Terug

Deel deze pagina:

Willem II en FC Groningen delen de punten in promotiekraker. 1-1.

Door Willem Poppes 12 reacties

FC Groningen heeft vrijdagavond met 1-1 gelijkgespeeld tegen koploper Willem II. Aan de stand boven in de eerste divisie verandert niks, want ook promotieconcurrent Roda JC speelde met 1-1 gelijk. Voor zowel Groningen als Roda lijkt het allemaal aan te gaan komen op de laatste speeldag, waarin de twee ploegen elkaar treffen in de Euroborg.

FC Groningen begon in Tilburg met dezelfde opstelling als in de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur (3-0) vorige week. De eerste helft, in een ontzettend sfeervol Koning Willem II stadion, leek er vooral veel spanning bij de thuisploeg in de benen te zitten. Hoewel de supporters van de ploeg van trainer Peter Maes de ploeg naar voren probeerde te schreeuwen, namen de rood-wit-blauwen een wat afwachtende houding aan en konden ze de bal nauwelijks in de ploeg houden. Dat zal niet alleen met de spanning te maken hebben gehad, want de FC speelde simpelweg ook gewoon goed in de eerste helft. Meermaals was het Thom van Bergen die gevaarlijk werd aan FC-zijde, maar het ontbrak aan koelbloedigheid voor de goal. Na een perfecte dieptepass van Luciano Valente leek het er in de 28e minuut dan toch op dat Romano Postema de openingstreffer voor zijn rekening zou nemen, maar Willem II doelman Joshua Smits keerde zijn schot.

Uitvallen Valente

Een paar minuten voor rust kreeg FC Groningen een groot verlies te verduren. Sterspeler Luciano Valente ging er zomaar bij zitten en moest met ondersteuning van de medische staf het veld verlaten. Een aderlating voor de FC, dat veel van zijn creatieve spel te danken heeft aan de Italiaanse Groninger. Hij werd vervangen door de Portugees Rui Mendes.

Stadion ontploft

Diezelfde Rui Mendes kreeg aan het begin van de tweede helft de grootste kans van de wedstrijd tot dat moment. Hij ging alleen op de keeper af, maar een perfecte sliding op het laatste moment van verdediger Heerkens voorkwam een schot. Kort daarna was het wel raak, maar helaas aan de andere kant van het veld. Nick Doodeman haalde verwoestend uit en het stadion ontplofte.

Veerkracht

Als je deze wedstrijd een jaar geleden had gespeeld was je er na een achterstand vanuit gegaan dat het niet meer goed zou komen. De koppies zouden zijn gaan hangen en het zelfvertrouwen zou zijn weggeëbd. Nu Dick Lukkien van zijn elftal een absolute vechtmachine heeft gecreëerd is dat niet meer het geval, en ook in deze wedstrijd wist de FC terug te komen. Via een tegenstander vloog het schot van Jorg Schreuders in het doel. 1-1.


In het laatste kwartier werd de wedstrijd slordiger. Er werd nog steeds gevochten voor iedere meter, maar het aantal kansen werd spaarzamer. Het bleef dan uiteindelijk ook bij een gelijke stand in Tilburg. Een uitslag waar zowel Willem II als FC Groningen mee kan leven. Door het resultaat hebben de Tilburgers nog steeds veruit de beste papieren om volgend seizoen eredivisie te spelen en heeft Groningen nog steeds alles in eigen hand. Het wordt een bizarre slotfase. Nog veertien dagen stress, maar daarna hopelijk een stad en provincie in extase. Groningen leeft als nooit tevoren. Come on FC!

Reacties:
Marco27-04-2024 om 12:54

Sterk optreden. Nog 2x winnen en we spelen weer in de eredivisie. Dat is de winst van de wedstrijd. 

Eerste helft echt dominant gespeeld. Afronding en geluk ontbrak. Ook matige hoekschoppen.

Tweede helft minder, wel veerkracht getoond toen het nodig was.  Mendes is gelukkig afgelopen winter gekomen en kan nu het verschil gaan maken. 

 

King Poffel27-04-2024 om 12:56

Helaas maar een punt mee terug, waar, gezien de hele wedstrijd, drie punten terecht waren geweest. Maar ja, is nait aans. Ondanks de vele jonge spelers vind ik FC Groningen steeds heel volwassen spelen en zijn ze gewoon te goed voor de KKD.

