komen van de nummer 3. En dan is er nog dat inhaalduel, die gaat cruciaal worden.

Oeleoptak05-03-2024 om 19:44

Even wat anders. Het schijnt dat hoofdscout Beuvink bij de FC vertrekt. Dit binnen een aantal weken. Gaat ws voor Milaanse Ligaclub scouten in Nederland/ België. 

BROMBEER05-03-2024 om 22:02

Wat vinden we van het bijna nonchalante houding van bacuna.  I

King Poffel06-03-2024 om 07:30

Daar vind ik niet zo veel van, Brombeer. Waar ik wel wat van vind is dat onze verdediging, inclusief Jurjus, al een hele tijd staat als een huis!

Zou mooi zijn als dat bericht klopt, Oeleoptak. Beuvink is/was mede verantwoordelijk voor het zootje ongeregeld wat er gehaald werd en dient ook gewoon het veld te ruimen.

Herman Badkuip06-03-2024 om 08:03

Begrijp dat verhaal over een nonchalante Leandro Bacuna helemaal niet Brombeer, vind hem heel enthousiast en volgens mij lopen de jonge spelers weg met hem! Heb al een aantal fraaie assists van hem gezien, zoals bv. die geweldige lange bal in de voeten bij Duarte! Natuurlijk lukt niet alles bij hem, maar ja, dan had hij wel bij Manchester City gespeeld.....Ben heel blij met onze Leandro, zoals hij functioneert bij de FCG! Ben ook heel blij met onze ijzersterke verdediging én doelman Jurjus, tsjonge wat een verademing vergeleken met de start van de competitie! Natúúrlijk wel met Wouter Prins i.p.v. Isak Määttä in de achterhoede!

Heiky06-03-2024 om 14:12

Brombeer. 0ver Bacuna. Oogt inderdaad wat nonchalant af en toe en wisselt goede met mindere wedstrijden af. Maar over the whole genomen is het wel iemand die de rust bewaart. Ik had in eerste instantie ook mijn twijfels maar doet het als back meer dan voldoende.

 

marcelfcg08-03-2024 om 09:22

Laten we niet vergeten dat Bacuna geen back is maar op die positie speelt omdat de trainer het vraagt. Hij doet dit gewoon zonder morren en heeft als back ook prima wedstrijden gespeeld. Prima ervaren speler voor ons met een hart voor club en stad.

Oeleoptak05-03-2024 om 22:28

Bacuna had niet zijn beste wedstrijd. Maar is verder de man van de meeste assists dacht ik. En er waren wel meer die niet hun beste dag hadden. 

Marco06-03-2024 om 17:50

In het balbezit ontbreekt het aan aanvalspatronen om Van Bergen en Postema in kansrijke positie te brengen. 

Zonder veel creativiteit en individuele kwaliteit wordt het dan lastig om tot kansen te komen.

Duarte en mendes maakten het verschil. 

Boerentrien07-03-2024 om 16:34

Het maakt mij op dit moment niet zoveel uit, dat er individuele klasse ontbreekt, zolang de teamprestatie goed is.  En daar is niet zoveel op aan te merken. 

Herman Badkuip07-03-2024 om 17:00

De andere spelers in het team van FCG zorgen ervoor, dat Laros Duarte en Rui Mendes het verschil kunnen maken! Door deze teamprestatie kan FC Groningen tegen elk team uit de KKD goed presteren! Spelers moeten op hun sterkste positie staan, dan gaan we nog betere resultaten halen. Als Wouter Prins morgenavond nog niet kan spelen tegen MVV, zou ik Marvin Peersman linksback laten spelen....Thijmen Blokzijl naast Marco Rente centraal achterin én Jorg Schreuders op links i.p.v. rechts, op rechts Luciano Valente óf Rui Mendes en voorop Thom van Bergen en Romano Postema....Johan Hove op het middenveld naast Laros Duarte! Fijn dat Lukkien veel spelers in de selectie heeft, die bij schorsingen en/of blessures kunnen invallen zonder dat FCG veel zwakker wordt! Dat kan in de laatste fase van deze KKD-competitie en evt. play-offs nog belangrijk worden......

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!