Terug

Deel deze pagina:

FC Groningen wint eenvoudig en overtuigend van Cambuur

Door Sven Heikens 23 reacties

FC Groningen heeft gisteravond een ruime en overtuigende zege geboekt op sc Cambuur. Na het eerdere puntenverlies van zowel Roda JC als Willem II kwam voor Groningen gisteren het uitgelezen moment om in te lopen op de concurrenten om promotie. Groningen profiteerde optimaal door de 3-0 zege op Cambuur, waar bij Groningenn na afloop wel een smetje op de wedstrijd dat Jurjus een rode kaart pakte en daardoor wellicht volgende week geschorst is.

Opstelling FC Groningen: Jurjus; Bacuna, Rente, Blokzijl, Peersman; Hove, Duarte; Schreuders, Valente; Van Bergen en Postema.

FC Groningen begon met Thijmen Blokzijl in de basis, waardoor Peersman naar de linksbackpositite verhuisde en Määtä op de bank moest starten. De rest van de basiself was ongewijzigd ten opzichte van de gewonnen uitwedstrijd bij VVV Venlo.

Hoewel het eerste schotje van Cambuur was, bleek Groningen in de eerste helft heer en meester. Cambuur probeerde het in een 5-2-3 opstelling, maar kwam er totaal niet aan te pas. Het middenveld werd totaal overklast en zo had Groningen kans op kans in de eerste helft. Het duurde dan ook niet lang voordat Groningen de score kon openen. Peersman kopte raak uit een hoekschop. Even later was het opnieuw raak. Een dieptebal achter de defensie wist Thom van Bergen in de 1-op-1 binnen te schieten. Groningen speelde goed positiespel met fraaie combinaties, maar wist niet meer te scoren voor rust.

Na rust deed Groningen het (voor het oog) iets rustiger aan, waarbij alles net even een stukje onrustiger en onzorgvuldiger oogde. Er werden nog een aantal kansen gecreëerd door Duarte en Van Bergen, maar deze troffen geen doel. De wedstrijd leek rustig uitgespeeld te kunnen worden, tot circa twintig minuten voor het einde. Een dieptebal van Cambuur eindigde tussen Smit en Jurjus, waarna Smit Jurjus wilde omspelen, dit mislukte, de aanvaller ging liggen en tot ieders verbazing en schrik trok scheidsrechter Blank na lang twijfelen de rode kaart voor Jurjus. 2e doelman Baron moest invallen, maakte zijn debuut en deed dit uitstekend. 

Cambuur kreeg even het geloof terug en kreeg met een man meer iets meer balbezit, maar Baron hoefde niet één keer reddend op te treden. Voorzetten werden vakkundig door de keeper in de kiem gesmoord door ze vroegtijdig uit de lucht te plukken. In een Groningse counter wist Postema de wedstrijd te beslissen, door een voorzet van de ingevallen Määtä binnen te werken. Eindstand 3-0.

Met nog drie wedstrijden te spelen staat Groningen vier punten achter op koploper Willem II en één puntje op Roda JC.

FC Groningen speelt komende week op bezoek bij de koploper Willem II, vervolgens uit naar Telstar en eindigt thuis tegen Roda JC. 

Willem II ontvangt FC Groningen, speelt dan de uitwedstrijd bij FC Dordrecht en eindigt thuis tegen Telstar. 

Roda JC speelt vrijdag op bezoek bij Jong Ajax (Ajax 1 is het weekend erop vrij), ontvangt vervolgens Cambuur en komt op 10-mei op bezoek in de Eurborg.

Kortom, er volgen nog 3 bloedstollend spannende weken in de race om directe promotie.

 

 

 

 

Reacties:
Marco21-04-2024 om 12:23

Prachtige overwinning. Het elftal heeft een enorme groei doorgemaakt en is inmiddels de kkd ontgroeid.

Hoekschoppen zijn een wapen waarmee we wedstrijden openbreken. 

Dat ook de beide spitsen scoren geeft veel vertrouwen voor de kampioenskraker tegen WII, die gewonnen moet worden. 

