Terug

Deel deze pagina:

Matchday! FC Groningen kan eredivisie ruiken in bloedstollende KKD-eindfase

Door Willem Poppes 44 reacties

De (hopelijk) een-na-laatste wedstrijd van het seizoen staat op het programma vanavond. In Velsen-Zuid neemt FC Groningen het op tegen Telstar. Voorvreugde, spannings, maar voraal veel stress giert er door velen die de FC een warm hart toe dragen. Bij winst (of zelfs een gelijkspel) tegen Telstar kunnen we ons opmaken voor een van de belangrijkste wedstrijden in de clubhistorie: Roda JC thuis op 10 mei. 

Telstar

Deze pot voelt wellicht als een voorproefje op wat komen gaat, maar onderschatten moeten we de komende tegenstander zeker niet. Telstar presteert goed in de vierde periode, 10 punten uit 7 potten, evenveel als bijvoorbeeld De Graafschap. En nog iets om over na te denken: in de laatste 9 thuiswedstrijden hebben De Witte Leeuwen slechts 2 keer verloren! Punten werden gepakt tegen respectievelijk Den Haag (3-1), Jong PSV (3-1), NAC (1-1) en Roda (1-1). Hoop doet wel leven dat hetzelfde Telstar recent nog dik verloor van De Graafscap (5-1) en op 19 april ook naast de punten greep thuis tegen Emmen (2-3). Uitkijken zal het worden voor spits Zakaria Eddahchouri, hij zal gebrand zijn om de club waar hij deze winter nog bijna mee akkoord was, te laten zien wat hij in huis heeft. De Nederlandse-Marrokkaan weet in ieder geval waar het doel van de tegenstander is, want hij scoorde tot dusver 13 keer in 24 wedstrijden. 

Historie 

De wedstrijd Telstar-FC Groningen is negen keer gespeeld. Van al deze ontmoetingen heeft FC Groningen er vijf gewonnen, speelde het twee keer gelijk en werd er twee keer verloren. In 2008 won de FC voor het laatst op sportpark Schoonenberg. In de KNVB-beker werd het 0-3 dankzij doelpunten van Marcus Berg, Berry Powel en Danny Holla. In de competitie werd dit seizoen in eigen huis van Telstar gewonnen; op 8 december werd het 2-0 en tweemaal was het Valente die scoorde (via FCGStats). 

FC Groningen

De grootste teleurstelling van afgelopen vrijdag was niet het gelijkspel tegen koploper Willem 2 (1-1), maar het uitvallen van onze regista - regisseur: Luciano Valente. Door zijn blessure ziet de Nederlands-Italiaanse voetballer het slot van de competitie aan zich voorbijgaan. Het gemis van Valente was afgelopen week in de tweede helft direct zichtbaar. Hij is misschien wel de enige die spitsen Romano Postema en Thom van Bergen met een splijtende pass weg kan sturen, zonder Valente mist de FC creativiteit. Pleister op een houten been is dat Jorg Schreuders nu vanaf links kan spelen. Schreuders is in vorm en is aan de linkerkant doorgaans goed, ook tegen Willem 2. De ogen zullen vrijdagavond ook gericht zijn op Rui Mendes, die het nu eens - door het uitvallen van Valente - vanaf het begin mag gaan proberen. Overtuigend is het nog niet geweest wat de Portugees in het groen-wit heeft laten zien, maar met zijn snelheid kan hij wellicht voor wat nieuw elan zorgen. 

Eem wat scenario's

FC Groningen, maar ook rivalen Willem 2 en Roda hebben de promotiekansen volledig in eigen hand. Willem 2 heeft veruit de beste papieren om te promoveren. Alleen als de Tilburgers zowel uit tegen Dordrecht als thuis tegen Telstar verliezen en Groningen en Roda beide winnen op speeldag 37 en ook nog eens gelijk spelen tegen elkaar op de laatste speeldag (brrr) kukelt Willem 2 de play-offs in. Het zou een bizarre ontknoping zijn, maar laten we eerlijk zijn: totaal onrealistisch. Als Willem 2 wel gewoon minimaal één punt pakt in een van haar beide laatste wedstrijden promoveren de Tricolores.

