Fotoalbum FC Groningen - FC Twente en verklaring scheidsrechter Bax en interviews
Scheidsrechter Christiaan Bax was na de wedstrijd wel zo sportief om de lokale omroepen en dagbladen te woord te staan over de incidentrijke wedstrijd. Zo gaf hij als antwoord op de vraag of hij het zichzelf niet makkelijker had kunnen maken door een gele kaart te geven aan Ramon Pascal Lundqvist i.p.v. rood.
"Dat had gekund ja, maar ik loop niet weg voor mijn verantwoordelijkheden. Op dat moment in het veld vond ik het een rode kaart en daar sta ik nog steeds achter. Als ik die overtuiging heb dan geef ik hem. De aanvaller van FC Twente drijft met de bal en heeft deze ruim voor zich. Lundqvist kon echt niet meer bij de bal komen, dus zijn enige actie was om de speler naar de grond te werken en dat heeft niks met pootje haken te maken of tripping. Het is gewoon het trappen van - en dat beoordeel ik als natrappen en dat is een rode kaart."
Op de vraag of het geen grove overtreding was, maakte dat nog wat uit? Bax antwoordde, "dat maakte niets uit. Hij wou alleen de speler naar de grond werken, de aanval eruit halen en dat vind ik een rode kaart."
Op de rode kaart van Mike te Wierik antwoordde Bax dat hij deze zelf in het veld niet had beoordeeld omdat het een onoverzichtelijke situatie was waarbij de bal hoog is. "Er komt een tackle in de lucht en die heb ik niet gezien. Dan word ik naar de zijkant gestuurd door de VAR (Joey Kooij) en krijg ik de juiste beelden voorgeschoteld. Ik kan dan maar tot één conclusie komen, dat het een rode kaart is. Ik zie dat te Wierik een tackle maakt naar de bal en daar kijk ik na. Dan zie ik dat hij zijn actie doorzet en ik kijk hem dan in slow motion en op echte snelheid terug en dan zie ik dat je met deze actie een tegenstander kan blesseren. Het is ernstig gemeen spel en dus een rode kaart en daarmee doet de VAR ook goed zijn werk."
Sander de Vries van het AD vroeg Bax of hij niet onzeker werd doordat hij een aantal keren naar de zijlijn werd geroepen. Denk je dan niet van, daar moet ik weer? Bax antwoordde, "ja daar moet ik weer, dat wel. Alleen ik sta hier voor mijn werk en er is nooit iemand beter geworden van onzeker zijn en dat is ook de reden dat ik jullie allemaal te woord sta. Ik sta voor wat ik heb gedaan en het liefst had ik het zelf meteen gezien maar ik sta wel voor de juiste beslissingen en ook al is die VAR in dit geval drie keer, dat is niet leuk. Dat geef ik toe maar uiteindelijk ga ik wel naar huis met de juiste beslissingen.
Had ik hier twee jaar geleden gelopen, dan had ik hier wat langer gestaan." Over de eerste strafschop zei Bax dat hij daar de beelden niet van had gezien omdat hij er schuin achter liep. "Ik zie dat hij een sliding/tackle inzet en de bal mist en de speler gaat naar de grond. Dat is een strafschop en geen gele kaart. Omdat het al een strafschop is hoeven we geen gele kaart te geven. De tweede strafschop (die van FC Groningen) was ik erg door verrast omdat ik in mijn oor te horen kreeg dat ik naar de zijkant moest. Omdat ik in het veld naar het bovenlichaam van de speler keek en daar niets verkeerds in zag. Dan word ik naar de zijkant gestuurd en dan zie ik inderdaad al dan niet bewust dat de speler in de mangel komt tussen de benen van de tegenstander. Dan sta ik bij die beelden te kijken en dan kan ik maar één conclusie trekken, dat het een overtreding was en ja, dan moet ik hem op de stip leggen."
Ook de derde strafschop werd gegeven met behulp van de VAR en Bax vertelde verder dat hij er kort opstond. "Ik ga niet anders fluiten want ik loop erachter en vind het te weinig en laat het spel doorgaan en heb met de VAR gecommuniceerd dat ik het te weinig vond. Dan gaat die VAR kijken en die zegt dat men het een strafschop vindt en stelt mij voor om te gaan kijken. Dan zie ik dat hij met zijn been zoekt naar het contact maar de actie daarna is eigenlijk identiek aan de eerste. Dan komt hij in de mangel en dat is een overtreding en hoe ongelukkig misschien ook, het is een overtreding en dus een strafschop."
Op de vraag of de VAR een perfect hulpmiddel is voor de scheidsrechters antwoordde Bax "Niet alleen voor de scheidsrechters maar voor de hele voetbalwereld. Je ziet nu, er is emotie en die begrijp ik absoluut want er is heel veel gebeurd. Maar het zijn wel de juiste beslissingen en dat was heel anders in ons vak dan een paar jaar geleden."
William Pomp van het Dagblad van het Noorden zei het treffend dat de scheidsrechters een hoofdrol hebben en of ze de juiste of niet juiste beslissingen hebben genomen. Hij vroeg Bax hoe dat voelt en hoe hij het stadion vond reageren. Bax antwoorde daarop "Ja er is emotie maar ik ben op dit niveau gekomen doordat je weet hoe je daar mee om moet gaan. Ik ga niet anders fluiten, ik blijf mezelf en je ziet ook in de tweede helft dat je het gebeuren niet in je hoofd moet laten komen en dezelfde lijn doorzet. Dat is denk ik goed gelukt. Al is dat voor jullie een ander gevoel maar los van de beslissingen, blijf ik mezelf en kan ik de rest van de beslissingen nog goed nemen. Dat is een kunst en daar staan wij voor. Ik heb niks te verbergen en probeer het goed uit te leggen en dit is niet leuk. Ik snap de emotie bij Groningen maar ik sta voor wat ik gedaan heb en dat men daar af en toe niet tevreden mee is, ja dat snap ik."
Op de vraag of het woord amateur niet in zijn hoofd bleef rondzingen vertelde Bax, "nee want ik snap dat want dit is ludiek en daar hoef je niet tegen op te treden."
Op de vraag over de “supporter” die het veld opkwam zei Bax dat die verantwoordelijkheid sinds kort bij de thuisspelende vereniging ligt. "Daar ben ik even mee in overleg geweest en ze zeiden, we gaan door! Ik kreeg het ook niet allemaal mee want het was tijdens of direct na die rode kaart. Er kwam op dat moment al veel op je af en dan probeer je het te overzien en ik kreeg te horen dat het weer rustig was en dan gaan we door."
Hoe je het wend of keert en/of hoe je ook over de man denkt, toch is het klasse dat de scheidsrechter ons te woord wilde staan na de wedstrijd.
Hierbij een interview met FC Twente trainer Gonzalo Garcia. het geluid is niet optimaal maar het is te verstaan.