Terug

Deel deze pagina:

Editie 3 'Van Corpus tot Central Coast' met dit keer: Rogier Krohne

Door Sven Heikens 1 reactie

Met de terugkeer van Arjen Robben is misschien wel de bekendste speler voortgekomen uit de jeugdopleiding van FC Groningen, terug bij onze club. Maar naast Arjen heeft de Groningse jeugdopleiding nog vele voetballers voortgebracht. Met Boerenmacht hebben we een aantal gesproken: Hoe vergaat het hen? Hoe ervaarden ze hun tijd in de FC-opleiding en de weg richting het eerste elftal? Hoe verliep hun debuut? Voetballen ze momenteel nog? En wat heeft hun loopbaan gebracht? Dit keer: Rogier Krohne

De geboren Eeldenaar werd al op jonge leeftijd door de FC Groningen scouts opgemerkt bij zijn jeugdclub vv Actief. Op 12-jarige leeftijd ging Rogier voor de FC Groningen jeugdopleiding voetballen waar hij terecht kwam in de D-tjes. Destijds werd er nog onder de noemer van GRC Groningen gespeeld. Trainer in zijn jongste jeugdjaren was Peter Jeltema.

Wat Rogier zich goed kan herinneren is dat hij met het team in elke leeftijdsklasse (D1, C1 etc.) het eerste jaar in de categorie altijd kampioen werd in de één-na-hoogste klasse om vervolgens promotie te maken naar de hoogste klasse in de leeftijdscategorie. Het tweede seizoen in de leeftijdsklasse was altijd een stuk zwaarder, met meer tegenstand tegen betere teams. Door deze ‘heen en weer’ tussen de niveaus in competitie werd het team wel steeds opnieuw uitgedaagd. Iemand waarmee Rogier in de FC-jeugd samenspeelde was Marcel Pannekoek, die we later in zijn loopbaan nog vaker tegenkomen, Pannekoek had altijd al veel kwaliteit en Rogier zag in Pannekoek een speler die het wel ging maken.

Vanaf seizoen 2003-04 sloot Rogier aan bij het vlaggenschip van de FC Groningen-opleiding, de A-junioren met als trainer Pieter Huistra. Een goede trainer, tactisch sterk en de trainingen zaten goed in elkaar’, aldus Rogier.  De A1 kwam dit seizoen uit op het één na hoogste niveau in de A-junioren competitie. Het team draaide dit seizoen bovenin mee en vocht met Ajax A2 en FC Volendam A1 om de titel. Omdat alle ploegen in de één-na-laatste speelronde verloren, moest het allemaal beslist worden in de laatste speelronde. Groningen A1 ging als koploper deze laatste speelronde in en speelde hierin thuis tegen Stormvogels Telstar in het Oosterparkstadion. Het duel leek in 0-0 af te lopen, maar in de allerlaatste minuut kreeg de FC een penalty. Deze penalty werd benut waardoor FC Groningen A1 met Rogier Krohne kampioen werd en promotie maakte naar de Eredivisie voor A-junioren. Voor het eerst sinds 1999 ging de A1 van FC Groningen weer spelen in de Eredivisie voor A-junioren. In dat seizoen kon Groningen goed aanhaken en werd er uiteindelijk een goede 6e plek behaald in de competitie. Rogier draaide zelf goed mee in het elftal en was klaar voor de stap richting de eerste selectie.

In seizoen 2005-06 maakte Rogier de overstap van de junioren naar de eerste selectie van FC Groningen waar hij ook de volledige voorbereiding meedraaide. In deze voorbereiding maakte Rogier vijf doelpunten tegen de amateurs van Ezinge en een regioteam van Steenwijk, alvorens de competitie ging beginnen. In de eerste wedstrijd van de competitie zat Rogier niet bij de selectie, maar voor de tweede wedstrijd van het seizoen werd Rogier wel opgenomen in de wedstrijdselectie en maakte Rogier uiteindelijk ook zijn debuut. In de uitwedstrijd bij RKC Waalwijk viel Krohne tien minuten voor tijd in voor Glen Salmon. Groningen verloor deze wedstrijd uit in Waalwijk met 2-1. Na zijn debuut zat Rogier ook in de 3e wedstrijd van het seizoen bij de selectie, waarin hij weer mocht invallen. Bij een 2-1 achterstand in Almelo kwam Rogier een minuutje voor tijd als pinchhitter in het veld, voor huidig FC-trainer Danny Buijs. Helaas kon Rogier tijdens in deze minuut het verschil niet meer maken en verloor de FC uiteindelijk met 2-1. In de twee wedstrijden erop zat Rogier niet bij de selectie, mede door terugkeer van de geblesseerde Erik Nevland bij de eerste selectie. Verderop in het seizoen maakte Rogier nog in één wedstrijd speelminuten voor Groningen 1, namelijk uit tegen Vitesse. Wederom als pinchhitter, maar ook hierin kon de achterstand niet verholpen worden.