De strijd draait dus om Groningen en Roda (Dordrecht doet officieel ook nog mee, maar het doelsaldo verschil is dusdanig groot dat het vrijwel onmogelijk is, zie tabel). Een doemscenario vanavond: Roda wint van SC Cambuur en Groningen verliest van Telstar. In dat geval moeten we ons voorbereiden voor nacompetitie. Bij elk ander scenario heeft Groningen de kans om zichzelf naar directe promotie te schieten op de laatste speeldag. Hopen dat voormalige FC'ers Balk, Van Kaam en Breij ons een duwtje in de rug geven en een puntje (of drie) meenemen uit Limburg. 

Stand: 

1. Willem 2 = 36-75(doelsaldo +41)

2. Roda JC = 36-72 (doelsaldo +35)

3. FC Groningen = 36-71 (doelsaldo +39)

4. FC Dordrecht = 36-67 (doelsaldo +23)

Trots!

We mogen trots zijn op onze club. Elke thuis - en uitwedstrijd is al weken uitverkocht. Kroegen op koningsnacht puilden uit, niet vanwege de koning, maar omdat de FC op grote schermen te zien was in stad. Je hoort, leest en ziet van alles over de club in de provincie. Met volle borst vooruit. Groningen leeft! Na jaren van ellende en mismanagement staat er weer een team waar we ons mee kunnen identificeren. Schreuders, Valente, Postema, Van Bergen, Bacuna.... Jongens uit eigen jeugd die zich week in week uit in t zwait joagen, niet alleen voor ons, maar vooral omdat ze zo ontzettend veel van deze club houden. Nog twee finales te gaan dames en heren. Nog twee keer alles geven. Come on FC! 

Reacties:
Herman Badkuip01-05-2024 om 22:00

Een uitstekende voorbeschouwing van Willem Poppes op de voorlaatste wedstrijd van FC Groningen vrijdagavond in sportpark Schoonenberg in Velsen Zuid! Een uiterst lastige wedstrijd voor de vechtmachien van Dick Lukkien, want Telstar thuis met de levensgevaarlijke Marokkaanse voorhoede [Eddachouri-Tahiri- El Kachati] moeten wij zeker niet onderrschatten! Het zal een échte wedstrijd worden, want Telstar kan vrijuit spelen en dan zijn ze op hun best! Ze verloren een paar weken geleden thuis van Fc Emmen na met de rust met 2-0 voor te hebben gestaan. Een rode kaart gooide roet in het eten en Emmen sloeg na de rust toe met een man meer in het veld! Telstar speelt de laatste wedstrijd in Tilburg tegen koploper Willem II en óók daar zijn ze zeker niet kansloos, zeker niet als Willem II komende vrijdag in Dordrecht van FC Dordrecht verliest! Ben vrijdagavond als Heemskerker én geboren Grunniger aanwezig op sportpark Schoonenberg en met mij velen met Groningse roots....jammer genoeg niet in het sfeervolle uitvak, want die kaarten krijg ik met mijn clubcard nooit te pakken! Naast het goedgevulde Groningse uitvak met zo'n 350 supporters, zullen er op de andere tribunes nog veel meer Groningse fans zitten, die onze Trots van het Noorden zullen steunen! Verwacht zélf heel veel van het basisdebuut van Rui Mendes, hij zal vrijdagavond laten zien waarom zijn trainer Dick Lukkien hem zo graag naar Grunn wilde halen. Met zijn snelheid kan hij dit belangrijke duel beslissen, Mendes gaat zeker scoren! Natúúrlijk is het niet meedoen van Valente een groot gemis, maar de FCG kan dit opvangen met Jorg Schreuders op links! Fraidag drei punt'n en thuus teeg'n Roda JC drei punt'n en wie bin kampioen en promoveer'n noar de eredivisie samen met Willem II!

val01-05-2024 om 23:40

De vraag is wie de vervanger is van Valente in deze cruciale wedstrijd. Iedereen verwacht dat Mendes een 1e basisplek krijgt en dat Jorg Scheuders naar links verhuisd. Mijn voorkeur gaat uit naar Maatta om diepgang en snelheid op links te hebben. Hiermee kan FCG voorkomen dat El Kachati ( de meest gevaarlijke aanvaller van Telstar) op rechts dreigend wordt. Sowieso wordt het voor Peersman een hele lastige avond. Te hopen valt dat hij zich niet uit de tent laat lokken en een domme gele of nog erger rode kaart krijgt. Schreuders kan dan zijn vertrouwde plek op rechts houden. Kansen liggen er voor FCG in een soms erg slordige opbouw van Telstar. In de omschakeling liggen er dan voldoende mogelijkheden.  De aanvoer naar de 3  spitsen van Telstar zal zoveel mogelijk moeten worden beperkt omdat zij erg gemakkelijk scoren. Nu maar duimen dat FCG haar kansen voor de laatste wedstrijd behoudt.