Volgende week naar Telstar en daar verwacht ik geen makkie (hoop het wel uiteraard). Sinds de winterstop heeft Telstar thuis alleen vorige week van Emmen verloren. Tijdens deze wedstrijd stonden ze 2-0 voor maar door een rode kaart verloren ze alsnog met 2-3.

Imiddels is het bekend dat Valente de laatste twee wedstrijden niet redt, erg jammer en zonde voor hem. Je ziet ook dag en nacht verschil of je met Valente speelt of met een Mendes.

Nog twee weken met gierende zenuwen in de pokkel en dan promotie! Come on FC!

Herman Badkuip27-04-2024 om 14:04

Jammer dat FC Groningen in de eerste helft niet vaker heeft gescoord, op basis van de hele wedstrijd vind ik een gelijkspel terecht. Doodzonde dat Luciano Valente met een vervelende blessure uit viel vlak voor de rust, maar ik heb voor de komende wedstrijden wél vertrouwen in Rui Mendes! Hoop dat 't nog twee finales zijn en daarna promotie, anders zijn wij de favoriet voor de nacompetitie, maar dat blijft een loterij....Volgende week Telstar uit, laten we onze borst maar nat maken, want dat wordt een lastig duel, lastiger dan de thuiswedstrijd tegen de Koempels uit Kerkrade! Maar één troost, ons uitvak is weer uitverkocht met zo'n 350 fanatieke supporters én ik weet zeker dat op de andere tribunes ook veel FCG-supporters zullen zitten! Er zijn in de IJmond véél geboren Grunnegers door de Hoogovens [TaTa Steel] naar het westen van ons land verhuisd, waarvan velen deze wedstrijd samen met hun [klein]kinderen gaan bezoeken! De vechtmachien van Dick Lukkien heeft alles nog in eigen hand, verwacht dat vier punten uit de laatste twee wedstrijden genoeg voor promotie zullen zijn! Dan ga ik wel uit van minstens een gelijkspel tegen Telstar én een thuiszege van Roda JC op SC Cambuur.....mocht FCG van Telstar winnen en Roda JC lijdt puntverlies, staan we er helemaal goed voor!

appie happie28-04-2024 om 09:20

Ik hoop dat Mendes nu laat zien wat hij kan..vooralsnog niks gezien..maar hij heeft ook weinig kans gehad nog.

Ik zie Roda nog wel punten verliezen tegen Cambuur..

Sws wordt 10 mei een spannende dag..maar er is nog een vangnet..ik hoop daar niet op,want mijn vakantie al gepland!!!

Boerentrien28-04-2024 om 10:59

Hier idem dito. De vakantie al gepland. Dus niet het vangnet aub!! Maar als het de laatste kans is, dan is het niet anders. Eerst maar een resultaat zien te halen tegen Telstar.

ChiChi28-04-2024 om 13:04

Het gaat veel te veel over de wedstrijd tegen Roda.

De wedstrijd uit tegen Telstar wordt veel moeilijker dan

Thuis in een kolkende Euroborg tegen Roda!

Boerentrien28-04-2024 om 13:43

Helemaal met je eens. De wedstrijd tegen Telstar is lastig en moet vooral  niet onderschat worden.

appie happie29-04-2024 om 08:28

Telstar uit zonder onze Italiaan,wie moet hem vervangen!!nee die gaan we winnen hoor..

Roda verliest thuis van Cambuur...Roda ging tegen JAjax ook niet lekker..

Groningen komt vrijdag op matchpoint!°

Gelijk op 10 mei zal genoeg zijn dan..

 

Omg ik word wakker...

Harris29-04-2024 om 15:15

Appie, ik hoop ook dat Mendes het nu oppakt, vooralsnog weinig overtuigend. Het is ook lastig om het alleen bij invalbeurten te kunnen laten zien maar als het ooit mogelijk is om dat te doen is de komende weken de mogelijkheid. Die gemiste kans tegen W2 is ook gebrek aan ritme en scherpte. Hopen dat iedereen verder fit is en blijft. Vrijdag weer een spannend potje en met schuin oog naar Roda kijken.

Marco29-04-2024 om 16:51

Mendes was tegen Den Bosch beslissend, waarbij een achterstand werd omgebogen in een overwinning. Mendes kan zeker van waarde zijn. 

Het aanvalspel mag van mij wel meer gericht worden om Postema in stelling te krijgen. Ook tegen WII is hij maar weinig aangespeeld in de 16. 