Herman Badkuip21-04-2024 om 12:30

Heb volop genoten van de wedstrijd tegen SC Cambuur, een eerste helft vol passie en intensiteit van de vechtmachien van Lukkien! De Friezen konden 't allemaal niet meer belopen, werden volledig zoek gespeeld! De 2-0 ruststand had veel hoger kunnen zijn, na de rust een op de counter spelend FCG, dat de Friezen rustig liet komen....Een arbitrale blunder zorgde voor wat onrust, totdat Romano Postema de derde goal scoorde! Keeper Dirk Baron viel sterk in, maar zal volgens mij komende vrijdagavond in Tilburg niet in actie hoeven te komen. De onterechte rode kaart van Jurjus zal natúúrlijk geseponeerd gaan worden! Komende wedstrijden zal er weer veel druk op de topteams komen te staan, allemaal lastige wedstrijden met onvoorspelbare uitslagen! We gaan 't allemaal weer meemaken....

marcelfcg21-04-2024 om 13:26

Willem II heeft in ieder geval één groot voordeel. Met 4 punten voorsprong is een gelijkspel tegen de grote concurrent prima terwijl wij moeten winnen en niets anders.

Ik verwacht dat Willem II met Peter Maes typisch Belgisch zal spelen, op de counter wat zij ook goed kunnen.

En laten we hopen dat ook de KNVB begrijpt dat we een echte scheidsrechter nodig hebben deze wedstrijd.

campesino21-04-2024 om 14:00

Waarom moeten we winnen. Een gelijkspel tegen WII is voldoende als je de andere 2 wedstrijden wint.

Dat gezeik op  die scheids. Het was gewoon niet slim van Jurjus.  Of het nu wel of niet rood is, je moet met 2-0 voor , de scheids niet de mogelijkheid geven je er met rood af te sturen. Kan beter doelpunt incaseren. Niet slim

 

Toeval of niet, met blokzijl erbij is de luchtmacht versterkt en gelijk een goal uit een corner.

Herman Badkuip21-04-2024 om 14:35

Verwacht niet dat Willem II in een thuiswedstrijd op een gelijkspel gaat spelen, zeker niet omdat zij een week later een lastige uitwedstrijd in Dordrecht tegen de FC spelen! Ook Willem II zal gaan strijden voor de 3 punten, misschien is dat een voordeel voor de vechtmachien van FCG? Als ons team kampioen wil worden, zullen zij waarschijnlijk wel 9 punten moeten halen uit de drie wedstrijden!

Oeleoptak21-04-2024 om 14:11

Het spelen op een gelijkspel lijkt me zeer onverstandig. Denk ook niet dat dát in het FC DNA van nu zit. 
Bovendien willen ze mss wel kampioen worden. Dus gewoon het eigen spel spelen. 
Kein geloel enzovoort...

Stadjer8121-04-2024 om 17:03

Ook Willem II verliest punten, en ze mogen nog van geluk spreken dat ze in blessuretijd langszij komen. Misschien dat de druk hun toch te veel wordt. 

Kampioenschap is zeker reeel als de FC bij Willem II wint. Dan praat je over een verschil van 1 punt. En bij Dordt zie ik Willem II eerlijk gezegd niet gauw winnen. 

Sammy22-04-2024 om 00:27

Ga er toch wel vanuit dat Willem II op winst speelt.Spelen thuis en bij winst zijn ze gepromoveerd. 

Harris22-04-2024 om 08:44

Zal niet makkelijk zijn maar ik ga er vanuit dat we nog 3 keer winnen, als we heel blijven en niet onnodig tegen geel aanlopen. ( peersman, posthuma, valente op scherp) W2 en Roda knijpen hem voor de fc.

Boerentrien22-04-2024 om 09:29

Die rode kaart van Jurjus lijkt echt niet terecht. Hadden we in het vorige seizoen ook niet een paar rode kaarten, die onterecht bleken en geseponeerd werden?

