Terug

Deel deze pagina:

Voorbeschouwing Promotiekraker FC Groningen - Roda JC met o.a. Kurt Elshot

Door Willem Poppes en Sven Heikens 5 reacties

Komende vrijdag is het zover! Dé kraker om promotie! FC Groningen - Roda JC in een stijf uitverkochte Euroborg.

FC Groningen staat momenteel op de 3e plek in de KKD, Roda JC op de tweede plek. Door de treffer van Thom van Bergen in de laatste minuten bij Telstar bleef Groningen in de promotierace en is de opdracht voor vrijdag duidelijk. Winnen! Dan is de ploeg van Lukkien gepromoveerd naar de Eredivisie. Maar tegen Roda zal dat nog een flinke kluif worden, want de mannen van Bas Sibum verloor pas vier keer dit KKD-seizoen. In deze voorbeschouwing komen een aantal gasten aan het woord, zoals Roda JC-supporter Lennard Pelzer over de kansen van beide ploegen, de sterke punten van Roda en zijn voorspelling voor vrijdag. Ook blikken wij vooruit met Kurt Elshot, speler van de selectie in 2000 waarmee FC Groningen voor het laatst promoveerde. Hoe ziet Kurt de kansen voor de FC komende vrijdag? En werkt een kolkend stadion stimulerend? Of kan het ook verlammend werken? Ten slotte nog een kort verslag over de training van vandaag, want haalt Luciano Valente het wel of niet? 

Lennard Pfelzer heeft vertrouwen in een goede afloop voor zijn Roda JC

Een rollercoaster van emotie. Zo zou je afgelopen vrijdag de avond van zowel Groningen als Roda kunnen bestempelen. Met verbijstering zagen wij toe hoe een tandeloos FC Groningen alsnog een punt uit het vuur sleepte tegen Telstar. Met nog veel meer verbijstering keek heel voetbalminnend Nederland naar Kerkrade, waar een heuse veldbestorming aan de gang was, terwijl het in Velsen-Zuid toch echt 1-1 was geëindigd. Roda-fan Lennard vertelt hoe hij die bizarre minuten heeft beleefd, wat voor impact nuchtere Emmenaar Sibum heeft gehad en voor welke spelers wij uit moeten kijken aankomende vrijdag.

"De internetverbinding was slecht vorige week?"

"Haha, het was ongelofelijk wat er gebeurde. Ik kan er nu wel om lachen, het is ook iets wat je natuurlijk nooit meemaakt. Ik zat met vrienden op de tribune en het was bij jullie inmiddels minuut 90. Wij gingen beneden staan met het idee: als het bij Groningen klaar is, kunnen we zo het veld op. Toen er bij ons werd afgefloten, gingen er echter al een stuk of honderd man... Niet slim natuurlijk, maar goed. Even later kregen we te horen dat het toch 1-1 was. Nou, bedrukte gezichten natuurlijk, maar een paar minuten later kwam er een soort golf van geluid door het stadion. Iedereen was aan het juichen: 2-1! 2-1 Telstar! Mensen renden opnieuw het veld op en toen riep de stadionspeaker het ook om. Ik vroeg nog aan meerdere mensen: is het echt waar? Staan ze echt voor? Toen de spelers ook het feestje aan het vieren waren was ik er ook van overtuigd: we zijn er! Vijf minuten lang heb ik geloofd dat we in de Eredivisie zaten. Daarna kwam er een soort geroezemoes in het stadion en wat bleek: dat hele doelpunt was nooit gevallen. Dan weet je even niet waar je het zoeken moet. Wij hebben daarna buiten het stadion daar ook volledig gedesillusioneerd gestaan. Wat de fuck is hier gebeurd?"

"Hoe groot denk jij dat de mentale klap van afgelopen vrijdagavond is voor Roda?"

"Het klinkt misschien gek, maar ik denk dat het wel meevalt. Ik heb naderhand interviews gezien van de trainer, van Sammy Ouaissa, van Matisse Didden. En zij waren zelfs een beetje aan het lachen met zoiets van, ja, ongelofelijk dit. Maar ze gaven ook aan van: ja we gingen er ook van tevoren vanuit dat we het in Groningen moesten doen, en daar is niks aan veranderd. Vooral Bas Sibum, de trainer, bleef er zo rustig en nuchter onder. Dat gaf mij en vele andere Roda-fans wel echt een goed gevoel."

"Is de trainer de belangrijkste kracht van Roda dit seizoen?"