Alberto102-05-2024 om 10:09

Ik ben het met je eens wat betreft de vervanging van Valente. Mendez is best wel goed, kan ook scoren maar mist wel de felheid, intensiteit van de andere aanvallers. Hierdoor kan de tegenstander beter opbouwen. Mendez is in dat opzicht teveel een doorsnee voetballer. Bij de anderen proef je echt de erop of eronder mentaliteit. Maatta doet genoeg dingen minder goed maar is wel altijd fanatiek en is denk ik nog sneller dan Mendez. 

appie happie02-05-2024 om 07:43

1 ste of 2de worden..dat is het devies..hoe? Kan me niks schelen..als het maar gebeurt.

Nogmaals geen na- competitie aub..dan ben ik on tour...dan start Appie de s60  en gaat naar Frankrijk...dan wordt het op de mobiel de wedstrijden kijken...

Boerentrien02-05-2024 om 19:19

Eerste zorg lijkt me dat de wedstrijd tegen Roda JC er überhaupt nog toe doet!

Marco02-05-2024 om 20:47

Probeer als elftal Postema topscoorder van de kkd te maken, dan worden er vanzelf keuzes naar voren gemaakt. 

Overdegrens02-05-2024 om 21:04

Natuurlijk wordt het een lastige wedstrijd. Er zal best wel wat spanning op staan.

Maar we moeten Telstar niet beter maken dan dat ze zijn. Na 36 wedstrijden staan ze op 16e plaats,

44 doelpunten voor en 64 tegen en laat ze lekker vrijuit spelen das te meer ruimte is er voor ons.

Een Groningen in normale doen moet geen problemen hebben met Telstar. 1-3

Fugazi03-05-2024 om 08:19

Ik ben het hier helemaal mee eens. Natuurlijk mogen we geen tegenstander onderschatten. Dat lijkt mij helder. Echter om nu te doen alsof we uit naar PSV moeten is ook weer wat overdreven. We moeten gewoon doen wat we anders ook doen. Dan moet het geen probleem zijn om van Telstar te winnen. 

Herman Badkuip02-05-2024 om 21:29

Over een kleine 24 uur zit ik vol vertrouwen samen met mijn schoonzoon Koen op de tribune in sportpark Schoonenberg én hopen een aanvallend en met véél passie spelend FC Groningen te zien. Een FCG dat knokt voor elke meter, voor elke bal én tegenstander Telstar terugdringt in eigen strafschopgebied! Laat de snelle spitsen van Telstar niet aan de bal komen door de hele wedstrijd het spel van de IJmuidenaren te ontregelen. Zet vanaf minuut één de druk erop en probeer onze snelle superspitsen in stelling te brengen voor Ronald Koeman junior! Onder druk gaan de spelers van Telstar ongetwijfeld fouten maken, waaruit doelrijpe kansen voor FCG gaan ontstaan! Kijk niet naar de andere wedstrijden van vrijdagavond 3-5, daar hebben wij als aanhangers van FC Groningen toch géén enkele invloed op! Laten we duimen voor een goed resultaat van onze eigen Trots van het Noorden, dan kunnen de resultaten van onze concurrenten alleen maar meevallen! Verwacht een kleine, maar dikverdiende 1-3 overwinning voor de vechtmachien van Lukkien met goals van Romano Postema, Laros Duarte én de koning van de avond Rui Mendes! SC Cambuur verslaat de Koempels van Roda JC met 1-2 én FC Dordrecht gaan over koploper Willem II heen met 3-1! Nou maar hopen, dat  mijn voorspellingen uitkomen en zo niet, dan gaan wij VR. 10-5 toeslaan in een kolkende Euroborg tegen Roda JC!  Wens iedereen ontzettend veel plezier, in sportpark Schoonenberg in het Grunniger Sfeervak of andere tribunes óf voor de buis bij ESPN watch! 

appie happie03-05-2024 om 07:34

Ik hou wel van deze dromen..