RKR22-04-2024 om 10:27

Tuurlijk gaat W2 voor de winst. Die kunnen direct promoveren. Maar die ploeg ontbeert wel de vorm en de druk alsmede vermoeidheid lijkt toch wat te doen. Ze hadden al min of meer gepromoveerd kunnen zijn, maar van de laatste 3 duels spelen ze 2 gelijk bij Jong Utrecht en MVV.  En dat terwijl de volgende tegenstanders FC Groningen en Dordrecht zijn. Dan zou ik me serieus zorgen gaan maken. Ik zie ze de komende 2 duels eigenlijk onderuit gaan. Dat zou ook mooi zijn, want dan spelen we rechtstreeks om de titel in eigen huis.

Fugazi22-04-2024 om 11:23

Ik ga niet denken aan de verschillende scenario's die mogelijk zijn. Ik ga er gewoon vanuit dat wij gaan spelen zoals we altijd doen. Dan ga ik er vanuit dat wij resultaat gaan halen daar. Daar houd ik mij maar aan vast. Verder hoop ik wel dat Jurjus kan keepen vrijdag maar daar heb ik een hard hoofd in. Het was niet veel maar Jurjus heeft de schijn tegen door wel een rare beweging te maken. Dan moet Baron het maar doen. Ik hoop niet dat dit ons de das om gaat doen. Dat zou dan weer een cruciale fout zijn geweest van Gudde om geen ervaren tweede keeper te halen. Hopelijk valt het allemaal mee en laat Groningen gewoon zien dat we beter zijn dan Willem ll.

Herman Badkuip22-04-2024 om 12:02

Lijkt mij niet fair om Wouter Gudde de schuld te geven Fugazi, wij hadden twee betrouwbare eredivisie-waardige keepers.....Echter Michael Verrips viel tegen en Hidde Jurjus heeft zijn kans gepakt! Tweede keeper Dirk Baron werd afgelopen vrijdagavond voor de leeuwen geworpen en heeft 't naar behoren gedaan! Zou mij verbazen als Hidde Jurjus komende vrijdag tegen Willem II niet in het doel staat...iedereen heeft toch kunnen zien, dat er weinig aan de hand was. Zelfs het " slachtoffer " Milan Smit vertelde na de wedstrijd niet écht geraakt te zijn....Lees net dat de KNVB de rode kaart voor Hidde Jurjus heeft geseponeerd, kan dus meespelen in het belangrijke duel tegen Willem II!

Fugazi22-04-2024 om 13:01

Heel goed nieuws dat Jurjus gewoon kan keepen. Ik ben blij dat de aanklager het goed heeft beoordeeld. Ik vind het wel een fout van Gudde dat er in de winter geen tweede keeper is aangetrokken. Verrips voldeed niet en ging terug naar Fortuna. Wij hebben alleen Jurjus en 2 keepers die 0,0 ervaring hebben met het keepen op betaald voetbal niveau. Gudde heeft gegokt en lijkt goed gegokt te hebben. Toch vond ik het toen al een onverantwoord risico om geen vervanger voor Verrips aan te trekken. Daar kunnen we uiteraard van mening over verschillen 

appie happie22-04-2024 om 12:17

Uiteraard is de kaart geseponeerd!!.niemand maar ook niemand vond dit rood!!! Alleen die jonge dame met vlag vond het nodig om zich belangrijk te maken!! Terwijl ze er 60m vanaf stond en haar zicht werd belemmerd...

Harris22-04-2024 om 12:17

Goed nieuws!

Marco22-04-2024 om 14:29

Fijn dat de KNVB vandaag al duidelijkheid heeft gegeven, en niet dat het pas een dag voor de wedstrijd bekend is gemaakt. 

Nu focussen op de wedstrijd in Tilburg. 

Boerentrien22-04-2024 om 16:24

Inderdaad fijn, dat de rode kaart vandaag al is ingetrokken. Maar zo'n onterechte rode kaart zal je maar de overwinning gekost hebben.

Zeeman22-04-2024 om 18:18

Wij gaan het redden, het zit ons gewoon mee.

Boerentrien22-04-2024 om 23:01

En we weten nu ook, dat we een goede reservekeeper hebben in Baron. 