Buiten deze drie wedstrijden in FC Groningen 1 om, speelde Rogier zijn minuten als spits in het beloftenelftal. Trainer van dit beloftenelftal was Henk de Jong, een goede peoplemanager. Tijdens dit seizoen (2005-06) werd ook de overstap gemaakt van stadion. Het Oosterparkstadion werd ingeruild voor de Euroborg. Iets wat Rogier van dichtbij meemaakte, want in de eerste wedstrijd in de nieuwe Euroborg zat Rogier op de bank en zag hij van dichtbij hoe Nevland en Buijs de Derby van het Noorden beslisten in het voordeel van Groen-Wit bij de openingswedstrijd van het nieuwe Euroborgstadion.

In het seizoen 2006-07 maakte Rogier enkel minuten in het beloftenelftal. In de spitspositie van het eerste had Krohne concurrentie van onder andere Erik Nevland, Luis Suarez en Glen Salmon, waardoor Rogier niet tot minuten kwam in het eerste. In Rogier zijn laatste seizoen bij FC Groningen (2007-08) maakte hij nog één keer speelminuten in het eerste van FC Groningen. In de uitwedstrijd tegen PSV kwam Krohne een kwartier voor tijd in de ploeg voor Marnix Kolder. Daarmee kwam de teller in totaal op vier wedstrijden in het eerste elftal van FC Groningen.

Na 9 seizoenen FC Groningen vertrok Rogier Krohne voor een nieuw avontuur. Hij vertrok naar FC Emmen waar hij kwam te spelen onder trainer Gerry Hamstra. Bij FC Emmen had Rogier concurrentie in de spits van onder andere Kiran Bechan en Tim Matavz, ook beiden met een FC Groningen-achtergrond. FC Emmen draaide het seizoen erg moeizaam en in de eerste seizoenshelft had Rogier dan ook al drie trainers voor de groep gehad. Waar hij de eerste seizoenshelft nog regelmatig een invalbeurt kreeg, werd dit na de winter minder. Dit kwam mede omdat Emmen nóg een spits binnenhaalde, in de persoon van Reza Ghoochannejhad. Na 1 seizoen in Emmen koos Rogier voor een buitenlands avontuur, namelijk bij het Duitse BV Cloppenburg.

Bij BV Cloppenburg ging Rogier spelen op het vijfde niveau van Duitsland, de Oberliga Niedersachsen West en in Duitsland gedijde de spits een stuk beter, want met 22 goals in 31 wedstrijden scoorde Rogier in zijn eerste seizoen aan de lopende band. BV Cloppenburg eindigde in dit seizoen als 4e. In het jaar seizoen werd de omvang van de competitie geografisch iets aangepast naar de Oberliga West en eindigde BV Cloppenburg als 2e in de competitie achter SV Meppen. Dit seizoen wist Rogier het net nog iets vaker te vinden, namelijk 25 keer, maar promotie zat er helaas niet niet in.

Maar na het derde seizoen was het wel raak voor BV Cloppenburg, opnieuw werden ze tweede in de competitie, maar dit keer was het wel goed voor promotie en mocht de ploeg uit Niedersachsen zich opmaken voor de Regionalliga (het vierde niveau van Duitsland).

Rogier promoveerde met BV Cloppenburg naar de Regionalliga (4e niveau) en werd in dit seizoen namens de promovendi topscorer van de competitie. Mede door Rogier zijn 22 goals schopte Cloppenburg het tot een knappe 12e plek tijdens het debuutseizoen op het vierde niveau. Deze prestatie was niet onopgemerkt gebleven en daarom maakte Rogier opnieuw promotie binnen Duitsland. Preussen Münster meldde zich voor de diensten en goals van Rogier en de spits kwam in de 3. Liga te voetballen. In zijn eerste seizoen bij de subtopper op het 3e niveau van Duitsland kwam Rogier tot 7 doelpunten en 33 optredens, waarmee hij zich ook op een hoger niveau liet zien om goed uit de voeten te kunnen na zijn eerste seizoen (2013-14) bij de Preussen Münster.