Herman Badkuip03-05-2024 om 08:55

 Telstartrainer Ulrich Landvreugd verwacht vanavond een wedstrijd met een hele, hoge intensiteit, Telstar kan vrijuit spelen en wil een rol blijven spelen in de titelstrijd van de KKD. Vanavond tegen FC Groningen én volgende week uit tegen Willem II! Ze laten zich niet zomaar naar de slachtbank leiden....Landvreugd mist in het duel tegen FCG twee belangrijke spelers.....centraal verdediger Devon Koswal en linkermiddenvelder Jayden Turfkruier, die worden vervangen door Danny Bakker en Tim van de Loo.

Thomas Portugal03-05-2024 om 11:19

Kan iemand mij vertellen of deze wedstrijd wordt uitgezonden op ESPN? Of wordt het schakelen vanavond in combinatie met RTV Noord?

Oeleoptak03-05-2024 om 11:34

Schakelen denk ik

appie happie03-05-2024 om 12:42

Espn extra  via de app. Kun je t wel zien.

Herman Badkuip03-05-2024 om 13:08

ESPN watch dacht ik.....

appie happie03-05-2024 om 14:13

Doe bedoel ik

Watch en dan extra

Martini03-05-2024 om 12:41

Er zit veel vertrouwen in de ploeg en vanavond verwacht ik geen problemen tegen Telstar. Heerlijk op de fiets er naar toe vanuit Heemskerk en hopelijk zitten er naast het goed gevulde uitvak nog veel meer Groningers op de tribune! Ik kan niet wachten.. en ik ga uiit van 0-2 voor de FCG!

Herman Badkuip03-05-2024 om 13:14

Gezellig Martini, zit samen met mijn schoonzoon Koen in vak E lekker dicht op het veld! Weet dat er in vak D ook een hele groep Grunnigers uut stad zitten bij mijn broer! Komen met z'n allen naar Heemskerk, vanmiddag even gezellig wat drinken en eten in het centrum van Heemskerk, met de taxi naar sportpark Schoonenberg én overnachten in Heemskerk! We gaan met z'n allen de Trots van het Noorden naar de Eredivisie schreeuwen!

Martini03-05-2024 om 16:51

Dan wordt het gezellig Herman in vak D. Daar zit ik ook. Hopelijk kunnen we vaak juichen!!

Groen hart03-05-2024 om 13:56

De spanning stijgt hier nu wel !!

brrrr nerveus .

ChiChi03-05-2024 om 15:48

Ik heb een onheimlich gevoel, hoop dat het niet uitkomt.

Ik denk dat Roda gelijk speelt en wij ook : 2-2

Volgende week valt zo wie zo de beslissing in een kolkende Euroborg, dus dat komt dan wel goed.

Boerentrien03-05-2024 om 16:17

Dat heb ik ook. Ik ben er onrustig over. Hoop niet, dat het een zeperd gaat worden. Als Roda wint en wij verliezen, dan kunnen we niet meer rechtstreeks promoveren, want dan komt Roda op 4 punten voorsprong. Dus er moet vanavond een resultaat gehaald worden. Daarom ben ik al blij met een punt  Op papier zijn wij wel de bovenliggende partij, èn in vorm, dus moet het goedkomen toch.....

Herman Badkuip03-05-2024 om 16:28

Natuurlijk komt 't altijd weer goed Boerentrien, waar een wil is, is een weg! En wij willen met z'n allen via de kortste weg naar de Eredivisie, waar wij met onze vechtmachine thuishoren. Heb veel vertrouwen in het jonge team van Lukkien én daar komt bij, dat Willem II en Roda JC het ook niet makkelijk zullen hebben vanavond uit tegen FC Dordrecht én thuis tegen SC Cambuur! 