Fugazi23-04-2024 om 08:11

Dat baseer jij op 20 minuten voetbal waarin de keeper amper wat te doen heeft gehad? Tevens valt die in bij 2-0 voor met nog 20 minuten. Dat is wat anders dan meedoen in een alles of niets wedstrijd van a.s. vrijdag. Vind ik wel heel knap. Ik zeg niet dat Baron geen goede keeper is maar dat kan ik niet beoordelen op die 20 minuten van zaterdag. 

Boerentrien23-04-2024 om 11:33

@Fugazi. Niet alleen op grond van mijn eigen waarneming, maar mede gebaseerd op wat ik in de krant las. Namelijk, dat Baron een goede ontwikkeling heeft doorgemaakt en daarom 2e keeper was geworden. Verder, hij moest totaal onverwacht invallen zonder enige voorbereiding, hij kreeg direct te maken met een vrije trap op een gevaarlijke plek en wat geklier van Balk. Hij stond er direct en heeft de 0 gehouden. En dat in een kolkende Euroborg, terwijl er veel op het spel stond. Ik geef het je te doen. Dus dat bij elkaar geeft mij het gevoel, dat we inmiddels een goede reservekeeper achter de hand hebben, iets waar in het begin toch wat twijfels over waren las ik her en der.

Fugazi23-04-2024 om 12:22

Daar heb ik nog steeds mijn twijfels over. Die beste jongen heeft helemaal nog niets bewezen. Het is toch lekker invallen bij 2-0. Die jongen wist dat hij bij een fout niet direct een nederlaag veroorzaakt. Nogmaals, Baron kan best een fantastische keeper zijn maar dat kan ik nu nog niet zeggen. De FC trouwens ook niet want die hebben de eenzijdige optie in het contract niet verlengd. M.a.w. dit is het laatste seizoen van Baron. Die vrije trap hoefde niets mee te doen. Of je moet zeggen dat die bal er niet in ging omdat Baron die muur zo geweldig had neergezet. Het is ook altijd maar hoe je het wil zien.

Harris23-04-2024 om 12:00

W2 gaat vanaf morgen besloten trainen in aanloop naar vrijdag. Willen niks aan het toeval overlaten m.b.t.de kampioenswedsijd. Helaas voor hun gaat dat ook niet gebeuren vrijdag maar dat weten ze nog niet maar wij wel

 

King Poffel23-04-2024 om 12:18

Ik wens ze veel succes. Die besloten training van Cambuur vorige week werkte ook uitstekend, lol.

Herman Badkuip23-04-2024 om 13:37

Met nóg drie spannende én lastige wedstrijdrondes te gaan, een voorspelling van Herman Badkuip......Willem II speelt vrijdag thuis gelijk tegen FC Groningen, verliest daarna de uitwedstrijd van FC Dordrecht en wint dan thuis van Telstar! Roda JC speelt vrijdag in Amsterdam gelijk tegen Jong Ajax, daarna spelen ze thuis gelijk tegen SC Cambuur én dan verliezen ze in de Euroborg van FC Groningen! FC Groningen speelt vrijdag gelijk tegen Willem II, daarna winnen ze in IJmuiden van Telstar én verslaan thuis Roda JC! FC Dordrecht speelt vrijdag in Leeuwarden gelijk tegen SC Cambuur, ze verslaan thuis Willem II én winnen ook de uitwedstrijd tegen Jong Utrecht!  Eindstand na mijn voorspellingen :  1. en kampioen/promotie eredivisie  Willem II  74 pnt. krijgen er 4 punten bij -  78 punten!  2. promotie eredivisie  FC Groningen   70 pnt. krijgen er 7 punten bij -  77 punten! 3. nacompetitie  Roda JC   71 pnt. krijgen er 2 punten bij -  73 punten!  4. nacompetitie  FC Dordrecht   66 pnt. krijgen er 5 punten bij  -  71 punten!

Fugazi23-04-2024 om 14:18

Ik teken er voor Herman 

appie happie23-04-2024 om 19:35

Ik denk dat FcG kampioen wordt en Roda 2de..

Hoekie24-04-2024 om 10:02

Appie@ Erg onwaarschijnlijk. in dat geval moet Groningen winnen van Willem II en Roda. Willem II moet dan ook verliezen van Dordrecht. Roda moet de andere 2 wedstrijden winnen. Willem II komt met 3 punten op 77 punten Groningen komt met 3 overwinningen op 79 punten en Roda komt met 6 punten ook op 77 punten. Op dit moment heeft Willem II een veel beter doelsaldo (verschil = 6) dan Roda. Willem II lijkt dan 2e te worden.