Herman Badkuip29-04-2024 om 17:16

Volgens is Rui Mendes rustig klaar gestoomd voor de finale-wedstrijden, met korte invalbeurten én vorige week één helft meespelen, is hij nu zover dat hij z'n basisdebuut voor FCG kan maken! De gretigheid zal er bij hem vanaf spatten, hij wil zich nú laten zien, voor zijn trainer Dick Lukkien, die écht in hem geloofd én voor alle supporters van FC Groningen! Toch blijft 't ontzettend jammer, dat wij Luciano Valente moeten missen in de komende wedstrijden....

Dikdakker29-04-2024 om 23:11

Beetje dubbel met Mendes. Nog te weinig gezien om een goed oordeel te geven. En telkens 10-20 minuten meedoen geeft natuurlijk ook geen ritme en weinig kansen om jezelf ook echt te bewijzen. Ik hoop in ieder geval dat hij zijn draai kan vinden en in ieder geval belangrijk is. Verlies van Valente is wel echt een aderlating. Een speler met zo'n sterke ontwikkeling dit seizoen gun je het ook  om tot het einde van het seizoenbelangrijk te zijn. Vrijdag Telstar uit wordt zeker geen makkie, die zijn sinds de nieuwe trainer is aangesteld wel beter gaan spelen. Verder hopen dat onze buren uit Fraislaand ook nog even flink hun best doen tegen RJC. Willem II zie ik ook nog wel punten laten liggen tegen Dordrecht. Kortom, een lekker avondje schakelprogramma op de vrijdagavond. 

Marco30-04-2024 om 11:14

Groningen kan zeker winnen van Telstar.

Doelpunten komen dit seizoen door: hoog baltempo, snel spitsen aanspelen in de 16 en goed getrapte hoekschoppen.

 

 

Herman Badkuip01-05-2024 om 08:21

Wordt in elk geval weer een superspannende vrijdagavond, 't kan écht nog alle kanten op! De drie koplopers kunnen zomaar hun eigen wedstrijd verliezen, waardoor FC Dordrecht bij de koplopers komt. Willem II rekent vrijdagavond al op promotie naar de eredivisie, één punt kan voldoende zijn,maar gaan ze dat ene punt wel halen? Roda JC speelt de laatste weken matig, sprokkelt puntjes en ontvangt SC Cambuur, dat voor zijn laatste kans op nacompetitie strijdt....én FC Groningen heeft op papier de makkelijkste tegenstander, maar Telstar op dat vervelende kunstgras is écht géén makkie de laatste weken! Zeg 't maar, wie staat er ná vrijdagavond het beste voor? Denk dat Willem II nipt verliest met een kleine nederlaag van FC Dordrecht, zij blijven dus op 75 punten, Roda JC speelt thuis gelijk tegen Cambuur en komen op 73 punten én onze vechtmachien van Lukkien verslaat Telstar en komt op 74 punten! 

Stadjer8101-05-2024 om 18:52

Ik denk dat Willem II ongeacht het resultaat tegen Dordt kampioen wordt. Omdat ze Telstar thuis krijgen. Die winnen ze zeer waarschijnlijk. Hadden we in Tilburg gewonnen, dan had W2 aan de bak gemoeten bij Dordrecht en had ik het nog wel willen zien.

Roda JC speelt niet goed. Ik hoop dat zij puntverlies lijden en dat wij bij Telstar winnen. Ik denk dat het beter is om met een voorsprong dat slotduel in te gaan, dan moet Roda JC immers voetballen. Met de huidige stand zie ik ze eigenlijk de pot dichtgooien en daar heeft de FC het erg lastig mee dit seizoen.

 

 

Herman Badkuip01-05-2024 om 19:00

Onderschat Telstar niet hoor Stadjer81, denk dat Willem II ook twee lastige wedstrijden krijgt, eerst FC Dordrecht uit en daarna Telstar thuis,een Telstar dat vrijuit kan voetballen is levensgevaarlijk met die drie Marokkaanse spitsen Zakaria Eddahchouri (FCG wilde hem van de winter ophalen!), Youssef El Kachati en Mohammed Tahiri.....dát wordt nog link voor Willem II, die hun naam eer aan gaan doen én als tweede gaan eindigen! FC Groningen wordt kampioen, want zij winnen de laatste twee wedstrijden! Willem II verliest in Dordrecht en speelt gelijk tegen Telstar.....

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!