Winnaar het mooiste FC Groningen verhaal - bijdrage 3
Boerenmacht heeft in de juni maand twee keer een oproep gedaan aan onze leden en lezers om in de pen te klimmen met de vraag, doe mee en schrijf het mooiste FC Groningen verhaal! Wij belonen de winnaar met een wedstrijdshirt van FC Groningen, die door Hoofdsponsor Essent ter beschikking is gesteld. Essent heeft ons niet één maar drie wedstrijdshirts toegezonden. Wij zijn Essent daarvoor zeer erkentelijk en vinden het fijn dat we nu zelfs drie winaars kunnen belonen. Tevens willen wij iedereen die een artikel heeft aangeleverd bedanken voor zijn of haar inzending.
Het derde artikel is van Willem Knoop. Hij neemt ons mee naar een verhaal uit de tijd van GVAV met doelman Tonny van Leeuwen, de beste keeper uit onze clubhistorie. Wij vonden dit een ludieke anekdote en mooi om te lezen dat de club ook in die tijd, sociaal en maatschappelijk betrokken was.
Alle ballen verzamelen met Tonnie van Leeuwen (geschreven door : Willem knoop)
De precieze datum weet ik niet meer, maar wat ik nog wel weet dat het nog in de GVAV tijd was, toen ik een keer naar het Oosterpark ging, op zondagmiddag, om voetballen te kijken. Normaal ging ik dan altijd aan de vijverkant achter het doel op de staantribune, staan. Het was er wel altijd erg gezellig want er stonden steeds dezelfde ploeg supporters, en ja, dan ken je mekaar al gauw natuurlijk.
Echter wilde ik eens een keer iets anders en besloot om deze keer achter het doel aan de Zaagmuldersweg te gaan staan, tussen de toen nog harde kern van supporters, die altijd een boel lawaai veroorzaakten en dus voor leven in de brouwerij zorgden. Er was echter ook iets anders dat mij bij die gasten opviel en dat verbaasde mij wel enigszins, ook om het feit dat het over het algemeen nogal "ruwe" supporters waren zat er ook een sociale kant aan.
Het was namelijk bij die wedstrijd die bij opkomst van de spelers en hun plaats op het veld innamen dat de toenmalige keeper Tonny van Leeuwen door de supporters werd bedolven onder een regen van sinaasappelen die vanaf de tribune op hem neerdaalde. Tonny pakte er een paar en kneep ze uit en dronk zo zijn "sapje" voor de wedstrijd. De sinaasappels die over waren gebleven werden netjes bij elkaar gezocht en in de rust mee naar binnen genomen en later, naar ik heb gehoord, naar het voormalig Treslinghuis gebracht waar de daar aanwezige bewoners er verder van konden genieten.Bij navraag bleek dat dit bij bijna elke thuiswedstrijd gebeurde. Een traditie die eindigde na het tragische ongeluk waarbij Tonny om het leven kwam. Een herinnering die mij mijn hele leven zal bijblijven.