Als Willem II gelijkspeelt tegen Groningen zijn ze nagenoeg zeker van promotie. Ze mogen dan zelfs verliezen van Dordrecht en komen dan op 78 punten als ze de laatste thuiswedstrijd winnen. Voor aanvang Roda en Groningen is dan de maximale puntenstand Roda 71 + 6 = 77 punten. Groningen 71 + 4 = 75. Dit is in het voordeel van Willem II want een van de clubs gaat het niet halen. 

Het kan nog gekker lopen als Groningen of Roda nog punten gaan morsen tegen Telstar en Jong Ajax. 

Stadjer8124-04-2024 om 16:59

Gezien de huidige vorm van Willem II is het niet ondenkbaar dat FC Groningen daar morgen wint. Daarna moeten zij naar Dordrecht, en dat is een ploeg die momenteel erg sterk speelt en vrij gemakkelijk scoort. Ik zie Willem II daar niet zomaar 3 punten weghalen, zeker niet in deze vorm. Willem II heeft nu het zwaarste programma, met die 2 tegenstanders op een rij. Ze hebben in de laatste 3 duels maar 1 gewonnen.

Roda JC heeft een gemakkelijker programma met Cambuur thuis en Jong Ajax uit, daar verwacht ik niet gauw puntverlies. Maar die komen dus langs op de laatste speeldag.

Groningen moet Telstar uit tussendoor natuurlijk wel even winnen. Maar goed, Roda moet ook even winnen bij Jong Ajax en Cambuur thuis.

 

 

 

Fan op afstand24-04-2024 om 10:21

Ga mij niet branden aan voorspellingen maar hoop dat ze het redden.  Ook al omdat ik vrees voor leegloop als het niet lukt en er een FC Den Haag scenario gaat ontstaan. Maar zoals de FC voetbal beleefd en toont verdienen ze het.

Herman Badkuip24-04-2024 om 19:03

Hoop wel, dat wat er ook gebeurt met FC Groningen, óf ze nu direct promoveren óf nacompetitie moeten spelen, dat de jonge spelersgroep zoveel mogelijk intact blijft....Zou doodzonde zijn als deze vechtmachine uit elkaar valt. Voor de eredivisie zal de technische staf wél ervaren spelers erbij moeten halen, want op een hoger niveau wordt meer van onze jeugdspelers gevraagd! Zou zeker op zoek gaan naar een goed aanspeelbare, kopsterke spits én een balvaste middenvelder [type Azor Matusiwa] en daar omheen zoveel mogelijk onze eigen talentvolle jeugdspelers!

ChiChi24-04-2024 om 22:55

Volledig met je eens! En ook nog een verdediger er bij.

Ik denk dat het kontrakt van Bakker niet verlengd wordt, is te vaak niet fit.

appie happie25-04-2024 om 07:40

Verwacht niet dat Roda bij jAjax wint..die spelen nl met een sterk elftal met allemaal eerste elftal spelers..

Wordt wel heeeeeeel spannend..

no guts no glory25-04-2024 om 17:44

Mocht Dordrecht van Cambuur uit verliezen dit weekend dan zijn ze kansloos voor rechtstreekse promotie. Ze kunnen het dan volgende week tegen Willem 2 ook laten lopen ivm eventuele schorsingen en blessures om zich helemaal te focussen op de nacompetitie. In dat geval heeft Willem 2 geluk. 

Herman Badkuip25-04-2024 om 19:10

Denk niet dat FC Dordrecht gaat verliezen in Leeuwarden, ze spelen misschien gelijk tegen Cambuur....de Friezen hebben veel geblesseerde en geschorste spelers, verwacht eigenlijk wel een kleine nederlaag tegen Jong Feijenoord! Alle topploegen zullen morgenavond heel scherp zijn, want ze willen [en moeten] eigenlijk winnen, als ze kanshebber willen blijven voor directe promotie! 

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!