"Ik denk het wel, maar ik zou daar de mensen achter hem hiermee ook een beetje tekort doen. We hebben een goed werkend technisch hart dit seizoen. Bij de aanstelling van Bas Sibum waren de meesten best sceptisch. Hij was nog nooit eerder trainer geweest. Maar bij het eerste interview was ik gelijk gecharmeerd van hem. Hij straalde meteen iets uit, heel duidelijk, heel nuchter, ja hij komt natuurlijk ook uit Emmen… Toch een beetje inherent aan die streek. In het zuiden zijn wij toch wel heel erg opportunistisch en vrij emotioneel in hoe we reageren en hij is heel rustig en reëel. We stonden de eerste periode bovenaan en het eerste wat hij zei: we zijn nog helemaal nergens."

"Wat zijn Roda-spelers waar wij voor moeten uitkijken?"

"Ik denk dat de kracht van dit Roda JC ligt in het feit dat we echt een geheel zijn. We hebben geen topscorer die er 20 inlegt. We hebben wel veel spelers die doelpunten maken, gelukkig, maar er is niet echt iemand die de man is. Het is echt een team."

"Als je er toch een paar moet uitkiezen?"

"In de eerste periode was het Ould-Chikh, die schoot echt van alle kanten ballen erin. Matisse Didden, aanvoerder en centrale verdediger, die is eigenlijk heel het seizoen al een constante factor. In deze laatste periode draait het een beetje om Sammy Ouaissa. Jongen van de club, heel veel talent, maar nog wat weinig rendement. Hij heeft een redelijk zware blessure gehad, maar is nu echt gebrand om samen met ‘zijn cluppie’ te promoveren. Zoals jullie die jonge gasten voorop hebben, is het voor ons Sammy Ouaissa."

"Wat verwacht je van vrijdag?"

"Ik hoop en verwacht dat Roda het gaat redden. Ik weet niet of het bij jullie ook zo is, maar in al onze groepsapps pakken we eigenlijk alles aan waar we hoop uit kunnen putten. Vanochtend zag ik bijvoorbeeld voorbijkomen dat Groningen thuis tegen de top 8 ploegen alleen van De Graafschap heeft weten te winnen. Tja, dat is toch weer een detail wat dan hoop geeft. Ik verwacht dat Groningen gaat stormen in de eerste minuten. Die jongens voorop en dan het stadion erachter. Ik denk dat het voor ons zaak is om die storm te overleven. Wat dan weer voordelig is: wij hebben net als jullie niet graag ploegen tegenover ons die zichzelf ingraven. Wij willen ruimtes, we hebben ook snelle jongens voorin."

"Jullie hebben ook maar vier potjes verloren."

"Klopt, we hebben wel veel gelijkgespeeld, dat wel. We hebben verloren uit bij Jong AZ, uit bij Jong Utrecht, thuis tegen Willem II en dan nog uit bij Dordrecht. Wat mij hoop geeft, is dat wij in geen enkel sfeervol stadion hebben verloren. Bij NAC hebben we gewonnen, bij Willem II hebben we gewonnen, De Graafschap gelijk, Cambuur gelijk, Emmen gewonnen. Dus ik hoop dat onze groep lekker gaat op een vijandige sfeer en dat dat juist triggert."

"Voorspelling?"

"Ik denk 2-2. De ploegen zijn aan elkaar gewaagd. Groningen is 20 wedstrijden op rij ongeslagen. Wij zijn 13 wedstrijden ongeslagen.

Wij wensen Lennard succes, maar vooral heel veel sterkte. Lange terugreis gaat dat worden ;) 

Oud FC'er Kurt Elshot verwacht een overwinning van Groningen: "Ze walsen er vrijdag overheen"

Met de spannings die hoog oplopen en de weinig hoopgevende woorden van Roda-fan Lennard, lijkt het alsof Roda misschien wel de beste kaarten heeft om de klus vrijdag te klaren. Om toch wat moed te geven aan mede Grunnegers en om ervoor te zorgen dat wij zelf niet omvallen van de stress, spraken wij met iemand die alle ups en downs heeft meegemaakt in het groen-wit. Van een pijnlijke degradatie tot het missen van promotie op het laatste moment en het meemaken van de uiteindelijk euforie in 2000. Oud FC’er Kurt Elshot, die maar liefst 243 wedstrijden speelde voor FC Groningen, stelt ons gelijk gerust: ”ze walsen er vrijdag overheen.”

'Hoe denk je dat de spelers toeleven naar deze absolute finale?'

Ze zullen aan alles en iedereen voelen dat het leeft. Die gasten hebben een dosis adrenaline in zich, wat maakt dat je boven je eigen kunnen kan uitstijgen. Maar met die energie komt het sowieso wel goed. Ik verbaas me er altijd over met hoeveel wilskracht en passie ze de laatste seizoenshelft spelen. Niet altijd even goed, maar wel de enorme drang en wil om voor elkaar te vechten.