Durovski03-05-2024 om 19:46

Spannend, ga uit van een overwinning en hoop dat Roda punten morst. Forza FC 

Durovski03-05-2024 om 20:05

Sukkels, het is niet de 1e keer dat ze bij het begin van de wedstrijd niet scherp zijn. Hopen dat dit niet fataal is. 

hermank196903-05-2024 om 20:09

Niet best maar aan de andere kant misschien prima, nu moeten ze nog meer.

m o i03-05-2024 om 20:28

En hopen dat Henk z'n mannen een resultaat halen in Limboland. 

Fan op afstand03-05-2024 om 20:33

Hoop dat ze de druk aankunnen.  Gelijkspel is voldoende. 

Oeleoptak03-05-2024 om 20:39

Lijkt nog niet op goed voetbal. Moet aanzienlijk beter. Met name passing naar de spitsen is bagger. Veel te snel, te lang, te onnauwkeurig. 
Die snelle goal duidt idd op te weinig concentratie. M'n Rente leek weer eens niet bij de les. 

hermank196903-05-2024 om 20:52

Zoals zo vaak met Rente, komt ongeinteresseerd over.

hermank196903-05-2024 om 20:52

Te hopen dat Roda maximaal gelijk blijft anders is het over.

Oeleoptak03-05-2024 om 20:54

Die spelen ook niet best. Stress lijkt toch een factor te zijn. 

King Poffel03-05-2024 om 20:59

Goaltje van de FC zou wonderen doen. Kan nog alle kanten op, zelfs als de standen zo zouden blijven als nu en de FC wiint dan van Roda volgende week dan hebben we een dikke pitch-invasion. Komende drie kwartier dus eeeeeeeeeerg belangrijk! Come on FC, Come on FC, Come on FC!!!!

no guts no glory03-05-2024 om 21:01

Rente Bacuna Hove Duarte zeer matig. Middenveld dekt niet voldoende door als de spitsen druk zetten. 
Ik zou Matta inbrengen en Mendes eruit. Schreuders weer op rechts. Matta brengt veel meer energie dan Mendes   

King Poffel03-05-2024 om 21:04

Eens. Zo hadden we trouwens ook al moeten beginnen.

m o i03-05-2024 om 21:23

Wat een kansen krijgt dat Telstar. Nog een half uur. Begin het geloof in een goede afloop nu wel wat te verliezen....... 

campesino03-05-2024 om 21:25

Liever emeran erin voor mendes

hermank196903-05-2024 om 21:28

Ja Roda goal!!

Heiky03-05-2024 om 21:33

 Dat is toch juist slecht nieuws hermantank? Althans, mocht het zo blijven?

hermank196903-05-2024 om 22:10

Heiky, dat bedoel ik ook!

m o i03-05-2024 om 21:31

Geen carnaval ient Noorden bij deze tussenstanden 

hermank196903-05-2024 om 21:31

Mendes de zoveelste miskoop.

Fan op afstand03-05-2024 om 21:36

Toch nacompetitie op dit moment. En dat gaan we niet redden. Dus nog een jaar KKD, minimaal

hermank196903-05-2024 om 21:37

Al voetballen ze nog 90 min dan nog maken ze geen goal, bewustwording is er niet.

Einde seizoen!!

hermank196903-05-2024 om 21:39

Verliezen bij Telstar, hoe diep kun je zinken.

grunn196703-05-2024 om 21:40

Je moet ook reëel zijn Roda en w2 verdienen het ook, staan bijna het hele seizoen op 1 en 2.

De FC was eerst nog bezig de puinhoop van Gudde en Fluderus aan het opruimen en heeft veel punten gekost. (Sep/okt )

Volgend seizoen maar kampioen worden. 

BROMBEER03-05-2024 om 21:45

Wederom als het er om gaat , weer een lakse bende.

Verdienen het gewoon niet

Heiky03-05-2024 om 21:48

 Ah, gelukkig. Het is té lang goed gegaan. Welkom terug Brombeer! Je mag weer. Komt Dijk ook weer terug nu?

Hoekie03-05-2024 om 22:08

Onze jakhals is weer terug. Wat ben jij een grote lafbek.  3 maanden niet reageren maar als Groningen op zijn rug ligt, flink gaan natrappen. Dijk is geen haar beter maar die durfde het nog niet aan. 

Twee punt.03-05-2024 om 22:33

Dijk kan niet reageren, heeft een ban.