In de Duitse competities wordt het nieuwe seizoen traditiegetrouw begonnen met een ronde bekervoetbal, de DFB-Pokal. In seizoen 2014-15 stond voor Preussen Münster de thuiswedstrijd tegen FC Bayern München op het programma. Een kleine maand nadat Jerome Boateng zich als wereldkampioen had gekroond was hij de mandekker van Rogier Krohne. De wedstrijd, met overigens FC’er Arjen Robben op de bank, was het hoogtepunt van Rogier in zijn tijd bij Preussen Münster. Münster begon goed aan de wedstrijd,  maar uiteindelijk werd de score uitgebouwd tot een 0-4 stand in het voordeel voor Bayern. Tot vlak voor tijd, want Preussen Münster kreeg een penalty na een handsbal, Rogier ontfermde zich over dit buitenkansje en schoot de penalty binnen. Krohne liet kersvers wereldkampioen Neuer kansloos en gaf Preussen Münster de eretreffer. Desondanks de nederlaag toch een hele ervaring om tegen wereldtoppers als: Neuer, Lahm, Lewandowski en Müller op het veld te staan.

 

Tijdens de competitie was Rogier dit jaar een belangrijke kracht voor Preussen op jacht naar promotie en lange tijd zag dit er goed uit. Halverwege stond het team zelfs op de eerste plaats, maar na een dramatische reeks in de laatste wedstrijden eindigde het team op de 7e plek. Rogier zelf eindigde dat seizoen op 8 treffers, het hoogste aantal wat hij in de 3. Liga op seizoensniveau haalde. In het seizoen 15-16 begonnen Münster en Krohne ook heel erg voortvarend, maar halverwege het seizoen kwam de klad er in bij Münster en liep ook Rogier tegen een aantal kleine blessures aan. Mede hierdoor kwam hij dit seizoen tot vijf goals in 32 wedstrijden.

Na dit seizoen besloot Rogier om terug te keren naar Nederland en opnieuw kwam FC Emmen in beeld. Dit seizoen was Dick Lukkien net aangesteld als nieuwe hoofdtrainer binnen FC Emmen en hij zag in Rogier de eerste spits. Krohne stond altijd basis en scoorde zijn goals, maar op de één of andere manier beviel het toch niet helemaal van beide kanten en daarom besloot Rogier om terug te keren naar Duitsland, het land wat hem al vele goals had gebracht.  Terugkijkend op zijn carriere bleek dat het Duitse voetbal hem beter lag, want waar hij in Nederland wel scoorde, kwam hij niet toe aan het doelpuntenmoyenne wat Rogier in de Duitse competities behaalde.

Na 21 Jupiler League-wedstrijden in het eerste halfjaar keerde Rogier weer terug naar Duitsland en wel bij de beloften van Schalke 04, ofwel FC Schalke 04 ll, uitkomend in de Regionalliga. Het vierde niveau in Duitsland, waarin hij al eens topscorer was geworden namens Cloppenburg. Bij het beloftenteam van Schalke speelde Rogier veelal met de talenten van Schalke en een aantal ervaren sterkhouders erom heen. Vanaf zijn komst in Gelsenkirchen speelde Rogier direct in het basiselftal en in het halfjaar dat hij hier speelde kwam Rogier tot 4 goals in 14 optredens. Het beloftenelftal van Schalke had een lastig seizoen en degradeerde dan ook uit de Regionalliga West.

Na dit wederom Duitse avontuur besloot Rogier om dichterbij huis te gaan voetballen en daar kwam vv Winsum in beeld waar Rogier z’n oud-teamgenoot Marcel Pannekoek op dat moment ook speelde. In zijn drie seizoenen vv Winsum werd het team werd het team respectievelijk 4e, 3e en 7e waarin Rogier in totaal tot 37 goals kwam. Sinds afgelopen zomer is Rogier gestopt bij vv Winsum en daarmee zette hij een punt achter de goals en zijn actieve voetbalcarriere.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rogier Krohne was de derde gast in onze rubriek: 'Van Corpus tot Central Coast', via deze weg willen we Rogier nogmaals bedanken voor zijn openheid en tijd! Volgende keer in 'Van Corpus tot Central Coast': Roland Baas! 

 

Reacties:
TomOkker13-11-2020 om 06:46

Fijn om te lezen dit

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!