'Kan te veel adrenaline niet ook verlammend werken?'

Die geluiden hoor ik vaker, maar ik geloof daar niet in. Als ik voor mezelf praat: je krijgt zo'n enorme dosis energie van een vol stadion, met veel actie, je thuispubliek. Die twaalfde man, dat kan je alleen beseffen als je er zelf een keer hebt gestaan. Dat geeft zo'n boost, dan denk je niet eens aan verliezen, dat is geen optie.

'Jij hebt veel wedstrijden gespeeld. Voelde je ook bepaalde spanning voor een grote pot?'

Ja, ook wel spanning hoor. Je leeft naar zo'n wedstrijd toe, naar zo'n moment. Dat zijn de wedstrijden waar je het echt voor doet. Daar gaat je hart sneller van kloppen, je bloed sneller van stromen. Dat is waar je als kleine jongen van droomt.

Advocaat van de duivel, maar stel het gaat mis. Hoe moet je je dan in vredesnaam opladen voor een play-offs?

Ik kan me nog herinneren dat wij tegen Sparta speelden. We waren veel beter, maar hebben het uiteindelijk niet gered. Dat kwam natuurlijk aan als een klap, maar wij hadden toen niet meer de kans om het te herstellen. En dat hebben ze nu wel, toch? Je moet zo'n play-offs gewoon zien als een extra kans. Als je ook ziet hoever deze groep is gekomen en hoe ze in staat zijn geweest zichzelf te herpakken, dan ben ik ervan overtuigd dat ze het in de nacompetitie ook gewoon goed zullen doen.

"Om ons gerust te stellen, nog een keer, wat gaat er gebeuren vrijdag?"

"Groningen gaat winnen, daar ben ik van overtuigd."

- Training woensdag 8-mei - 

Vanochtend werd getraind in Stadion Euroborg. Een voor iedereen toegankelijke training, zo trok ook Boerenmacht richting de Euroborg, met in het achterhoofd de grootste vraag: "Zou Luciano Valente nog op tijd fit geraken voor de wedstrijd van vrijdag?" De training begon met een ronde warmlopen, waarna een rondo-vormpje gespeeld werd. Ja, Luciano Valente stond op het veld en speelde de gehele training mee. Na de rondo werden de hesjes verdeeld voor een partijspel, waarbij Luciano Valente 'een basishestje' uitgedeeld kreeg. Pelupessy, Määtä en Mendes speelden als wissels van de beoogde basiself. Op het oog lijkt het goed te komen met Valente en laten we met z'n allen smeken dat hij fit geraakt en blijft voor de wedstrijd van vrijdag! Ook de training van donderdag is vrij toegankelijk in Stadion Euroborg, aanvang: 11.00 uur!

- Corteo - 

Vanuit de Noordtribune Groningen wordt komende vrijdag een corteo georganiseerd richting het stadion. De Noordtribune roept iedereen op om in het groen-wit te komen, te verzamelen bij het Sontplein om 16.30 uur en vanaf daar richting het stadion te gaan met z'n allen om zo alles te geven voor promotie!

 

Reacties:
Durovski08-05-2024 om 19:21

Mooi artikel en zoals Kurt zegt de FC gaat Winnen!!! 

appie happie08-05-2024 om 19:58

Getver..zenuwen dus..

Maar de FC gaat gewoon winnen..

TirolBeuk08-05-2024 om 20:26

Duurt lang tot vrijdaggggggg en dan knallen , come on FC 

Herman Badkuip08-05-2024 om 20:59

Heb alle vertrouwen in de vechtmachien van Lukkien! Voor vrijdag geldt het motto : hoog druk zetten en de bal snel rond laten gaan, veel ballen op onze snelle spitsen én scoren! Met veel passie en intensiteit én de steun van een kolkende Euroborg in de rug moét FCG het gaan redden!

TirolBeuk08-05-2024 om 22:25

Zo moet het gaan , Lets go . Knallen vrijdag en maak die limbo's ganz kapot 

Fugazi09-05-2024 om 09:40

We moeten dus gewoon doen wat we altijd doen. Daar ben ik het helemaal mee eens. We moeten van eigen kracht uitgaan. Mes tussen de tanden en gaan. We moeten voor de volle 100 % gaan voor directe promotie. Vrijdag moet het gewoon gebeuren. 

frankism09-05-2024 om 12:37

Manschot is de scheidsrechter lees ik.

 

Heb niet echt een beeld van die man (wat een goed teken kan zijn ;).

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!