Bombarda779103-05-2024 om 22:53

Ach wat jammer nou Brombeer dat toch nog die 1-1 viel he? 

Wat doe je hier eigenlijk? Mensen zoals jij zijn geen supporter. Ga lekker andere hobby zoeken dan ons te vermoeien. Succes.

Stadjer8103-05-2024 om 21:47

Die nacompetitie geloof ik niet in. Als we nu verliezen promoveren we niet.

Oeleoptak03-05-2024 om 21:54

Denk dat FC beter de Leeuw had gehouden...

m o i03-05-2024 om 21:57

Houdini act. Hoe dan? 

Stadjer8103-05-2024 om 21:59

1-1 door Van Bergen.

Nu ligt het weer open. Maar volgende week moet echt beter, Roda JC zal ongetwijfeld de bus gaan parkeren. Ook bij een gelijkspel staan we met lege handen.

m o i03-05-2024 om 22:10

Er zal in ieder geval beter gevoetbald moeten worden. Mendez zou ik niet laten starten. En voor de rest, de 12e man, dat zijn wij 

Heiky03-05-2024 om 22:13

               Je weet niet hoe het af gaat lopen maar doordat al die supporters daar alvast het veld opstormden om de promotie, te vroeg, te vieren, zouden ze best eens een mentaal tikkie gekregen kunnen hebben. Nou moeten ze nog een keer aan de bak terwijl ze de buit al binnen dachten te hebben. Of ze dat nog een keer extra op kunnen brengen in een volle Borg?              

Oeleoptak03-05-2024 om 22:08

In ieder geval zal de mindset héél veel beter moeten zijn. Dit was de slechtste wedstrijd van de laatste 4 maanden. Ik vind het erg dat juist de oudere spelers ( Duarte, Rente, Mendes) verstek laten gaan.  Ik had wel vertrouwen in Mendes maar die moet nog heel veel Himalaya thee drinken om meer te worden dan een slappe zak. 
Pffff. Ben helemaal in de stress van deze 'prestatie'.

Het is juist goed deze stand. Nu moeten ze winnen. Dat is helder en klaar. Spelen op gelijkspel is ruk en gevaarlijk. 

 

 

Durovski03-05-2024 om 22:14

Met de hakken over de sloot. Te hopen dat ze a.s. vrijdag vanaf minuut 1 wakker zijn en de Overwinning binnenhalen.

Spannender dan dit wordt het niet!!!!!

hermank196903-05-2024 om 22:14

Mendes niet meer opstellen, kun je nog beter met Pelupessy spelen. Rente is laks, Duarte heeft het of heeft het niet.

m o i03-05-2024 om 22:14

Mooi trouwens voor onze oud speler De Leeuw dat hij de gelijkmaker scoorde die aan alle twijfel over de promotie van W2 een eind maakte. 

Boerentrien03-05-2024 om 22:15

Niet te filmen dit. Hoe spannend wil je het hebben. Wat ben ik blij en opgelucht met dit punt. Ook als het niet loopt, geeft dit team niet op. Echt geweldig.

Herman Badkuip03-05-2024 om 23:22

Allemachtig wat een spanning in het 711-stadion van Telstar....was een hele, matige uitvoering van de vechtmachine van Lukkien. Maar de 350 supporters in het sfeervak en de 200 op de hoofdtribune bleven de youngsters van FCG steunen! Was echt billenknijpen tot de allerlaatste minuut! Volgende week moeten ze ‘t afmaken!

Durovski03-05-2024 om 23:32

Laten we dat hopen. Winnen en weer terug in de eredivisie.

no guts no glory04-05-2024 om 00:03

Wat een spanning. 20 jaar ouder geworden. Gelukkig leven we nog. Iedereen weet dat het beter moet dan vandaag maar dat is ook zo mooi aan voetbal je kunt vandaag een zeer matige prestatie leveren maar tegen Roda gewoon met 3-0 winnen. Frappant dat de jonkies het vandaag weer moesten doen. Routiniers als Rente, Bacuna en oa Duarte zeer matig. Mendes kon mij wederom niet overtuigen. Ik zou volgende week beginnen met Matta op links en Schreuders weer op rechts. Gelukkig geen onnodige gele kaarten gepakt. Met een kolkende Euroborg erachter moet het kunnen. Come on green white army. 

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!